gr.een 27.12.09, 19:44 Szkoda,że wystawa nie trafi do młodszych klas a tym samym do liczniejszej grupy dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
firstkaktus Wystawa na 20-lecie ZHR-u 28.12.09, 15:29 I cóż to jest dwadzieścia lat przy historii ZHP a harcerstwa polskiego w szczególności :-D . ZHR to tylko mała , rozpolitykowana , bogoojczyźniana instytucja , która przytuliła sobie harcerskie tradycje , dziwni uważając siebie za jedynych kontynuatorów polskiego skautingu . Póki Polska Polską a Polak Polakiem będą powstawały takie twory w różnych strukturach aby poróżnić i podzielić w imię partykularnych ( z reguły prywatnych ) interesów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Płocki obywatel Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.09, 17:06 Drogi Kaktusie! Nie znasz historii i to jest jeszcze bardziej smutne.... szkoda, że wypowiadasz się z takim brakiem wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u 29.12.09, 11:24 :-D Pamiętam początki ZHR-u . W Warszawie widziałem tych młodych gniewnych opluwających i znieważających członków ZHP . Nie przeinaczam historii . Piszę o swoich doświadczeniach i wysnuwam z nich wnioski . Są to moje wnioski i możesz się z nimi nie zgadzać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: **** Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.plock.mm.pl 29.12.09, 12:08 ZHR? A co to takiego? Czy to nie odszczepieńcy/ Znam tylko Związek Harcerstwa Polskiego od młodych lat. To teraz młodzi bawią sie w polityke? Tę skrajno-prawicową? Jaką? Jest jedna Matka, jedna Ojczyzna, jeden Kraj i jedno harcerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kaktusa Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.211.c73.petrotel.pl 29.12.09, 12:14 Widać drogi Kaktusie, że harcerstwo niczego Cię nie nauczyło... przykre pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u 30.12.09, 07:39 Możesz mi wierzyć lub nie ale nauczyło mnie wiele . Przede wszystkim szacunku dla ludzi , jacy by oni nie byli i jakie poglądy głosili . Pomocy - tam gdzie ta pomoc jest potrzebna . Jednakże będąc lżonym i opluwanym nie nadstawiam drugiego policzka . Może to bardzo niechrześcijańskie ale bardzo ludzkie . Co do artykułu GW - jeśli podaje się w tytule Na jaką cześć wystawę zorganizowano to tłumaczenie że chodzi o całokształt harcerstwa mazowieckiego wydaje się niepoważne . Chodzi o promocję (jak fajnie nazwano "kościółkowego" ) ZHR-u . Zamówienie kurii czy odpływ członków ? Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u 30.12.09, 08:41 firstkaktus napisał: > Jednakże będąc lżonym i opluwanym nie nadstawiam drugiego > policzka . Może to bardzo niechrześcijańskie ale bardzo ludzkie . Rzeczywiście, niechrześcijańskie. Starotestamentowe. "Oko za oko, ząb za ząb" to gwarancja tego, że to wzajemnie oddawanie sobie nigdy się nie skończy. Masz poczucie krzywdy i uważasz, że ta doznana przez Ciebie krzywda usprawiedliwia teraz krzywdzenie innych. Tylko że Tobie dokuczyli konkretni ludzie, których być może nie ma już w szeregach ZHR, a Ty swe prawo do zemsty rozciągasz na całą organizację. To odpłacanie za swoją krzywdę innym jest tak "ludzkie", jak ludzkie jest np. morderstwo, bo tylko ludzie mordują. To jednak nie oznacza, że morderstwo jest przez swą "ludzkość" czynem usprawiedliwionym. Co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u 30.12.09, 14:59 Wyrażam tylko opinię . Moją własną . Poza tym nigdy nie czułem się skrzywdzony ! Nie lubię jednak gdy kupkę g. przedstawia się jako bryłkę złota . To nieuczciwość i manipulacja . Ja przedstawiam tylko mój punkt widzenia , nie namawiając wcale do jego uznania . Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u 30.12.09, 15:04 Ps. Przepraszam za to porównanie ale wydaje się być jak najbardziej adekwatne . Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Do romana 30.12.09, 15:12 Z czego wnioskujesz , że to moja zemsta ? Z jakiego powodu miałbym to robić ? Nazywam tylko rzeczy po imieniu . Tak jak ja to widzę . Nie zgadzasz się z moim punktem widzenia . OK . Twój problem . Nie sugeruj jednak innym piszącym w tym wątku moich intencji bo ich nie znasz . Fakt że to forum moderujesz nie oznacza jeszcze patentu na wszechwiedzę i nieomylność . Czasem warto dać sobie w porę po łapach i nie pisać dyrdymałów . Odpowiedz Link Zgłoś
czikkago do kaktusa 08.01.10, 00:33 Byłem kiedyś w ZHR i wtedy najważniejsze było że mogłem spędzać dobrze czas i czegoś się nauczyć. Nie bardzo obchodziło mnie to co na górze. Z perspektywy czasu trochę to widzę. ZHP za komuny bawiło się w politykę(szczerze mówiac nie wiem jak jest teraz) i ZHR się może i bawi. Ale myśle że w ogólnym rozrachunku to nie zawsze bezpośrednio dotyka tych na samym dole. To oni kształtują się w swojej grupie wraz z ideałami harcerstwa. A drużynowy może decydować czy bardziej respektować tradycyjne(bezwątpienia chrześcijańskie) zasady, czy może iśc z duchem czasu. Wydaje mi się że potrzebne tu są twarde zasady, kształcujące dyscypline duchową(wewnętrzną). Problemem jest to, jakie powinny być? ZHR wybiera drogę konserwatywna i to sprawa związku. Jak jest w ZHP nie wiem. W praktyce jednak jest różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasserwaga Re: do kaktusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 10:36 ZHR jest dla katolików - to chyba jasne. ZHP jest dla wszystkich. Wyobraź sobie ,że masz pracę w Firmie tylko dla katolików,są tam większe zarobki bo Firma ma dotacje albo cóś. Uruchom wyobraźnię i pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u 29.12.09, 14:08 firstkaktus napisał: > :-D Pamiętam początki ZHR-u . W Warszawie widziałem tych młodych > gniewnych opluwających i znieważających członków ZHP . Nie wiem, czy dobrze wnioskuję, bo nie jest to napisane wprost, ale zrozumiałem, że wystawa jest wspólna i dotyczy harcerstwa na Mazowszu, a nie ZHR na Mazowszu i 20-lecie ZHR jest tu tylko okazją to pokazania tej historii, która jak zwykle w dziejach bywa, ma wiele zakrętów. Jeśli mam rację z moimi domysłami, to byłaby szkoda, gdyby takie głosy jak Twój popsuły atmosferę wokół tej inicjatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuwaj! Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 16:06 Tytuł jest jednoznaczny choć treść niby nie. Harcerstwo kościółkowe,nie mające dostępu - i słusznie! do Skautingu,służy od początku zanegowaniu ZHP. Krecenie nic tu nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u 29.12.09, 20:15 Gość portalu: czuwaj! napisał(a): > Tytuł jest jednoznaczny choć treść niby nie. > Harcerstwo kościółkowe,nie mające dostępu - i słusznie! do > Skautingu,służy od początku zanegowaniu ZHP. > Krecenie nic tu nie zmienia. Jeśli piszesz to w imieniu swoim, to masz prawo do takiej opinii, którą jednak uważam za krzywdzącą. Ale jeśli piszesz to w imieniu ZHP, to przykro mi to pisać, ale w takiej sytuacji uważam, że jesteś przykładem klęski wychowawczej tej organizacji. I chciałbym wierzyć, że jednym z nielicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuwaj Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 20:47 Masz małe albo i wcale doświadczenie z ZHP. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u 29.12.09, 21:19 Gość portalu: czuwaj napisał(a): > Masz małe albo i wcale doświadczenie z ZHP. Moje doświadczenie z ZHP lub jego brak nie ma tutaj nic do rzeczy. Wystarczy, że znam treść Prawa Harcerskiego i rozumiem jego przesłanie. I uważam, że to co napisałeś, stoi z nim w sprzeczności. Konkretnie z tym punktem: "4. Harcerz w każdym widzi bliźniego, a za brata uważa każdego innego harcerza." Ocenę tego, co napisałeś, w kontekście zacytowanego punktu Prawa Harcerskiego pozostawiam Twojemu sumieniu. Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuwaj Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 22:05 w mojej Książeczce jest trochę inaczej: 4. Harcerz jest przyjacielem tych co zmieniają świat na lepszy, a za brata uważa każdego innego harcerza. Ps.: Ty piszesz we własnym imieniu czy Uczelni? Ja piszę we własnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.plock.mm.pl 02.01.10, 17:29 169.zhr.pl/historia_harcerstwa/prawo_harcerskie.htm Radzę poczytać ;] Strona 169 WDH.. ten punkt prawa harcerskiego jest nie z tego okresu drogi przyjacielu.... pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Harcerskie a tutaj mamy aktualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuwaj Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 09:40 Moja Książeczka Harcerska pochodzi z 1957r. W tym to roku byłem na pierwszym obozie, a mój wpis sugeruje to co sugeruje. Nawiasem: Spotkałem w Harcerstwie wielu instruktorów przedwojennych a w szkole przedwojennych nauczycieli i nie widzę w tym niczego dziwnego.To dziwne może być dla dzisiejszego dziwnego dyskutanta na forum. Być może tamta Przysiega Harcerska jest już nieważna i tamte Prawo też. Być może... Być może już nic nie jest ważne tylko ZHR,drogi przyjacielu... Odpowiedz Link Zgłoś
gr.een Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u 29.12.09, 20:59 ja też zrozumiałam,że chodzi tu o harcerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u 30.12.09, 11:50 HUfiec ZHR w Płocku zmienił patrona Był im. I Dywizji Piechoty Jest im. Obrońców Płocka 1920r święto hufca - 10 listopada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.10, 11:58 oni byli w ZMS a nie w ZHP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerz. Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 16:48 ZHR jest ruchem kontynuującym działalność ZHP 1918, czyli tego przedwojennego, z tradycjami. A ludzie nieznający się na rzeczy niech najpierw przeczytają historię i wszystko po kolei. Ja jestem z ZHRu i dotyka mnie, gdy mówicie tak o związku do którego należę. Swoją opinię kieruję przede wszystkim do Kaktusa. Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.plock.mm.pl 02.01.10, 16:50 Płocki Hufiec Harcerzy "ZHR" nie ma patrona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: **** Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.plock.mm.pl 03.01.10, 10:26 kwisniewski napisał: > HUfiec ZHR w Płocku zmienił patrona > Był im. I Dywizji Piechoty > Jest im. Obrońców Płocka 1920r Wyjaśniam co następuje: I Ci i Ci są bohaterami na wieki. Ps. Dziwi mnie, że zabierają tu głos osobnicy, którzy z harcerstwem nie mieli wiele wspólnego. Mało, bronią pozycji tego "kościółkowego" sami zaś stojąc tyłem do kościoła. Dziwne. --------------------------- 30-tej WDH czołem! Odpowiedz Link Zgłoś
dawid-zhr zhr 02.01.10, 17:09 Marna i żenująca opowiastka wygłoszona przez niejakiego Kaktusa. Tylko osoba płytka może wypowiadać takie idiotyzmy. Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej został założony przez wybitnych instruktorów nawiązując do pierwotnej idei skautingu, a odchodząc od związku z czerwoną plamą. Więc radzę się drogi Kaktusie zastanowić nad tym co piszesz, bo nie masz o tym zielonego pojęcia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: zhr IP: *.plock.mm.pl 02.01.10, 17:24 zasadniczo popieram przedmówcę. Idea tkwi w ludziach, którzy stworzyli coś, aby uciec od czerwonej głupoty. ZHR jest apolityczny... Mówienie, że to zabawa w politykowanie i bogoojczyźniane gierki jest lekką obrazą. Budzi szacunek harcerstwo przedwojenne, ale również jego idea, która skupiona w naszej organizacji silnie emanuje energią. Naprawdę nigdy nie komentowałem działalności ZHP, bo nie istnieje taka potrzeba :). Własne zdanie jest mile widziane, lecz czasem własne zdanie jest sprzeczne z tym co 'wyznajemy'. Nie zarzucam, daje do myślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuwaj Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 09:46 Twój wpis potwierdza,że Kaktus ma rację a jego opinia jest słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otco Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.10, 10:12 dlatego Kuroń musiał naprawiac bo byli tam przedwojenni harcerze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: **** Re: zhr IP: *.plock.mm.pl 03.01.10, 10:32 Tak, tylko Kaktus ma rację. ZHR to próba podzielenia mlodziezy na tych mniej i na tych bardziej "słusznych". Nic bardziej glupiego nie moglo się zdarzyć. W ten oto sposób dzieci wyrzekły się swoich rodziców. Gorszej hańby nie mogło się zdarzyć. ---------------------------- 30-tej WDH czołem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc. Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.10, 10:39 to ty dzielisz na siłę, harcerze sie cieszą ze są razem, co za jatrzyciel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: **** Re: zhr IP: *.plock.mm.pl 03.01.10, 16:12 Gość portalu: harc. napisał(a): > to ty dzielisz na siłę, harcerze sie cieszą ze są razem, co za jatrzyciel Nic nie zrozumiałeś. Mina lata i może cos zrozumiesz. Pozdrowienia dla rodziców, wujków, cioć, stryjków i stryjenek. Ich pytaj o prawdę to może wyjdziesz z tumanu błędu. Nie dzielę - sami się podzieliliście wcześniej. I na tym tracicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $$$ Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 10:43 gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,36844,6576941,Student_teologi_oskarzony_o_gwałt.html ZHR byłby "poletkiem..."? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.10, 14:40 zadanie wykonałes wielonikus, a cos na temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***** Re: zhr IP: 213.76.179.* 03.01.10, 18:22 Niech ZHP przytoczy sobie przykład Gostynina co tam się działo. Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: zhr 04.01.10, 10:34 Potwierdzasz tylko to co ja przez tyle lat obserwowałem w ZHR . Zapamiętaj !!! Nie macie monopolu na tradycje i idee skautingu !!! I dopóki tego nie uszanujesz ty i twoi druhowie , dopóty moja opinia o ZHR nie ulegnie zmianie . A możesz mi wierzyć , że potrafię przyznać rację każdemu , kto potrafi ją właściwie umotywować . Twoja wypowiedź - bardzo emocjonalna w przekazie utwierdza mnie tylko w przekonaniu , że niektórzy członkowie ZHR nadal uważają się za lepszych (słusznych , jedynych , najlepszych naj naj naj itp itd byle na plus )od innych harcerzy . O tym właśnie pisałem swój post . Smutne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.10, 10:55 kaktus,naucz sie dyskutowac a nie jatrzyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: zhr IP: *.plock.mm.pl 04.01.10, 11:08 Kaktusie , przed wojna był harcerstow i dało z siebie , co miało najlepszego. Po wojnie stalinowcy i komuna uciekła od \wiązków Kościoła z harcerstwem, piorąc nam mózgi. Ale i ja byłem harcerzem, zastępowym i uczyli mnie dawni druhowie z czasów przedwojennych. Jak było. Nie udało się wszystkim sprać mózgi a jedno drugiemu nie przeczy. Jeżeli intencje są czyste w założeniach, harcerstwo niesie spolegliwość i braterstwo z ludźmi. Bóg w tym nic nie przeszkadza a wręcz jest odwrotnie. Nie ma potrzeby się rozdzielać. Ani wzajemnie nalatywać, bo po co? Nadal jest dużo pracy zgodnej z działalnością harcerstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetms Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 11:26 Zetemes nie miał związków z Bogiem i raczej tez chcial wyprac mózgi z wiary,a mieszkanko sie wzięło.Pasiło wtedy?Jedno drugiemu nie przeczyło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: zhr IP: *.plock.mm.pl 04.01.10, 11:31 Spam - dla moderatorow . To już może 65 razy to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetms Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 11:46 Może i 65 ale chyba nie powiesz,że to nieprawda.Prawda w oczy kole?a nie trzeba było wtedy kolegi wypychac z listy,byłoby okiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuwaj Re: brawo dla zastępowego czerwonego harcerstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 11:39 Gość portalu: płocczanin napisał(a): > Kaktusie , przed wojna był harcerstow i dało z siebie , co miało > najlepszego. Po wojnie stalinowcy i komuna uciekła od \wiązków Kościoła z > harcerstwem, piorąc nam mózgi. > Ale i ja byłem harcerzem, zastępowym Jak widać od najmłodszych lat ciągnęło cię do komuny.Ba,będąc zastepowym musiałeś nieżle im służyć jak byłeś tak wysoko w hierarchi.Biorąc pod uwage twój wiek musiałeś składac przysiegę wujkowi Stalinowi.Tak jakoś było chyba w treści roty ślubowania harcerskiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: brawo dla zastępowego czerwonego harcerstwa IP: *.plock.mm.pl 04.01.10, 11:45 Odwrotnie hetkoski.Odwrotnie. Ale czekajmy końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuwaj Re: brawo dla zastępowego czerwonego harcerstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 11:52 Przyrzekam uroczyście wobec kolegów i narodu polskiego uczyć się i pracować dla dobra Ojczyzny i spraw socjalizmu. Przyrzekam wiernie przestrzegać prawa harcerskiego - całym sercem zawsze i wszędzie służyć Polsce Ludowej. 1. Harcerz kocha Polskę Ludową i służy jej całym swym życiem. 2. Harcerz w szeregach postępowej młodzieży świata walczy o pokój i wolność narodów. 3. Harcerz szanuje ludzi pracy i uczy się od nich. 4. Harcerz dobrze się uczy. 5. Harcerz poznaje życie przyrody i uczy gospodarować się jej siłami. 6. Harcerz zaprawia siły do pracy i obrony kraju. 7. Harcerz jest dobrym kolegą i niezawodnym towarzyszem pracy. 8. Harcerz dba o honor swej organizacji. 9. Harcerz przygotowuje się do pracy w ZMP. W styczniu 1956 roku wprowadzono nową, mniej sformalizowaną redakcję tekstu Prawa i Przyrzeczenia: Przyrzekam mojej drużynie postępować według prawa harcerskiego, strzec honoru harcerza, służyć zawsze wiernie mojej Ojczyźnie - Polsce Ludowej. To chyba jakos tak było.Tekst do którego nie mam pretensji,ale takiemu jak ty biczowi na komune to chyba nie powinno nawet przez usta przejść.A może ciebie awansowali na zastepowego bez przyrzeczenia?Może wszedzie tak byłes pół na pół?To się chyba nazywa "rzodkiewka"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr.een Re: brawo dla zastępowego czerwonego harcerstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 16:39 A jesli zostawimy politykę gdzieś na boku , to co nam zostanie? Dobra zabawa na obozach harcerskich, zbiórkach, zlotach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastępowy Re: brawo dla zastępowego czerwonego harcerstwa... IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.10, 17:04 no i nigdy nie zapomniane atian.wrzuta.pl/film/6w5nw3pkETq/plonie_ognisko_i_szumia_knieje zhrolkusz.wrzuta.pl/audio/5jcpX9s9Mfm/list_do_boga_boska_piosenka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: brawo dla zastępowego czerwonego harcerstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 23:01 Temu Panu najlepiej wyszedł punkt 1 i 9. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kronikarz Re: do PŁOCzanina druha i zastępowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 17:20 Gość portalu: płocczanin napisał(a): > Ale i ja byłem harcerzem, zastępowym i uczyli mnie dawni druhowie z > czasów przedwojennych. Można Druhu Zastepowy zapytać w jakiej drużynie i w jakim okresie i jak się nazywał wasz szczepowy?Czy Macie Druhu może zdjecia jakieś z tego okresu?Może garść wspomień z obozów?To byłoby bardzo ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kronikarz Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 17:22 > Gość portalu: płocczanin napisał(a): > > > > Ale i ja byłem harcerzem, zastępowym i uczyli mnie dawni druhowie > z > > czasów przedwojennych. > > Można Druhu Zastepowy zapytać w jakiej drużynie i w jakim okresie i > jak się nazywał wasz szczepowy?Czy Macie Druhu może zdjecia jakieś z > tego okresu?Może garść wspomień z obozów?To byłoby bardzo ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.10, 17:49 cos dla młodzieży starszej www.youtube.com/watch?v=TQzq2I0ikXQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drużynowy Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 18:21 Gość portalu: płocczanin napisał(a): > Kaktusie , przed wojna był harcerstow i dało z siebie , co miało > najlepszego. Po wojnie stalinowcy i komuna uciekła od \wiązków Kościoła z > harcerstwem, piorąc nam mózgi. > Ale i ja byłem harcerzem, zastępowym i uczyli mnie dawni druhowie z > czasów przedwojennych. Jak było. Nie udało się wszystkim sprać mózgi a > jedno drugiemu nie przeczy. > Jeżeli intencje są czyste w założeniach, harcerstwo niesie spolegliwość i > braterstwo z ludźmi. Bóg w tym nic nie przeszkadza a wręcz jest odwrotn > ie. > > Nie ma potrzeby się rozdzielać. Ani wzajemnie nalatywać, bo po co? Nadal > jest dużo pracy zgodnej z działalnością harcerstwa. Sam zaspamowałeś bo nic tu w twoim wpisie o wystawie ZHR.Ktoś to wziął za dobrą monetę,bo uwierzyl,że naprawdę byłeś w harcerstwie.Chciał wykorzystac twoją wiedzę w temacie,bo pewnie wie żeś historyk, a ty jak zwykle huzia na niego,że spam,że nie na temat,że bezcześci temat itp.Dobrze,że jeszcze nie wyzwales go od niebytów,półmózgów,fetek,betek,felotow albo synów szakala,o syjonistach już nie wspominając.Opamietaj sie człowieku.Zażyj może nervosol.Pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.101.c82.petrotel.pl 04.01.10, 23:47 Witam! Nie wiem czy któryś z Was/ Druhów (?) orientuje się dlaczego powstał ZHR? Tekst został napisany 12 lutego w nocy - bezpośrednio po powrocie Marka z historycznego spotkania instruktorów Ruchu w kościele na Chłodnej gdzie zapadła decyzja o utworzeniu ZHR. Kto pamięta atmosferę tamtego dnia ten odnajdzie w nim echa swoich emocji. Kto nie może pamiętać, dowie się z niego jaki entuzjazm towarzyszył naszej wspólnej decyzji. Czuć go doskonale. Warto też poznać wizję organizacji jaka została nakreślona u jej zarania. To pozwoli wiele zrozumieć nawet w odniesieniu do obecnej sytuacji ZHR. Niezależne ruchy, środowiska i organizacje harcerskie, które od ponad ośmiu lat wychowują młodzież dla przyszłej obywatelskiej Rzeczypospolitej, postanowiły połączyć swe wysiłki i utworzyć jeden, wspólny, niezależny, samorządny ZWIĄZEK HARCERSTWA RZECZPOSPOLITEJ. Jest to pierwsza licząca się organizacja, będąca w stanie przełamać monopol na wychowanie młodzieży, który od czterdziestu lat znajduje się w rękach dotychczasowych władz PRL. ZHR jest organizacją alternatywną do obecnego ZHP znajdującego się pod ideową inspiracją i faktycznym kierownictwem rządzącej partii komunistycznej. Zasady wychowania i praktyka działania naszego związku w spos6b istotny różnić się będą od metod stosowanych powszechnie w ZHP. W szczególności zaś: ZHR nie będzie związany z żadnym ugrupowaniem i programem politycznym, nie wiąże wychowania z żadną określoną doktryną polityczną. ZHR nie będzie wymagać od dzieci i młodzieży składania deklaracji politycznych, takich jak przyrzeczenie wierności "sprawie socjalizmu". Nie będzie zastępować wychowania indoktrynacją. Będzie natomiast ukazywać całe bogactwo różnorodność programów politycznych, tworząc warunki dla dokonania wolnego i świadomego wyboru w momencie osiągnięcia dojrzałości społecznej. ZHR deklaruje się jako organizacja apolityczna nieobojętna jednak wobec aktualnych zjawisk politycznych i społecznych. ZHR będzie opierać swoją, pracę wychowawczą na zasadach etyki chrześcijańskiej i kierować się wskazaniami płynącymi z nauki społecznej Kościoła. ZHR będzie starannie przestrzegać tolerancji religijnej. Oznacza to, że będzie w nim miejsce dla ludzi wszystkich wyznań i religii oraz dla poszukujących, niewierzących i ateistów. Organizacja nie będzie utrudniać ani zabraniać indywidualnego bądź zbiorowego odbywania praktyk religijnych tym spośród swoich harcerzy, dla których sprawy wiary mają znaczenie podstawowe. Uznając ogromną rolę religijności w wychowaniu człowieka, ZHR będzie stwarzać warunki do tego, aby ci, którzy tego pragną mogli w szeregach harcerskich umacniać i pogłębiać swoją wiarę. W tym celu ZHR będzie współpracować z duszpasterstwem istniejących w Polsce kościołów, w tym zwłaszcza z działającym do kilku lat Krajowym Duszpasterstwem Harcerek i Harcerzy powołanym przez Episkopat Polski. Instruktorzy ZHR przeciwni są szantażowi szkolnemu i innym formom przymuszania młodzieży do wstępowania do harcerstwa. Praktyki takie stosowane są często przez jednostki organizacyjne ZHP podlegle bezpośrednio władzom szkolnym. Władze te rozliczane są z tzw. "stopnia uharcerzenia". Praktyki te od dawna uważane były za ohydne i w dodatku nieskuteczne wychowawczo, jako, że trudno jest oczekiwać od młodego człowieka by przyjął za swoje to co jest mu siłą narzucone. Nowy, niezależny związek harcerski będzie kategorycznie przestrzegał zasady pełnej dobrowolności przynależności do harcerstwa. ZHR będzie przyciągał do siebie młodzież tylko przez atrakcyjność swoich propozycji, jednoznacznie moralną postawę i prestiż harcerstwa jaki mamy nadzieję odbudować w społeczeństwie polskim. ZHR odrzuca koncepcję masowej organizacji. Będzie związkiem elitarnym tzn. otwartym dla każdego kto zaakceptuje ideał harcerski wyrażony w Prawie i Przyrzeczeniu Harcerskim oraz zasady związku. ZHR będzie stawiał swoim harcerzom wysokie wymagania i jednocześnie konsekwentnie egzekwował ich wypełnianie. Tak więc w związku będzie miejsce tylko dla tych, którzy będą mieli szczerą wolę wymaganiom tym podołać. Ambicją ZHR nie będzie objęcie oddziaływaniem harcerskim jak największej liczby młodzieży i mnożenie swego stanu ilościowego lecz jakość tego oddziaływania i wysoki prestiż społeczny - a więc oddziaływanie na młodzież niezrzeszoną przez przykład. ZHR przywraca ignorowaną w partyjnym harcerstwie zasadę wychowania przez przykład osobisty instruktora, stąd największe wymagania będą stawiane kadrze instruktorskiej. Dotyczy to nie tylko ścisłego przestrzegania abstynencji alkoholowej i nikotynowej, ale także nienagannej postawy we wszystkich innych sferach moralno-etycznych ujętych w sformułowaniach Prawa Harcerskiego. ZHR w swojej działalności wychowawczej będzie stosować sprawdzoną metodę skautową wzbogaconą o dorobek polskiego harcerstwa. Program związku będzie stale dostosowywany do aktualnych potrzeb społecznych oraz dążeń i aspiracji młodzieży. ZHR będzie wystrzegać się działań pozornych. Zwłaszcza ogromnych, prestiżowych akcji, które do tej pory preferuje ZHP. Akcje takie nie mają żadnych celów wychowawczych. Obliczone są jedynie na efekt propagandowy. Dzięki nim ogromny etatowy aparat organizacyjny dostarcza swoim mocodawcom coraz to nowych "dowodów" swojej niezbędności i sprawności. Do akcji tych wykorzystuje się oszukaną młodzież przyczyniając się do postępu wszechogarniającej demoralizacji. ZHR preferować będzie natomiast małe, ale konkretne przedsięwzięcia podejmowane przez w pełni samorządne drużyny harcerskie wynikające bezpośrednio z potrzeb otoczenia lub potrzeb samych harcerzy. ZHR swoją działalność opierać będzie całkowicie na społecznej pracy swoich członków. Wynika to bezpośrednio z właściwego pojęcia służby harcerskiej, a pośrednio ma uchronić związek przed ewentualnością, powstania identycznego jak w ZHP płatnego aparatu biurokratycznego, z samej swojej natury zachowawczego, blokującego wszelkie inicjatywy płynące z "dołu", a skrupulatnie wypełniającego wyłącznie polecenia płynące z góry. ZHR będzie organizacją, w której najważniejsi będę harcerze i ich drużyny. Sens istnienia wyższych instancji polega na pełnieniu przez nie roli służebnej wobec drużyn, taką też rolę będę pełniły one w ZHR. Image Szwejk w trakcie Zjazdu założycielskiego w Sopocie ZHR nawiązuje do tradycji harcerstwa polskiego, które od zarania swego istnienia tj. od 1911 roku stało w pierwszej linii walki o wolną i demokratyczną Polskę, o zachowanie kultury narodowej, właściwego poziomu moralno-etycznego wkraczających w dorosłe życie coraz to nowych pokoleń młodzieży polskiej. Dziewięć ostatnich lat udowodniło, że potrafimy stworzyć taki związek i co najważniejsze, że istnieje ogromne zapotrzebowanie społeczne wyrażone głównie przez rodziców na tego typu ideowo-wychowawczą organizację młodzieżową. Tak my instruktorzy, jak i cale społeczeństwo jesteśmy ogromnie przywiązani do harcerstwa. Harcerstwo jest przecież nośnikiem bogatych tradycji bez których wychowanie młodzieży straciłoby mocną podstawę i byłoby mocno zubożone. Niestety władze partyjno-państwowe uzurpują sobie prawo do harcerstwa, które udało im się przechwycić tak zresztą jak całe nasze państwo w 1944r. Odmawiają one prawa do rejestracji niezależnych środowisk harcerskich, w tym także do rejestracji ZHR. Budzi to nasze głębokie oburzenie tym bardziej, że przemiany zachodzące w Polsce zdaję się świadczyć o przejściu na pluralistyczny model społeczeństwa, o urzeczywistnionym prawie do swobodnego zrzeszania się. Dlaczego nie miałoby to dotyczyć harcerstwa, które jest przecież własnością całego społeczeństwa. ZHR liczy na zdrowy rozsądek władz. Nadzieje swoje upatrujemy w rozmowach "okrągłego stołu" i w poparciu dla naszej idei wyrażonym przez rodziców zrzeszonych w NSZZ "Solidarność" i innych niezależnych organizacjach społeczno-politycznych. Kto chciał, przeczytał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuwaj Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 13:01 Szanowny, młodszy Kolego. Przepisałeś to co przepisałeś. Nie znasz ani historii ZHP ani tradycji z nim związanych. Kościółkowym się wydaje,że ZHP była i jest organizacją co najmniej polityczną. Chcę tutaj stwierdzić wyraźnie: Nie dostrzegłem polityki w Harcerstwie. Już wcześniej odnosiłem się do Prawa Harcerskiego,teraz zostałem po kolejnej nieudolnej próbie "ściemniania" zmuszony do odniesienia się w sprawie Przyrzeczenia Harcerskiego. W mojej Książeczce Harcerskiej tekst Przyrzeczenia jest następujący: "Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Polsce Ludowej, walczyć o prawdę i sprawiedliwość społeczną,nieść chętnie pomoc każdemu człowiekowi,być posłusznym prawu harcerskiemu." Moja Książeczka Harcerska jest z 1958 roku - wcześniej o tym napisałem,i nosi numer 387580. Zgodnie więc z tym Przyrzeczeniem,walcząc o prawdę stwierdzam,że nie ma w Przyrzeczeniu i Prawie Harcerskim z lat 1958 słowa "socjalizm,Stalin,Komunizm, Partia,PZPR". Moja uwaga nie sugeruje mojego stosunku do polityki a jest tylko odniesieniem się do treści zawartych w niektórych postach. Co do tego "niepalenia i niepicia alkoholu", to Prawo Harcerskie z 1958r stanowi: 10. Harcerz jest szlachetny w słowach i czynach. Nie pali tytoniu,nie pije napojów alkoholowych. I to by było na tyle mój dużo młodszy Kolego z ZHRu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finka Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.10, 13:26 zobacz śledziu co na to historycy www.historycy.org/index.php?showtopic=21232 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.101.c82.petrotel.pl 05.01.10, 23:53 co w tym złego, że ZHR działa w oparciu o wartości propagowane przez Kościół? Każdego człowieka, nawet ateistę, obowiązują prawa moralne zawarte w dekalogu. Więc nie rozumiem, drogi Starszy Druhu, cóż takiego mierzi Cię na myśl o ZHRze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ja Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:32 Tak samo mówili komuniści.Nie podoba ci się PZPR i władza ludowa? Spytaj się wielebnego po cholerę potrzebna jest mu kartoteka wiernych,którą tak skrupulatnie prowadzi.Ja już skutki widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rada Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.10, 14:41 moze konkretnie chyba ze wolisz na Słowackiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ja Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 18:45 Nie strasz...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.101.c82.petrotel.pl 06.01.10, 19:35 czym Cię straszę? W ZHRze nikt nie mówi, ze jesteśmy Jedyną Słuszną Organizacją, za to w ZHPie słyszy się wielokrotnie takie głosy. Czyżby jakieś naleciałości historyczne? Rożnimy sięt- o fakt. Mamy różne założenia, plany, trochę inne wartości. Jednak naszym głownym celem jest wychowywanie młodzieży metodą, którą tworzył w Polsce Małkowski. ZHR powstał jako opozycja do czerwonego ZHPowskiego harcerstwa. Instruktorom nie podobało się to, ze ich hufcowi pracują dla bezpieki, otrzymując pieniądze za donoszenie na swoich druzynowych. No coż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ja Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 20:32 Przepraszam pisalem do rada,troche mi przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.10, 15:37 szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,7431290,Sprawa_Krzystek_kontra_internauci_umorzona.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popowiź Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 19:10 Ten krzystek też jest z ZHRu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MASTERS Konkurs DialnetMasters IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.10, 19:15 www.dialnetmasters.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.101.c82.petrotel.pl 08.01.10, 20:19 nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Magnuski Re: Wystawa na 20-lecie ZHR-u IP: *.202.c76.petrotel.pl 12.01.10, 00:21 Bardzo łatwo pisze się pod anonimowym nickiem. Można przywalić każdemu, wystukać na klawiaturze dowolne głupstwo. Wszystko co umiem, zawdzięczam Harcerstwu. Wszystko co mam, co osiągnąłem w życiu – zawdzięczam Harcerstwu. Także znajomych i przyjaciół. Przyjaciele z Harcerstwa to odrębna kategoria i nie miejsce jej tu tłumaczyć. Piszę Harcerstwo, a nie ZHP, czy ZHR. Jednak moje Harcerstwo to ZHP. Byłem w nim – choć podobno w Harcerstwie jest się na całe życie, a więc jestem – od 1959 roku. Miałem 7 lat, kiedy wstąpiłem do Zuchów i – za przeproszeniem – gó... interesowała mnie polityka. Przeszedłem w Harcerstwie prawie wszystkie możliwe funkcje i stopnie. Nie zdążyłem tylko otrzymać hmPL. A mam kolegów, którzy do dziś noszą pod Krzyżem biało-czerwoną podkładkę. I szanuję ich za to. Bo to nie żadna manifestacja, tylko historycznie uzasadniony fakt. Taki stopień otrzymali. Rozstawałem się z pracą etatową w ZHP pełniąc funkcję kwatermistrza Komendy Chorągwi Płockiej. Piszecie tu o czerwonym Harcerstwie, kościółkowym, używacie innych epitetów. Bzdury. Długo można by snuć harcerskie gawędy, jak było, po co było i dlaczego. Ważne jest tylko to, że Harcerstwo jest jedno. I te wynalazki, spoza ponad 100-letniego ZHP (taka ciekawostka: komuna powołała ZHP 100 lat temu, żeby Związek szykował kadry dla ZMP lub ZMS) zrozumieją, że trzeba się połączyć. Trzeba się połączyć, bo kiedyś kilku facetom, o wybujałych ambicjach politycznych, odbiło. Dzieciaki nic o tym nie wiedziały. A oni nie powołali nowej organizacji, oni podzielili starą. Przytaczacie tu różne wersje Prawa Harcerskiego. I czego to ma dowodzić? Że Przyrzeczenie składaliśmy (ja też, mając naście lat) Polsce Ludowej? A była wtedy inna? To co: miałem liczyć, że ta inna nadejdzie i poczekać ze wstąpieniem do Harcerstwa? Mnie nie interesowała polityka, tylko to, co Harcerstwo oferowało. A do pozostałych punktów Prawa Harcerskiego ma ktoś zastrzeżenia? Obojętnie, do której jego wersji? Czego złego Harcerstwo kogokolwiek nauczyło? Opamiętajcie się ludzie. Taka dyskusja do niczego nie prowadzi. Mógłbym przytaczać przykłady faworyzowania jednej bądź drugiej organizacji w zależności od ekipy aktualnie mającej w Polsce władzę. Na przykład w finansowaniu akcji letniej. Ale na co to komu? Dziś zarówno ZHP jak i ZHR kuleją. Z wielu powodów. To temat na inne opowiadanie. Może pora się połączyć, połączyć też kadrę, mądrość, doświadczenie, wiedzę. I – nie oszukujmy się – finanse. Długo pisałem, ale i tak jest to tylko mały fragment potrzebnej o przyszłości Harcerstwa (o jego historii też) dyskusji. Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś