Dodaj do ulubionych

Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellonki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 21:12
Nie można ignorowac zdania konserwatora zabytków jezeli konserwator mówi ze
projekt jest zły to jest i koniec. Szkoda by było zniszczyć elewacje bydynku
pochodząca z poczatka ubiegłego wieku tylko dlatego ze ktoś ma jakąś tam wizję
Obserwuj wątek
    • Gość: Galileo Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.class147.petrotel.pl 01.07.04, 21:48
      Zgadzam sie calkowicie, przeciez koserwator wie co mowi? A przy okazji estetyki
      miasta jestem diabelnie ciekawy kto tak pieknie wymalowal plywalnie na
      Kobylinskiego?
      • Gość: Naiwny Apel do Prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 23:43
        Gorąco wierząc w uczciwość i bezinteresowność Pana Prezydenta, apeluję aby dla
        dobra sprawy i przecięcia tych wszystkich insynuacji o Pana partyjniactwie i
        złej woli zorganizował Pan publiczny pokaz obydwu projektów. Rzeczowe
        wyjaśnienia Pana Kolczyńskiego i Pani Wierzbickiej, argumenty architektów
        Krymowej i Brzeskiego o wyższości projektu Bud-Inwentu nad projektem Budopolu,
        raz na zawsze przetną wszelkie dyskusje. Może nawet uda się tym fachowcom
        udowodnić , że profesorowie nie mają racji, a opinia konserwatorska jest
        niepotrzebna. Liczę, że na takim pokazie dojdzie do wymiany poglądów i
        argumentów pomiędzy obydwoma zespołami projektowymi, a zespół Bud-Inwentu bez
        problemu udowodni wyższą wartość swojej pracy nad projektem Budoplanu,
        ciekawszą architekturę,lepszą funkcjonalność, niższe koszty budowy i
        eksploatacji, ochronę istniejącej zieleni itp. Jednym słowem udowodni, że racja
        jest po stronie Prezydenta.
        Następnie udowodni Pan osobiście, że wydanie 400 000 zł jest korzystniejsze dla
        Gminy niż wydanie 1,22 zł.
        Liczę na Pana Panie Prezydencie i na Pana cywilną odwagę. Wszyscy będą mogli
        przekonmać się o Pana uczciwości i bezstronności.
        Może Pan również skorzystać z pomocy takich fachowców jak nieoceniony Kazimierz
        K., który bez problemu potrafi udowodnić, że przez rok wartość działki
        gruntowej potrafi spaść o trzy miliony złotych. Powodzenia.
    • Gość: pinio architekt miasta IP: *.class145.petrotel.pl 01.07.04, 21:49
      Niech mi ktoś przypomni... jak się nazywa archiekt miasta? czy to nie jego
      powinno się także spytać o zdanie, zapewne było by oszołamiające.....
    • Gość: abc Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 22:15
      Arogancja i chamstwo Milewskiego sięgnęło szczytu. Grzybiasty potworek na
      Starym Rynku sprawa polityczna, opinia fachowców w sprawie Jahgiellonki sprawa
      polityczna - to horror i paranoja. Ktoś w tym towarzystwie powinien zacząć się
      leczyć i to im szybciej tym lepiej. Warto również, aby któryś z prawników /a
      jest ich dyspozycyjnych w UM bez liku/ wytłumaczył Milewskiemu, że nie ma prawa
      wydać pozwolenia na budowę bez pozwolenia konserwatorskiego. A to, że urząd nie
      prosił o opinię konserwatorską to świadczy o nieuctwie urzędników, a nie prosił
      chyba dlatego, że spodziewał się , że nie ma prawa być ona pozytywna.Określanie
      opinii mianem "kaprysu" świadczy przede wszystkim o tym, który tak twierdzi.
      Sugerowanie jakoby opinia jest wynikiem bliżej nieokreślonych koterii
      politycznych, w porównaniu z nazwiskami ludzi podpisanymi pod opinią
      konserwatorską , ich dorobkiem naukowym i społecznym najlepiej świadczy o
      poziomie Mirosława M. Sam projekt po stronie jego funkcjonalności zawiera cały
      szereg nonsensów, szczególnie jeśli chodzi o jego funkcjonalność. O jakości
      tego projektu oraz o przyjętych w nim rozwiązaniach najlepiej przekonałaby się
      opinia publiczna gdyby projekt był przedstawiony na widok publiczny, najlepiej
      w konfrontacji z projektem Budoplanu.
      Ciekawi mnie poza tym dlaczego w tej sytuacji projektu nie bronią członkowie
      Komisji Konkursowej, Architekt Miejski, Kolczyński. Twierdzę po raz kolejny,
      że właśnie działalność Komisji Konkursowej i Architekta Miejskiego to jest
      wykonywanie politycznego zamówienia Milewskiego. O ile się orientuję do
      niektórych z płockich architektów zwracano się o opinię. Wszyscy odmówili.Jest
      to typowe "chowanie głowy w piasek", ale zapominają oni, że przez to inną część
      ciała wystawiają na widok publiczny.Całkowity brak ambicji.
      • Gość: mieszkaniec Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 22:26
        Smutne rozgrywki miedzy urzędnikami różnych urzędów dąsających się na siebie i
        obrzucających inwektywami w internecie. Absurdalna wymiana korespondencji która
        do niczego nie prowadzi. Brawo. Płock pipidówą w środku Polski.
        • Gość: Emil Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 23:57
          W Płocku powstał ciekawy układ, kiedy to mądrale z Prawa i Sprawiedliwości
          próbują naginać prawo do własnych potrzeb . Rozsadza ich buta i arogancja ,
          ino wiedzy matołkom nie stało .Jagiellonka to jeden z ich popisowych numerów,
          a mają ich znacznie więcej .Brak kompetencji chcą ukryć za jakimiś
          wyimaginowanymi dąsami urzędników delegatury .A co do cholery robią radni ,
          że nie zauważają marnotrawienia miejskich pieniędzy. Przecież te wszystkie
          genialne pociągnięcia nowowładców przy korycie przechodzą przez odpowiednie
          komisje ? Za co radni biorą miejskie pieniądze , jeśli nie pilnują interesów
          mieszkańców czyt. wyborców .
          • Gość: 2 Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.pt-2.petrotel.pl 02.07.04, 07:55
            Koalicja Prezydenta w Radzie Miasta liczy 16 osób. Są wśród nich takie tuzy jak
            Prawniczyna Nawrocki, mieszacz Zenon Sylwestr Wiśniewski, związkowiec z OPZZ,
            wyznawca argumentu pieniądza, Leszek Latarski, a nad tym wszystkim czuwa matka
            opatrznościowa Kulpa. Czy ty uważasz, że pozwolą oni aby stała się krzywda
            Mirosławowi? Ta zgraja pseudo "rajców" napewno będzie dopingowała Mirosława do
            brnięcia i ośmieszania miasta. Powód? jest jeden pomysł rozbudowy powstał za
            czasów Hetkowskiego, trzeba więc go udupić.
    • Gość: Plocman GDZIE BYŁA P. JASZCZAK?! IP: 193.59.95.* 02.07.04, 07:20
      A gdzie była P. Jaszczak, kiedy dobudowywano to parszywe paskudztwo do USC?
      Gdzie była?????
      A gdzie była P. Jaszczak, kiedy remontowano budynek na rogu Pl. O.W-wy i
      Kolegialnej i zeszpecono harmonię architektoniczną Placu?
      A gdzie była P. Jaszczak, kiedy wbudowywano to paskudztwo na Tumskiej (PZU
      Życie)????
      Cóż to tak się uaktywniła Pani Konserwator, a pod Hetkosiem & S-ka pozwalała na
      zaszpecanie krajobrazu miasta? Boże chroń od takich 'konserwatorów'!!!
      • micksnow Re: GDZIE BYŁA P. JASZCZAK?! 02.07.04, 09:58
        ZAwsze fascynujace jest czytanie "samoobronowej" pyskowki najezonej
        wykrzyknikami i nakami zapytania. Jako osoba calkowicie niezalezna od osoby
        atakowanej (serio) pozwole siebia - jako osoba zainteresowana Architektura -
        odpowiedziec plocmanowi.

a. Wydaje sie ze konserwatorem zabytkow byl wtedy w Plocku kto inny. Zgadzam
        sie ze pawilon handlowy na Kolegialnej przy USC to jeden z najbrydszych
        budynkow w Plocku.
        b. harmonia architektoniczna Placu - elewacja na budynku niewiele ma wspolnego
        z harmonia architektoniczna Placu,. Jezeli ktos chce dyskutowac o harmoni
        architektonicznej Placu - to dysuktuje sie o wysokosci i kubaturze budynkow
        otaczajacych Plac.
        c. Pytanie - czyz nowoczesnosc budynku, ktory wpasowuje sie kubatura,
        podziałami elewacji w rytm otaczających budynkow - jes twada. Budowanie w
        obrebie tradycyjnej zabudowy niekoniecznie musi byc ograniczone do budowania
        budynkow bedacych nieudolnym nasladownictwem stylu klasycystycznego - vide
        budynek handlowy na ulicy Grodzkiej.

Zamkniecie sie w stulu dobrze znanych "klisz" i brak przyzwolenia na nowe
        pomysly, spelniajace normy estetyczne i kulturowe - to wlasie jedna z cehc
        PROWINCJONALIZMU I ZASCIANKOWOSCI.
        • roman_j Re: GDZIE BYŁA P. JASZCZAK?! 02.07.04, 11:15
          micksnow napisał:

> c. Pytanie - czyz nowoczesnosc budynku, ktory wpasowuje sie kubatura,
          > podziałami elewacji w rytm otaczających budynkow - jes twada. Budowanie w
          > obrebie tradycyjnej zabudowy niekoniecznie musi byc ograniczone do budowania
          > budynkow bedacych nieudolnym nasladownictwem stylu klasycystycznego - vide
          > budynek handlowy na ulicy Grodzkiej.

Tutaj i ja się dopiszę, ba za każdy razem, kiedy ktoś się czepia zabudowy
          Tumskiej, jak teraz Plocman, trzeba ludziom uświadamiać pewne oczywiste rzeczy.
          Tumska nie jest jednorodna stylistycznie. Każdy stojący na niej budynek jest
          świadectwem czasów, w jakich powstawał. Nie wiem, jak to widzą inni, ale dla
          mnie jest to bardzo cenne. Osobiście wolę taką eklektyczną Tumską niż ulicę-
          oszustwo, na której stałyby budynki z XXI wieku udające nobliwe XIX-wieczne
          kamieniczki. Z tego samego powodu nie podoba mi się obecny projekt przebudowy
          Tumskiej, który w dużym stopniu chce ten eklektyzm Tumskiej zlikwidować. W imię
          czego?
          • Gość: Iwona Re: GDZIE BYŁA P. JASZCZAK?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 21:51
            roman_j napisał:

> Tutaj i ja się dopiszę, ba za każdy razem, kiedy ktoś się czepia zabudowy
            > Tumskiej, jak teraz Plocman, trzeba ludziom uświadamiać pewne oczywiste
            rzeczy.
            >
            > Tumska nie jest jednorodna stylistycznie. Każdy stojący na niej budynek jest
            > świadectwem czasów, w jakich powstawał. Nie wiem, jak to widzą inni, ale dla
            > mnie jest to bardzo cenne. Osobiście wolę taką eklektyczną Tumską niż ulicę-
            > oszustwo, na której stałyby budynki z XXI wieku udające nobliwe XIX-wieczne
            > kamieniczki. Z tego samego powodu nie podoba mi się obecny projekt przebudowy
            > Tumskiej, który w dużym stopniu chce ten eklektyzm Tumskiej zlikwidować. W
            imię
            >
            > czego?

