kazio13-net
30.04.13, 15:17
Panie "prezydencie" , skoro stwierdza pan , że :
P(...), że nie wie, czy nawet komisja z urzędu miasta (a przecież ARS jest spółką gminną) ma do tego ( do kontroliARS) prawo. Według prezydenta kontrolę wewnętrzną w spółce może przeprowadzić jedynie rada nadzorcza. - Zarząd już złożył pewne wyjaśnienia na moje ręce, a kontrola rady nadzorczej na pewno będzie
to po pierwsze :
- nie dziwi mnie gdyż nie jest to pierwszy przypadek , ze pan czegoś nie wie , a co wiedzieć powinien i tym samym sam pan sobie wydajesz ocenę pańskiej fachowości na tym stanowisku:
po drugie :
- skoro pan nie wie i nie potrafi pan "zasięgnąć języka" , maja do dyspozycji prawników oplacanych za tysiące zlotych z publicznej kasy , to ja panu wyjaśnie , nie oczekując gratyfikacji :)
Zgodnie z obowiązującym prawem komisje rewizyjne rad gmin nie maja możliwości prowadzenia kontroli bezpośredniej w spółkach typu ARS. Jednak nie oznacza to , że gminy nie mają żadnego wpływu na ich działalność.
Zgodnie z tymże prawem członków zarządu spółek z udziałem gmin powołuje i odwołuje rada nadzorcza, do której składu gmina ma prawo wyznaczać swoich przedstawicieli jako reprezentantów mienia komunalnego.
Komisja rewizyjna rady gminy może więc kontrolować pośrednio spółki z udziałem gminy poprzez kontrolę poczynań organu wykonawczego wykonującego uprawnienia właścicielskie gminy w spółkach. Np. PREZYDENT jako organ reprezentujący miasto (gminę) wspólnika spółki z o.o., ma prawo osobiście lub przez upoważnioną przez siebie osobę do indywidualnej kontroli spółki (jeśli w umowie nie ma wyłączenia lub ograniczenia) .Może więc np. przeglądać księgi i dokumenty spółki lub żądać wyjaśnień od jej zarządu.
I dalej .
Na zlecenie rady miasta komisja rewizyjna może skontrolować np. korzystanie przez prezydenta z prawa ( o którym pisalem wyżej) do kontroli działalności spółki przysługującego każdemu wspólnikowi. Komisja ta może w związku z tym np. analizować uchwały zgromadzenia wspólników jednoosobowej spółki gminy w osobie prezydenta dotyczące rozpatrzenia i zatwierdzenia bilansu oraz rachunku zysków i strat za rok obrotowy, podziału zysków lub pokrycia strat oraz udzielenie skwitowania zarządowi spółki, przyjmując, że ma to na celu kontrolę działania prezydenta w tym względzie, jako reprezentującego interesy miasta..
Napisałem chyba dośc jasno i mam nadzieję , że teraz juz pan będzie wiedzial i nie będzie pan zasłaniał sie niewiedzą , która - jak pisałem- nie dziw mnie , a pana w moich oczach dyskredytuje jako zarządzającego tak dużym majątkiem gminnym.