jeden_pocisk 25.06.10, 22:14 30 lat temu. "Prawda o płockiej Solidarności" - Konrad Łykowski plockaprawica.net/news.php?readmore=4330 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kolo Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.103.c79.petrotel.pl 25.06.10, 22:43 Wreszcie prawdziwe informacje o Solidarności. Może teraz wyborcza przestanie cytować pseudo historyczny bełkot grubasa. Panie Konradzie prosimy o więcej relacji z tamtych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.099.c70.petrotel.pl 27.06.10, 11:12 Zdaje się, że solidarnos walczyła, żeby nie było nepotyzmu, żeby ludzie władzy komunistycznej nie obsadzali rodziną i znajomymi stanowiska w administracji i państwowych firmach. Czy niejaki Kazimierz Cieślik czy konrad Łykowski (założyciele) i ich rodziny nie czerpią korzyści z bycia u władzy. Odpowiedź: tak, solidarnośc popiera pis, który jest najbardziej niedemokratyczną partią w polsce, gardząca ludźmi którzy nie sa w pisie lub ich nie popierają. dla koryta są w stanie uznac sld, która chcieli deleglizowac, tearaz jest to normalna lewica, a może trochę o inhnych ludziach "soliadrności", którzy podpiwrdalali swoich bezzwiązkowych io bezpartyjnych kolegów, agentów Sb, którzy do dziś są nieujawnieni, podajcie może nazwiska, a może opiszecie sylwetkę waszego kolegi, towarzysza jasińskiego czy niejakiego taworskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
supernerwowy Re: Jak powstała płocka Solidarność 28.06.10, 00:15 A jakie niby Konrad Lykowski czerpie korzysci z dzialalnosci w Solidarnosci? Ma tylko zmarnowane zdrowie w imie tych idealow, dla ktorych walczyl. A co ktokolwiek zrobi teraz, aby zmienic rzeczywistosc? Poza narzekaniem i marudzeniem na nic wiekszosci nie stac. Dlatego to piekne, ze jeszcze zdarzaja sie takie krysztalowe postacie jak Konrad Lykowski. To wlasnie dzieki takim ludziom jak on mozna zmieniac nasze miasto, region i caly kraj na lepsze. To przyklad dzialacza dojrzalego i zdolnego do poswiecen w imie szczytnych idealow. On wiedzial o co walczyl i ile trzeba w to wlozyc wyrzeczen. Wie rowniez dobrze, ze przez to zniszczyl sobie zycie prywatne. Dlatego troche wiecej szacunku do Pana Konrada i jemu podobnych. Wolnosc mozemy wywalczyc jedynie jako wspolnota ludzi swiadomych wlasnych dazen. Konrad Lykowski powinien stanowic dla nas wzor do nasladowania najlepszych postaw obywatelskich i patriotycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fabian Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: 80.48.4.* 28.06.10, 09:23 Jaka szkoda, że tak mało osób interesuje prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Bogdana Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.184.c91.petrotel.pl 28.06.10, 09:48 komentarze dotyczą nieznanej historii płockiej Solidarności a nie dwóch popaprańców bijących się o stołek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: 80.48.4.* 28.06.10, 12:15 Komentarz dotyczył komentarza dd, więc daruj sobie swoje komentarze, jak jesteś bez pojęcia. Jeśli chodzi o temat główny to prawda wyszła na jaw i co tu komentować więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
jurekplock Jak powstała płocka Solidarność 29.08.10, 13:17 Minęło długich 30 lat i może nie pamiętam wszystkiego, ale te dni sierpniowe 1980roku, dni strachu , ale i nadzieji że wreszcie coś się zmieni, że będziemy wolni, że będziemy mogli godnie żyć.Pracowałem wtedy w TRANSBUDZIE. No cóż, żyjemy w wolnym kraju z czego się bardzo cieszę, Ze nasze wtedy jeszcze dzieci, teraz już dorośli ludzie którzy mają swoje rodziny żyją w wolnym kraju i nie są nękani przez SB, ORMO, czy ZOMO. Pamiętam czerwiec 76 jak doszliśmy przed komunistyczną "kaplicę" na ul. Kościuszki, jak po przeciwnej stronie w bramie gdzie była szwalnia im. Hanki Sawickiej wyrwałem pierwszy kamień który poszybował w szyby, z udanym skutkiem, za nim już poleciało dziesiątki, a przez okna widać było jak komuchy uciekali od okien jak szczury, pamiętam jak wywróciliśmy milicyjną sukę, a było to też na Kościuszki, ale bliżej placu, a za chwilę zomowcy ustawieni w szesnastki ruszyli na bezbronnych ludzi. Wtedy się nie udało, no może w części bo przywrócili ceny na żywność sprzed protestu. Przyszedł Sierpień 80 i zaczęło się. Opuściliśmy szlaban wyjazdowy z bazy i na dyspozytorni odbył się wiec co ludzie myślą, chociaż zdania były podzielone to większość było za strajkiem. Załoga dała nam zaufanie że można coś zmienić. I tak we czterech: Loniek Peszyński-kierowca, Jasiu Machnacki-pracownik warsztatu, stolarz-nie pamiętam nazwiska no i ja Jurek Zalewski operator suwnicy pojechaliśmy do Gdańska Lońka "maluchem", akurat tego dnia miał sie odbyć 1-szy zjazd w Oliwi. W Gdańsku dostaliśmy dane jak mamy dalej postępować. Po przyjeździe odbyły się wybory i prawie jednogłośnie Loniek został pierwszym naszym przewodniczącym NSZZ SOLIDARNOŚĆ godnie nas reprezentując w regionie, walcząc o nasze prawa. Pana Konrada Łykowskiego poznałem w Domu Technika, tam również poznałem pana Wojciecha i ś.p. Jasia Chmielewskiego, wspaniali ludzie. Dwóch moich braci, niestety obaj już nie żyją pracowali wtedy w F.M.Ż. i dodatkowo od nich dużo ciepłych słów dowiedziałem się o p. Konradzie i nie tylko. Z tamtych lat zostały piękne wspomnienia, ale patrząc z perpekstywy czasu minionych trzydziestu lat co można powiedzieć: Wolność mamy, ale co z naszą godnością???, godnością milionów ludzi, którzy teraz klepią biedę mając głodowe emerytury czy renty. Czy o to walczyliśmy?????? Pozdrawiam wszystkich ludzi SOLIDARNOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubek winka Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 14:11 No to "zawalczyłeś"? Tylko nie wiem,czyś zadowolony czy nie. Łatwo powybijać szyby ale trudniej je wstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naftoremont Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.10, 14:24 dzis odbyła sie przepiekna msza sw.rocznicowa w Stanisławówce odprawiona przez kapelana Solidarności ksiedza Waleriana Święcickiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tumski Jan centy Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 16:33 Jak to jest? Te msze są coraz przepiękniejsze a ludzie coraz mniej zadowoleni. Sam już zauwazyłem,że im przepiękniejsza masz tym bardziej zamknięte przejście na Tumach koło Zamku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solka Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.162.c79.petrotel.pl 29.08.10, 19:02 Mieliśmy dzisiaj wydarzenie bez precedensu. Działacze pierwszej Solidarności i związkowcy zbojkotowali uroczystości regionu w Duninowie za to tłumnie przybyli na msze do Stanisławówki kolebki płockiej Solidarności. Czyżby to był początek końca obecnego przewodniczącego i jego księgowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solidaruch Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.048.c74.petrotel.pl 04.09.10, 18:13 co to za oferma dukała z kartki? Czy on jest czytaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raban Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 14:32 I co Pan z tego masz? Wolność - jaką? Zamiast ruskich weszła Ameryka.Głodowe renty i emerytury. Popatrz pan na zarobki menadżerów - głownie warszawskich w Orlenie - rocznie liczone imiennie w...milionach zł. To w pale się nie mieści.....A księża - jakimi samochodami jeżdżą??? Pan jakowolny w życiu tego nie osiągniesz - chyba że masz księdza w rodzinie !?? Odpowiedz Link Zgłoś
temida3 Jak powstała płocka Solidarność 29.08.10, 20:58 My( ZPM " Spóldzielnia Meblarska" na Długiej) także nie czekalismy aż nam Gdańsk wyważy drzwi do zakładu... Znalazło się nas kilkunastu młodydch i odważnych, pod parasolem starego Ryszarda Zielińskiego i poprowadzilismy "S" do wygranej. To były ciężkie i szalenie męczące dni, tygodnie...Balismy się ale nie wycofalismy naszych nadziei( spisanych w petycjach do K.M. PZPR-u!) na inne, lepsze jutro..., ale bez Tego( ...), który chciał wysyłać CZOŁGI NA STOCZNIĘ (SIC!). Tak, w tak nieodpowiedzialny sposób wypowiedział się ???? na porannej " nasiadówce" kierownictwa zakładu! Byłem jedynym, który zwrócił uwagę (????) w obecności zebranych... Potem, zaczeło się, niczym z " iskry rozgorzał ogień"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widzący Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.218.c69.petrotel.pl 01.09.10, 16:18 Dlaczego pana Konrada i innych założycieli płockiej Solidarności nie było w Duninowie? Odpowiedz Link Zgłoś
temida3 Re: Jak powstała płocka Solidarność 02.09.10, 20:06 Czy ktoś z ZPM Spółdzielni Meblarskiej( d. na Długiej) był w Duninowie? Czy Ryszard Zieliński ze Spóldzielni(...) zyje jeszcze!? P.S. Chciałem dojechać do Was. Mimo, że nie byłem funkcyjnym ( nie mogłem być) wydarzenia Sierpnia- wrzesnia, do maja 1981 r będę pamietał do ostatnich dni... Szczególnie dzień "przesilenia marcowego"( za Bydgoszcz, za Rulewskiego, Bartoszcze...): gotowi bylyśmy " iść na wojnę"... Tak nas żegnały nasze żony! To nie były żarty(SIC!)> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atylla Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.10, 22:23 temida, napisz tu o co ci chodzi kwisniewski10@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Jak powstała płocka Solidarność 02.09.10, 22:36 Gość portalu: atylla napisał(a): > temida, napisz tu o co ci chodzi kwisniewski10@wp.pl ? ja w tym temacie niedyskutuje temida - i dziwi mnie twój wpis Odpowiedz Link Zgłoś
temida3 Re:wstała płocka Solidarność 04.09.10, 17:04 A cóż takiego Cię dziwi w tym co zapisałem!? Dodam, że napisałem prawdę i tylko prawdę! P.S. Szukam kontaktu( na Waszym forum) z moimi kolegami ze Spółdzielni- na Długiej! Mam Im ( czterem: J.G.; P.M.; H.P.: W.P.) za co dziekować! Byliśmy tacy młodzi i niedoświadczenie- ale z godnoscią zdawalismy egzamin(!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do temidy Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 23:02 "za Bydgoszcz,za Rulewskiego,(...)" Kilka lat po tej Bydgoszczy i ileś lat temu, w wieczornej dyskusji telewizyjnej w TVP, jakoś z okazji właśnie tej Bydgoszczy,grupka działaczy S z tamtych czasów, wspominała sobie na luzie jak to było. Nagle - słyszę - wątek pobitego Rulewskiego i...śmiech dyskutantów bo fotograf przygotowujący to zdjęcie pobitego Rulewskiego zaproponował by "pobity" zdjął koronkę bo "lepiej" to wyjdzie. Rulewski zdjął a zdjęcie pobitego Rulewskiego pamiętam - wisiało na Bramie wejściowej do Zakładu. Wszyscy byliśmy poruszeni! Oni - kilka lat później się z tego "chwytu" na wizji śmiali! Mnie było i jest do dzisiaj głupio. Mam i miałem się za mądrego a jest mi głupio... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: towwieslaw Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:56 plocka solidarnosc powstala tak jak cala solidarnosc , na skutek skanalizowania nadziei wielu ludzi na samostanowienie, wolnosc, suwerennosc przez kgb jako narzedzie do przepoczwarzenia sie komunizmu do wyzszej fazy rozwoju , wykreowano falszywa historie , falszywych liderow, bohaterow etc. towarzysz golicyn opisal to dosyc dokladnie a towarzysz biezmiennyj wyjasnil krok po kroku . zal mi ludzi ktorzy sie dali nabrac i spiewali "a mury runa..." ze lzami w oczach , prawda jest niestety mniej piekna , tak czy inaczej jak zwykle zrobilismy was kochani w ch..., takie zycie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supernerwowy Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 19:44 Nie zgadzam sie do konca z tow. wieslawem. Oczywiscie to prawda, ze kgb i sb, probowaly kontrolowac te zmiany, widzac nieuchronny upadek systemu i pewnych ruchow spolecznych temu towarzyszacych. Jednak wszelkie ruchy oddolne i mechanizmy spoleczne maja to do siebie, ze nie mozna ich calkowicie przewidziec, tak jak na przyklad proces chemiczny. Co wiecej, ciezko je przewidziec z wysokim prawdopobienstwem spelnienia. Jednostki ludzkie maja to do siebie, ze nie mozna ich zaprogramowac. Szczegolnie te swiadome jednostki. A wydaje mi sie, ze wlasnie Solidarnosc byla takim ruchem, w ktorym znajdowalo sie mnostwo swiadomych jednostek. Nie jest przypadkiem, ze sam Jerzy Giedroyć, czy wielu innych specjalistow czy ludzi zwiazanych z Solidarnoscia, widzialo, ze w pewnym momencie wladza lezala na ulicach, trzeba bylo ja tylko podniesc i pokierowac w dowolnym kierunku. Jednak tutaj tkwila najwieksza slabosc Solidarnosci. Brak wypracowanej koncepcji przyszlych zmian. Jakby prawie nikt tych zmian w Solidarnosci sie nie spodziewal. To z politycznego punktu widzenia istotny blad. Nie chodzi o brak przewidzenia tych wydarzen, ale brak przygotowanego scenariusza na taka ewentualnosc. To dalo komunie i temu calemu okraglostolowemu ukladowi, istotna przewage. Z drugiej strony moze Solidarnosci czegos brakowalo, a komuna wiedziala czego. W kazdym razie walka sie nie skonczyla. Dzisiaj jednak nie chodzi o walke z komuna, socjalizmem, kapitalizmem czy liberalizmem. O co w takim razie? Dzisiaj walczymy z panstwem neofeudalnym. Do starej elity PRL dolaczyla czesc karierowiczow z Solidarnosci, i wraz ze swymi rodzinami i znajomymi, tworza uprzywilejowany establishment III RP. To walka partycjuszy z plebejuszami, jak w Cesarstwie Rzymskim. Jednak plebejuszy (umownie reprezentowanych przez PiS) nie boli tylko to, ze patrycjusze (establishment III RP), maja pieniadze i wladze. Plebejuszy boli to, iz patrycjusze maja je dzieki niebywalej nieuczciwosci, a ponadto na niebywala skale zaniedbuja panstwo i narod, traktuja ich przedmiotowo, dla poprawienia wlasnej wygody i pogorszenia niedoli innych. Wlasnie dlatego walka bedzie trwala dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 11:56 supernerwowy: ...dlatego walka będzie trwała dalej. O Socjalizm z ludzką twarzą? Po 20 latach ktoś z FMŻ ( nie ma już tej polskiej Fabryki) lansuje się jako wojownik co wywalczył to co mamy, upadłość Państwa jest w toku a tu takie pomysły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: 213.195.158.* 18.02.11, 21:44 nadal wam przeszkadza Solidarność, zacięci az do grobu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 23:27 Ostatnio ale już jakiś czas temu słyszałem przed zlikwidowaną szczecinska Stocznią hasło: CHLEBA I PRACY ! Pazdrawiam tego patałacha z FMŻ (byłej!) i resztę patałachów udających, że nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.techentrance.com 20.02.11, 09:12 Solidarność odpowiada za ilość plam na słońcu ? za ruine Polski odpowiada: wy UB-cja, propaganda kłamstwi oszustw Narodu i ekipa PO która zlikwidowała nie tylko Stocznie mimo że one nie upadły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re asowi Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 20:58 Jak powstała płocka Solidarność. Jak upadły zakłady Cotex. Jak diabli wzięli płocką Stocznię. Jak zlikwidowano płockie Zakłady Mięsne. Jak skończyła FMŻ. Jak upadły PSSy płockie. Jak zlikwidowano Dom Towarowy Centrum. Jak zlikwidowano Dom Kultury FMŻ na ul. Tumskiej. Jak upadła Firma Mosty na ul 1000lecia Jak zlikwidowano Jednostkę Wojskową. Co się stało z Hotelami Robotniczymi i ich mieszkańcami po likwidacji ich mieszkań. Itd,itd,itd; Wszędzie tam pracowali ludzie przekonani, że wystarczy spokojnie wykonywać swoje obowiązki by dożyć zasłużonej emerytury.Część miała zapewniony Hotel Robotniczy nawet na emeryturze. Aż do śmierci, gdy nie mieli rodziny i nie chcieli własnego mieszkania. Za to wszystko i jeszcze trochę odpowiada Solidarność, odpowiadamy My wszyscy, którym na przykład doc. Staniszkis wmówiła, że z całą pewnością robimy dobrze, obalając a nie poprawiając Ustrój. PS. Do as'a : Ty kmiotku jesteś chyba za młody i za głupi by to zrozumieć co napisałem. Ciebie przy tym nie było po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.plock.mm.pl 24.07.12, 15:19 Może Rulewski prowokował jakąś zadymę? Odpowiedz Link Zgłoś
temida3 Re: Jak powstała płocka Solidarność 23.07.14, 22:40 Taaaaaaaaaaaaaaaaaak, a myśmy { Paweł M. Jan G. i ja ] zostali wybrani przez załogę do obrony zakładu! Nasze żony wyekwipowały nas w prowiant- na co najmniej dwa dni. Pamiętam do dziś i wiem , że byliśmy poddenerwowani[ strach był nieodłącznym naszych działań - druhem]... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 07:35 A po co miał być?Patrzeć na te pobliskie czworaki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.11, 22:38 Dobrze pamiętam jak. Przybył do mojego zakładu jakiś SB-ek i zaczął namawiać do zakładania związków zawodowych, sam głupol uczestniczyłem jako członek założyciel, a potem, zbyt późno przyszło otrzeźwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 61 Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.psychz.net 21.02.11, 09:39 tym SB-kiem byłes ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sekretarka miło ze Płock pamięta o dziełach Krzysztofa Zywera IP: 27.04.11, 17:52 nie tylko GW ale inni tez pamietają www.plocek.pl/pl,84,239,jak-solidarnosc-i-sierpien80-to-tylko-krzysiek,,news,4996,,,plock Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az dojdziemy Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.11, 15:03 "sił nam wystarczy by rozpocząć jeszcze raz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.166.c73.petrotel.pl 29.04.11, 15:11 A czy została juz ustalona konkretna data "śmierci" tej organizacji? Nie wiem , a wiem że juz od dość dawna ona nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.11, 10:08 Trybunał wydał Wyrok. WRON nie żyje, Solidarność żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: return Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.1and1.pl 15.06.11, 13:28 komuś przeszkadza ten watek, mam zgłosić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.M. Re: Jak powstała płocka Solidarność i co dalej IP: 66.90.104.* 19.06.11, 07:36 Neosolidarność ma problem. Problem nie tylko tożsamości bo on był cały czas. Po wyroku Trybunału traci moc decyzja o rozwiązaniu Solidarności. Można z tego wyjść droga pokojową i rozwiązać się , zrobić Tymczasową KK, nabór członków i razem nowe wybory. Można trzymać się koryta i wielu hańbiących czynów. Wtedy powstanie prawdziwa Solidarność, ta z Sierpnia 80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin 0 Re: Jak powstała płocka Solidarność i co dalej IP: *.dynamic.mm.pl 19.06.11, 07:47 Dzisiaj i godz. 12.00 w Kościele śx.sytanisława Kostki; cytat.......... www.solidarnoscplock.pl/component/content/article/1-kategoria-gowna/205-obchody-rocznicy-czerwca-76-w-pocku.html Obchody rocznicy Czerwca '76 w Płocku Zarząd Regionu Płockiego NSZZ "Solidarność" serdecznie zaprasza na uroczystości 35. rocznicy Czerwca '76 roku w mieście Płocku w dniu 19 czerwca 2011. Obchody rozpocznie msza święta w kościele św. Stanisława Kostki w Płocku o godz. 12.00. Po mszy zostaną złożone kwiaty pod Pomnikiem Ofiar Protestów Robotniczych. ....koniec cytatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syntezy Re: Jak powstała płocka Solidarność i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.11, 11:52 "Kościele śx.sytanisława Kostki; " śx.sytanisława? A gdzie to? Wiem gdzie Św. Stanisława ale o "śx. Sytanisławie nigdy nie słyszałem. Mam nadzieję, że to Kościół wyłącznie dla posiadaczy mieszkań z patronatu ZSMP. Może w patronacie też ten kościół zbudowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: getto Re: Jak powstała płocka Solidarność i co dalej IP: 69.195.136.* 13.08.11, 17:59 14 sierpnia kolejna rocznica masakry internowanych w Kwidzynie, płoccy działacze tez tam byli forum.gazeta.pl/forum/s,66,113415246,126268878.html?rep=1 , pozdrawiam B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Jak powstała płocka Solidarność i co dalej IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.11, 15:18 mam nadzieje ze dalszy ciąg wspomnień zamieści Gazeta Wyborcza , niedługo zostana przesłane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Wrocław: Solidarność europejska IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.11, 18:03 wiadomosci.wp.pl/gid,13803093,title,50-tys-osob-na-protescie-we-Wroclawiu-zdjecia,galeria.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icek z Kazimierza Re: Wrocław: Solidarność europejska IP: *.centertel.pl 19.09.11, 18:21 panie Łykowskiski ale pan bzdury wypisuje, historia Solidarności w Płocku zaczęła się w MZRiP, w wydziale Głównego Automatyka i pierwsze osoby które zaczęły myśleć o wolnych związkach to komputerowcy z tego wydziału: Wiścicki, Nagórko, Oleszczuk, i to własnie tam odbylo sie pierwsze spotkanie w sprawie wolnych związków. Nie fałszuj pan historii i nie przypisuj sobie pan jakiś zasług bo byłeś pan statystą i to w fazie póżniejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: Wrocław: Solidarność europejska, kilka filmów IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.11, 19:01 www.youtube.com/watch?v=AIlX1GiJLBk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Wieczór Chwały w Świątyni Solidarności IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.11, 10:14 21 października · 19:30 - 21:00 Lokalizacja Kościół św. Stanisława Kostki - Stanisławówka Aleja Jachowicza 4 Płock, Poland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: par. Re: Wieczór Chwały w Świątyni Solidarności IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 19:01 Wieczór Chwały Termin 18 listopada · 19:30 - 21:30 Lokalizacja Stanisławówka al. Jachowicza 4 Płock, Poland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Re: Wieczór Chwały w Świątyni Solidarności IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.12, 13:37 dzis odznaczenia za Wolność i Solidarność w Warszawie, relacja niebawem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: old Jan Olkiewicz {*) bohater Solidaności IP: 192.71.245.* 07.07.12, 16:07 odznaczony Orderem "Za Wolność i Solidarność" pożegnanie w poniedziałek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jan Olkiewicz {*) bohater Solidaności IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.12, 17:59 Po długiej i ciężkiej chorobie, przegrał walkę z nowotworem Jan Olkiewicz, bohater płockiej Solidarności, internowany do Mielęcina, z którego został uratowany od niechybnej śmierci przez Międzynarodowy Czerwony Krzyż,. Radny Miasta Płocka I Kadencji, były pracownik Biura Konstrukcyjnego w Płockiej Stoczni Rzecznej ( gdzie miedzy innymi zakładał Solidarność), doradca ostatniego Wojewody Płockiego Andrzeja Drętkiewicza. Po roku 2000 wycofał się z lokalnej polityki. Nie był zwolennikiem ani PiS, ani PO. 28 marca został odznaczony za całokształt działaności na rzecz wolnej, i niepodległej Polski Krzyżem Wolności i Solidarności, który to jest w randze Krzyża Odrodzenia Polski II stopnia. Zmarł w środę 4 lipca 2012, w wieku 63 lat, mając wiele planów na przyszłość. Pogrzeb odbędzie się w poniedziałek 9 lipca o godzinie 14 w kaplicy na Cmentarzu przy ulicy Kobylińskiego w Płocku, po czym urna z prochami zostanie odprowadzona do grobu. CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znajomy Re: Jan Olkiewicz {*) bohater Solidaności IP: 95.178.3.* 07.07.12, 18:38 >Nie był zwolennikiem ani PiS, ani PO. Byś chociaż uszanował chwilę i nie wplatał w to polityki. Świeć Panie nad Jego duszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jan Olkiewicz {*) bohater Solidaności IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.12, 18:48 Własnie szanuję. Jestem jego pasierbem. Ja go żegnałem, i byłem przy nim wraz z moją Mamą, gdy umierał. Nie by ł zwolennikiem Pis i PO- napisałem to dlatego,żeby zaraz tu się nie pojawiły rózsnego rodzaju teksty, w stylu ze radio0maryjny itp. BTW- Radio Maryja i Rydzyka nie popierał, i uważał ,ze wyrządza więcej szkody niż pozytku. Dla niego liczył się człowiek ,jako jednostka, nie ważne czy z prawicy, czy z lewicy, wazne jakim ten ktos jest człowiekiem,. Tyle tytułem wyjaśnienia, bo zbaczamy z tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znajomy Re: Jan Olkiewicz {*) bohater Solidaności IP: 95.178.3.* 07.07.12, 19:14 Wiem kim jesteś. Wydaje mi się, że jednak nie szanujesz. Dorzucenie wątku o radiu utwierdza mnie w tym. Czy te rzeczy są ważne w takiej chwili? Na pogrzebie z pewnością będą i ci co popierają, i ci co nie. Będą z szacunku dla Janka, a tego czego słuchał, a czego nie. Chciałem Ci tylko delikatnie zwrócić uwagę, że to nie jest odpowiednia chwila na manifestowanie swoich poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyjaciele Re: Jan Olkiewicz {*) bohater Solidarności IP: 67.159.44.* 07.07.12, 19:25 Koledzy, ta dyskusja nie na miejscu. Jest na sądzie Bożym a nie waszym. Był porządnym człowiekiem, działał na rzecz wolnej Polski, internowany w Mielęcinie, oddany działacz podziemia solidarnościowego.Cześć Jego Pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jan Olkiewicz {*) bohater Solidaności IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.12, 22:16 Kolego "Znajomy"- napisałem to dlatego,że obawiam się tego, co bedzie zawarte w przemówieniu przedstawiciela Solidarnosci. My , czyli Jego bliscy nie chcemy żadnej polityki. Poza tym, był przez wiele lat opluwany i przez Solidarnosc nie szanowany, a teraz nagle o nim sobie przypomniano. Wystraczy ze przypomne, jak rok temu z nim postapiła Płocka Solidarnosc w pewnej sprawie. Ale to już nie wazne. Jak napisał "Przyjaciele" , Jasio jest na Sadzie Bozym, i tak jak My sie modlimy za Niego, tak prosze wszystkich aby rowniez to uczynili. Chociaz, uwazam,że Bog go przyjmie do siebie bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znajomy Re: Jan Olkiewicz {*) bohater Solidaności IP: 95.178.3.* 07.07.12, 22:23 Też tak uważam. W kilku sprawach się różniliśmy, czasami gorąco, ale zawsze się szanowaliśmy. Dlatego w poniedziałek złożę mu hołd jako wspaniałemu człowiekowi i koledze. Mam również nadzieję, że w żadnym przemówieniu nie będzie polityki i że nie wywołałeś wilka z lasu pomimo z pewnością dobrych swoich intencji. Pozdrawiam i życzę sił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jan Olkiewicz {*) bohater Solidaności IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.12, 22:29 Własnie tego sie obawiam, ze to upolitycznią. On był skromnym człowiekiem, cichym, spokojnym, i nikomu nie wadzacym, i tak tezs cicho odszedł. Miał wielkiego pecha, bo powinien zyc. W domu jest wielki ból i pustka. Nawet nasze zwierzęta są osowiałe. To był wspaniały człowiek, również dla Nas domowników. Dlatego nie dam na Niego nigdy powiedzieć złego słowa. A przede wszystkim był bezinteresowny i wierzył w swoje idee. Takim warto Go zapamiętać. Do zobaczenia o 14 w poniedziałek. Dziękuję za miłe słowa pod adresem Jasia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciele Zbigniew Kowalczewski [*] bohater Solidarności IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.12, 19:05 21 lipca zmarł założyciel Solidarności w Fabryce Maszyn Żniwnych OBR Zbigniew Kowalczewski. Członek Komisji Zakładowej FMŻ, etatowy członek Prezydium Organizacji Regionalnej "S" w Płocku. Dwukrotnie internowany,działacz podziemia Solidarnościowego, prześladowany. Był radnym Pierwszej kadencji Rady Miasta Płocka. Zawsze uczynny, przyjazny ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z miasta Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: *.plock.mm.pl 23.07.12, 11:23 Ciekawy jestem skąd się wzięła ta "prawica". Co to za prawica?. To jej sprytne wejście w polską rzeczywistość! Solidarność powstała z inicjatywy robotników wielkoprzemysłowych a dopiero po ich plecach do Solidarności dostał się zupełnie obcy element którego te obcość czyli brak zainteresowania losem wspomnianych robotników widać i czuć dotkliwie dzisiaj. I dzisiaj robotnik, człowiek żyjący z pracy swoich rąk bardzo dziwnie wygląda stojąc przy stole gdzie siedzi prawicowy element. Ważne jest to by zmieniając system, ( stosunki produkcji) nie zgubić swojej tożsamości to tam znajduje się ta konieczna świadomość klasowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buk Re: Jak powstała płocka Solidarność IP: 67.159.44.* 23.07.12, 14:32 prawicę wymordowaliście to fakt, i teraz zdumiony że ona jednak jest a najlepiej jakbys pisal na temat i uszanował ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prz. Zbigniew Kowalczewski [*] bohater Solidarności IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.12, 14:56 Uroczystości pogrzebowe odbędą się w poniedziałek 30 lipca br. o godz. 14,00 na cmentarzu przy Kobylińskiego. Krótko przed śmiercią odznaczony został przez Prezydenta RP Krzyżem Wolności i Solidarności www.prezydent.pl/prezydent/kompetencje/ordery-i-odznaczenia/odznaczenia/krzyz-wolnosci-i-solidarnosci/. Cześć Jego Pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HOŁD Re: Zbigniew Kowalczewski [*] bohater Solidarności IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.12, 21:27 Dziś w kaplicy przy ul.Kobylińskiego odbyło się pożegnanie Zbigniewa Kowalczewskiego. WIELCY ODCHODZĄ. Rodzina, Solidarność, Polski Związek Żeglarski , internowani, koledzy pożegnali Przyjaciela, a towarzyszyła tej ceremonii pieśń "A mury runą" i podobne. a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/547798_414275455276236_1970148367_n.jpg KAPITANIE, twoja modlitwa jest naszą modlitwą FIDDLER’S GREEN Słowa: Jerzy Rogacki Muzyka: John Conolly 1. Stary port się powoli układał do snu, Świeża bryza zmarszczyła morze gładkie jak stół, Stary rybak na kei zaczął śpiewać swą pieśń: - Zabierzcie mnie chłopcy, mój czas kończy się. Ref.: Tylko wezmę mój sztormiak i sweter, Ostatni raz spojrzę na pirs. Pozdrów moich kolegów, powiedz, że dnia pewnego Spotkamy się wszyscy tam w Fiddler's Green. 2. O Fiddler's Green słyszałem nie raz, Jeśli piekło ominę, dopłynąć chcę tam, Gdzie delfiny figlują w wodzie czystej jak łza, A o mroźnej Grenlandii zapomina się tam. 3. Kiedy już tam dopłynę, oddam cumy na ląd, Wszystkie bary są czynne cały dzień, całą noc, Piwo nic nie kosztuje, dziewczęta jak sen, A rum w buteleczkach rośnie na każdym z drzew. 4. Aureola i harfa to nie to, o czym śnię, O morza rozkołys i wiatr modlę się. Stare pudło wyciągnę, zagram coś w cichą noc, A wiatr w takielunku zaśpiewa swój song. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciele Mecenas Grzegorz Murlikowski [*] IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.12, 16:10 Skromny wspaniały Człowiek, mecenas ludzi pracy bardzo zasłużony dla płockiej Solidarności. Pożegnanie: sobota, 27 październik br, Msza św. w kaplicy przy ul.Norbertańskiej o godz.12,00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as będzie rocznica, kolejny cichy bohater J.Olkiewicz IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.13, 18:39 www.portalplock.pl/pl/334_informacje/2033_odszedl_zasluzony_plocki_opozycjonista.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Kolejny cichy bohater Grzegorz Liese IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.13, 08:59 Działacz opozycji, działacz I Solidarności w Płocku. Internowany w Mielęcinie. Skromny, patriota. Zmarł po wieloletniej walce z chorobą. Msza św. odprawiona w Jego parafii przy Czerniakowskiej w Warszawie. Pamiętamy Ciebie Grzegorzu jako oddanego działacza Solidarności, pamiętamy w modlitwie. Część Jego pamięci. Koledzy z tamtych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi Re: będzie rocznica, kolejny cichy bohater J.Olki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.14, 21:36 zasłużony w rozwalaniu stoczni rzecznej głupotą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: będzie rocznica, kolejny cichy bohater J.Olki IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.14, 11:46 Zamilcz prosiaku. Kłamiesz i obrazasz zmarłego. Odpowiedz Link Zgłoś
temida3 Re: będzie rocznica, kolejny cichy bohater J.Olki 23.07.14, 21:26 Taką wypełniają powinnośc wobec tych, którzy ich nie wystawili na listach... Spalili je wcześniej w CELULOZOWNIACH... i innych kotłowniach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella rocznica stanu wojennego IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.12.13, 21:46 Zapraszamy na Mszę świętą sprawowaną w intencji Ojczyzny. w piątek, 13 grudnia br. o godz. 18.00, w 32 rocznicę wprowadzenia w Polsce stanu wojennego. Po Mszy św. modlitwa i złożenie kwiatów pod pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki i Ofiar Protestów Robotniczych. Kazanie głosi - ks. Walerian Jastrzębiec-Święcicki SDB - długoletni duszpasterz i proboszcz na Stanisławówce. Zapraszam poczty sztandarowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciele zmarla Henryka Wolbach IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.14, 19:20 Jedna z załozycielek płockiej Solidarności, członek Zarządu Regionu, utworzyla pierwszy w Polsce dzial szkoleń dzialaczy Solidarności. Po wprowadzeniu stanu wojennego pełnila role koordynatora dzialań konspiracyjnych w Plocku i Regionie. Byla mózgiem podziemnej Solidarności. Mimo wielu szykan w tym bezpodstawnym aresztowaniu męża Ryszarda, znanego architekta systematycznie prowadziła działalność konspiracyjną. Zawsze cicha, skromna, pracowita, oddana Solidarności i Polsce.Ze względu na chorobe oczu, ktora dręczyła ją dziesiątki lat przechodzila wiele poważnych operacji, az do końca. Niezwykła osoba wierna Polsce, tradycjom AK-owskim i Solidarności.Przez wiele lat była profesorką Jagiellonki. Matka znanego kompozytora, piosenkarza Ryszarda Wolbacha. Cześć Jej pamięci. Wieczny odpoczynek racz jej dać, Panie, a światłość wiekuista niechaj jej świeci, niech odpoczywa w pokoju. Amen Przyjaciele. Odpowiedz Link Zgłoś
temida3 Re: zmarla Henryka Wolbach 23.07.14, 21:29 Nie pamietam Jej - ale odmawiam wespół z Wami[ Jej przyjaciółmi] -już po czasie , ale z obowiązku wobec naszych(!) - Wieczny odpoczynek racz Jej dac Panie..." P.S. Czy ktokolwiek może mi odpowiedziec, czy zyje nasz I-szy Przewodniczący ze Spółdzielni Meblarskiej na ul. Długiej - Pan Ryszard Zieliński? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyjaciele Andrzej Drętkiewicz [*] bohater Solidarności IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.14, 19:42 Powszechnie znany szlachetny Człowiek, wieloletni działacz Solidarności w tym działacz Solidarności konspiracyjnej. www.portalplock.pl/pl/334_informacje/7950_sejm_uczcil_pamiec_andrzeja_dretkiewicza.html Msza pogrzebowa Andrzeja Drętkiewicza odbędzie się w poniedziałek 6 października o godzinie 12.00 w katedrze. Zmarły zostanie pochowany na cmentarzu przy ul. Gościniec. Pomódlmy się za wspaniałego Człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciele Ryszard Marek Makowski odszedł do Pana IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.15, 11:56 W-ce Przewodniczący Solidarnosci "Cotex" w latach 1980-81, internowany, dzialalność konspiracyjna, jeden z ostatnich załozycieli zwiazku w Plocku, bohater. Msza sw. o g.15,00 przy ul. Kobylińskiego w piatek 24 kwietnia 2012 r. PRZYJACIELE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocca Re: Ryszard Marek Makowski odszedł do Pana IP: *.play-internet.pl 26.04.15, 07:30 okrągłostołowców i TW SB jawnych i tajnych nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kombajn Re: Ryszard Marek Makowski odszedł do Pana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.15, 13:09 Gość portalu: mocca napisał(a): > okrągłostołowców nie bylo Znaczy sie premier Jarosław nie przyjechal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcs Re: Ryszard Marek Makowski odszedł do Pana IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.15, 20:15 wazne ze całej sbecji ze starej solidarności nie było Odpowiedz Link Zgłoś