Dodaj do ulubionych

Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożnicy?

18.01.04, 17:43
kasa, kasa, kasa... W Płocku mieszkało kiedys bardzo dużo Zydów, kto dzis o
nich pamięta? Jakie nosili nazwiska, jak mieszkali co robili? Hitler
zwyciężył, bo teraz w Płocku ani Zydow, ani pamięci po nich nie ma. Synagoga
na Palcu 13 Straconych była i ślad po niej nie pozostał. Bożnica jest i
mogłaby upamiętniać sąsiadów naszych ojców i dziadów. Prezydent tłumaczy, że
brakuje na to kasy. Nie wierzę, moim zdaniem brakuje odrobiny dobrej wol bo
już aż strach powiedzieć, że to zwykły antysemityzm. Jak ktoś myśli że
przesadzam, to niech sobie poczyta te darmowe Gazetki z tytulam Nasz Płock
czy podobnie. Aż kipi w nich od antysemitów. Ciekawe że miejskie firmy
chętnie walą w tych szmatławcach ogromne reklamy, prezydenci i urzędnicy
udzielają wywiadów. Wiec teraz ta sprzedaz boznicy wcale juz mnie nie dziwi
ale to dranstwo!
Obserwuj wątek
    • Gość: płock Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 20:12
      Do Żydów stosunek można mieć jaki się chce, ale historii nie można fałszować -
      Żydzi współtworzyli historię Płocka.
      Mamy dwa muzea - co prawda bardzo fajne, ale trzecie by się przydało. Albo choć
      galeria, a nie... A jak ktoś zechce zrobić tam dyskotekę albo dom publiczny to
      nie będzie winnych.
      • Gość: katolik Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.04, 20:24
        Ja nie sprzedałbym swego Domu Bożego.Jak można wypominać komuś kasę, skoro
        samemu się sprzedało swoją synagogę dla kasy.
      • Gość: katolik Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.04, 20:28
        Nie sprzedałbym swego Domu Bożego. Jak można komuś wypominać kasę, jeżeli
        samemu sprzedało się synagogę dla kasy.
      • Gość: katolik sprzedaż Synagogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.04, 20:34
        Nie sprzedałbym swego Domu Bożego. Jak można wypominać komuś kasę, jeżeli
        samemu sprzedało się synagogę dla kasy.
        • Gość: CHWDK Re: sprzedaż Synagogi IP: *.class144.petrotel.pl 18.01.04, 20:43
          Moze kur.... jeszcze z jednego posta przeslesz, co? Katoliku.....
    • Gość: NIEŻYD Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.pt-2.petrotel.pl 18.01.04, 20:53
      W PŁOCKIEJ BOŻNICY POWINIEN BYĆ SKLEP Z POMYSŁAMI PANA PREZYDENTA KOLCZYŃSKIEGO.
      • Gość: ? Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 21:43
        A TY POWINIENEŚ W NIM SPRZEDAWAĆ, BO NA NIC WIĘCEJ CIĘ NIE STAĆ.
    • karal00x Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni 18.01.04, 21:23
      A ja uwielbiam wszystko co "żydowskie"! (i sam mam żydowskie korzenie). Jak ktoś
      umie liczyć, to niech policzy jaki jest odsetek Żydów wśród malarzy, muzyków,
      pisarzy, naukowców, itd... tzw. kultura polska w 2/3 to dzieło Żydów. Hitler się
      ich bał, bo wiedział, że to jedyny naród, który może mu "zaszkodzić" i
      skutecznie się przeciwstawić (intelektualnie). A co do decyzji naszego kochanego
      "klona głowy pewnego postzeteserroweskiego państwa" to mam nadzieję, że Mossad
      się nim już interesuje (czy wiecie, że Ben Gurion urodził się w Płońsku?). A i
      tak Żydzi rządzą w Polsce, bez względu na to ile jeszcze bożnic zostanie
      sprzedanych :) Jak ktoś ma możliwość, to niech na przykład sprawdzi jak tak
      naprawdę powinien się nazywać Marek Borowski :) ha ha ha. Pozdr!
      • Gość: gość Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 21:39
        Właśnie ze względu na to, że Żydzi rządzą, to mam o nich negatywne zdanie.
        Aparatczyki i komuchy to dobre dla nich określenie. Jedynie co, to można
        podziwiać ich wzajemną pomoc. Jeżeli żydki nie potrafiły sami zająć się swoją
        synagogą w porę (np. nie znaleźli jakiegoś bogatego pobratymca, siedzącego
        aktualnie w Antwerpii), to niech nie płaczą. Teraz to już sprawa miasta, które
        może zrobić z tym co zechce. Wasze opinie i tak nie liczą, a na pewno nie
        zawojują świat.
