Dodaj do ulubionych

Co dalej z rejsami po Wiśle. Rusałka czeka na w...

11.01.11, 21:19
Najwyższy czas, żeby miasto zaczęło myśleć racjonalnie. Fajnie było, ale chyba należy już pożegnać starą, poczciwą Rusałkę i kupić nowy jacht. Myślę, że nowy jacht będzie jeszcze większą atrakcją, bo wielu ludzi pójdzie tylko, żeby go zobaczyć. Co by nie mówić... Nowy, to nowy....
Obserwuj wątek
    • alebaba17 jak może istnieć Płock bez statków 11.01.11, 21:45
      należy nie co wspomóc właściciela statku jakąś nie za dużą dotacją, ale również ktoś (właściciel statku albo UM) muszą się nie co wysilić i mieć pomysł na reklamę (podzielić się potem jej efektami uczciwie). Jak może miasto nad Wisłą o takich tradycjach nie mieć statku (jakaś mniejsza pasażerska łajba dla Maćka też może być)
      • Gość: płocczanin Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: 46.186.26.* 11.01.11, 22:08
        Należy zamówić w stoczni płockiej Nowy statek , wzorowany dawnych bocznokołowcach , które przecież pamiętamy i znamy z fotografii. Takie statki były bezpieczne. ...

a drugi mniejszy statek zamówić w naszej stoczni wg wzorca statków jakie są używane np ..na Sekwanie.

Propagacja i pasażer wróci. Płock bez statku... okropne.
        • Gość: do płocczanina Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.125.c86.petrotel.pl 11.01.11, 22:16
          drogi i przemiły oraz szanowny Panie uprzejmie proszę znależć kasę na te pańskie pomysły.Pomysły świetne tylko niestety niewykonalne z prostej przyczyny.Kasa miejska zadłużona.Nie ma wystarczających pieniędzy na zdolną młodzież a Panu rejsy po Wiśle się marzą.Pan jako propagator ponownej elekcji MM powinien namówić swego kolegę by zrezygnował z budowy kładki nad falami Wisły.Za te pieniążki można by zrealizować pańskie marzenia.Kładka zwana molem jest a stateczki to może pan puszczać po falach Wisły co najwyżej papierowe.Niestety.Serdecznie pozdrawiam.
          • Gość: gośc Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 22:21
            Psy szczekają a karawana idzie dalej! Pomysł zakupu jest bardzo dobry, jednak nienawiść i personalne " wycieczki" przysłaniają rozum. Odczep się człowiecze od Płocczanina, jezeli wypowiadasz sie to rób to we własnym imieniu, trzymaj sie wątku, a nie nękasz człowieka.
            • 0-kajtek Re: jak może istnieć Płock bez statków 11.01.11, 22:50
              Powiem w dobrej wierze. ludzie nowi, naplywowi nie czuja Płocka. Ciągle piszą zysku itp. Nie czujac nic do miasta patrza na niego jak na stodołę pełna ziarna lub pusta.
              Nie znają sentymentów, potrzeb ani rozeznania, że są ludzie na całym świecie, którzy lubią statki na rzece, podróże po wodzie i chętnie będą z tego korzystać, uznając Podroż po Wiśle , jako lokalny koloryt w dopełnieniu do Skarpy, Katedry....

Nie wszystko można tylko zjeść i wypić. Pisząc ww nie miałem na myśli żadnych wyskoków osobowych .

• Gość: Marek Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 23:05
              > Psy szczekają a karawana idzie dalej! Pomysł zakupu jest bardzo dobry, jednak n
              > ienawiść i personalne " wycieczki" przysłaniają rozum. Odczep się człowiecze od
              > Płocczanina, jezeli wypowiadasz sie to rób to we własnym imieniu, trzymaj sie
              > wątku, a nie nękasz człowieka.
              Oczywiście pomysł zakupu jest bardzo dobry, tylko jest jedno małe ale. Jest tzw. wolność gospodarcza, załóż Pan działalność gospodarczą wraz z plocczaninem, wyłóżcie swoje pieniądze na zakup statku nawet dwóch lub trzech i startujcie z rejsami nawet za darmo - to już wasza będzie sprawa. Pieniądze publiczne są potrzebne na inne ważniejsze rzeczy niż na pseudoprzyjemności w Waszym wykonaniu. Hrabia z Padlewskiego zanim wsiądzie na waszą prywatną łajbę niech nauczy się historii Płocka i Polski.
              • Gość: plocczanin Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: 46.186.26.* 11.01.11, 23:34
                Przypominasz wieprzka z chlewa , tylko kąsasz. jak jesteś ciemny chłop to na co ci, takie mecyje.
                Wolność gospodarcza?, utucz młodzież i do rzeźni dla zysku. Co za chlew.
              • Gość: hrabia z Padlewski Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.042.c66.petrotel.pl 12.01.11, 06:09
                Wnioskuję, że jesteś nie młodym już człowiekiem skoro używasz słów "hrabia z Padlewskiego".
                Przy Padlewskiego nie ma już budynków -gzarów , gdzie mieszkali kiedyś "hrabiowie". Mieszkają tam teraz tacy sami przecietni ludzie jak we wszystkich blokach.
                • Gość: Andrzej Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 17:10
                  Pozwolę sobie odpowiedzieć za internautę o nicku Marek. Nasz wielmożny, wysoce urodzony hrabia, późny wnuk jusejskiego dziadka i jeszcze późniejszy prawnuk dziadka "opiekuna" carskiego więzienia w Płocku, już od dawna na ul. Padlewskiego nie mieszka. W podzięce za dobrze spełniany obowiązek internacjonalistyczny, od późnych wnuków Szeli i ich przyjaciół Moskali otrzymał mieszkanie pałacowe na Międzytorzu. W pozostałych mieszkaniach w blokach i nie tylko, mieszka element napływowy, psiesyny, synowie szakala, potomkowie tych z góry piasku i z gajów pomarańczowych do których i mnie z przyjemnością zaliczył. Pozdrawiam.
      • Gość: podatnik Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.184.c84.petrotel.pl 11.01.11, 22:10
        A od kiedy to miasto ma zajmować się żeglugą na wiśle ???? A może te pieniądze, myśląc poważnie o rozwoju turystyki, przeznaczyć na poprawę jakości usług komunikacji miejskiej, naprawę nawierzchni dróg itp. jako zadania własne gminy ???? Skończyć z idiotycznymi pomysłami !!! Spółka Ryneks niech zajmie się porządnie tym do czego została powołany, bo niedługo starci wszystkich miejscowych kupców ???
        • Gość: amtorka rejsów Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 23:38
          Z tekstu wynika, że w ciągu max 130-140 dni sezonu z Rusałki skorzystało ok 9000 osób, czyli średnio około 70 osób dziennie. Ja jednak zadałam sobie wiele trudu i kilkanaście razy w ciągu tego sezonu w dni powszednie i weekendy bywałam po kilka razy dziennie na nabrzeżu lub na Tumach by obserwować te "tłumy" chętnych na rejs. Zaledwie kilka razy przez cały sezon widziałam stateczek pływający z turystami na pokładzie - najczęściej całymi dniami czekał na przynajmniej 8-10 osób chętnych na rejs a tych nie było. Rozmawiałam też z załoą o frekwencji - nie byli nią zachwyceni, proponowali mi wycieczkę już za 80 zł.
          Podane dane o tej frekwencji uważam za wygórowane i wzięte z sufitu na zasadzie pobożnego życzenia i naginania faktów do założonej tezy lub pożądanego obrazka..
          Jeśli jest popyt na taką rozrywkę i usługi to rasowi przedsiębiorcy: operatorzy turystyczni i armator go odszukają lub wykreują i zariobią na tym - miasto dostanie swoje z podatku i tu się kończy rola miasta.
          Czasy fanaberii i szaleństw ekonomicznych powinny odejśc razem z poprzednią debilną ekipą.
          • Gość: plocczanin. Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: 46.186.26.* 11.01.11, 23:49
            To debilni ludzie zbudowali Rybaki a mądrzy kupili domy z lokatorami , żeby skoczyli do Wisły, katowali ich odcinając wodę.. Jaacy mądrzy.
            Teraz ta okolica wygląda jak pustynia.
            ludzie na niskim poziomie człowieczeństwa , tylko jedzą , piją i niszczą kulturę. Bez pojęcia.
          • Gość: do amtorka rejsów Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.184.c84.petrotel.pl 12.01.11, 00:12
            Gość portalu: amtorka rejsów napisał(a):

> Z tekstu wynika, że w ciągu max 130-140 dni sezonu z Rusałki skorzystało ok 900
            > 0 osób, czyli średnio około 70 osób dziennie. Ja jednak zadałam sobie wiele tru
            > du i kilkanaście razy w ciągu tego sezonu w dni powszednie i weekendy bywałam p
            > o kilka razy dziennie na nabrzeżu lub na Tumach by obserwować te "tłumy" chętny
            > ch na rejs. Zaledwie kilka razy przez cały sezon widziałam stateczek pływający
            > z turystami na pokładzie - najczęściej całymi dniami czekał na przynajmniej 8-
            > 10 osób chętnych na rejs a tych nie było. Rozmawiałam też z załoą o frekwencji
            > - nie byli nią zachwyceni, proponowali mi wycieczkę już za 80 zł.
            > Podane dane o tej frekwencji uważam za wygórowane i wzięte z sufitu na zasadzie
            > pobożnego życzenia i naginania faktów do założonej tezy lub pożądanego obrazka
            > ..
            > Jeśli jest popyt na taką rozrywkę i usługi to rasowi przedsiębiorcy: operatorzy
            > turystyczni i armator go odszukają lub wykreują i zariobią na tym - miasto dos
            > tanie swoje z podatku i tu się kończy rola miasta.
            > Czasy fanaberii i szaleństw ekonomicznych powinny odejśc razem z poprzednią deb
            > ilną ekipą.

„… Rynex nie ujawnia na razie, ile zarobił albo stracił na "Rusałce". Odsyła do ratusza. Z kolei prezydent Płocka Andrzej Nowakowski czy Krzysztof Buczkowski kierują te pytania do zarządu Ryneksu. …”

To ty więcej wiesz, niż zarząd spółki, który płaci prywatnemu przewoźnikowi grube pieniądze publicznej spółki i nie wie czy zarobił czy stracił na rejsach Rusałki i odsyła z tym pytaniem do Pana Prezydenta. Śmiechu warte, fajnych menedżerów zatrudnia miasto. A swoją drogą ciekawe co ze sprawą prokuratorską:

plock.gazeta.pl/plock/1,35710,8824835,Rynex_i_Plocczanin_Roku_pod_lupa_prokuratury.html
        • Gość: gość Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 23:44
          Statek w Płocku - OK! Kupić na rozsądne raty, nie dorabiać prywatnego właściciela stuletniego złomu! Wycieczki po Wiśle - jak najbardziej! Kupmy statek i wożmy ludzi, ale nie za taką kwotę miesięcznie! Ile kosztuje nowe cudo na miarę XXI wieku? To idzie skredytować zamiast dorabikać Wrocławianina dzierżawiącego nam zabytek! Pozdrawiam RYNEX
          • Gość: korabiewski Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 00:42
            Może Zenonie ty byś taki statek kupił. Wszak tradycje rodzinne masz dziadek,tylko nie wiadomo który, czy ten naczelnik więźnia czy ten Hamerykanin był przed wojną właścicielem takiego urządzenia. Mały kredyt i spełnią się twoje marzenia . Bedziesz pływał do woli. Czapke sobie tylko wyfasuj jak prawdziwy wilk morski. Kwity masz chyba jeszcze z Bydgoszczy. Na szypra sie nadajesz. Poopowiadasz o dezerterach niemieckich i wujku Padlewskiego co dał ci telefon. Publika bedzie szczęśliwa. Widziałeś a props statki w Londynie na Tamizie? też by sie taki przydal. Zrobic gomoże stocznia w Płocku tez, ale najpierw musisz ja swoim kapitałem i pomysłem reaktywować. Przestań ćpać. Po dykcie masz straszne omamy.
            • Gość: leon Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: 178.56.99.* 12.01.11, 05:50
              zenek jak tam portki z Levis'a
            • Gość: mafik Re: jak może istnieć Płock bez statków IP: *.042.c66.petrotel.pl 12.01.11, 06:13
              zioniesz nienawiścią i głupotą
              • Gość: amatorka rejsów Płock Serenissima Polonia IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 09:41
                Jak na to wskazuje mój nick, mam zboczenie, czyli hobby, polegające na tym, że lubię popłynąć w któtszy lub dłuższy rejs, jeśli jest taka możliwość: były przejażdżki stateczkiem pod mostami po Sekwanie w Paryżu, gondolą po kanałach, tramwajem wodnym na Lido, w Amsterdamie, łódką o świcie na targ na wodzie w Bangkoku, statkiem przez przełomy Jangcy, rejs "transatlantykiem" ponad 2000 km po Wołdze, tylnokołowcem po Mississipi i oczywiście bocznokołowcem po Wiśle od W-wy po Toruń. Nie wymieniam tu wszystkich dokonań na tym polu.
                Uważam, moje obycie w "rejsowaniu" upoważnia mnie do zaproponowania miastu Płock atrakcji rejsowej godzącej wysoką atrakcyjność z efektywnością ekonomiczną. Rozwiązanie jest przetestowane, sprawdzone na wszystkie strony i doskonale funkcjonuje. Biorąc po uwagę, że Płock ma już dwa mosty (oba z gatunku NAJ) i oświetlenie mostu też NAJ oraz zanosi się na trzeci a moze i dalsze mosty, to wygląda na to, że Płock jest na najlepszej drodze aby doścignąć pod tym wzlędem Paryż, Londyn, Amsterdam, Pertesburg, Moskwę a może nawet i samą Serenissimę, nie mówiąc już o Bydgoszczy czy W-wie.
                Skoro rozwój już i tak bezwzgędnie zmierza w tym kierunku to, należy wyjść losowi naprzeciw i zachęcać do zaprowadzenia w Płocku GONDOLI i gondolierów wzorem Serenissimy.
                Na początek wystarczą tradycyjne zabytkowe łódki (jak ta moja ze zdjęć płoccznina) i nocne przejażdżki pod "bajkowo" kolorowo landrynkowo kiczowato oświetlony most - nie muszą od razu być calkiem takie jak te oryginalne, podobnie jak od razu nie znajdą się gondolierzy biegli w sztuce wiosłowania wymyślnym wiosłem i sztuce belcanta. Z czasem jak interes się rozwinie a gondolierzy podszkolą i wzbogacą będą mogli przesiąć się na prawdziwe gondole i kasować jeszcze wyższe stawki godne ich pozycji, jednak kontolowane przez korporację.
                Zaleta tej propozycji jest taka, że stawia ona na przedsiębiorczość indywidualną, nie wymaga ogromnego kapitału na rozrkęcenie interesu, zachęcą do podnoszenia kwalifikacji łacznie z nauką języków obcych i lekcji śpiewu belcanto w repertuarze światowym, pociąga za sobą rozwój szkolnictwa ogólnego i artystycznego, nakręca konkurencję, sprzyją rozwojowi warsztatów szkutniczych, stoczni, gastronomii, hotelarstwa i wszelkich innych usług okołoturystycznych.
                Nie bez znaczenia jest też automatyczna promocja w Polsce i na świecie pod skromnym hasłem: "Płock Serenissima Mazovia"
                i tłumy turystów walących prawie tak licznie jak do tej oryginalnej łącznie z górami pięniedzy tak tu pożadanymi.
                Mam już w głowie propozycję lokalizacji następnych osobliwości np tutejszy Plac św. Marka z doroczną atrakcją Aqua Alta. I dalszy wspaniały rozwój, którego zaczątek już mamy - MARINA z kładką pt "Zemsta Milewskiego" i resturacja "Fanaberia".
                Miasto będzie kwitło, ludziom się będzie żyło dostatnio i szęśliwie.
                • Gość: towwieslaw Re: Płock Serenissima Polonia IP: *.153.c82.petrotel.pl 12.01.11, 10:20
                  nalezy tez wziac pod uwage i to ze rusalka w obecnym stanie to w zasadzie kupa zlomu . doprowadzenie jej do akceptowalnego poziomu tak technicznego jak i estetycznego i funkcjonalnego nie oplaca sie kompletnie nikomu. funkcjonowanie jej w tym stanie to obciach i tyle .
                • Gość: płocczanin Re: Płock i Wisła IP: 46.186.26.* 12.01.11, 11:02
                  Wiemy, wiemy o podróżach dzeki i nie wygłupiaj się z gondolami ..aby tylko Płock nie miał statku. Ciekawe...w gondoli po Missisipi... wiem , wiem , my , to bydlęta....
                  • Gość: towwieslaw Re: Płock i Wisła IP: *.066.c79.petrotel.pl 12.01.11, 11:37
                    widze ze wielki bojownik o wolnosc polski i litwy ktory za pomoca rownowartosci paczki fajek przegnal ruskie czolgi z wilna bardzo chce aby za publiczne pieniadze utrzymywano te kupe zlomu pod sztandarem miasta jako plywajacy chlew z napisem :" Plock -wrazen moc!"

nam natomiast zalezy aby za publiczne pieniadze finansowano to co miastu przynosi splendor a turystom miłe wrażenia .
                    • Gość: towwieslaw Re: podroze ksztalca IP: *.066.c79.petrotel.pl 12.01.11, 11:48
                      www.flusskreuzfahrten-koeln.de/page.asp?id=F689A431-0340-4E07-A7BA-35D665075723
                      jak ktos jest zainteresowany jaki poziom uslug jest akceptowalny to polecam ten link . Uwaga - nie chodzi o rozmiary jednostki ale o jakosc.

• Gość: sic statek na Wisle IP: *.016.c87.petrotel.pl 12.01.11, 12:26
                        Trudno teraz dociekać, ale ta sama Rusałka pływała w Płocku po Wiśle przez wiele lat. Armatorem był prywatny przedsiębiorca, interes był to taki, że ledwo starczało na wypłaty dla załogi, obsługę i przetrwanie do następnego sezonu.
                        Ale był wówczas w Płocku STATEK NA WIŚLE .
                        Były prezydent /na szczęście były/ Milewski wymyślił sobie jak doprowadzić do tego aby statku na Wiśle nie było, nakazał właścicielowi płacić ogromny haracz za .... korzystanie z nabrzeża.
                        Tak to armator musiał statek sprzedać i pójść na bezrobotne.
                        Takiego mieliśmy mądrego prezydenta.!!!!!!
                        Potem się zreflektował i nakazał statek na Wisłę sprowadzić. Po całej Europie jeździli wysłannicy Milewskiego, całymi miesiącami szukali statku dla Milewskiego - bezskutecznie.!
                        Aż znaleźli we Wrocławiu naszą poczciwą Rusałkę -tę samą, która przez lata uatrakcyjniała nasz Płock, z tą tylko różnicą, że to nie ten sam armator /Pan Z. jest bezrobotny/ , no i trzeba zapłacić za jej transport do Płocka a to kosztuje /około 1,5 miliona złotych - Pan Woźniak podał błędną kwotę/ naszych miejskich pieniędzy, dodatkowo trzeba płacić za jej dzierżawę - też naszych miejskich pieniędzy.
                        A przecież wystarczyło byłemu armatorowi nie podwyższać podatku, wszyscy bylibyśmy szczęśliwi, a Pan Z. woziłby nas po Wiśle po wsze czasy.!
                        Milewski swoimi decyzjami doprowadził do wielu takich sytuacji np. elektrownia w Kobiernikach, też nie pracuje już dwa lata.
                        Pozostaje mieć tylko nadzieję, że Prezydent Nowakowski nie okaże się takim cymbałem jak jego poprzednik.
                        amen
                        • Gość: amatorka rejsów Re: statek na Wisle IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 13:31
                          Inną atrakcją dobrze wpisującą się w forsowany na tych łamach przekaz o dawnej świeności Płocka byłaby flotylla replik dłubanek jednodrewek używanych na Wiśle przez pierwszych mieszkańców Płocka i okolic.
                          To również propozycja adresowana od prywatnych przedsiębiorców - wykonanie takiej dłubanki leży w granicach możliwości technologicznych i finansowych kogoś zdecydowanego zostać armatorem.
                          Leniwym ale zdecydowanym mogę ułatwić kontakty z warsztami szkutniczymi w zachodniej Afryce - mają tam wielowiekową tradycję i długoletnie doświadczenie, robią tam dłubanki doskonałe, zaręczam za jakość na podstawie doświadczeń osobistych .
                          Następna propozycja to złożenie się przez prywatnych armatorów na wolodolot ewentualnie pouszkowiec albo od razu lotniskowiec - byle bez udziału finasowego miasta.
                          I niech nikt mi nie mowi, że jestem przeciw jakiejkolwiek jednostce pływającej w Płocku, kto zgłosił więcej propzycji niż ja, a to przecięz nie muszą wszystkie jakie mogę zgłosić.
                          • Gość: plocczanin Re: statek na Wisle IP: 46.186.26.* 12.01.11, 13:36
                            W domach pod 4 maja problemy ze swoja jaźnią. a moderacja śpi. sam do siebie pisye i odpowiada i tak 5 lat.
                            • Gość: Andrzej Re: statek na Wisle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 17:18
                              Jaśnie wielmożny, wysoce urodzony hrabia, późny wnuku jusejskiego dziadka i jeszcze późniejszy prawnuku dziadka "opiekuna" carskiego więzienia w Płocku, my wszyscy mamy kłopoty z naszą jaźnią, ponieważ za młodu nie jedliśmy takich "frykasów" ja jaśnie wielmożny pan hrabia. Jedząc za młodu chlebek ze słoninką lub ze smalczykiem z utuczonego wieprzka z hodowli z folwarku niejakiego Kuzmana, nasza jaźń byłaby nie gorsza niż hrabiego w wieku 65 lat. Jaźń hrabiego przetrwa jeszcze 618 lat i będzie nie do pobicia.
                          • Gość: towwieslaw Re: statek na Wisle IP: *.066.c79.petrotel.pl 12.01.11, 15:28
                            moznaby organizowac regaty dlubanek , konkurs na najpiekniejsza, najdluzsza, najwieksza dlubanke , wszystkie dlubanki mialyby wydlubane logo "plock wrazen moc"

przy okazji takiej imprezy moznaby sobie tez samemu dłubnąć...

plockie towarzystwo fotograficzne mogloby zorganizowac konkurs na wywolywanie filmu w rzece

zamiast eksploatowac wysluzona rusalke mozna taniej zafundowac ten sam komfort , wziac ze stoczni plywajaca platforme i sprzedawac na niej miejsca na koc albo lezak i grill, pchacz wozilby toto tam i z powrotem , szczesliwi plocczanie i turysci lezeliby sobie na pokladzie sluchajac utworow zespolu bayer full , w rogu platformu ustawiloby sie slawojke albo wiadro i byloby pieknie ,

ponawiam tez pomysl bedacy tworczym rozwinieciem pomyslu milewskiego z festiwalem
                            kataryniarzy jakim moglby byc miedzynarodowy festiwal dziadow ulicznych ( druzyna rumunii startuje poza konkursem ) .
                            zwycieski dziad uliczny otrzymalby w nagrode dlubanke i zostal uroczyscie zwodowany z dachu knajpy na molo

jesli chodzi o lotniskowiec to proponuje ustawic go w poprzek wisly bedziemy mieli od razu trzeci most natomiast reaktor moze zasilac w prad cale miasto !

pozdrawiam amatorke rejsow !
                            • Gość: amatorka rejsów Re: statek na Wisle IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 17:40
                              Tak się zafiksowałam na wodne zastosowania sprzętu pływającego, że nie dostzregłam wszystkich możliwości jakie daje taki lotniskowiec.
                              Otóż oprócz celnej podpowiedzi o mostowym jego wykorzystaniu (mostów u nas niedostatek, niestety) ale i lotniska nam brakuje - taki lotniskowiec wystarczy obórcić równoległe do nurtu rzeki i lotnisko gotowe. Ale to nie koniec możliwości, jakie daje taki lotniskowiec w mieście.
                              To jest to czego w Płocku potrzebujemy na gwałt i od zaraz: dwa a nawet trzy w jednym - ile w takim lotniskowcu na jego licznych poziomach pod deckiem da się zmieścić stanowisk parkingowych, jak one te samochody były dobrze zabezpieczone przed kradziężą w takim uzbrojonym jak forteca lotniskowcu. Tak potrzebny nam na gwałt od zaraz lotniskowiec o napędzie atomowym, może być nawet trochę second hand.
                              też pozdrawiam tow. docenta i wszystkich piszących na forum i dających twórczy wkład w niebanalny rozwój miasta
                              • Gość: abc nawet za komuny był statek i wodolot IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 20:34
                                cofamy sie do XVIII wieku
                                • Gość: amatorka rejsów Re: nawet za komuny był statek i wodolot IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 22:01
                                  wiek XVIII to Oświecenie, czyli bardzo duży postęp w stosunku do wciąż panującego w Płocku głebokiego średniowiecza, przynajmniej jeśli chodzi o mentalność sporej części jego mieszkańców, vide tęsknoty za zbójem Bolesławem, nabożeństwo do relikwii, święcenie wszystkiego co się tylko nawinie pod kropidło, dzwony na trwogę albo podzwonne na chawłę klęski totalnej, pielgrzymki do Santiago de Compostella albo gdzieś trochę bliżej do jakiejś panienki takiej czy innej, itp, itd.
                                  amatorka rejsów, również w czasie
                      • Gość: menel Re: podroze ksztalca IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 22:06
                        twoje podejście do tematu dowodzi, że podróże mogą kształcić a wcale nie muszą męczyć, co się czasem zdarza - a przecież możnaby nawet wypoczywać i bawić się w podróży.
                        • Gość: plocczanin Re:Nowy bocznokołowiec z naszej stoczni. IP: 46.186.26.* 12.01.11, 22:11
                          SZOK , CAŁY CZAS ROZMAWIA SAM Z SOBĄ.
                          • Gość: płocczanin. Re:Nowy bocznokołowiec z naszej stoczni. IP: 46.186.26.* 13.01.11, 02:37
                            Statki po Wiśle ... a zobaczcie jaką atrakcją turystyczną byłyby Dzwony wykorzystane do gry utworów;

Podaję link ;

www.youtube.com/watch?v=gf7IoK-pN0o

Dłuugo szedł taki film na YouTube.. zobaczcie płocczan, jak przeżywali...
                            • Gość: towwieslaw Re:do tow.doc. menela IP: *.066.c79.petrotel.pl 13.01.11, 08:27
                              z lotniskowcow sam pozytek , warto zauwazyc ze taki lotniskowiec w stanie operacyjnym to miejsce pracy i wypoczynku dla 3000 ludzi , jest wiec i hotel i boiska do koszykowki, zaplecze kuchenne, warsztaty , centrum komputerowe , innymi slowy jest to skrzyzowanie parku technologicznego z lotniskiem, hotelem , osrodkiem sportowym ,data center, parkingiem, elektrownia i zakladem pracy .
                              umieszczenie lotniskowca na wisle wzdluz lub wszerz mogloby byc tez elementem regulacji rzeki i swego rodzaju tamą odciazajac wysluzony obiekt we wloclawku. Mielibysmy tez pierwsza w polsce elektrownie atomowa i moze pierwszy prawdziwy system obrony przeciwrakietowej .

no i last not least 3000 miejsc pracy !
                              • Gość: menel Re:do tow.doc. menela IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 11:57
                                Gość portalu: towwieslaw napisał(a):

> no i last not least 3000 miejsc pracy !

nie bądź taki ostrożny/zachowaczy w podejściu do problemu, żeby nie powiedzieć wręcz z konserwatynym podejściem (to z nieudolnego tłumaczenia"conservative approach") i miej gest jak przystało na Płock z jego tęsknotami : być NAJ i mieć wszystko NAJ .
                                Dzisiaj pożądny amerykański lotniskowiec ma załogę jakieś 7000 ludzi - to już całkiem przyzwoity cyrk.
                                Ja widzę miejsce nawet nawet na dwa lotniskowce - jeden powyżej drugi poniżej miasta - trzeba mieć gest.
                                • Gość: sylweriusz Re:do tow.doc. menela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 12:08
                                  7000 miejsc pracy. Miałby się jareczek czym pochwalić gdyby wpadł na ten pomysł jak odpowiadał za nowe miejsca pracy w Płocku, a tak wyszła kicha i Mirek musiał go spuścić do kanału
                                  • Gość: baba klozetowa Re:do tow.doc. menela IP: *.066.c79.petrotel.pl 13.01.11, 12:31
                                    uss george washington - prawie nowy koszt wyprodukowania 4,5 miliarda dolarów w cenach 2007.powiedzmy ze tworzy 5000 miejsc pracy , koszt jednego miejsca pracy prawie milion !okolo dwadziescia trzy budzety miasta plocka =jeden lotniskowiec -proponuje emisje obligacji !
                                    • Gość: menel Re:do tow.doc. menela IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 12:53
                                      Gość portalu: baba klozetowa napisał(a):

> roponuje emisje obligacji !

no i zaczęliśmy rozmawiać na właściwym poziomie i rzeczowo
                            • Gość: carringtonowicz Re:płocczaninowi ad memoriam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 11:01
                              Jeśli szedł bardzo długo to rzeczywiście zainteresowanie niezwykłe. Moje wejście było ósme.
                              Jeśli uznamy że te nie wiecej jak 70 osób które to ogladały to turyści to faktycznie zjechały do nas tłumy he he he. Jeśli jednak blizej sie przyjrzyc to wśród tej garstki "turystów" przeważają znane twarze pań z POKiSu ktore były tak służbowo i urzedniczek z Ratusza wracającycch właśnie "do pracy" po udanych zakupach. Jest tam też kilku płockich szlifibruków przychodzacych na Stary Rynek dla zabicia czasu z racji na brak lepszego zajęcia.
                              Gdyby był tam pokaz np "baby z brodą" stawili by sie też nieodwołalnie.
                              Zagalopowałeś sie chlopie w zachwytach i ogladalności.
                              Co zreszta ma ten Tour Carillon z naszą polską i płocką tradycją o ktore tak bardzo dbasz?
                              By the way... czy nie sadzisz, że masz kłopoty z koncentracja i zrozumieniem wątku? My prowadzimy poważną ,nie licząc twoich idiotycznych wpisów debatę o statku w Płocku. Ty wrzucasz jakiś nowy wątek pasujący do tematu jak "wół do karety" powożonej przez syna fornala z rozpartym w pozie niedbałej panem potomkiem hrabiów i innych Koscieszów/z całym szacunkiem/
                              To schorzenie nazywa się ...Nie! Jednak ustal to sobie sam. Naprawde warto.
                              Wrócmy Zenonie, bo to chyb a ty do debaty o ststku w Płocku.
                              • Gość: v Re:płocczaninowi ad memoriam IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 13:02
                                o, kolejny czub, psychik i analfabeta, przepustka ?
      • Gość: towwieslaw Re: do alebaby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 20:14
        alebabo alez ty glupia jestes ! i szkodliwa!
        • Gość: Rabin Re: do alebaby IP: *.147.202.197.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.11, 20:28
          no i teraz się zacznie odwracanie kota ogonem, wmawianie że czarne jest białe itd - kiedyś nieopatrznie wdałem się w polemikę z tłumokiem (jak się później okazało) o takim właśnie nicku .
          teraz nie ruszam ....., omijam szerokim łukiem, wymiana pogłądów z czymś takim niemożliwa bo nie jest ekwiwalentna a ja nie lubię być stratny z defincji - jak każdy pożądny rabin .
          pozdrawia Rabin wyjechany
          • Gość: alebaby Re: do alebaby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 20:42
            tłumokiem baranie niedomyty jesteś ty sam coś takiego ze wsi gdzie psy ogonem piją wodę próbuje w polemikę wchodzić
    • Gość: przejrzałemnaoczy Nie będzie statków. Obiecano 2 parkingi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 20:59
      Koniec fanaberii. 2 parkingi to i tak dużo bo mógłby być tylko 1 parking.
      • Gość: memor Re: Nie będzie statków. Obiecano 2 parkingi. IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 21:09
        z tym ze to praking bedzie dla uposledzionych, z PO oczywiste
        • Gość: towwieslaw Re: Nie będzie statków. Obiecano 2 parkingi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 10:03
          no dobra , nawrzucali sobie a teraz do roboty !
          nalezy bezzwlocznie ujawnic ile spolka rynex zaplacila za rusalke, ile wydala na face lifting , ile stracila na jej dzierzawie oraz ile wydala na slynne wyjazdy zarzadu w poszukiwaniu statku w kraju i za granica .Nie od rzeczy byloby tez pokazanie na czyje polecenie zarzad to zrobil i czy rada nadzorcza to zaaprobowala jako a priori dzialanie na szkode spolki .
          ile spolka zarobila w latach 2006-2010 z tytulu "dzierzawy " Nowego Rynku ? no bo skoro to byla umowa dzierzawy ( a nie zwykle oszustwo) to jakis czynsz powinien z tego wynikac , pytanie wiec brzmi ile spolka pozyskala z tytulu czynszu , jezeli nie pozyskala to dlaczego i ile wynosi strata w tym okresie czasu ?
          czy prezes lawka zeznal przed prokuratorem iz z tytulu tej umowy spolka nie poniesie szkody bo przyszle zyski pokryja strate za lata 2006-2010 ?. Przyszle zyski nie nastapily i wiedze ze nie moga nastapic zeznajacy posiadal w chwili skladania oswiadczenia w imieniu spolki . Pytanie : dlaczego wlasciciel spolki nie wyciaga z tego konsekwencji ?
          • Gość: RABIN Re: Nie będzie statków. Obiecano 2 parkingi. IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.11, 18:24
            Gość portalu: towwieslaw napisał(a):

Pytanie : dlaczego wlasciciel spolki nie wyciaga z tego konsekwencji ?

Ja tam jestem człowiek wielkiej wiary i wierzę, że wyciągnie takie konsekwencje niebawem, podobnie jak wierzę, że prokuratura potrafi zrobić właściwy użytek z tego, z czym do niej przyjdzie właściciel Rynexu.

• Gość: lotniskowiec Re: Nie będzie statków. Obiecano 2 parkingi. IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 10:17
              a co z lotniskowcem?
              • Gość: towwieslaw Re: Nie będzie statków. Obiecano 2 parkingi. IP: *.066.c79.petrotel.pl 24.01.11, 11:50
                wciaz czekamy na informacje ile spolka rynex dolozyla do rusalki , kto podjal decyzje i na czyje polecenie a takze ile wydano na "remont" i jak to zostalo rozliczone .Czy w dalszym ciagu beda tolerowane dzialania zarzadow na niekorzysc spolek czy tez wladza pokaze nowa jakosc i rozliczy dotychczasowe marnotrawstwo ? czy w umowie spolki jest zapis pkd ktory pozwala na prowadzenie takiej dzialalnosci jak :H. TRANSPORT I GOSPODARKA MAGAZYNOWA 50.3. TRANSPORT WODNY ŚRÓDLĄDOWY PASAŻERSKI 50.30. TRANSPORT WODNY ŚRÓDLĄDOWY PASAŻERSKI 50.30.Z
                Podklasa ta obejmuje:
                transport pasażerski na drogach wodnych śródlądowych: rzekach, kanałach, jeziorach i wewnątrz portów, zatok i w dokach,

Jezeli takiego zapisu w umowie spolki nie bylo w chwili dokonywania wspomnianej czynnosci to rozumiem ze jest problem tak dla wlasciciela, zarzadu jak i rady nadzorczej !!!
                • Gość: baba klozetowa Re: Lipne koszty uzyskania w Rynexie IP: *.066.c79.petrotel.pl 24.01.11, 11:58
                  wlasciwy organ skarbowy powinien w przypadku prowadzenia dzialalnosci poza pkd odmowic uznania kosztow uzyskania powiazanych z takim przychodem .
                  ergo podejmujac decyzje o prowadzeniu tego rodzaju dzialanosci swiadomie narazono spolke na straty dodatkowe . swiadomie bo trudno zalozyc ze zarzad jak i RN nie byly swiadome takich konsekwencji podatkowych .Pytanie dodatkowe zatem : czy zarzad zaliczyl za rok 2010 koszty powiazane z dzierzawa rusalki w koszty uzyskania i jaka byla ( jest) dycyzja US ?
                  Kontrola UKS by sie przydala !
                  • Gość: armator armady Re: Lipne koszty uzyskania w Rynexie IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 12:20
                    Po tych wszystkich aluzjach do US, UKS, kodeksu spółek handlowych i innych możliwych do zastosowania przepisów w sprawie prowadzenia działalności gospodarczej, zwłaszcza związanej z transportem a w szczególności wodnym, lotniczym i ruchem powietrznym oraz w przestrzeni kosmicznej widać, że to nie takie proste mieć lotnisko, linie lotnicze, kosmodrom, lotniskowiec i inne wycieczkowce itd.
                    Pewnie te wszystkie ambitne palny skończą się na latawcach oraz modelach latających i pływających. Ja już zaczynam strugać swoje dłubanki.
                    • Gość: baba klozetowa Re: do armatora armady IP: *.066.c79.petrotel.pl 24.01.11, 13:22
                      To chyba bedzie odpowiednie do produkcji dłubanek ( "czółna")
                      pozdro

30.12. PRODUKCJA ŁODZI WYCIECZKOWYCH I SPORTOWYCH 30.12.Z
                      Podklasa ta obejmuje:
                      produkcję nadmuchiwanych łodzi i tratew,
                      produkcję łodzi żaglowych, nawet wyposażonych w silnik,
                      produkcję łodzi motorowych,
                      produkcję poduszkowców na cele rekreacyjne,
                      produkcję jednostek pływających na zamówienia indywidualne,
                      produkcję pozostałych łodzi sportowych i wycieczkowych:
                      kajaków, czółen, łodzi wiosłowych, łodzi sportowych typu skif.
                      • Gość: armator armady odkrywam przepis na sukces lub jak uniknąć klapy IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 14:11
                        Problem okazuje się być bardziej skomplikowany niż się może amatorm "armatorszczyzny" na piewrszy rzut oka wydawać.
                        Widzę że bez konsulatacji już na wstępnym etapie rozważania przedsięwięcia nie obejdzie się - nie chcę pójść tą samą drogę co Rynex i trafić tam gdzie oni.
                        Już od pierszego kroku potrzebna jest wyobraźnia i oraz konsultacje komptentnych fachowców z odpowiednich branż. Na pewno nie zawadzi mieć rzetelne feasilibity study, zewryfikowany fachowo business plan, sensowny cash flow plan, wymagane licencje i rejestracje, ubezpieczenia i bóg wi co jeszcze oprócz dużej dozy optymizmu, determinacji i samozaparcia, odporności psychicznej, zdrowego rozsądku i sporej gotówki lub wysoką zdolność kredytową a na dodatek do tego wszystkiego jeszcze dużo szczęścia i wiedzy jak mu pomagać.
                        Zapisuję się na konsultacje! Może już jutro?
                • Gość: baba klozetowa Re: lewe koszty w rynexie IP: *.066.c79.petrotel.pl 24.01.11, 12:15
                  jezeli dzialalnosc w zwiazku z ktora spolka uzyskala przychod jest poza pkd w umowie spolki organ skarbowy powinien odmowic uznania kosztow z tym zwiazanych jako kosztow uzyskania przychodu .
                  pytanie jak za 2010 zarzad zlozyl zeznanie i jaka byla decyzja US?
                  a moze UKS powinien to sprawdzic ?

mozna z duza doza pewnosci uznac iz zapisu takiego pkd w umowie spolki nie bylo i ze koszty chciano sobie uznac z czego wynika iz zarzad celowo wprowadzil organ skarbowy w bląd !
    • Gość: asd Re: Co dalej z rejsami po Wiśle. Rusałka czeka na IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 17:30
      szkoda tych rejsów, zrobcie jak możecie
      • Gość: armator armady Re: Co dalej z rejsami po Wiśle. Rusałka czeka na IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 18:23
        lalauchna z chęcia, ale nie możemy, nie da rady złotko, nie stać nas na dokładnie do interesu - skąd brać ?, kogo oszukiwać?, gdzie kraść?, miej boga w sercu i nie namawiaj, nie proś o rzeczy niemożliwe.
        a swoją drogą na czym polegała atrakcja normalnego rejsu Rusałką, do czego tęsknisz, czego szkoda?
        • Gość: baba klozetowa Re: Co dalej z rejsami po Wiśle. Rusałka czeka na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 19:02
          ta lalunia mogla tam chlac za darmo i rz...c za burte a jak ja dowiezli na gore to jeszcze u mnie na placu narutowicza stad jej tak teskno
          • Gość: armator armady Re: Co dalej z rejsami po Wiśle. Rusałka czeka na IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 19:19
            ciągle się jakieś plączą, pytają, zagadują, przeszkadzają pracy, obniżają wydajnośc i rentowność, zysk poszedł się ....na drzewo, , z chęcią laluchna ale tu już po godzinach, telefonów i maili nie odbieramy, nieczynne, zamknięte, nie ma nikogo w biurze, impreza prywatna, zresztą już po sezonie a nowy nie wiadomo czy będzie i w ogóle kiedy, może za parę lat nastanie odpowiedni klimat i nastrój, już sam nie wiem, nie mam do tego głowy, ja się zagadałem, paszoł mi won z rejsami
            • Gość: baba klozetowa Re: Co dalej z rejsami po Wiśle. Rusałka czeka na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 19:45
              przyjdz pan panie armator do mnie do szaletu , w kapciorce herbatki naparze porozmawiamy o XVII wiecznym malarstwie holenderskim albo o pojeciu prawdy w jezykach nauk dedukcyjnych , od czasu do czasu przyjdzie elyta sie odlac na sciane , jakos nam zleci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka