ekoobywatel 20.09.09, 21:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a ja z Afryki Re: Ziemia w Twoich rękach IP: *.125.c84.petrotel.pl 21.09.09, 10:18 A CO TAM SŁYCHAĆ W NASZYCH kOBIERNIKACH ? podobno już nie ma miejsca na śmieci, jakoś tak cztery lata przed czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriot PZW - do boju!!!! IP: 91.212.223.* 21.09.09, 13:41 Dwie dobre wiadomości: 1. Akcja sprzątania będzie kontynuowana również w październiku. Bravo, gdyż nie raz już apelowałem, że data "sprzątania świata" jest w polskich warunkach klimatycznych pomysłem poronionym, gdyż w połowie września w Polsce jest jeszcze wysoka i zielona trawa, która zakrywa masę śmieci (szczególnie przy drogach i nad jeziorami). APELUJĘ: przenieść tę datę na połowę października - pogoda jeszcze wtedy jest ładna, a trawy już nie tak bujne. 2. Bravo, że Polski Związek Wędkarski dołączył do akcji. Jego czlonkowie-wędkarze w dużej mierze są odpowiedzialni za zaśmiecanie brzegów jezior i rzek. Wiem co piszę, gdyż ciągle po nich sprzątam np. puszki po kukurydzy nad jez.Górskim i Ciechomickim, nie mówiąc o innych śmieciach. PZW będąc dzierżawcą jezior powienien również dbać o porządek na ich obrzeżach (oczywiście nie twierdzę, że najwięcej śmiecą wędkarze, ale też). Ja sam prowadzę moją cichą i skromną akcję sprzątania nie świata, ale jeziora Górskiego (głownie na odcinku od przesmyku do jez. Ciechomickiego do mniej więcej wysokości wyspy na jeziorze). Można się załamać. W czasie wakacji jakieś towarzystwo rozbiło sobie 2 namioty na cypelku naprzeciw wyspy i zaparkowali 2 auta. Siedzieli tam chyba ok. miesiąca. To co zostawili po sobie, to kilka kup śmieci ("śmieci zostawili śmieci"). Zebrałem 7 dużych worków i zostawiłem je przy pojemnikach koło Białego Domku, informując tez o tym stosowne władze w gminie w Łącku. Nikt mi za to nie płaci - takie mam 'hobby'. Następnym razem to sfotografuję auta takich śmieciarzy i podam sprawę na policję. Na marginesie - dlaczego pozwolono tym śmieciom tam biwakować? Kiedyś próbowałem załatwić sobie legitymację Strażnika Ochrony Środowiska, czy jakoś tam. Nie dało rady - kierowano mnie od Annasza do Kajfasza. A chciałem to załatwić, gdyż już kilka razy za zwrócenie uwagi co do zachowania czystości miałem groźby karalne. Ot, takie wychowanie dzieci mają w szkołach czy w domach.... REASUMUJĄC: akcja "Sprzątanie Świata" OK, ale miesiąc później. APEL DO GMIN: czy brak jest bezrobotnych, których należałoby skierować z workami w rejony atrakcyjne turystycznie przed sezonem i po jego zakończeniu, aby wyzbierali śmieci??? Czy to jest tak trudne? (mnie wrzucenie tych śmieci do 7 worków zajęło 15 min, fakt że śmieci były prawie w jednym miejscu). POZDRAWIAM WSZYSTKICH, KTÓRZY SPRZĄTAJĄ PO SOBIE NAD JEZIORAMI I TYCH, KTÓRYM BLISKA JEST SPRAWA CZYSTYCH LASÓW, RZEK I JEZIOR. I ostatnia uwaga: A GDZIE CI WSZYSCY DZIAŁACZE EKOLOGICZNI, ZIELONI etc -JAKOŚ ICH NIE WIDZĘ SPRZĄTAJĄCYCH LASY CZY JEZIORA. ZA TO PRZYKUĆ SIĘ DO DRZEWA POTRAFIĄ (vide Rospuda), A KILOGRAMA ŚMIECI W ŻYCIU NIE ZEBRALI. TAKA ICH NATURA.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziut Re: Ziemia w Twoich rękach IP: *.plock.mm.pl 21.09.09, 13:34 Nie tylko ziemia w naszych rekach...;)) Ale powaznie. To wszytsko zakrawa na jakis potwornu zart. Rzeki i jeziora nadal sa zbiornikami ścieków. Bałtyk, a jakże - też. Ale po co tak daleko sięgac. Zobaczcie jak kiepsko sa organizowane wymiany zbiorników do seleckji odpadów. Cooo tuuu gadać! Odpowiedz Link Zgłoś