CZY DZIURAWE CHODNIKI NA TUMSKIEJ TEŻ EKLEKTYZM ?
            • Gość: chodnik Re: GDZIE BYŁA P. JASZCZAK?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 09:08
              Proszę mnie nie wyzywać, ja sobie leżę cichutko na Tumskiej i się zastanawiam
              po co na mnie robicie projekt za 700tys. zł, jeśli możecie mnie naprawić i
              jeszcze zostanie na coś innego. NO i proszę nie odwracać uwagi od Jagiellonki
              bo to dopiero ciekawy przypadek !! Ciekawe jak łamiąc przepisy miasto będzie
              wydawać pozwolenie na budowę, czy tak jak na ...( i tu wolno zgadywać..)
    • Gość: hr_Dracula Jakubowski, Vectra, Budoplan, MegaGaz, trzecia IP: 193.59.95.* 02.07.04, 07:27
      nitka rurociagu Przyjaźń -przecież to ciągle ta sama grupka wzajemnej adoracji.
      A opinie profesorów (zwłaszcza jeżeli nie ma konkretnych matematycznych
      kryteriów) mogą być na zamówienie "Od Sasa do lasa". Że Milewski reprezentuje
      poziaom zerowy, to już inna sprawa, ale w tym przypadku to zmowa.
      • Gość: euro Re: Jakubowski, Vectra, Budoplan, MegaGaz, trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 08:04
        Jak przeczytałem artykuł to mnie trafiło w kilku miejscach.
        1. Nieznajomość prawa budowlanego przez urzędników w sprawie opinii
        konserwatora.
        2. Słuszne posunięcie konserwatora, żeby komisja nietutejsza zajęła stanowisko
        w tej sprawie co pozwoliłoby uniknąć podejżeń co do układów miejscowych,
        sympatii itd.
        3. Ciekawostka w artykule. "projektanci mają prawo do odwołania się itd. - i
        tak też zrobimy powiedział MIlewski". To kto tu projektuje bo się zgubiłem?
        4. Poziom Radnych - o tym nie pisze bo nie ma o czym. (Komisja w tej sprawie
        itd - cała historia i nikt się niczym nie przejął).

I na zakończenie - na szczęśćie praca na Urzędzie to praca sezonowa.
      • Gość: Kadrowiec Re: Jakubowski, Vectra, Budoplan, MegaGaz, trzeci IP: *.class145.petrotel.pl 05.07.04, 17:39
        Oj Irek, ty na prawdę nie masz się czym zajmować w pracy.
        Porozmawiamy niedługo.
    • micksnow Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon 02.07.04, 09:42
      Uwazam, ze wypowiedzi pana Milewskiego poddajace w watpliwość wiedzę i
      umiejetnosci duzego grona osob zajmujacych sie zawodowo architektura - sa
      zenujace. Jego wypowiedzi na temat "tytulu profesora przed nazwiskiem" sa jak z
      filmu Barei. Wypowiedzi na temat architektury zywcem przypominaja "to punktowce
      damy tutaj gdzie jezioro, a jezioro damy tam...".

Byc moze nalezy sie zastanowic czy w ogole Jagielonce potrzebna jest rozudowa
      polegajaca na zeszpeceniu budunku. Moze przy MALEJACEJ ilosci kandydatow warto
      zastanowic sie nad racjonalnym wykorzystaniem istniejacej przestrzeni? I
      jakiejs adaptacji wewnatrz?
      Po raz kolejny pytanie - czy gdyby liceum było prywatna własnością, czy
      zmuszenia do budowania MARKI dobrego liceum ni nakzazywałoby dbania także o sam
      budynek. Warto, drodzy włodarze miasta - spotkać sie i posłuchać, dlaczego
      projekt Biblioteki UW był dla władz Uniwersytetu ważny.

A może Władze naprawde są jużtak w sobie zadufane że "nie będą profesorowie
      pluć nam w twarz"?

Nie zmienia to faktu, iz zadziwiajaca "mądrość w stylu Przewodniczącego Mao"
      wykazywana przez władze miasta w sprawach wymagajacych wiedzy i doswiadczenia
      specjalistow jest znamienna. Władze zarzucaja architektom politykowanie przy
      projekcie - a to raczej działania Miasta bardziej wygladaja na ręczne
      manipulowanie przetargiem i działaniem Komisji!
      • marnylos Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon 02.07.04, 12:32
        Bardzo interesująca sytuacja aczkolwiek, nie wiem dlaczego, wcale mnie to nie
        dziwi...
        Z jednej strony "nadgorliwość" konserwatora, która to ponoć ma podważać
        wiarygodność komisji i Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, z drugiej
        nadgorliwość obecnych władz w lansowaniu własnego rozwiązania.
        O ile nadgorliwość konserwatora jestem w stanie zrozumieć, bo motywem działania
        Pani Konserwator była zapewne chęć zachowania bezstronności - co by to było
        gdyby nie zgodziła się uzgodnić tego projektu samodzielnie??? O tyle
        zadziwiająca jest nadgorliwość władz, bo w końcu sama ambicjonalna chęć
        odebrania zlecenia wykonania projektu Budoplanowi nie jest, w mojej ocenie,
        wystarczającym motywem by wystawiać swoją karierę na szwank. Podobno jak nie
        wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze i to nie małe, bo sam projekt ma
        kosztować, jak czytamy 372 tys, a realizacja zgodnie z informacją w artykule 10
        mln. Kwoty nie bagatelne, a w przypadku zakupu dokumentacji nie uzasadnione, bo
        można było nabyć dokumentację za 1zł. Pytanie tylko KTO i w JAKI SPOSÓB czerpie
        z tej puli???

dygrasja:
        Maniek napisał: "Szkoda by było zniszczyć elewacje bydynku
        pochodząca z poczatka ubiegłego wieku tylko dlatego ze ktoś ma jakąś tam wizję"

Problem w tym, że w projekcie wizji brak, co można przeczytać w komentowanym
        artykule.
        • Gość: euro Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 15:06
          Po takich wypowiedziach prezydenta uważam, że Rada Miasta powinna się przyjżeć
          głębiej tematowi, szczgólnie ta grupa, która głosuje w rytm prezydenckich
          zagrywek. Mnie się wydaje, że kapitan wierci dziurę w okręcie. Różnica jest
          tylko taka, że on o niej wie a utoną na koniec Radni.
          Jeden człowiek może się pomylić ale żeby pozostałych 25 czy jak kto woli z lewa
          i prawa, pozwoliła mu na to? Kto winien? Ten co spieprzył? Czy ten co mu na to
          pozwolił?
    • Gość: gosc Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.stacje.agora.pl 02.07.04, 15:00
      Tak Panie Milewski wszyscy Profesorowie, a szczegolnie ci od archtektury, nie
      dorastaja Panu nawet do piet, a nowopowstajace w miescie budynki
      (PZU, domy handlowe przy Krolewieckiej/Nowym Rynku, wiezowce z mieszkaniami
      przy Jachowicza) to perly architektury!

• Gość: emeryt Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.04, 16:28
        A może Panie Prezydencie Milewski czas pomyśleć o swoim wizerunku i pozbyć się
        ze swojego otoczenia specjalistów typu Kolczyński , Wierzbicka i zacząć myśleć
        kategoriami interesu miasta , a nie własnych korzyści . Jeśli zostawi Pan obecny
        układ , to zniknie Pan z areny politycznej ,a Kolczyński znów wypłynie , bo
        takie g..no zawsze wypływa .Jest Pan młody , brak Panu trochę doświadzenia, ale
        bez tego skompromitowanego balastu miałby Pan dużo lepsze szanse .
        I proszę wierzyć prawdziwym fachowcom ,szczególnie wtedy gdy jest to wypowiedź
        nie za pieniądze .Za fachowców nie uważam Pana obstawy po "Włodkowicu" .
        Żaden z dotychczasowych architektów miasta nie zrobił miastu tylu
        architektonicznych świństw , co beztalencie Wierzbicka .Ani wyobraźni, ani
        gustu , ani znajomości przepisów . To tyle mojego bólu serca
        • Gość: Auror Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.class145.petrotel.pl 05.07.04, 17:45
          Pan Prezydent Milewski tego i tak nie przeczyta. Nie ma talentu do "komputeru".
    • Gość: J.Krawczyk Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 22:55
      Ponownie podtrzymuję ofertę mojego zespołu projektowego o wykonaniu wszystkich
      prac projektowych dla naszej Szkoły za 1.22 zł brutto. Przypominam, że nasz
      projekt posiadał uzgodnienie Konserwatora Zabytków.
      • Gość: Naiwny Apel do Prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 23:49
        W tym miejscu powinien znależć się mój post, który został umieszczony jako
        trzeci w kolejności /nie wiem z jakiego powodu/.
        • roman_j Re: Apel do Prezydenta 03.07.04, 12:02
          Gość portalu: Naiwny napisał(a):

> W tym miejscu powinien znależć się mój post, który został umieszczony jako
          > trzeci w kolejności /nie wiem z jakiego powodu/.

Potrenuj trochę pisanie na forum, to zorientujesz się, jak to działa. :-))
          • Gość: Naiwny Re: Apel do Prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 12:37
            Jak byłbyś koleżeński to byś podpowiedział - to nie kolokwium.
    • Gość: J.Krawczyk Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 10:38
      Podejmuję wyzwanie publicznej debaty
      • Gość: vox Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 01:46
        Mam nadzieję ,że władzom miasta wystarczy odwagi i odpowiedzialności ,żeby
        przyjąć wyzwanie p.J.Krawczyka . Taka debata powinna się odbyć przy sali pełnej
        ciekawej społeczności np. w auli Urzędu Miasta lub nawet w teatrze, jeśli byłoby
        wiele osób .
        • Gość: EURO Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 07:19
          Wątpię, żeby do tego doszło. Urząd nie ma argumentów na forsowanie obecnego
          rozwiązania. W porównaniu do poprzedniego to niestety tylko .... a resztę to
          już każdy widzi.
          • berz Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon 09.07.04, 08:15
            Oczywiście ,że nie dojdzie do żadnej publicznej dysputy.Z kilku
            powodów,które wyliczę:
            -żaden urzędnik nie jest w stanie obronić obecnego projektu ani pod szeroko
            rozumianym względem kosztowym,ani pod względem architektonicznym,ani pod
            względem użytkowym,
            -Krawczyk to człowiek,który wie prawie wszystko na temat JAGIELLONKI i nie
            tylko dlatego,że jest jej absolwentem,ale przede wszystkim dlatego,że solidnie
            się do tego projektu przygotował co zostało docenione przez branżystów.Kto
            miałby być jego interlokutorem Kolczyński,Wierzbicka,Kwiatkowski,Siedlecki?
            Niedowarzeni politycy i serwilistyczni urzędnicy,niezapomniani rzecznicy
            architektury usługowo -pawilonowej i kamienicznej skrojonej wedle wyjątkowo
            siermiężnej miary /popatrzcie na cudaczność obok Pałacu Ślubówi tam znajdziecie
            żródła ich gustów i inspiracji/
            -do takiej publicznej polemiki trzeba mieć wreszcie zwyczajnej odwagi,a z tym
            u naszych władz jest krucho.W tej materii mamy deficyt.Od ponad pół roku nie
            może odbyć się konferencja prasowa na temat Jagiellonki.Czemu ratuszowa wadza
            milczy?Bo żywi naiwne przekonanie,że jak się o czymś nie mówi to tego nie ma.
            Tak milczano w sprawie bóżnicy,milczy się o drogach dojazdowych do mostu,czy
            milczy się w sprawie remontu Tumskiej,słynnego grzybka,współpracy browarnianej.
            - przekonanie o rozlicznych wrogach dybiących na jakiekolwiek działania
            Urzędu.Jagiellonka-to wymysł poprzedników,znaczy czerwonych,czyli
            wycinamy,amfiteatr takoż poprzednicy,czyli kosztowny audyt,zatem może da sie i
            ten projekt uwalić,itd i itp.Nie ma żadnej ciągłości w zarządzaniu miastem i to
            jest wielkie nieszczęście dla jego mieszkańców.Każdy komentarz do głupiej
            decyzji ratusza wywołuje ze strony tegoż reakcję obrażonego Dyzia co to
            zabiera bez słowa zabawki i idze poryczeć do mamy,
            - wreszcie ujawni się prawie dla wszystkich oczywisty fakt.Naszym miastem
            rządzą ludzie mali,pełni uprzedzeń,kompleksów,uciekający od odważnych
            decyzji,nie znający prawa,nie umiejący uznawać argumentów drugiej strony,ideowi
            w złym tego słowa znaczeniu,zwolennicy podziałów na nasze wasze,wspierani przez
            zastraszonych urzędników.
            • Gość: euro Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 07:18
              Coraz bliżej do wyborów ale niestety jeszcze sporo można zepsuć.
              • Gość: kolo Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.siec.dzialdowo.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 15:03
                Zgadzam się z predmówcami-do debaty nie dojdzie ponieważ:
                -w urzędzie pokórczyły się wszystkim jaja do rozmiarów główki od szpilki
                -urząd po prostu nie ma absolutnie argumentów do dyskusji z p. Krawczykiem
                -a po za tym zeby dyskutować trzeba mieć wiedzę a urząd ma takich fachowców ze
                niech ich h... strzeli!!!
                -proponuję zbiórkę podpisów pod pomysłem wypier... SZanownego Pana Prezydenta
                Mirosława Milewskiego zanim całkiem zepsuje wszystko w Płocku!!!!!!!!!!!!!!!!!
                Pozdrawiam gorąco zwolenników tego pomysłu a przeciwnikom polecam ravchunek
                sumienia i lewatywe!!!
                • stuntman Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon 14.07.04, 23:24
                  Gość portalu: kolo napisał(a):

> -proponuję zbiórkę podpisów pod pomysłem wypier... SZanownego Pana Prezydenta
                  > Mirosława Milewskiego zanim całkiem zepsuje wszystko w Płocku!!!!!!!!!!!!!!!!!

Obserwując wariant szczeciński to pewnie niewielkie byłyby szanse...
                  • Gość: kolo Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.siec.dzialdowo.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 12:59
                    jednak myślę ze warto spróbować i oczyścić miasto z odpadków
            • berz Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon 13.07.04, 07:23
              Nie widać chętnych do stania w szranki z p.Krawczykiem....
              • Gość: xcom Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 14:10
                Jeszcze tylko trybunału ludowego brakuje (najlepiej z Romanem na czele) i
                szafotu na Starym Rynku. Wytnie się czarnych i znów swoi wrócą.
                • berz Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon 13.07.04, 17:32
                  Jaki związek ma Twoja wypowiedź z głównym wątkiem?Masz jakieś argumenty w
                  obronie UM w Płocku to przedstaw je.A jeżeli ich nie masz....to daruj sobie te
                  złośliwostki i scenariusze typowe dla środowisk Brygad Moherowych Beretów.
                  • Gość: abc Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 22:29
                    Od 1 lipca 2004 r czekam na jakikowiek odzew członków Komisji Konkursowej lub
                    odpowiedzialnych funkcjonariuszy UM, niestety pojęcie odpowiedzialności i
                    zwykłej przyzwoitości jest dla nich obce , a Kolczyński który sugerował jakieś
                    przestępcze działania jakby miał trochę honoru to już dawno powinien podać się
                    do dymisji.
                    • Gość: def Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 14:45
                      Nie licz na to "abc" , bo Kolczyński nawet nie słyszał o honorze, uczciwości
                      i odpowiedzialności . Liczy się kasa.
                      • Gość: euro Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 07:48
                        Zgadzam się z moimi przedmówcami. Czy ktoś może słyszał o tym, że nasz super
                        M&M odwołał się gdzieś w tej sprawie od werdyktu konserwatorów. Zapowiadał to
                        na łamach gazety. Prawie mogę się założyć, że jak zawsze dużo krzyku,
                        podejżenia i nic więcej - niech sprawa przycichnie to jakoś sie bokiem
                        ucieknie. Ale chyba nie tym razem i nie przy tym temacie.
    • Gość: prorok Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 20:11
      Odwołanie zostało złożone, dużo wycieczek pojechało w tej sprawie do W-wy,
      poszukiwane są dojścia- tak słychać, może komisja wojewódzka zmieni zdanie, i
      ta to sie kręci.A debata lub dyskusja na radzie- to dla mężczyzn.
    • Gość: zac Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.class146.petrotel.pl 11.08.04, 22:58
      Hmm... Wlasciwie to sam nie wiem co jest takiego zabytkowego w Jadze. Az tak
      stara to ona nie jest a i interesujaca tez nie. Badz co badz to jest szkola do
      ktorej uczeszczalem przez 4 lata i mysle ze moglaby byc nieco nowoczesniejsza,
      bardziej przystosowana do swojej funkcji.
      • Gość: abc Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 23:22
        Projekt forsowany przez Ratusz jest nie tylko ułomny konserwatorsko, jest też
        zaprzeczeniem funkcjonalności. Jakby ktoś chciał poznać szczegóły proszę o
        kontakt na forum.
    • Gość: Inka Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.class146.petrotel.pl 13.08.04, 13:25
      ten pomysl krytykuje wiele znanych osob
    • Gość: 73 Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 13:37
      Czy to prawda że projekt wycina nasze dęby za szkołą ? a siłownia jest przy
      magazynie ziemniaków i przy składzie odpadków ?
      • Gość: zez Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 19:28
        Oj prawda, prawda, ale to nie wszsystkie "rewelacyjne" rozwiązania funkcjonalne
        i architektoniczne. Ale najgorsze w tym wszystkim jest to, że specjaliści ze
        szkoły i UM wyrazili na to zgodę. Ciekawy jestem czy koszt wycięcia drzew
        mieści się w tych 10 mln zl?
    • Gość: 73 Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 22:25
      Czy to prawda, że z kuchni będzie tak śmierdziało w całym budynku jak w
      urzędzie miejskim ?
      • Gość: 73 Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 21:21
        Jak się skończyło rozpatrzenie donosu- skargi - odwołania od decyzji
        konserwatora ??
    • Gość: prorok Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 00:19
      Na pytanie; co tam panie w temacie, wracam do analizy i myślę że niedługo
      wrócimy do tematu.
      • Gość: euro Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 08:30
        W miescie podobno sa nowe informacje - ciekawe jakie? Ale miny maja nie tegie.
        • roman_j Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon 14.09.04, 17:28
          Gość portalu: euro napisał(a):

> W miescie podobno sa nowe informacje - ciekawe jakie? Ale miny maja nie tegie.

Pewnie trzeba będzie ogłosić trzeci przetarg na projekt...
          • Gość: J.Krawczyk Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 21:28
            Nasza oferta jest nadal aktualna
            • roman_j Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon 21.09.04, 07:08
              Gość portalu: J.Krawczyk napisał(a):

> Nasza oferta jest nadal aktualna

I cóż z tego, skoro prezydent ani myśli, żeby z niej skorzystać? Wygląda na to,
              że prędzej wieloryb przejdzie przez ucho igielne, niż prezydent Milewski
              przyzna się do błędu. To tak samo jak Kaczyński, który deklaruje, że prędzej
              pójdzie do więzienia, niż przeprosi Wachowskiego. Widać ten typ tak ma. :-))
              • Gość: posłuszny Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 11:49
                Przeczytałem, ale jaja
    • Gość: wróż Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 00:46
      przeczytajcie w Twojej nowej gazecie nr 7/1 artykuł; Chore,nieracjonalne ambicje
    • Gość: pytia Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 00:37
      Kto chce oszukać, my wiemy, pilnujemy i poinformujemy
    • Gość: Wyspiański Re: Konserwator zabytków neguje projekt Jagiellon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 01:22
      372,372,372- oczywiscie tysiace
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka