Dodaj do ulubionych

a co z ciemieniucha

01.02.03, 02:37
prosze o podpowiedz jak skutecznie walczyc z ciemieniucha u rocznej
dziewczynki, przy czym nie chcialabym wylewac na glowke dziecka oliwek,
olejow i tym podobnych niemilych w obsludze plynow (no bo jak to potem
dokladnie splukac?). Nadmienie, ze wloski myje jej codziennie, mydelkiem Dove
(takim specjalnym bez zapachu, super delikatnym, mysle, ze dostepnym tylko na
rynku amerykanskim), ktore wole od szamponow z uwagi wlasnie na jego
delikatnosc (nie szczypie w oczka).Jaki srodek mozna zastosowac dodatkowo,
aby uniknac tej ciemieniuchy? Czy nalezy ja wyczesywac?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: a co z ciemieniucha 04.02.03, 11:25
      annamaria_2928 napisał(a):

> prosze o podpowiedz jak skutecznie walczyc z ciemieniucha u rocznej
      > dziewczynki, przy czym nie chcialabym wylewac na glowke dziecka oliwek,
      > olejow i tym podobnych niemilych w obsludze plynow (no bo jak to potem
      > dokladnie splukac?). Nadmienie, ze wloski myje jej codziennie, mydelkiem Dove
      > (takim specjalnym bez zapachu, super delikatnym, mysle, ze dostepnym tylko na
      > rynku amerykanskim), ktore wole od szamponow z uwagi wlasnie na jego
      > delikatnosc (nie szczypie w oczka).Jaki srodek mozna zastosowac dodatkowo,
      > aby uniknac tej ciemieniuchy? Czy nalezy ja wyczesywac?
      > Z gory dziekuje za odpowiedz.

Ciemieniucha jest spowodowana zaburzeniami działania gruczołów łojowych skóry
      głowy. Niestety, obawiam się, że nie ma innego skuteczniejszego i jednocześnie
      bezpiecznego sposobu niż natłuszczenie skóry główki dziecka. Polecam linomag
      lub gęstą oliwkę, ewentualnie specjalną oliwkę na ciemieniuchę z wyciągami
      ziołowymi (polskiej firmy MacKar). Należy nałożyć dziecku na noc na skórę głowy
      grubą warstwę tej tłustości i delikatnie wmasować, a na to wszystko założyć
      czapeczkę (i z góry założyć, że trzeba ją będzie potem wyrzucić). Można również
      zrobić na główkę kompres z natłuszczonej gazy (też na noc). Rano trzeba
      delikatnie wyczesać grzebieniem rozmięknięte łuski i strupki, a wieczorem
      powtórka aż do skutku (zazwyczaj 2-3 razy wystarczą). Po takiej serii należy
      umyć głowę (chyba jednak w tym wypadku szampon byłby lepszy niż mydło), choć to
      ciężka praca. Nie wolno na sucho wyczesywać łusek! Dopóki dziecko nie skończy 3
      lat nie powinno się stosować specjalnych preparatów (dostępne w aptece) z
      kwasem salicylowym lub salicylanami. Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
    • cleo14 Re: a co z ciemieniucha 22.02.03, 19:46
      moj maluch tez mial ciemieniuche. ale zaczelam stosowac wlasnie oliwke dla
      niemowlat. wmasowywalam ja w glowke a potem delikatna myjka masowalam skore
      malenstwa. potem mylam mu narmalnie glowke szamponem dla niemowlat. zajelo mi
      to prawie trzy tyg. ,ale ciemieniuch juz prawie zniknela (wczesniej pokrywala
      prawie cala gorna czesc glowki mojego synka, teraz sa juz moze tylko 3-4
      zoltawe luseczki na samym ciemiaczku, wiec juz go tak ta oliwka nie torturuje,
      po prostu codziennie myje mu glowke. co do samej oliwki dla niemowlat to
      zauwazylam ze po paru godzinach po jej wsmarowaniu wloski malenstwa wcale nie
      byly tluste!!!!
      • annamaria_2928 Re: a co z ciemieniucha do cleo 26.02.03, 03:55
        cleo,
        czy mylas glowke dezposrednio po zastosowaniu oliwki, czy w jakis czas potem?
        sposob, ktory podaje pani doktor (pozostawic na noc)jest na pewno skuteczny,
        ale troche klopotliwy, wiec dlatego pytam. i czy stosowalas oliwke przed kazdym
        myciem glowki, tak przez trzy tygodnie? jakiej oliwki uzywalas?
        pozdr.
        • m.ina Re: a co z ciemieniucha do cleo 28.02.03, 18:16
          Mój synek do niedawna miał straszną ciemieniuchę. Lekarz pediatra z Centrum
          Zdrowia Dziecka w W-wie zaleciła codzienne smarowanie główki oliwką z oliwek z
          niewielkim dodatkiem alkoholu (spirytus 95% - ten, którym dzieciaczkowi
          przemywa się pępyszek). Tą mieszanką należy posmarować główkę na 2-3 godziny
          przed kąpieką. Oliwkę można DELIKATNIE podgrzać i po posmarowaniu glówki owonąć
          ją folią (chodzi o to, by łuski się "odparzyły" i odeszły od główki).
          Podczas kąpieli należy gąbeczką albo szczotką wyczesywać włoski.
          • ewa.m.kaminska Re: a co z ciemieniucha do cleo 12.03.03, 16:21
            m.ina napisała:

> Mój synek do niedawna miał straszną ciemieniuchę. Lekarz pediatra z Centrum
            > Zdrowia Dziecka w W-wie zaleciła codzienne smarowanie główki oliwką z oliwek
            z
            > niewielkim dodatkiem alkoholu (spirytus 95% - ten, którym dzieciaczkowi
            > przemywa się pępyszek). Tą mieszanką należy posmarować główkę na 2-3 godziny
            > przed kąpieką. Oliwkę można DELIKATNIE podgrzać i po posmarowaniu glówki
            owonąć
            >
            > ją folią (chodzi o to, by łuski się "odparzyły" i odeszły od główki).
            > Podczas kąpieli należy gąbeczką albo szczotką wyczesywać włoski.

Cieszę się, że ta kuracja pomogła Pani dziecku, ale bardzo mocno protestuję i
            ostrzegam przed stosowaniem na skórę malucha nawet najmniejszych ilości
            spirytusu 95%!!!! Wchłania się on jak gąbka i jest bardzo toksyczny, zwłaszcza
            u niemowląt, i szczególnie pod kompresem. Czytałam opis silnego zatrucia
            alkoholowego u małego dziecka, któremu babcia zrobiła kompres ze spirytusu w
            celu rozgrzania (to miała być kuracja na przeziębienie) - dziecko ledwo
            uratowano. Dziewczyny, nie stosujcie u niemowląt i małych dzieci ŻADNYCH
            kosmetyków zawierających alkohol, a co dopiero spirytus 95%!!!!!!!!!!!.
            Pozdrawiam.
            • annamaria_2928 Re: a co z ciemieniucha do cleo 13.03.03, 04:43
              pani ekspert, dziekuje za ostrzezenie, oczywiscie zastosuje sie do rady.
              ciemieniuche prawie ze udalo nam sie zwalczyc i to w b. niedlugim czasie. a
              swoja droga jak tu nie pogubic sie,jesli to kontrowersyjne zalecenie pochodzi
              od lekarza centrum zdrowia dziecka?
              pozdrowienia.
    • annamaria_2928 Re: a co z ciemieniucha 01.03.03, 02:53
      bardzo serdecznie dziekuje za podpowiedzi, wykorzystujac porady zabralam sie do
      walki z ciemieniucha.
    • elapiotrus Re: a co z ciemieniucha 25.03.03, 18:04
      Moze odstaw mydelko Dove a sprobuj szampon dla dzieci Nivea Baby (w niebieskiej
      buteleczce). U mojego synka zadzialal super. Myje Mu tym glowke do dzis.
      Pozdrawiam. Ela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka