kwisniewski 07.02.10, 21:20 fotoforum.gazeta.pl/72,2,875,71865690,71865690.html Sybiracy z Płocka spotykają się z młodzieżą na Placu 13- Straconych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a. Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.10, 21:41 w kraju trwaja uroczystości www.youtube.com/watch?v=PomcG21aS6g Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 07.02.10, 21:49 A w Płocku odwrotnie. V kolumna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin [...] IP: *.plock.mm.pl 07.02.10, 22:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danek W rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 13:02 tu strona Sybiraków www.sybiracy.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: W rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 08.02.10, 13:26 Dziękuję, napisałem o naszych Sybirakach wyrzuconych na Oślą Ławkę do Redakcji Sybiraków ale jeden z tygodników w Płocku , zainteresował się ww sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: W rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 13:27 w799.wrzuta.pl/audio/1z1qqxYQ3Py/hymn_sybirakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kit kit Re: W rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 17:53 "Zapytaj Wróżkę o pracę"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 15:12 Zwiazek Sybiraków w Płocku www.radar.friko.pl/Oddzialy/Plock/Oddz_Plock.htm#0 Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: w rocznicę wywózki na Sybir 08.02.10, 16:04 a wsi Koniuchy można pisać na tym forum bez narażenia się na wycięcie przez opiekunów tegoż forum i kilku innych? www.naszawitryna.pl/jedwabne_25.html www.naszawitryna.pl/jedwabne_26.html www.rp.pl//artykul/167745.html www.promemoria.pl/arch/2004_13/golgota/golgota.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 17:25 Czemu Pan obraża ludzi ze wsi Koniuchy (o ile taka istnieje), być może mieszkają tam ludzie bardziej wartościowi od Pana. Trzeba mieć odwagę cywilną, aby móc odpowiadać na wpisy, te, które nie zawierają pochlebstwa, a nie robić z siebie obrażalskiego i przyjmować postawę roszczeniową do wszystkich wokół siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: w rocznicę wywózki na Sybir 08.02.10, 18:24 Rzeczywistość była inna. Partyzanci sowieccy wczesnym sobotnim rankiem napadli na bezbronną wieś, którą spalili mordując niewinnych ludzi. 29 stycznia 1944 roku zginęli: 1. Bandalewicz Stanisław ok. 45 lat 2.Bandalewicz Józef 54 lata . 3. Bandalewiczowa Stefania ok. 48 lat 4. Bandalewicz Mieczysław 9 lat 5. Bandalewicz Zygmunt 8 lat 6. Bobin Antoni ok. 20 lat 7.Bobinowa Wiktoria ok.45 lat 8. Bobin Józef ok. 50 lat 9. Bobin Marian 16 lat 10.Bobinówna Jadwiga ok. 10 lat 11.Bogdan Edward ok. 35 lat 12.Jankowska Stanisława 13.Jankowski Stanisław 14.Łaszakiewicz Józefa 15.Łaszakiewiczówna Genowefa 16.Łaszakiewiczówna Janina 17.Łaszakiewiczówna Anna 18.Marcinkiewicz Wincenty ok. 63 lat 19.Marcinkiewiczowa N. (sparaliżowana, spaliła się) 20.Molis Stanisław ok. 30 lat 21.Molisowa N. ok. 30 lat 22.Molisówna N. ok. 1,5 roku 23.Pilżys Kazimierz 24.Pilżysowa N. 25.Pilżysówna Gienia 26.Pilżysówna Teresa 27.Parwicka Urszula ok. 50 lat 28.Parwicki Józef lat 25 29.Rouba Michał 30.Tubin Iwaśka (?)ok. 45 lat 31.Tubin Jan ok. 30 lat 32.Tubinówna Marysia lat około 4 33.Wojsznis Ignacy ok. 35 lat 34.Wojtkiewicz Zofia ok. 40 lat 35.Woronisowa Anna 40 lat 36.Woronis Marian 15 lat 37.Woronisówna Walentyna 20 lat 38. Ściepura N. - krawiec z miejscowości Mikonty. Henoch Ziman vel Genrikas Zimanas - Przywódcy PRL odznaczyli za ten mord Orderem Wojennym Virtuti Militari wyborcza.pl/1,76842,3893354.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 19:03 Tu przyznaję się szczerze, że o tym ludobójstwie nie wiedziałem, a pisałem w kontekście współczesnym. Zwracam honor w tym przypadku, jednak mój wpis jest nadal aktualny, gdyż nadal nie odpowiedział Pan na pytania postawione w innych wpisach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 08.02.10, 18:29 Jakże trzeba być zdegenerowanym, żeby tak pisać w kontekście zbrodni na Narodzie polskim. Obrzydliwość polonofoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antropolog Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 18:44 Zdegenerowany to jesteś ty.Spójrz w lustro.Nie bedziesz mial żadnych watpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 19:07 Mały człowieczku, odpowiem twoimi słowami, jak trzeba być zdegenerowanym, aby tak kłamać jak ty, w przeciwieństwie do ciebie potrafię się publicznie przyznać do tego, że o pewnych rzeczach, faktach nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 08.02.10, 19:57 Przyznaj się, że mało wiesz o gen.Z.Padlewskim i że zamierzałeś opluwać Jego Rodzinę, która nawet nie wie, że istniejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do andrzeja Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 20:11 Gość portalu: płocczanin napisał(a): > Przyznaj się, że mało wiesz o gen.Z.Padlewskim i że zamierzałeś opluwać > Jego Rodzinę, która nawet nie wie, że istniejesz Uwazaj uwazaj na "plocczanina".To niezwykły człowiek.Bez pudla zgaduje myśli ludzi.Twoje chyba tez zgadł.Przenikliwość niezwykłą.A co do rodziny to szkoda,że przez dziesiątki lat nie upomiala sie o doczesne szczątki swojego wielkiego protoplasty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 20:21 Wiem więcej o Padlewskim niż ty i to z wiarygodnych źródeł w przeciwieństwie do twoich. Z rodziną i z dokumentami, to daj sobie na spokój, bo nie masz żadnych możliwości, aby to sprawdzić i jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że robią cię "w konia". Pozostaw to zawodowym historykom i specjalistom z innych dziedzin, a uwierzę wtedy, gdy zobaczę publikację podpisaną znanym nazwiskiem. A tobie się bardzo dziwie, że robisz z siebie takiego znawcę, takiego historyka, a nie wiedziałeś przez tyle lat, gdzie jest grób i że tu, w Polsce żył jego krewny. Mówiąc krótko - wstyd. Zajmij się lepiej dokumentowaniem bieżących wydarzeń i pisz o nich w sposób jasny i przejrzysty i przestań "opluwać" ludzi, którzy mają odmienne poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 08.02.10, 21:18 Jesteś sfrustrowaną osobą i rozumiem, że nie jesteś w stanie pojąć, że są Ludzie nie kalający się tym, co im zarzucasz. Masz rozumowanie sługi nie Pana. Koźniewski był twoim promotorem? Niestety taki awans jest bezskuteczny i postrzegasz świat jako przekręt. I to przeszkadza ci w rozwoju duchowym, tak że postrzegasz Rodziny z pierwszych stron Historii Polski jako oszustów. Nie martw się. wszystko w swoim czasie . Właśnie rodziny ziemiańskie poniosły największe straty w czasie wywózek , rozstrzeliwań w czasie wojny i po wojnie. Gdzie był Grób Generała .. nie wiemy . Dokumentacja Rutskich i inne, istniała w TNP ale część z niej miał u siebie Gorący Orędownik Postaci Generała. Niestety po jego śmierci , dokumenty ZAPODZIAŁY SIĘ. Jak ta Kalota..... Nie wstydzę się tego co opracowałem o generale .Jest to wiedza nieznana Polsce. Z Rodzinami jestem zaprzyjaźniony i wymieniamy się materiałami na bieżąco . Dzięki tym Rodzinom pozostał przekaz na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:35 Widzisz mały człowieczku, to ty jesteś sfrustrowany, a nie ja. Wolę mieć rozumowanie sługi niż pana, pana od którego coraz więcej ludzi się odsuwa, który kłamie, który uznaje się za katolika i jednocześnie łamie przykazania Boskie. Skończ się zachwycać swoim rozwojem duchowym, bo stajesz się delikatnie mówiąc, śmieszny - czy wiesz co to znaczy? Dziwnym trafem wszystko ginie - a ty jesteś tym jedynym, który do wszystkiego ma dostęp. Tak, jak już powiedziałem, zostaw historię dla zawodowych historyków, a sam zajmij się sprawami bieżącymi i pisz o nich w sposób jasny, przejrzysty i nie "opluwaj" ludzi, którzy mają swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jankowski Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:37 "Gdzie był Grób Generała .. nie wiemy"!!!! ...to dziwne co pan plocczaninie teraz napisal.Zawsze opisywał pan jako swoj sukces,deprecjonujac przy tym badania wielu profesorów z Prof.Stefanem Kieniewiczem i Kożmińskim na czele,swoje odkrycie lokalizacyjne grobu.Powoływal sie pan na opowieści świadkow naocznych przekazywanych jako legendę z pokolenia na pokolenie.To dobrze,że chociaz teraz zweryfikował pan swoje "rewelacje"Dobrze to rokuje ludziom,ktorzy chcą i wkrotce miejmy nadzieje podejma wysiłek uszanowania w sposob godny tego miejsca pamieci o naszych bohaterach.Może tym razem pana upór nie stanie na przeszkodzie i nie zniecheci ludzi,ktorzy chcą spełnić swój patriotyczny obowiazek wobec przeszlości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 09.02.10, 09:33 Szanowny panie Jankowski. Widzę, że nie czytacie nawet, specjalnie przygotowanych stron z moich książek, gdzie są dokumenty i opisy. Są umieszczone pod linkiem fotoforum.gazeta.pl/u/plocczanin0.html Żeby wiedzieć, gdzie są pochowani powstańcy , została zorganizowana sesja naukowa , która odbyła się 26 listopada 1997r. Nie wniosła nic nowego , ponieważ naukowcy mówili nie pod tym zapotrzebowaniem do jakiego była utworzona. Jest w całości nagrana na taśmie wideo. Wobec powyższego została zorganizowana Grupa Inicjatywna ds poszukiwań szczątków. Jest to udokumentowane i widnieje na Fotoforum pod linkiem jak wyżej. wobec braku rezultatów zostały wykonane badania archeologiczne, które zostały dokładnie udokumentowane i utrwalone na taśmie wideo. Prawdopodobnie to z panem rozmawiałem czasem na ten Temat. Uzyskałem relacje o szczątkach ludzkich znalezionych podczas wykopów pod tzw. Gorący Telefon Breżniew - Honecker, którego budowa zniszczyła Groby Wojenne. To również jest w Fotoforum po tym samym linkiem jw. Żeby zwiększyć skuteczność poszukiwań, uzyskałem od ministra OBN, Władysława Komorowskiego, zgodę na poszukiwanie dokumentacji w Archiwum wojskowym akt niejawnych. Patrz Fotoforum jw. Ponieważ jestem zwykłym człowiekiem, Na Spotkaniu w ww Delegaturze UW, 31 lipca 2001r., została wyłoniona delegacja historyków zawodowych, których celem były wyjazdy do Warszawy ,żeby czynić kwerendę jw. Nie uczyniono tego a ja nie miałem na to żadnego wpływu. 14 grudnia 1998r,, na miejscu Mogiły NN powstańca postawiłem Krzyż 5 metrowej wysokości o czym pisze A. Przewoźnik, sekretarz ROPWiM. Patrz Link podany wyżej do zobaczenia na Fotoforum Gazeta Płock. Badania archeologiczne były wykonane za waszą zgodą . Patrz dokumenty pod linkiem jw. W Fotoforum. Co zostało znalezione mówił a Sesji naukowej w Muzeum Mazowiecki m , archeolog wykonujący badania. Patrz Fotoforum Jw. Na skutek robót wykonywanych pod potrzeby Układu Warszawskiego , dokonano zniszczenia Miejsca straceń 1863r. A szczątki powstańców zostały wywiezione w nieznane miejsce. Następne szczątki znaleziono podczas zmiany rurociągów CO na większe średnice do utworzonego PULu. Tu dokonano bardzo złej rzeczy, nie powiadomiono władz i nie wstrzymano robót….. Potem sprzedano to Święte miejsce cmentarza wojennego a tak go nazywali nasi przodkowie… patrz pod linkiem ww. Fotoforum . Następnie Miejsce to zostało Ogrodzone , pomimo obietnic MON Mariana Siwickiego ….., patrz ww Fotoforum …, który obiecywał w odpowiedzi na Interpelację Posła Tadeusza Ścieszko, że wojsko dokona wszelkich napraw i zadba o Miejsce straceń. Proponowałem wam i Miastu zamianę ziemi , . Działki gdzie stoi Krzyż noszący nazwę własną BOHATERÓW POWSTANIA STYCZNIOWEGO na ziemie pod sztucznym nie historycznym placykiem z pomnikiem Kamieniem Padlewskiego. Ale obie strony złapały się w klincz i jak czytamy patrz link Fotoforu, , odmówiliście odsprzedaży działki z Krzyżem. Tak więc można powiedzieć, że Generał Z. PAdlewski jest już 3 raz w niewoli , ty razem u LWP. Trudno zdać relacje z książek , które tylko w TYM Temacie zawierają 489 stron dokumentacji. Pozostaje jeszcze Sumienie Polaka ale do Władz RP , poszły fałszywe dokumenty z Płocka na podstawie których 6 Organów RP, wydało złe decyzje. Obecnie chodzimy Tam Gdzie nic Nie ma i Modlimy się , składamy Hołd Pamięci Bohaterom Polski , wyrzuconym na śmietnik. I właśnie Na Mogiłach 1863r. spełniał posługę, ŚP ksiądz Kazimierz Jardzioch. Co do podanych historyków .. nigdy ich nie negowałem. Oni nie zajmowali się lokalizacją Mogiły gen. Z. Padlewskiego. Ja i setki patriotów z Płocka TAK. Ja poprzez napisanie książek i opracowań dotyczących Generała, wszedłem tylko w lukę wiedzy historycznej, dzięki Rodzinie Generała i to zostało docenione przez Instytucje i naukowców ..poza Płockiem. Wykonałem prace odmienną od forumowiczów plujących a nie potrafiących nic udokumentować. Zresztą taki był ich cel na tym Forum. Więcej może pan rozeznać po zapoznaniu się z moim pracami znajdującymi się w Płocku w Archiwum Państwowym , TNP, Książnicy Płockiej, BDZ. To , co można jeszcze uratować dla Pamięci i przyszłych pokoleń, jest nadal naszym Obowiązkiem. A jaka jest rzeczywistość? W Rocznice wywózek na Sybir Polaków. Zabroniono nam o tym wspominać. Niepodległość naszej Ojczyzny jest znaczona krwią Żołnierza polskiego, powstańców, Narodu. I to jest cel mojego pisania na Forum i 30 lat pracy dla Pamięci Narodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jankowski Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 13:08 No to wie pan gdzie jest ten grób czy nie wie?ostatnio Pan napisal,że nie wiadomo gdzie jest.Co do historyków i naukowcow nie funkcjonuja oni jak pan napisał" Nie wniosła nic nowego , > ponieważ naukowcy mówili nie pod tym zapotrzebowaniem do jakiego była > utworzona." Naukowcy nie głosza pogladów pod potrzeby tylko głoszą prawwde obiektywna,chyba że są chochsztaplerami i konfabulantami.Z tym Honeckerem to z pewnoscia mnie pan myli.Nigdy nie rozmawiałem z panem na żadny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 09.02.10, 13:57 Szanowny panie jankowski. Napracowałem się, dając panu wiedzę. Gładko pan przeszedł nad moją pracą, co sugeruje osobę, co zwykle. Gdyby rzeczywiście pan chciał wiedzieć, to mógłby pan sam przeczytać wypowiedź wicewojewody M.Rodzenia, że celem Sesji było szukanie Mogił Powstańców. Naukowcy wygłosili standardowe wykłady i są one zapisane na taśmie wideo. Sesja była tylko zwłoką czasową. Temat wykładów, mógłbym za chwilę pokazać na fotografii ale widzę, że to mija się z celem, bo nie o to panu chodzi, żeby Coś wyjaśnić. Miejsca grobów, PALCEM pokazała Opiekunka MPN, której To Miejsce wskazał kowal z majątku opiekujący się Mogiłą. Tam archeolog rozpoczął badania. Maszyny sowieckie przekopały te Groby. Dla potrzeb Układu Warszawskiego zniszczono Groby polskich Bohaterów walczących z Moskalami. Co to znaczy naukowa prawda obiektywna? Nie ma takiego pojęcia , jeżeli chodzi o wiedzę historyczną Możliwe, że nie rozmawialiśmy .. ale posiadam wypowiedź o znalezieniu szczątków ludzkich o których pisał sekretarz ROPWiM A.Przewoźnik. Dla Instytucji posiadających moje Zbiory, przygotowałem opracowanie a Temat opinii dotyczących stanu obecnej wiedzy poszukiwaniach Mogił , Pamięci na podstawie Forum Gazety Płock. Jest tam wypowiedź Moderatora o zerze. wypowiedź kawki o moich książkach i opracowaniach. Pana dwa zapytania i moje dwie odpowiedzi, jako Znaki Naszych Czasów z lutego 2010r. Jednocześnie mam świadomość, że piszę w Temacie o Sybirakach a nie otworzył Pan Nowego tematu o gen. Padlewskim. byłem zobowiązany udzielić odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka Do Andrzeja 08.02.10, 21:35 Znasz takie powiedzenie: Kto z kim przestaje, takim się staje? Trolla nie przegadasz, za to go użyźniasz. Wygrasz tylko wtedy, jak przestaniesz reagować, nie mając pożywki pożre własny ogon :-) Najskuteczniejszą obroną przed trollowaniem jest całkowite zignorowanie wszelkich zaczepek trolla, w momencie gdy się zorientujemy, że mamy z nim do czynienia. O ile istnieje taka możliwość, administratorzy lub moderatorzy powinni blokować możliwość publikowania wiadomości, które można uznać za trollowanie i odpowiadania na nie. Kasowanie wiadomości już opublikowanych zwykle roznieca kłótnię, gdyż dostarcza zarzutu cenzurowania wypowiedzi jako dodatkowego argumentu. Zazwyczaj konsekwentne ignorowanie trolla skutkuje jego zniechęceniem i przeniesieniem się w inne miejsce lub całkowitym zaprzestaniem działalności. W praktyce jednak rzadko do tego dochodzi, ponieważ na forum bardzo często znajdą się jakieś osoby, które będą jednak z trollem dyskutowały i tym samym zachęcały do kontynuacji działalności. Dodatkowo niektóre trolle potrafią stworzyć wokół siebie krąg osób, które ich wspierają, chronią przed oponentami, podsycają dyskusję z udziałem trolla etc. – na szczęście jest to zjawisko czasowe, bo trolle swoim pogardliwym i nacechowanym wyższością zachowaniem w stosunku do tych osób, szybko je do siebie zniechęcają. Więcej tutaj: www.chusty.info/forum/archive/index.php/t-11062.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Do Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:46 Witam. Zgadzam się z Tobą w 100%. Tylko mam taki "głupi" charakter, że nienawidzę, delikatnie mówiąc, jak ktoś wypisuje głupoty, tworzy mity i legendy wokół własnej osoby i znajduje jeszcze "adoratorów", którzy ten kit łykają. Wtedy mną rzuca. Wiele razy próbowałem dać sobie "na spocznij" z tym panem, jednak nie wytrzymywałem. Nie jestem historykiem zawodowym tylko hobbystą, jednak z racji wykonywanego zawodu, mam kontakt z ludźmi, którzy zawodowo zajmują się badaniami (zresztą sam to też robię), jak również z osobami z różnych branż, w tym z historykami. Z tego powodu jest mi ciężko przejść obok tych bredni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konik Re: Do Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:53 To dlaczego jako hobbysta nie mozesz dogadac sie z innym hobbystą,nawet oficjalnie tak nazwanym przez Sąd plocczaninem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Do Andrzeja IP: *.plock.mm.pl 08.02.10, 23:29 Myślenie rozwojowe A. miało przeczekacz te 309 lat. Przecież Wszystko , co było możliwe, jest w moich książkach. Ci rozwojowi hobbyści różnych branż np. hotelowych, chłodniczych, handlowych,administratorzy bloku, wykupywacze posesji.. patrz rozpoznanie 8... nie oczekują odpowiedzi na zadawane pytania. Chodzi im wyłącznie o możliwość opluwania piszącego o polskich dziejach.Ale powiem wam bracia co jest napisane w Księdze Rodzaju. Ukłony dla ksantypy samozwaństwa forumowego .Pozdrowienia dla szczuki. sygnaturka .. Nakarmic kruki Słowo do A. w Księdze Rodzaju czytamy .cytat......Rozdział 5. .......1 Teć są księgi rodzajów Adamowych. W dzień, którego stworzył Bóg człowieka, na podobieństwo Boże uczynił go. 2 Mężczyznę i niewiastę stworzył je; i błogosławił im, i nazwał imię ich, człowiek, w dzień, którego są stworzeni. 3 I żył Adam sto i trzydzieści lat, i spłodził syna na podobieństwo swoje, i na wyobrażenie swoje, i nazwał imię jego Set. 4 I było dni Adamowych po spłodzeniu Seta osiem set lat, i spłodził syny i córki. 5 A tak było wszystkich dni Adamowych, których żył, dziewięć set lat i trzydzieści, lat i umarł. 6 A Set żył sto lat i pięć lat, i spłodził Enosa. itd .....koniec cytatu. Sympatyczny poszukiwaczu swojej Drogi. Jak widzisz.Już Bóg przewidział, że Rodzina wie, kto kogo spłodzil i ma KSIĘGI. Sami wiemy , to rzecz naturalna i potrafimy wiedzieć, że np babcia to rodzina i wszystko jest jasne. Stąd też Rody polskie z których Żywota składa się nasza Historia , nie pomylą rodowodu. A więc upada kmieca dedukcja, o niewiarygodności Dziejów Polski spisanej przez klasę ziemiańską a wiarygodnosci utworzonej przez potomków Szeli. Odpowiedz Link Zgłoś
ortografik Re: Do Andrzeja 09.02.10, 09:19 Gość portalu: płocczanin napisał(a): > (...) Adam (...) spłodził syna na podobieństwo swoje, i na > wyobrażenie swoje, i nazwał imię jego Set. > (...) A Set (...) spłodził Enosa (...). To naprawdę fascynujące, co napisałeś i intryguje od dawna zapewne nie tylko mnie. Adam spłodził Seta, Set - Enosa. Ale... z kim? Z mamą czy z którąś z sióstr? Bo innych kobiet przecież nie było. Tylko że w świetle prawa kościelnego i świeckiego to zakazane przecież, prawda? :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRON-a Re: kawki IP: *.plock.mm.pl 09.02.10, 10:03 Kawka na admina lub więcej! Nawet na stolec w ratuszu! Jestem za , a nawet przeciw! ;~) ------------------- Trollom śmiech! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.10, 11:08 Uprzejmie proszę powrócic do tematu watku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc nieznajomy Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 12:28 Jak swiat jest swiatem ani niemiec ani rusek nie byl dla polaka bratem wyjatek cesarz Otton byl i chcial zjednoczonej Europy to go zabili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ares Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.10, 12:43 tak wmówiono nam Polakom i ty tak powtarzasz, to nieprawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.10, 13:38 dwóch adminów i nie ma kto pilnować wielonickowca trolla który ciagle ubliża płocczaninowi i pisze nie na temat, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 09.02.10, 14:01 Doprawdy starałem się przekazać rzetelną wiedzę dla Dobra Pamięci. Ale tzw ONI, jej nie potrzebują , tylko pisania przeciw, plus obelgi. Na Fotoforum też jest licznik odwiedzin i widzę, czy otwierają , czy nie . Ogólnie, nie czytają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abel Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.10, 16:11 Łzy w oczach starego człowieka który przeżył Sybir wywołały wspomnienia. www.dobroni.pl/rekonstrukcje,plocki-apel-poleglych,2670 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doplocczanina Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 17:50 a skad wiesz kto czyta a kto nie?ogolnie to chyba nie za dużo ludzi to czyta.Masz bardzo wysublimowane zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 09.02.10, 18:46 Jeżeli X pyta się o coś..a na liczniku jest 36 odsłon. Ja daję odpowiedź, gdzie ma szukać.... i nadal jest tyle samo, to znaczy , że nie potrzebował informacji, tylko miał ...inne cele. Rzeczywiście mam zainteresowanie stałe od 30 lat. Pomoc ludziom, opieka nad Pamięcią narodową. Zajmuje się poezją, muzyką do odsłuchu, najczęściej Vangelisa i indyjskie, poważna. Mam zainteresowania bioenergoterapią, religiami świata, fotografią , technikami wideo, opracowywaniem książek i folderów, co jak słusznie zauważyłeś ..jest wysublimowane... aha, jeszcze regeneracją starych fotografii. Np. portret gen.Z.Padlewskiego, obrabiam już 8 lat. A zdjęcie mojej Rodziny z 1940 , obrabiam 15 lat, w miarę pozyskiwania nowych technik edycyjnych. Do tej pory filmy z 147 Rocznicy P.Styczniowego i Pogrzebu Kapłana, miały 1123 odsłon. Na YouTube , 60 mini filmów miały 5539 odsłony a 153 mini filmy na Google, miały 130 000 odsłon, o tematyce historycznej. W witrynie Do Broni, 1150 odsłon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: videomaniak Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 17:36 Ciekawe ile tych odsłon zrobiłeś sam sprawdzajac ile ich jest.Pamietaj,że i te sie licza. Odpowiedz Link Zgłoś
plocczanin0 Re: w rocznicę wywózki na Sybir 10.02.10, 18:01 Sympatyczny maniaku. Tu nie chodzi o liczbę kliknięć. To nie zawody. Tu chodzi o system . Czy poruszane tematy narodowe są popierane czy ośmieszane. Pozostaje jeszcze logika. Jeżeli X mówi o działce z Krzyżem, że jest Miejska a dokument Y okazuje , że Nie , wraz podaniem numeru w księgach wieczystych, to powinno zamknąć dyskusje. Jeżeli nadal się to ciągnie , to tylko w złych celach. Podsumowując na Forum zawsze jest nagonka na Tematy narodowe. a przecież ciągniesz Temat nie zważając , że jest to wątek Polaków wywiezionych na Syberię. Dzisiaj jest rocznica. cytat......... Patrz Link www.tvp.info/inf Sama podróż w bydlęcym wagonie trwała miesiąc 70 lat temu Sowieci rozpoczęli deportacje Tego dnia, 1940 r., blisko 155 tys. osób zostało wywiezionych do północnych i wschodnich rejonów Związku Radzieckiego. Spośród nich, do ojczyzny wróciło zaledwie około 8. tys. osób. około 8. tys. osób. ......koniec cytatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob.SER Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 18:14 Zgodzisz sie jednak,że na temat gehenny Polakow wiecej i bardziej kompetentnie napisane jest w wielu powaznych i powszechnie dostepnych opracowaniach naukowych,a dla mniej wprawnych "szperaczy"historii popularno-naukowych.Mysle,że albo na forum piszemy o naszych lokalnych inicjatywach albo dajemy link z podaniem wlaściwych pozycji.Bicie piany przez niekompetentne choć pewnie szlachetne w swoich intencjach osoby pozozstaje biciem piany i lekko deprecjonuje temat zblizajac go do poziomu groteski,a juz agresja pod adresem innych,sprowokowanych"spamerskimi" wpisami i mieszaniem różnych innych nie zwiazanych z tematem wątków,internautow to wrecz dowod braku szacunku dla tragedii narodowej,ktorą z zachowaniem proporcji można porownać do Holokaustu. Odpowiedz Link Zgłoś
plocczanin0 Re: w rocznicę wywózki na Sybir 10.02.10, 18:32 Zgadzam się, że pisanie o x rocznicy jest Przypomnieniem takiej Rocznicy. Inaczej Pamięć zniknie, co jest właśnie celem opluwaczy Polski na Forum. Wiadomo, że na dany Temat istnieją źródła, książki itp ale tu nie o to chodzi. Wiemy przecież, że były rzezie Polaków na Ukrainie ale jak i co ? Nie dowiemy się nigdy , ponieważ zaraz wchodzi polityka i zaczyna się zaciemnianie. Milczenie. wg potrzeb aktualnie rządzących. Dlatego też, jeżeli jest Rocznica , można podać linki i jeżeli Temat ma powiązania z naszym terenem , tym bardziej jest ubogacona wiedza o zdarzeniach a czasem zgłaszają się osoby , które chcą opowiedzieć, co pamiętają z omawianego okresu.Co wcale nie znaczy, ze mamy nie pisać o wydarzeniu historycznym .My w Płocku, tez jesteśmy Polakami. Nie mozna nam wyciąć i zamknąc buzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 18:24 Gość portalu: płocczanin napisał(a): > Myślenie rozwojowe A. miało przeczekacz te 309 lat. Przecież Wszystko , > co było możliwe, jest w moich książkach. Ci rozwojowi hobbyści różnych > branż np. hotelowych, chłodniczych, handlowych,administratorzy bloku, > wykupywacze posesji.. patrz rozpoznanie 8... nie oczekują odpowiedzi na > zadawane pytania. Chodzi im wyłącznie o możliwość opluwania piszącego > o polskich dziejach.Ale powiem wam bracia co jest napisane w Księdze > Rodzaju. > Ukłony dla ksantypy samozwaństwa forumowego .Pozdrowienia dla szczuki. > > sygnaturka .. Nakarmic kruki > > Słowo do A. > > w Księdze Rodzaju czytamy .cytat......Rozdział 5. > > .......1 Teć są księgi rodzajów Adamowych. W dzień, którego stworzył Bóg > człowieka, na podobieństwo Boże uczynił go. > 2 Mężczyznę i niewiastę stworzył je; i błogosławił im, i nazwał imię ich, > człowiek, w dzień, którego są stworzeni. > 3 I żył Adam sto i trzydzieści lat, i spłodził syna na podobieństwo swoje, i na > wyobrażenie swoje, i nazwał imię jego Set. > 4 I było dni Adamowych po spłodzeniu Seta osiem set lat, i spłodził syny i córk > i. > 5 A tak było wszystkich dni Adamowych, których żył, dziewięć set lat i > trzydzieści, lat i umarł. > 6 A Set żył sto lat i pięć lat, i spłodził Enosa. itd .....koniec cytatu. > > Sympatyczny poszukiwaczu swojej Drogi. Jak widzisz.Już Bóg przewidział, ż > e > Rodzina wie, kto kogo spłodzil i ma KSIĘGI. > > Sami wiemy , to rzecz naturalna i potrafimy wiedzieć, że np babcia to > rodzina i wszystko jest jasne. > > Stąd też Rody polskie z których Żywota składa się nasza Historia , nie > pomylą rodowodu. A więc upada kmieca dedukcja, o niewiarygodności > Dziejów Polski spisanej przez klasę ziemiańską a wiarygodnosci utworzone > j > przez potomków Szeli. Drogi Panie co ma ten pana wpis wspolnego z tematem?Nie odnosi pan wrażenia,że głównym celem tego wpisu jest prowokowanie wprost lub posrednio obrazanych ludzi i słowotokowe popisy pseudoznawcy i pseudoeurydyty i to raczej głównie przed samym sobą .Czy o to panu chodzi,zeby w trosce o jakos forum ktos panu wytknął śmieszność albo spamowanie co myśle w tym przypadku jest w pełni uzasadnione?Czy chodzi panu aby wazny i bolesny temat dla kazdego Polaka,obojetnie czy z Szelów czy z Potockich zginął w potoku pustosłowia i wzajemnych obelg?Jesli tak to znakomicie pan swój cel zrealizowal. Odpowiedz Link Zgłoś
plocczanin0 Re: w rocznicę wywózki na Sybir 10.02.10, 18:57 Jesteś właśnie tym , który udając szanowanie naszej Historii , piszesz w sposób wulgarny i jątrzysz. A do tego jeszcze znikają wpisy merytorycznie poprawne. Czy to ja kąsam osoby z Rodów polskich z pierwszych stron Historii? Nie. A pisanie takie , czym jest ? cytat........ Bicie piany przez niekompetentne choć pewnie szlachetne w swoich intencjach osoby pozozstaje biciem piany i lekko deprecjonuje temat zblizajac go do poziomu groteski .......... koniec cytatu. Dla ciebie pisanie w dniu rocznicowym przez osoby kochające swoją Ojczyznę .. to groteska? A kto wydaje patenty na prawo pisania o naszej Historii? A więc obserwator, kamyk ..i myk,myk. Po pracy ich poznacie. A wiec dalej czynicie potwarze. Myślę , że w miarę rozwoju , oczywiście, jeżeli będzie utrzymywana chęć poprawy... znikną zajady itp. Na razie przemyśl, co było tragedią tylu Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 19:11 plocczanin0 napisał: > Jesteś właśnie tym , który udając szanowanie naszej Historii , piszesz > w > sposób wulgarny i jątrzysz. A do tego jeszcze znikają wpisy > merytorycznie poprawne. > > Czy to ja kąsam osoby z Rodów polskich z pierwszych stron Historii? N > ie. > > A pisanie takie , czym jest ? cytat........ > > Bicie piany przez niekompetentne choć > pewnie szlachetne w swoich intencjach osoby pozozstaje biciem piany > i lekko deprecjonuje temat zblizajac go do poziomu groteski .......... koniec > cytatu. > > Dla ciebie pisanie w dniu rocznicowym przez osoby kochające swoją > Ojczyznę .. to groteska? > > A kto wydaje patenty na prawo pisania o naszej Historii? > A więc obserwator, kamyk ..i myk,myk. > > Po pracy ich poznacie. A wiec dalej czynicie potwarze. Myślę , że w miar > ę > rozwoju , oczywiście, jeżeli będzie utrzymywana chęć poprawy... znikną > zajady itp. > > Na razie przemyśl, co było tragedią tylu Polaków Moich bliskich tez.Czy i pana?A groteskowy nie jest TEMAT ,TYLKO TO CO PAN WYPISUJE.Dlatego wkleilem pana kolejny wpis bedący tego dowodem.Bez względu co pan teraz napisze pod moim adresem z pewnoscia nie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stragan Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.225.c74.petrotel.pl 10.02.10, 19:30 plocczanin0 napisał: > Czy to ja kąsam kąsać to ty sobie możesz... swoją kiełbasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 10.02.10, 19:33 I tak kolejny raz a 4 rok, ludzie inne nacji szargają polskie Rocznice narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.10, 17:29 Dziś,w rocznicę Sybirakom, płockim Sybirakom Szęść Boże w rocznicę tragiczne dane www.lwow.com.pl/naszdziennik/deportacje.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.10, 18:18 Poczatek gehenny Polaków na Wschodzie i nie tylko był taki www.kki.pl/piojar/polemiki/rubiez/depoloniz/depoloniz.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmieć Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 18:32 Plocczanin napisal : Stąd też Rody polskie z których Żywota składa się nasza Historia , nie pomylą rodowodu. A więc upada kmieca dedukcja, o niewiarygodności Dziejów Polski spisanej przez klasę ziemiańską Zenek prosze zbastuj z tym ziemianstwem bo mam juz zajady.Jesli uwazasz,że posiadacz dwoch doniczek z ziemia w ktorych nieudolnie hodował dwie usychajace paprotki na parapecie slumsików na Padlewskiego to juz klasa ziemianska to naprawde jestes w błędzie. Z pewnoscia tobie blizej[także z pochodzenia] do kmiecia i potomka Szeli niż tym ktorych chcesz obrazić.Nie wiedziec czemu wlaśnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: w rocznicę wywózki na Sybir 10.02.10, 23:39 Dzisiaj o godz. 12.00 na Cmentarzu Zabytkowym przy al. Kobylińskiego przy pomniku upamiętniającym Polaków zesłanych na Syberię zebrali się przedstawiciele Związku Sybiraków w Płocku. Okazją do spotkania była siedemdziesiąta rocznica pierwszej wywózki Polaków na Syberię. Biorący udział w uroczystości odśpiewali Hymn Sybiraków, zapalili znicze i modlili się za wszystkich Polaków, którzy nie wrócili do ojczyzny. Kwiaty złożyli Tomasz Korga, Przewodniczący Rady Miasta Płocka, przedstawiciele Urzędu Miasta Płocka oraz Mieczysław Sikora, Prezes Związku Sybiraków oraz inni członkowie Związku źródło Urząd Miasta Plocka GW Płock milczy na ten temat - Jak Pani znalazła się w Płocku pytałem płocczanki nie z wlasnego wyboru - Początki to upodlenie Mimo 60 lat mieszkania w Plocku nie czuję się płocczanką. Wróciłabym do swoich stron rodzinnych ale ja tam już nie mam nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 20:08 do kompletu www.tvp.pl/historia/filmy-historyczne/general-polskich-nadziei-wladyslaw-anders www.tvp.pl/historia/cykle-dokumentalne/notacje-historyczne/wideo/czeslaw-steiner-na-zeslaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 23:08 Dziwi mnie to,ze tym razem kronikarz najnowszej historii Płocka pan plocczanin byl tam nieobecny.Zabraknie zdjęć i filmów.Nie interesuje to pana?Szacunek dla P.Tomasza Korgi ktory w odróżnieniu od p.milewskiego znalazł czas by byc z tymi,którzy chcieli oddac nasz szacunek dla najwiekszej tragedii Narodu Polskiego i Ofiar sowieckiego okrucieństwa.Jest zawsze z nami przy okazji rocznic drogich sercom wszystkich Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 12.02.10, 09:11 Sympatyczny forumowiczu. Powiem tak; nie istnieje system Pamięci, skutecznie rozwalony w skali Państwa. Kombatanci nie powiedzieli, nie wiedziałem. I nigdy nie współpracowali. Jest kamerzysta miejski a czy widziałeś ze 30 sekund filmu, jaki zrobił na 147 Rocznicy Powstania styczniowego? Myślę , że byłeś ty, skoro piszesz, Zrobiłeś zdjęcia , puszczałeś całą noc do YouTube i zobaczymy... Jednego to można nawet zaorać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yankiel Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 10:07 Widac i kombatanci nie maja najlepszego zdania o twojej "aktywności" skoro nie chcą współpracować i nie zapraszają i sami też na twoje uroczystości nie przychodzą.Coś w tym musi byc.Powinienes wyciagnąć z tego wnioski,bo nie powiesz chyba o kombatantach,ze są spod gory piasku i naplywowi a Ojczyznę maja za nic.Nie są tez chyba komunistami i wrogami Koscioła,a współpracowac nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 12.02.10, 10:11 tak , poznali się na mnie jako doświadczeni, walczący o Polskę. Jestem Zerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yankiel Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 10:22 TROCHĘ chyba przesadziłeś.Jeśli działań kogoś się nie akceptuje i się go po prostu pomija to nie oznacza od razu,że ten ktoś jest zerem.Może to dlatego,że też ich nie zapraszałeś na swoje uroczystości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.plock.mm.pl 12.02.10, 11:06 Powiem ci całkiem poważnie. Jestem chorym człowiekiem ale to się zdarza. Jestem osoba prywatną. Nie należę do żadnej organizacji. Dla Dobra powszechnego skrzyknęliśmy się w PRO a jest to struktura za mała do rejestracji urzędowej i wypełniamy lukę działań samorządów w temacie Pamięci narodowej tam, gdzie są przemilczenia itp. W skali Państwa, pomimo działającej Ustawy o Radzie Pamięci, którą prowadzi Andrzej Przewoźnik, zostały zlikwidowane wszystkie struktury będące odpowiednikami ROPWiM a wcześniej działających w Samorządach. Nieznane Siły kreują nie Historię Polaków we własnym kraju, lecz historię lodów zamieszkujących nasze terytorium. Starają się stworzyć mutanta nie znającego swojej narodowości i Ojczyzny. Zastąpiono ww działalność K.Pamięci, strukturami Wydziałów Obywatelskich poszczególnych szczebli. w Płocku kadencja NKOPWiM, wygasła w roku 2002. Działalnością tak rozumianej Pamięci, zajmuje się w Płocku WK.UM. To on organizuje rocznice i komunikuje się z organizacjami społecznymi. Nasza struktura PRO , pomaga przypominając, szukając osób popierających , wydaje Plakaty, foldery , archiwizacje itp , na koszt własny. W zależności od rozszerzenia wiedzy o o rocznicach a sam wiesz, że na Forum to tępią, staramy się iść razem i Pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red. Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.10, 12:00 przyczyny prawica.net/node/20383 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aes Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.10, 18:44 gdyby zginął.......... dobroni.pl/rekonstrukcje,szymbark-gryf-pomorski-1942-zamach-na-hitlera,3339 Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: w rocznicę wywózki na Sybir 13.03.10, 20:05 przededniu obchodów 67 rocznicy likwidacji krakowskiego getta na pomniku upamiętniającym ofiary w krakowskim obozie Płaszów wymalowano antysemickie hasła i swastyki. Czerwoną farbą wymalowano cały pomnik, pisząc "Jude raus", "Hitler good", czy rysując gwiazdę Dawida na szubienicy. Jutro przed pomnikiem ma przejść Marsz Pamięci. ------ Takie są oto efekty dzisiejszej edukacji od przedszkola po maturę - burty na stadionach, niszczenie historycznej pamięci - wekend a więc czas BIESIAD przy piwie w pabach, wrzaski na ulicacach i gość który wymachuje siekierą w ręce na ulicy Tumskiej z groźbami karalnymi na ustach. Życie kulturalne w Płocku trwać będzie do niedzielnego popołudnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alez Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.10, 21:11 masz problem ze nie napisali po polsku: zydzi wynocha ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.10, 21:19 groups.google.com/group/pl.regionalne.warszawa/msg/bac65c76f3bb518 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.10, 15:01 taki tam film www.youtube.com/watch?v=WoYMow_bIeM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: au Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.10, 22:31 dobrze ze Polacy pamiętaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.10, 18:38 “Podczas rewolucji komunistycznej, wielu Żydów sprzedało swą duszę diabłu i po wieczność mają krew na swych rękach.” – stwierdza żydowski publicysta Sever Plocker w portalu Ynet.com, należącym do największego izraelskiego koncernu medialnego Yedioth Group. Przypominając nadchodzącą w tym roku 90. rocznicę Rewolucji Październikowej i czerwonego terroru czekistów, Plocker trzeźwo ostrzega, że “nie możemy zapomnieć o niektórych największych mordercach dzisiejszych czasów, tych którzy byli Żydami”. Ubolewając nad brakiem rozliczenia z komunistyczną przeszłością, autor wskazuje na braki w edukacji młodzieży. Plocker pisze: “Izraelscy uczniowe kończą szkoły średnie nawet nie słysząc o takich nazwiskach jak Gienrich Jagoda, największym żydowskim mordercy XX wieku, założycielu i szefie NKWD. Jagoda [prawdziwe nazwisko Herszel Jehuda - przypisek BIBUŁA] starannie wypełniał wszystkie stalinowskie rozkazy kolektywizacji i odpowiedzialny jest za śmierć co najmniej 10 milionów ludzi. Jego żydowscy podwładni utworzyli i kierowali systemem obozów – Gułagiem. Po tym jak stracił zaufanie u Stalina, został stracony i zastąpiony w 1936 roku przez Jeżowa. [...] Jeżow co prawda nie był Żydem, ale był “chroniony” przez swoją żydowską żonę.” Autor zadziwiająco szczerze przytacza znane skądinąd statystyki pisząc, że: “W 1934 roku 38.5 procent sprawujących najwyższe pozycje w sowieckim aparacie bezpieczeństwa, mieli pochodzenie żydowskie. Ale i oni byli sukcesywnie eliminowani podczas kolejnych czystek. [...] Okazuje się, że i Żydzi byli zauroczeni mesjanistyczą ideologią i stawali się wielkimi mordercami, jednymi z największych znanych współczesnej historii.” Autor wskazuje jednak na fakt krycia pochodzenia: “Żydzi aktywni w komunistycznym aparacie terroru, czy to w Związku Sowieckim czy na świecie, nie czynili tego oczywiście jako “Żydzi”, lecz jako staliniści, komuniści, czy też “sowieccy ludzie”. Z tego też powodu łatwiej jest nam zignorować ten fakt, albo po prostu “udawać głupiego” i nic nie dostrzegać. Co bowiem mamy z nimi wspólnego?” – pyta się żydowskich czytelników Plocker. Ale od razu ostrzega odpowiadając: “Nie zapomnijmy jednak o nich. Moja opinia jest bowiem odmienna: Uważam, że nie do zaakceptowania jest uznawanie za członka społeczności żydowskiej kogoś kto czyni coś wielkiego, dobrego, a nie uznawanie ludzi, którzy czynią rzeczy podłe. Nawet jeśli jednak zaprzeczymy temu, to nie możemy uniknąć żydowskości jakiegoś “naszego kata”, tego który przez dekady służył Czerwonemu Terrorowi. A jeśli zaprzeczymy, to i tak inni przypomną nam o jego pochodzeniu. Może wymienię jeszcze jednego: Leonida Reichmana, szefa specjalnej komórki śledczej NKWD, który był szczególnie okrutnym sadystą.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: w rocznicę wywózki na Sybir IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.10, 11:35 niedziela, 13 grudnia 2009 Zbrodnia stanu wojennego Do generała Za słowa kłamstwem splugawione Za mundur bratnią krwią splamiony Za ręce siłą rozłączone Za naród głodem umęczony Za oczy dziecka przerażone Obróć swój tryumf w partyjnej chwale Naród dziękuje Ci, generale Za pogrom braci bez litości Za mundur wojska zbezczeszczony Za mękę strasznej bezsilności Za ból rozłąki z mężem żony Za łzy i rozpacz samotności Ciesz się, żeś działał tak wspaniale Naród dziękuję Ci, generale Za połamane pałką kości Za koszmar walki brata z bratem Za nienawiści siew i złości Za to, że żołnierz stał się katem Za znów zdławiony świt wolności Pomnik swych zasług wzniosłeś trwale Naród dziękuje Ci, generale Za nałożone znów kajdany Za zbrodnie łagrów w polskiej ziemi Za fałsz przemówień wyświechtany Za podłość zdrajców między nami Za język prawdy zakazany Wypnij na Kremlu pierś po medale Naród dziękuje Ci, generale Naród śle swe podziękowania Żeby Ci legły jak kamienie Przypnij je śpiesznie bez wzdragania Może obudzą Twe sumienie Bo generale nie znasz godziny Gdy przed Największym Dowódcą świata Złożysz ostatni raport za swe czyny Z piętnem Kaina, krwią swego brata (wiersz anonimowego Autora, powstał na początku 1982.) Wiersz nieznanego autora pt. „Do generała”, dedykowany oczywiście gen. Wojciechowi Jaruzelskiemu, stanowi bardzo dobrą ilustrację dla mrocznej nocy stanu wojennego w Polsce. Wprowadzając przed 28 laty stan wojenny gen. Jaruzelski wydał wojnę własnemu narodowi, by zabezpieczyć wpływy, profity i władzę komunistom, wypełniając przy tym solennie zalecenia swoich mocodawców z Kremla. A wszystko po to, aby stłumić polskie dążenie do wolności. Stan wojenny spowodował – bezpośrednio lub pośrednio – około 100ofiar śmiertelnych. Zbrodnia ta wciąż czeka na rozliczenie, chociażby w aspekcie moralnym. Odpowiedz Link Zgłoś