nenia3 05.04.12, 14:17 yyy..... a to nie jest tak, że Wielkie Triduum rozpoczyna się w Wielki Czwartek Mszą Wieczerzy Pańskiej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nenia3 Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie pr... 05.04.12, 14:19 i będzie ta msza dziś, ale o godz. 18 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podsumowanie po co komentujesz jak nic nie rozumiesz ? IP: *.014.c83.petrotel.pl 05.04.12, 14:56 idz zapytaj klechy skoro nie rozumiesz co czytasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miller b-sqp kamiński - taaaaaa IP: *.216.c78.petrotel.pl 05.04.12, 16:47 Biskup Marcinkowski stawiał go (biznesmena Kamińskiego) za wzór innym kapłanom. Przypomniał słowa arcybiskupa, który powtarzał, że miłość Chrystusa i Jego Ewangelia każe iść kapłanowi nie do kruchty czy zakrystii, ale w świat. to ciekawe, to arcyciekawe biskup marcinkowski chyba zapomina, że w Płocku pamięta się o konszachtach kamińskiego z mamoną - z bożkiem dolara, euro, czy innej waluty. każdej innej. dewiza kurii kamińskiego: "masz pieniądze, załatwisz; nie masz - zostaje ci modlitwa, ciemniaku - ale twoja, bo mnie to nie interesuje" Odpowiedz Link Zgłoś
nenia3 Re: po co komentujesz jak nic nie rozumiesz ? 05.04.12, 20:33 rozumiem, że pan "redaktor" nie wie, co pisze, bo robi błędy rzeczowe. A ty widze lepiej obeznany w temacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony religianckie szambo znowu wylało IP: 204.12.225.* 05.04.12, 15:02 to gw czy gn ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arakiel Re: Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.12, 17:16 Oto katolicy "Wasze" święto: Wielkanoc jest niepodważalnie najważniejszym katolickim świętem. Obchodzi się ją na pamiątkę niezwykle istotnego wydarzenia w dziejach kościoła katolickiego, męczeńską śmierć oraz zmartwychwstanie Chrystusa. Niewiele osób wie, że chociaż to święto jest tak istotne dla chrześcijan, większość obrzędów z nim związanych nie pochodzi z tradycji tej religii, ale z pogaństwa. Już sama nazwa święta, Wielkanoc, jest pochodzenia pogańskiego. Kiedyś nazywano to wydarzenie „świętem nowego życia”, było związane z przesileniem wiosennym i świętowaniem nadejścia nowego cyklu rocznego. W języku angielskim nazwa tego święta „Easter” związana jest z celebracją wschodu słońca i nadchodzącego wraz z nim odrodzenie. Wielka noc – i u nas wiązała się ta nazwa z przesileniem, oczekiwaniem na przyjście dłuższych, cieplejszych dni. Dziś Wielkanoc nabrała zupełnie innego znaczenia, używa się również nazwy Pascha, jednak i ona ma pochodzenie przedchrześcijańskie. Paschą nazywano wiele wieków przed naszą erą święto z okazji wiosennego strzyżenia owiec. Nie inaczej jest z malowaniem jajek. Wydawać by się mogło, że jajo, symbol chrześcijański, oznaczający nowe życie, nie może mieć niczego wspólnego z pogaństwem. A jednak malowanie jajek to prastary zwyczaj, który prawdopodobnie ma swoje korzenie w starożytnej Mezopotamii. Pierwsze pisanki, jakie zostały odkryte, pochodzą sprzed 4 tysięcy lat. Jajo przez tysiące lat było symbolem odrodzenia, pomyślności, zwycięstwa dobra nad złem. Pisanka miała zapewnić dobrobyt przez cały rok. Dzielenie się jajkiem również nie jest zwyczajem chrześcijańskim. Dawano jajka gospodarskim zwierzętom, by zapewnić im zdrowie, a skorupki wyrzucano w pole by dobrze rodziło. Dziś ten zwyczaj jest kojarzony z kościołem, dla którego jajo również stało się symbolem nowego i odradzającego się życia, a dzielenie nim jest podawaniem dalej dobra, miłości i wiary w zmartwychwstanie Jezusa Lany poniedziałek to również zwyczaj, który zawdzięczamy naszym pogańskim przodkom. Polewanie się wodą miało symbolizować budzącą się do życia przyrodę. Było to również swojego rodzaju usunięcie zimowego brudu i przygotowanie do nowego, rocznego cyklu. Kościół anektując ten zwyczaj dołączył nowe znaczenie, oblewanie wodą miało przynieść oczyszczenie z grzechu. Wiele symboli wielkanocnych również jest związanych z tradycją przedchrześcijańską. Zając, który tak często gości w świątecznych koszyczkach, jest pogańskim symbolem płodności. Również baranek był zwierzęciem ważnym już w czasach starożytnych, kiedy stał się symboliczną ofiarą, którą składano by prosić bogów o wybaczenie i łaskę. Wielkanoc jest więc świętem z genezą pogańską. Kościół chrześcijański zaanektował wiele zwyczajów związanych z celebracją nadejścia wiosny do swojej tradycji, zmieniając ich symbolikę na religijną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aorta Wielki Czwartek? chyba Robert Czwartek!! IP: *.216.c78.petrotel.pl 05.04.12, 17:28 oj - jak Wielki Roman Szu S. się dowie, to się zdenerwuje na swoje go pieska Czwartek - ok - lata z wywieszonym ozorem przez ćwierćmaratony po UM, ale żeby od razu WIELKI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ot Re: Wielki Czwartek w katedrze IP: *.ip.netia.com.pl 05.04.12, 17:29 Bóg przewidział nieszczesliwych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastrozny Re: Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.12, 17:40 Każdy inteligentny człowiek to wie .Po co te wypociny ? Jesteś z ruchu Paligłupa czy co? Idź sobie strzel świątecznego baranka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amb Re: Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.12, 20:32 łep jest dobrym celem, ocz. ćwoka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 20:41 do "Arakiela" Świetny tekst i na czasie. Dałbym mu tytuł "Folklor pogański w obrzędach chrześcijańskich". Wielkanoc jest więc świętem z genezą pogańską. Kościół chrześcijański zaanektował wiele zwyczajów związanych z celebracją nadejścia wiosny do swojej tradycji, zmieniając ich symbolikę na religijną. W tym zdaniu, ostatnim zdaniu tekstu, wprowadziłbym jednak drobne korekty. Według mnie winno mieć brzmienie: Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim w celebracji którego dopatrzeć się można zwyczajów pogańskich. Być może Kościół chrześcijański zaadoptował niektóre zwyczaje pogańskie związane z celebracją nadejścia wiosny do swojej tradycji. I przytoczę innne zdanie, które nie wymaga korekty i niezależnie od pochodzenia takich czy innych zwyczajów i celebracji wskazuje na istotę święta, innego jednak niż pogańskie: Wielkanoc jest niepodważalnie najważniejszym katolickim świętem. Obchodzi się ją na pamiątkę niezwykle istotnego wydarzenia w dziejach kościoła katolickiego, męczeńską śmierć oraz zmartwychwstanie Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podsumowanie Re: Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie IP: *.014.c83.petrotel.pl 05.04.12, 23:14 co by nie napisac, kazdy kto chce wie, ze sekcijanstwo zrobilo to w jednym celu, zatarcia wszelkiego sladu po poganskich obrzadkach, by jego bylo na wierzchu a wszystko inne zostalo zapomniane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do 00014 Re: Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 01:11 od dawna masz te problemy ? za wodą to leczą w pokojach bez klamek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przejrzyj na oczy Re: Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 18:53 W buddyźmie już około 1000- 1500 lat przed w miarę pełnym ukształowaniem się doktryny chrześcijańskiej praktykowano i praktykuje się do dzisiaj niektórte takie same jak u nas obrzędy wielkanocne i wiosenne. Gdy przyjrzeć się bliżej, to nie ma wielkich różnic w doktrynie buddyzmu, judaizmu, chrześcijaństwa i isalmu oraz pogaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podsumowanie czy libera popełnił przestępstwo ? IP: *.014.c83.petrotel.pl 06.04.12, 13:19 mówiąc: "Jeśli coś złego usłyszysz o księdzu, to nie ciesz się, to nie przekazuj dalej. Nie wiesz na pewno, czy tak akurat było, jak mówią, a jeśli nawet naprawdę było tak, jak ludzie mówią, to klęknij przed pierwszym Kapłanem, Jezusem Chrystusem, i proś pokornie w ciszy, by ten atakowany, może rzeczywiście winny, kapłan stał się kapłanem na wzór Chrystusa" czyli w skrócie: dobre imię kościoła ważniejsze od cierpienia ofiar księży co do jednego się zgodzę, nie rozpowiadamy tylko od razu informujemy prokuraturę, a następnie media Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 bez komentarza IP: *.070.c76.petrotel.pl 06.04.12, 14:24 "Otóż, zdaniem niektórych autorów, człowiek przekonany, że za wszystkimi niezależnymi od niego zjawiskami kryją się bogowie, próbował ich nakłonić do altruizmu odwzajemnionego. Było to rozumowanie na zasadzie: jeśli zrobię coś dla ciebie, będziesz zobowiązany do zrobienia czegoś dla mnie. Mechanizm bardzo dobrze znany w relacjach międzyludzkich. Bogów nie było, ale znaleźli się chętni do jazdy na gapę, w charakterze bożych sług. Twierdzenie, że wszelkie dobro pochodzi od boga jest niesłychanie użyteczne dla handlarzy fałszywym towarem, którzy za obietnicę nagrody po śmierci ściągają nie tylko bajoński haracz za życia, ale dbają starannie o to, abyśmy nie zaczęli dostrzegać dobra, w naszych wzajemnych relacjach bez ich pośrednictwa i byśmy nie zaczęli zauważać, że od tysiącleci są pasażerami na gapę. Wierzymy (wyłącznie) w życie przed śmiercią, którego jakość radykalnie się poprawia, kiedy jest oparte na wzajemnej życzliwości, ale również na ujawnianiu i tępieniu pasażerów na gapę." za : Racjonalistą .pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: bez komentarza- uzupełnienie IP: *.070.c76.petrotel.pl 06.04.12, 14:28 Co by zaraz nie było , ze to jakiś Paligłup albo inny komuch napisał, dodam że jest to fragment tekstu autorstwa Andrzeja Koraszewskiego byłego dziennikarz BBC (także wiceszef polskiej sekcji) i współpracownika paryskiej "Kultury". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Bądź wzajemnie życzliwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 17:47 do "1234" To, że uważasz byłego dziennikarza BBC (także wiceszefa polskiej sekcji) i współpracownika paryskiej "Kultury" za autorytet, to twoja sprawa. Skoro jednak uważasz, to pewnie zgodzisz się z jego sentencją, z którą i ja się zgadzam, że jakość życia radykalnie się poprawia, kiedy jest oparte na wzajemnej życzliwości. Jeśli w tej kwestii doszliśmy do porozumienia, to w ramach wzajemnej życzliwości, posłuchaj Andrzeja Koraszewskiego, wykaż swoją życzliwość dla życzliwych ci katolikow i zamilknij, życzliwie i szczerze - do wtorku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny osiecki osiecki, Bądź wzajemnie życzliwy IP: *.onuse.pl 06.04.12, 18:56 widzę osiecki ze twoja katolicka buta znowu daje znać o sobie, "zamilknij" ? kulturalny człowiek napisał by np "proszę o nie podejmowanie drażliwych tematów" zawsze mnie zastanawia po co religianci zaglądają na fora niereligianckie ? chyba po to właśnie by płakać, że są podejmowane tematy dla nich niewygodne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głos z tłumu Re: czy libera popełnił przestępstwo ? IP: *.plock.mm.pl 06.04.12, 18:59 podsumowanie napisał(a): > co do jednego się zgodzę, nie rozpowiadamy tylko od razu informujemy prokuratur > ę, a następnie media Popieram bo masz rację. Całe to biskupie zawołanie budzi niesmak . O co prosi biskup? O lekceważenie zachowania przestępcy w sutannie czy o zamykanie oczu na krzywdę jaką przestępczy ksiądz wyrządza dzieciom i innym? I to się dzieje w przed Wielkanocą? Jak to zrozumieć? Co się w tym kościele dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Kto tu popełnił przestępstwo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 21:12 do "głosu z tłumu" To ty popełniasz przestępstwo pomawiając biskupa Piotra Liberę o O lekceważenie zachowania przestępcy w sutannie czy o zamykanie oczu na krzywdę jaką przestępczy ksiądz wyrządza dzieciom i innym? Czy przeczytałe(a)ś uważnie tekst podany jako wypowiedź biskupa Libery? Powtórzmy ten tekst: "Jeśli coś złego usłyszysz o księdzu, to nie ciesz się, to nie przekazuj dalej. Nie wiesz na pewno, czy tak akurat było, jak mówią, a jeśli nawet naprawdę było tak, jak ludzie mówią, to klęknij przed pierwszym Kapłanem, Jezusem Chrystusem, i proś pokornie w ciszy, by ten atakowany, może rzeczywiście winny, kapłan stał się kapłanem na wzór Chrystusa" Powtórzę istotny fragment: coś złego usłyszysz o księdzu czyli USŁYSZYSZ PLOTKĘ, powtarzam PLOTKĘ To nie ja winienem tobie nakazywać ale wypadałoby ci teraz klęknąć przed pierwszym Kapłanem, Jezusem Chrystusem, i prosić pokornie w wybaczenie. Najlepiej razem z "podsumowaniem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek do Bogusława Ocieskiego IP: *.119.c85.petrotel.pl 06.04.12, 21:50 Dla mnie szanowny kolego słowa biskupa są nakłanianiem do łamania prawa. Otóż istniej cos takiego w tym prawie, jak prawny obowiązek zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. A biskup w swoich słowach namawia żeby każdy kto usłyszy "coś złego" nie szedł z tym dalej , ale pomodlił się do Chrystusa zamiótł sprawę pod dywan , czyli cicho sza - bo przecież Chrystus sprawy do organów raczej nie przekaże. Poza tym , jest takie stare powiedzenie "w każdej plotce jest zawsze trochę prawdy" ( czy jakoś tak. A skąd ten który usłyszał coś "złego" o tym "pasażerze na gapę " ma niby wiedzieć że to plotka a nie fakt, fakt popełnienia np. przestępstwa ? Tak więc drogi kolego nie dorabiaj ... . Powiem ci szczerze , że ja nie zamierzam klękać i nie proś mnie o to. Pozdrawiam przy Wielkim Piątku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: do Bogusława Ocieskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 22:45 do "kaziulka" Zrobię dla ciebie dzisiaj wyjątek i ci odpowiem. Przeczytaj uważnie jeszcze raz albo i kilka razy wypowiedź biskupa Piotra Libery. Spróbuj znaleźć fragment, gdzie mówi o popełniemiu przestępstwa przez księdza. Nie znajdziesz, bo go nie ma. Plotka jest straszną rzeczą. Plotką można człowieka zabić a zranić psychicznie na pewno. Były przypadki samobójstw w wyniku plotki. W Święta mamy trochę czasu. Przejrzyj wpisy na forum w wykonaniu "Andrzeja", "Marka", "poety" i jeszcze kilku, kierowane do mnie. Muszę sprawdzić czy ciebie nie ma na tej liście. Ale obiecałem odpowiedzieć więc to skończę. Zobaczysz mnóstwo plotek. Plotka jest anonimowa, stąd jej siła. Ksywy to anonimy. Jak nie ma argumentów to cham używa plotki. Używam słowa cham aby ateiści zrozumieli. Dla katolika plotka jest grzechem. Przed plotką się nie obronisz. Jak ktoś ją zastosuje to ona trafi do ciebie i w ciebie Ja tych w/w pseudoforumowiczów nie czytuję, czasami rzucam okiem i nie odpowiadam. Przed popełnieniem samobójstwa chroni mnie rada mojego dziadka. "Jak łajdak się ciebie czepia to dobrze, to znaczy, że masz rację". Biskup Piotr Libera, jako dobry pasterz, martwi się o wszystkie swoje owieczki, wiernych i kapłanów. O barany też! Biskup Libera prosi o modlitwę proś pokornie w ciszy, by ten atakowany, może rzeczywiście winny, kapłan stał się kapłanem na wzór Chrystusa" Może, powtarzam MOŻE. Czy to nie piękne? Ja też chciałbym aby przestępca, podejrzany o przestępstwo ba obmawiany o przestępstwo stał się, okazał się, przyzwoitym człowiekiem. Czego i tobie szczerze życzę, abyś stał się wzorowym forumowiczem. Ukaranie, to oddzielna sprawa. Najpierw trzeba winę udowodnić! Jestem za karą i pozwolę sobie domniewywać, że biskup Libera też. To temat na oddzielne kazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek Re: jeszcze raz do Bogusława Ocieskiego IP: *.037.c66.petrotel.pl 07.04.12, 13:08 Najpierw niezmiernie dziękuję , że potraktowałeś mnie kolego "wyjątkowo" jak piszesz, czuję się zaszczycony i wyróżniony. A dalej zapytam , czy w swoim wpisie szanowny kolega nie widzi sprzeczności . Otóż , najpierw piszesz że nie o "przestępstwa" tu chodzi popełniane przez księzy , a zaraz potem prosisz aby też przestępca stał się "przyzwoitym człowiekiem". A słowa biskupa : że "atakowany może być rzeczywiście winny" to przeciez nic innego jak potwierdszenie że ta plotka może mieć coś z prawdy , czyli nawet jak ten ksiądz jest winny to "cicho sza", tylko modlitwa. Wtrętu o "baranach" nie będe komentował , jedynie powiem ze dziwię się że go tu zamieściłeś. Poza tym , zwróć uwagę jakich to "przyjemnych" słów używasz do innych piszących tu internautów , "pseudoforumowicze" czy "cham" , co raczej nie można nazwać grzecznością.. Nie twierdziłem też , że biskup mówił o przestępstwie lecz o plotce która takie informacje może zawierać, tak samo jak to że np. ksiądz ma kochankę co przecież przestępstwem nie jest. Czyli jeżeli wierny dowie się ( nawet na zasadzie plotki) że jego proboszcz jeździ na ksiuty nad morze ( sam widziałem mojego byłego więc mówię) to ma nic z tym fantem nie robić jedynie się za niego pomodlić ? Nie gadaj dyrdymałów prosze , w stylu , że tylko "chamy" powtarzają plotki, bo ta przypadłośc dotyczy praktycznie wszystkich. Nie uwierz , że i tobie nie zdarzyło sie powiedzieć cos w stylu " a wiecie ? słyszałem że " . A na koniec, żałuję , że nie przestrzegasz zasady zapisanej przecież w pismie świętym nadstawianiu drugiego policzka a nie atakowaniu tych którzy maja inne niż ty zdanie, ublizaniu im w czym zaczynasz przypominac innych "mistrzów" obecnych tez tu na forum ( np. nakamy , synowie piasku itd.). Powiem szczerze , że po kim jak po kim ale po kims kto bardzo wysoko się ceni , ma jakieś tam osiągnięcia o których sam tu piszesz nie spodziewałe się tego. Jeżeli tak samo rozmwiałes z ludź jak piastowałes jakieś tam urzędy to nie dziw się że cie odwołali. Życze miłego soboty i trochę pokory , zwłaszcza w takim dniu, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ma wierzących Re: Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 18:30 plock.gazeta.pl/plock/1,35710,11492408,Wielki_Piatek__Nikt_juz_nie_powie___Jestem_bez_winy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek do Osieckiego Bogusława IP: *.119.c85.petrotel.pl 06.04.12, 20:24 Szanowny kolega chyba pomylił i miejsce i epokę. Prosze mi podac choć jeden powód aby ktoś ( tak jak np. 1234) nie miał prawa wypowiadac się na dowolne tematy, oczywiście z zachowaniem pewnych norm , zasad , czyli aby nikomu nie ubliżać , zwłaszcza tym którzy naprawdę wierzą i jest to dla nich szczególnych czas. Myśląc twoimi drogi kolego kategoriami to w tym czasie powinniśmy : - nie słuchać muzyki, - nie czytać gazet - nie chodzic do sklepów itd.itd. Przecież to by była powtóka z ciemnogrodu, a przypomne że nawet ci panowie w długich sukienkach ( albo jak to cytował 1234) pasażerowie na gapę nawet w wigilię dopuszczają żarcie szynki i kiełbachy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 22:54 czemu jątrzysz człowieku, tak bardzo nienawidzisz ? ateisto niedorobiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podsumowanie Re: Wielki Czwartek w katedrze: Niech kapłan nie IP: *.014.c83.petrotel.pl 07.04.12, 10:22 ty za to jesteś dorobiony, tylko pewnie do chrzcielnicy upuszczony i z niedotlenienia mózgu taki przeyebany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek do asd IP: *.037.c66.petrotel.pl 07.04.12, 12:40 Oto słowa miłości wypowiedziane w Wielką Sobote przez pełnego tejże miłości chrześcijanina , a domyslam się że i katolika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klein Re: do asd IP: *.036.c81.petrotel.pl 07.04.12, 12:46 > Oto słowa miłości wypowiedziane w Wielką Sobote przez pełnego tejże miłości chr > ześcijanina , a domyslam się że i katolika to piotrus miejscowy troll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Odczepcie się od Zmartwychwstania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 10:21 gociek.salon24.pl/406806,odczepcie-sie-od-zmartwychwstania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie mieli czasu na Pielgrzymce nie ma biskupów z Płocka IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.13, 12:14 www.tv-trwam.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy prymas Re: na Pielgrzymce nie ma biskupów z Płocka IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.14, 15:26 www.naszdziennik.pl/wiara-kosciol-w-polsce/77525,nowy-prymas-polski.html#.U3c4SCbssYc.facebook Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: na Pielgrzymce nie ma biskupów z Płocka IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.14, 19:14 bp liberał sprzeda wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuratnie Re: na Pielgrzymce nie ma biskupów z Płocka IP: *.254.c66.petrotel.pl 16.10.14, 22:05 Oni odpoczywają bo ich stać. Odpowiedz Link Zgłoś