      • legal.alien Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni 19.01.04, 09:26
        Uwazam, ze powinno tam byc Muzeum Zydow Mazowieckich.
        Borowski nazywal sie Berman, tak samo jak jego nieslawny wujek Jakub.
        Jesli chodzi o udzial Zydow w zyciu kulturalnym Polski to jest i byl on na
        pewno olbrzymi, ale rowniez znaczacy, juz mniej chlubny, byl ich udzial w
        aparacie bezpieczenstwa i wladzach komunistycznych.
        • Gość: Asia Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: 195.92.39.* 19.01.04, 14:37
          A udział Polaków w paracie terroru i bezpieczeństwa to juz był chlubny, co?
          • legal.alien Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni 19.01.04, 15:23
            Oczywiscie, ze nie byl, ale akurat tak sie sklada, ze szefostwo aparatu
            bezpieczenstwa skladalo sie glownie z Zydow. Kazdy narod oprocz chlubnych kart
            ma karty, ktorych musi sie wstydzic.
            • karal00x Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni 19.01.04, 23:24
              ano, legal.alien ma rację,
              a wracając do wątku niejakiego Mareczka Borowskiego, to zapraszam tutaj:
              www.polonica.net/ScisleTajne.htm
              można sobie poczytać jakie mały Mareczek miał wzorce :) Niejaki Jakub Berman to
              jego wujek
              w ogóle jak ktoś ma mozliwość bezstresowego (ach ta TPSA!!!) korzystania z netu,
              to niech sobie pogoogla z hasłami: żydowskie, nazwiska, politycy, itd, itd...
              Pozdr!
            • Gość: Asia Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: 195.92.39.* 21.01.04, 11:07
              A szefostwo kradnącego wszerz i wzdłóż SLD składa sie z Polaków. pamietajmy, że
              my też mamy rózne karty w swojej historii. I nie chodzi o Jedwabne. Jak nam w
              20 roku pomogli zołnierze Petlury, to w zamian wsadzilismy ich do obozów
              internowania, gdzie wielu zmarło w wyniku strasznych warunków sanitarnych.
    • Gość: a Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 22:01
      Zgadzam się z tym w zupełności i dziwi mnie BEZMYŚLNOŚĆ ( delikatnie
      mówiąc !!!!) władz tego miasta, które od lat nie ma szczęścia do
      zarządzających!!!
    • Gość: żydek gdzie sa żydzi? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 18.01.04, 22:32
      To skandal sprzedać przez żydów miastu swój budynek a potem żadać by z budżetu
      miasta inwestować moje pieniądze na uciechę żydów.
      A tak naprawdę to chciałbym zobaczyc tych zydów w Plocku, dlaczego się wstydzą
      wystepować jako zydzi, przecież moga zagospodarować swoja własnosc przy
      Mickiewicza i tak urządzić Muzeum. Wystawiając w nim swoje podobizny, a nie
      kryć się i udawać Polaków.
    • Gość: Pomysłodawca Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 22:47
      Gdybym miał nieco gotówki to zrobiłbym tam żydowską restaurację......
      • Gość: maca Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 18.01.04, 22:58
        Gdyby to być dobry interes to ona już tam być.
        • Gość: Zbych Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.client.comcast.net 19.01.04, 05:47
          Wlasnie tam powinno byc muzeum Zydow Mazowieckich to winno byc zrobione,gdyz
          zydzi wspoltworzyli historie Plocka.Czytajac niektore wypociny az sie wlos
          jerzy na glowie gdzie u ludzi jest tolerancja to mi smierdzi strasznie
          antysemityzmem,dlaczego nie ma miejsca w naszym spoleczenstwie dla roznych
          nacji z poszanowaniem kultor tych narodow.Czy wam nie wstyd zero
          tolerancji,FE,FE.Sprubojcie przestudiowac pismo swiete,nasza religia uczy
          milowac a nie potepiac uczcie sie tego,gdyz swiat idzie ku zagladzie bardzo
          szybkimi krokami co powiecie Stworcy jak was wezwie?
          Biskupi oraz ksieza musza popracowac nad tym zagadnieniem,przyblizyc Boga tym
          co go brakuje a innych uczyc tolerancji.
          • Gość: Jacek Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.pt-2.petrotel.pl 19.01.04, 06:45
            miasto powinno wywiązywać sie ze swoich zobowiązań
            • Gość: Stefan Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 07:46
              Skąd w was tyle nienawiści do ludzi żydowskiego pochodzenia. Papież się modli
              razem z wyznawcami innej wiary , a w Płocku takie kołtuństwo. To skandal,że
              leżący przed ołtarzem włodarze miasta mają za nic inne religie. A może biskup
              trochę by ich uświadomił ,że Bóg tak naprawdę jest jeden , tylko jak
              słowo "miłość" w każdym języku brzmi inaczej. To hańba dla Płocka , szczególnie
              jeśli porównamy ogromne nakłady jakie (bez sprawdzania kosztorysów)
              przeznaczono na remont budynku Tumska 8 .W dodatku ten budynek nie pomieści
              zbiorów muzeum .Jeśli miasto ma nastawiać się na rozwój turystyki ,to powinno w
              tym budynku zrobić muzeum . Myślę , że z dawnych mieszkańców Płocka pochodzenia
              żydowskiego niewielu ocalało, bo nie miał ich kto uratować .
              W 1968 r.wypędzono z Polski wielu ludzi żydowskiego pochodzenia ,dla młodych
              ludzi urodzonych po wojnie w Polsce była to tragedia .Nie mogli zrozumieć
              dlaczego muszą wyjechać z kraju gdzie chodzili do szkoły , na uczelnię ,mieli
              kolegów i sympatie i Polskę uważali za swoją ojczyznę .Długo pisali listy pełne
              rozpaczy do kolegów w Polsce. A gdyby ktoś tak potraktował np. we Francji ludzi
              polskiego pochodzenia mieszkających tam od pokoleń ?
              Mam nadzieję , że radni nie pozwolą p.Kolczyńskiemu na handlowanie historią
              Płocka , wszak jego historia w rządzeniu miastem to chwila , a miasto
              pozostanie i będzie piękniało poszanowaniem przeszłości i dbałością o zabytki.
              Wierzę w niezależne myślenie i szacunek do korzeni płockich radnych .
              • Gość: ja Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: 213.77.44.* 19.01.04, 08:39
                W całą dyskusje wmieszane sa dwie równe sprawy. Po pierwsze, Gmina Żydowska
                sprzedała synagogę. Tym samym zrzekła się praw do stanowienia o tym budynku.
                Miasto zaś-jako właściciel-ma pełne prawo do dysponowania swoją własnością. Po
                drugie-gdyby Żydom zależało na jakiejkolwiek formie upamiętnienia swojej
                historii-choćby przez zaagażowanie w projekt lansowany przez poprzednie władze-
                to by to zrobili. Ja nie słysszałem o żadnej inicjatywie 'starszych braci w
                wierze". Inna sprawą jest ten paszkwil wydawany w Nasz Płock. Raz to
                czytałem,po prostu wstyd!
    • Gość: dawid Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 10:21
      Tomku Kolczyński!-za mało masz w portfelu? Gdzie twoja pozycja?? Powinieneś
      pamiętać o zabytkach,o pamięci innych/niejeden Żyd wzbogaciłby takie muzeum/,o
      opiniach internautów!Pracowałeś w "Mostostalu" i robiłeś lewe interesiki dla
      własnych celów,to teraz powiększasz swoją kabzę na kulturze żydowskiej???Wstyd!
      Nie tak dawno wsadziłeś dwie osoby ze swojej rodziny na ławników,nie bacząc na
      inne bardziej potrzebujące osoby.A tak przy okazji przydałaby ci się
      dieta.Twoje kosze z zakupami w Auchan są zbyt wygórowane! Za czyje pieniądze
      robisz takie zakupy /bardzo często/????? Może wydałeś już wszystkie i
      potrzebujesz teraz z "Bożnicy"?
    • henrykkreuz a dlaczego nie "dom schadzek" 19.01.04, 10:27
      skoro np. URBAN w kościele - który zamierza kupić - do którego uczęszcza wielu
      ludzi zamierza zrobić tancbudę lub burdel, używając jego słów.
      Istotą prawa własności jest możliwość jej przeznaczenia zgodnie z wolą
      właściciela, a gdzież tu antypolonizm żyda Urbana lub antyżydyzm (semitami są
      też np. palestyńczycy) forumowiczów lub władz miasta? Czyżby każdy właściciel
      nieruchomości przeznaczając ją na cel niezgodny z wolą żyda - może kilku - był
      natychmiast anty.... to to czysta głupota.
    • Gość: maca Gmina Żydowska IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 11:48
      ale Gmina Żydowska jest bo odzyskała budynek, który potem sprzedała nie chcąc
      dbać o własną historię - to dlaczego Polacy mają dbać o jej historię bardziej
      jak Ona tj. jak my żydzi w niej skupieni?

Jeżeli był budynek, a brakowało środków na muzeum - to wtedy mogliśmy zwrócić
      się do sąsiadów - Polaków o pomoc, wcześniej wykazując swoją "biedę".
      haaahahahahaaa.
      • Gość: Staryk Re: Gmina Żydowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 13:27
        My Żydzi w Płocku zjednoczmy się i zainwestujmy swój kapitał w odkupienie
        budynku i pokażmy naszym braciom że my też potrafimy coś sami zrobić.
        I za nasze pieniądze urządzimy muzeum.
        Nie oglądajmy się na biednego podatnika płockiego.
        On i tak jest umęczony.
    • Gość: Asia Bożnica IP: 195.92.39.* 19.01.04, 14:31
      Uwielbiam jeździć do Krakowa i zawsze wpadam na Kazimierz. Coraz piekniejszy,
      coraz bogatszy. Przede wszytkim ze względu na wizyty turystów, którzy
      zostawiają swoje pieniądze w zwiedzanych synagogach, kamienicach, a także
      restauracjach z kuchnią żydowską i polską. Ja też tam zostawiam pieniądze. A
      mogłabym zostawiać je w Płocku... Pytanie, czy faktycznie miasto musi dać
      impuls w postaci sfinansowania renowacji/remontu? Ja, jako podatnik stwierdzam:
      wolę, aby moje pieniądze były przeznaczone na wyremontowanie Bożnicy niż
      powiększenie teatru, który obecnie ma wystarczajacą liczbę miejsc siedzących
      notorycznie świecących pustkami (poza momentami spędu nowobogackich i
      partyjnych na lokalne premiery, na których "wypada" sie pokazać.)
      • Gość: Wikta Re: Bożnica IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 20:16
        Masz rację Asiu . Popieram Staryka
    • Gość: abc Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 21:22
      I znowu Kolczyński nie mówi całej prawdy. Zapomniał powiedzieć, że budynek
      podlega ochronie konserwatora i jego ewentualne wykorzystanie musi bć z nim
      uzgodnione. Podobnie jak zakres modernizacji; który zakłada szczególne
      wymagania niektórym elementom konstrukcji np. konstrukcja dachu. Zapomniał
      również powiedzieć, że jest opracowana dokumentacja wraz z pozwoleniem na
      budowę, za którą miasto już zapłaciło. To jest właśnie ta szczególna dbałość
      Milewskiego i Kolczyńskiego o gospodarność - Jagiellonka,bożnica, audyt
      amfiteatru, realizacja początku remontu Tumskiej 8 bez pozwolenia i
      dokumentacji itd. Czy znajdzie się w tym mieście ktoś kto wreszcie
      odbierze "brzytwę" Milewskiemu. Kolczyński jest tylko bezwolnym narzędziem w
      ręku Milewskiego, nawet najdrobniejsze sprawy z nim uzgadnia.
    • Gość: Dzidek Bożnica - Muzeum ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 22:37
      Muzeum w Bożnicy ?? Czemu nie !! Na pewno znajdą się zamożni Żydzi (potomkowie
      tych Płockich, aczkolwiek niekoniecznie) którzy chętnie wyłożą grosz na remont
      i adaptację. A pieniądze jakie miałoby wydac miasto lepiej przeznaczyć na
      głodujące dzieci czy ochronę zdrowia.
    • Gość: abc Re: Pytanie do redakcji GWnM IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 21:50
      Szanowna Redakcjo, szczerze mówiąc nie liczę na żadną odpowiedż, bo z zasady
      na pytania dla Was trudne nie odpowiadacie / o wiele łatwiej ciąć posty/, ale
      źle bym się czuł gdybyn tego pytania nie postawił :
      dlaczego dziś lejecie krokodyle łzy nad losem bożnicy, nawołujecie do dyskusji
      na forum, a nie zabraliście głosu kiedo conajmnie dwukrotnie alarmowałem na
      forum, że remont bożnicy nie znalazł się w budżecie 2003 r i kiedy
      stwierdziłem, że dach bożnicy może nie "przeżyć" kolejnej zimy. Wtedy wyniośle
      milczeliście, nie było zgody "góry na zajęcie się tematem, czy obawialiście
      się Milewskiego. Jeśli tego nie wyjaśnicie to okażecie się największymi
      hipokrytami.
    • Gość: goodidea Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 21:55
      skoro wyborczej tak zalezy na muzeum to ja proponuje zeby kupila boznice i sama
      zainwestowala i zrobila tam muzeum.w koncu Agora to bogada firma no chyba ze
      szkoda im kasy.fajnie jest kogos zmuszac do czegos ale ciekawe czy samemu
      wyborczej zechce sie cos zrobic
    • Gość: wiEm Re: Chcesz urządzić mieszkanie w żydowskiej bożni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 23:45
      zastanawia mnie gdzie urzad miasta naszego pięknego Płocka ulokuje galerię...
      Może wieża ciśnień?...i znów
      kręcenie...wydatki...kosztorysy..plany..zmiany..powodzenia...wielkiE powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka