Dodaj do ulubionych

Plac nie dla Płocka?!

03.02.15, 18:25
LAC NIE DLA PŁOCCZAN - TYCH KTÓRZY WALCZYLI ZA MIASTO I OJCZYZNĘ W 1920 R. ANI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH PŁOCKIEGO OKRĘGU!!??

Z przykrością pragnę wszystkich Państwa poinformować, iż płoccy politycy obecni w Radiu Płock w dniu 3 lutego 2015 r. wyrazili swoją dezaprobatę inicjatywie nadania nazwy Placu Bohaterów Płocka obecnemu Placowi Warszawy.

W żadnym razie zmiana nazwy placu obecnych patronów nie przyniosłaby im ujmy co zasugerowano w audycji, gdyż mogłaby zostać przeniesiona na nowo wybudowaną ulicę, natomiast nadanie proponowanej nazwy byłoby naturalnym gestem wobec tych którzy zostali w tym miejscu udekorowani za Bohaterstwo podczas wojny polsko-bolszewickiej.

Nazwa Plac Bohaterów Płocka jest tak pojemna, że znajdzie się w niej miejsce dla Płocczan biorących udział nie tylko w obronie Warszawy czy innageo miasta, ale również walczących na wszystkich frontach, czego nie można powiedzieć o obecnej i mocno selektywnej nazwie.

W 1947 roku z oczywistych względów nie było Im to dane, choć obecnie tak bardzo dumni jesteśmy z tego co Oni dali nam, szczycąc się przy każdej okazji tytułem "Miasto Bohater"!

Zarzut jest więc absurdalny i zupełnie bezzasadny!

Być może są inne prawdziwe i bardziej przyziemne powody np obawa polityków przed tym aby komuś przed wyborami się nie narazić.

Warto przy okazji dokonać głębszej refleksji czy nie warto wzorem innych samorządów odpolityczniać lokalne władze (z pozytywnymi skutkami w tych przypadkach) na rzecz tych którym naprawdę sprawy Płocka, jego historia i dobro są na pierwszym miejscu - SPOŁECZEŃSTWU OBYWATELSKIEMU !

Warto takiej refleksji dokonać zwłaszcza w kontekście ostatnich zawirowań wokół Jarmarku Tumskiego.

To są epizody, które składają się jednak na większą całość gromadzoną od lat.

PŁOCK TO MY PŁOCCZANIE A NIE POLITYCY !!!
Obserwuj wątek
    • brazilinvest2000 Re: Plac nie dla Płocka?! 03.02.15, 19:31
      citymen_plock napisał: > Warto przy okazji dokonać głębszej refleksji czy nie warto wzorem innych samorz
      > ądów odpolityczniać lokalne władze (z pozytywnymi skutkami w tych przypadkach)
      > na rzecz tych którym naprawdę sprawy Płocka, jego historia i dobro są na pierws
      > zym miejscu - SPOŁECZEŃSTWU OBYWATELSKIEMU !

Może wreszcie pan zrozumiesz, że żyjemy w systemie w którym trudno jest komuś takiemu jak pan narzucać swoja wolę innym. Musisz pan też zrozumieć, że do tej pory jeszcze nikt ciebie nie posłuchał z czego prosty wniosek, że albo pan myśli niezbyt delikatnie mówiąc mądrze, albo reszta płocczan. Wybór należy do pana.A radni nie są reprezentantem partii tylko jednak tych obywateli , w zdecydowanej większości bezpartyjnych, którzy na nich głosowali. Na kogo pan głosował i w związku z tym do kogo ma pan największe pretensje
      • Gość: neoplus Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.15, 20:23
        Obstawiam, że przez jakies trzy dni z Sylwkiem będzie spokój. Potem wystrzeli nowym pomysłem. Ciekawe tym razem z jakiej dziedziny.
        BTW Sylwek może byś tych polityków powlókł do sadu w Strasburgu albo w Hadze. Może się ciebie nie przestraszyli bo za mało petycji miałeś?
        • Gość: do matołka z neo Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.opera-mini.net 03.02.15, 21:00
          w większości to ludzie olali poliyyków. jeśli masz tak krótką pamięć matołku to zajrzyj sobie na stosowną stronę PKW z frekwencją dla powiatu grodzkiego płockiego.

następnym razem zastanów się nim palniesz coś od czapy choć wiem że to zatrudne dla ogarnięcia dla ciebie...

• Gość: do matołka Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.opera-mini.net 03.02.15, 21:06
            i żeby było ciekawiej to teraz stoję po stronie większości (przyznaję że być może mądrzejszej) która tych "polityków" ma w słusznym miejscu...

a jak odejmiesz od tych którzy głosowali ale ich reprezentanci nie przeszli czyt nie kupili miejsca w Radzie to już zdasz sobie sprawę z tego że obecni "reprezentanci" nawet nie są mniejszością tylko jaką marginalną patologią
            • Gość: neoplus Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.15, 21:19
              Drogi Sylwku naprawdę musisz pod różnymi nickami i koniecznie w dwóch postach? ogarnij się biedaku i pocieszaj się, że znowu miałeś świetny pomysł i reprezentowałeś racje większości tak jak pod OA, gdzie ku swojemu zdumieniu byleś sam. Nie licząc oczywiście przygodnego rowera-damki. Trzymaj się chłopaku. Wymyśl coś nowego. Może chwyci, a dla przypomnienia jaka większość reprezentujesz krótki film z twoim udziałem www.youtube.com/watch?v=P9kOP5EDc3Q&hd=1
              • Gość: medium Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.opera-mini.net 03.02.15, 21:29
                jak większość nie mam za sobą potężnych mediów które na codzień ogłupiają takich pożytecznych idiotów jak ty
            • Gość: płock Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.opera-mini.net 03.02.15, 21:26
              ku zaspokojeniu twohej ciekawości oddałem głos na kogoś kto nie wszedł do rady (mimo że jego ugrupowanie tak).

Nie dość że poparł moją inicjatywę to zaproponował rozszerzenie kontekstu placu o Żołnierzy Wyklętych co było bardzo cenną radą z której skorzystałem

Niestety widocznie nue był tzw swojakiem i do RM nie wszedł...

Co do samej nazwy to możliwe że politycy przestraszyli się że ów plac faktycznie trzeba będzie odremontować i na samych prohektach wizualizacjach itp zabiegach socjotechniczno wyborczych się nie skończy bo niedobre media będą dopytywać o remont placu który zyskał nazwę a przecież ciepłe stołki, jasełka itd finansowo należy zabezpieczyć...
              • Gość: do sy(l)fka Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.15, 21:46
                Jak widać Sy(l)fku znowu postawiłeś na nie tego konia, w dodatku na jakiegoś głupka co to obiecuje, obiecuje, obiecuje, a ludzie go nie wybierają, nie wybierają, nie wybierają. Zatem nie są tacy głupi i jak widać w większości nie są dotknięci ChAD.
                BTW Wyluzuj, bo jak widać z literówek trochę już się tobie w głowie maci.
                >>twohej, nue, prohektach<<
                A plac nie zyskał nazwy, bo ją jak wszyscy przytomni wiemy ma ją już od dawna. Zresztą głowa do góry. Co innego wypowiedzi polityków, co innego machina procedur którą uruchomiłeś. Poczekaj na sesję może się zreflektują. Zmobilizuj tą większość co z tobą i na Ratusz. Napisz może do Senatu USA i PE. Muszą się ugiąć. Tylko nie bierz tej obciachowej kurtki i debilnej czapki z daszkiem z seconhandu bo wstyd rodzinie przynosisz i tracisz wiarygodność wyglądając jak jakiś menel spod Biedronki po dozie amareny.
                • marchw15 Re: Plac nie dla Płocka?! 03.02.15, 21:53
                  Plac nie dla Płocka?!
                  Co? Z kolesiem przenosicie go do Małej Wsi żeby podnieść walory turystyczne gminy?
                  • Gość: jajca Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.opera-mini.net 03.02.15, 22:01
                    tak będzie nosił nazwę zero dryfu ew płockich rajców

jeszcze trzeba będzie przeprowadzić konsultacje społeczne na nsjvardziej groteskową nazwę (jedna z dwóch w/w) która będzie przyciągać uwagę turystów
                • Gość: zero dryfu Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.opera-mini.net 03.02.15, 21:56
                  tak tak neoplus, wiem że chciałbyś coś mądrego napisać ale inna osobowość ci na to nie pozwala, jak zawsze zresztą
                  • Gość: pol Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.dynamic.mm.pl 04.02.15, 09:16
                    Po tej tragicznej informacji zapadlem w głęboki szok i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Ta informacja powinna trafić co najmniej do Strasburgu , przecież to jawna dyskryminacja , faszyzacja itd. Szok , głęboki szok. Jak ja będę teraz żyć, jak żyć panie ? Jak żyć ? Bez placu nie można.
                    • Gość: wirtual Re: Plac nie dla Płocka?! IP: *.opera-mini.net 04.02.15, 10:11
                      jak to jak będziesz funkcjonować wirtualnie wyłącznie, tak jak dotychczas
                      • kapitanio15 Re: Plac nie dla Płocka?! 04.02.15, 15:10
                        Panie Fiet dlaczego jest pan przeświadczony, że wszystko co pan wymyśli jest najlepsze na świecie, a ktoś kto tego nie akceptuje to wróg albo prostak? Skąd przeświadczenie, że płocczanie o niczym innym nie marzą tylko o tym, żeby jeden z placów w mieście nazywał się tak jak pan to sobie wymyślił?
                        • Gość: płock Re: Dobre pytanie IP: *.opera-mini.net 04.02.15, 15:33
                          Możemy przeprowadzić konsultacje społeczne z udziałem wszystkich płocczan co o tym myślą.

W sptawę media już zostały zaangażowane KRDP Radio Płock i Tygodnik Płocki.

Nic prostszego jak poddać pod dyskusję społeczną temat
                          • Gość: płock Re: Dobre pytanie IP: *.opera-mini.net 04.02.15, 15:37
                            proponuję pójść dalej tym tropem i przedstawić społeczeństwu kwestię dotyczącà ostatniej szopki z Jarmarkiem Tumskim.

Mieszkańcy dowiedzieliby się jakà mają zgodną radę w tym "opozycję" oj byłoby bardzo ciekawie!
                          • Gość: neoplus Re: Dobre pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.15, 15:38
                            Super pomysł Sylwku. Zapoznaj się z przepisami dotyczącymi przeprowadzania referendum. Zorganizuj grupę inicjatywna i rozpocznij procedurę. Masz duże szanse bo jak piszesz stoją za tobą media. Ewentualnie skorzystaj z szansy jaką daje uchwała w sprawie obywatelskich projektów uchwał. Zbierz z 500 podpisów i udowodnij, że twoje mrzonki debila o swoim prawie do reprezentowania kogokolwiek to fakt, a nie wymysł chorego umysłu. Na co czekasz?
                            • Gość: płock Re: Dobre pytanie IP: *.opera-mini.net 04.02.15, 15:46
                              a dla czego uciekasz pierdoło w koszty?

żeby poznać opinię płocczan wystarczy sąda lokalnych mediów
                              • Gość: neoplus Re: Dobre pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.15, 15:56
                                Gość portalu: płock napisał(a):

> żeby poznać opinię płocczan wystarczy sąda lokalnych mediów

To zrób sobie Sylwku idioto tą sąde, chociaż bardziej wiarygodna byłaby sonda Możesz tez bez żadnych kosztów, poza oczywiście bezcennym twoim czasem zebrać te 500 podpisów i pod opieka mamy złożyć te podpisy w ratuszu. Muszą wtedy zwołać sesję i głosować. Ogranicz na pół dnia swoja aktywność przy własnych projektach rozwiązań komunikacyjnych gwarantujących bezpieczeństwo energetyczne Europy i porzuć na chwilę analizy twojego kolesia jw.jw dotyczące rozwoju Kępy Polskiej. Pół dnia wystarczy żebyś z tymi podpisami się uwinął. Jak uruchomiłeś machinę petycji w sprawie CAN to i z tym drobiazgiem sobie poradzisz, chociaż oczywiście lepiej by było jakbyś pilnie udał się do lekarza.
                                • Gość: płock Re: Dobre pytanie IP: *.opera-mini.net 04.02.15, 16:01
                                  nie zamierzam być takim idiotą jak ty która naciąga swoje miasto na koszty pod samo głosowanie, wystarczy zorganizować referendun razem z wyborami prezydenckimi już maju
                                  • Gość: płock Re: Dobre pytanie IP: *.opera-mini.net 04.02.15, 16:03
                                    Ale jestem na 100% pewny że RM nie przyjmie takiego wyzwania!
                                    • Gość: płock Re: Dobre pytanie IP: *.opera-mini.net 04.02.15, 16:08
                                      Do tego potrzebna jest odwaga żeby nie bać się ewentualnej przegranej będąc nadal w zgodzie z własnym sumieniem i honor, ale to drugie to już czysta abstrakcja dla niektórych....

podsumowując jestem w stanie sam bronić honoru Bohaterów Płocka!
                                      • Gość: neoplus Re: Dobre pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.15, 16:26

> podsumowując jestem w stanie sam bronić honoru Bohaterów Płocka!

SUPER! Zatem kilka rad. Usiądź sobie okrakiem na zydelku, krześle, fotelu. Wyobraź sobie, że to okazały rumak. Nazwij go Rosynant. Na głowę załóż jakiś stary garnek i weź w rękę kij od szczotki w charakterze kopii. W druga rękę weź większą pokrywkę jako tarczę. Upodobnisz się fizjonomiczne do Rycerza Smętnego Oblicza, czyli Don Quijote. Poszukaj gdzieś jakichś wiatraków i ruszaj na nie z kopią walcząc w obronie i dla sprawy. Dokonaj umiejętnie samookaleczenia i sam zasłużysz swoim heroicznym męstwem na jakiś plac.
                                        BTW To, że ktoś nie spełnia debilnych żądań i chorobliwych marzeń jakiegoś ciężko jeb...tego przygłupa, który pomimo życzliwych rad nie chce się leczyć nie jest powodem żeby pozbawiać tego kogoś honoru.
                                    • Gość: neoplus Re: Dobre pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.15, 16:12

> Ale jestem na 100% pewny że RM nie przyjmie takiego wyzwania!

Pierwszy raz na tym forum podałeś coś z sensem. Pierwszy raz w całej rozciągłości podzielam twoją tezę.
                                      Zainicjuj referendum lub zbierz podpisy pod projektem uchwały obywatelskiej rady miasta. Zbieranie podpisów nic nie kosztuje, bo chyba nie będziesz ich kupował. Samo głosowanie nad uchwała na sesji z tego co zaobserwowałem nic nie kosztuje, a radni nie dostają diet za sesję tylko ryczałt za cały miesiąc. Głosowanie nad twoja uchwałą odbędzie się w ramach sesji normalnej i nic nie kosztuje.
                                      BTW Jakby rada podejmowała decyzje o referendum na okoliczność mrzonek każdego oszołoma to referenda musiałyby się odbywać permanentnie. Z jakiej racji radni mają się pochylać nad pojedynczym pomysłem jakiegoś nawiedzonego maniaka, który nikogo poza sobą nigdy nie reprezentował, a w dodatku każda jego próba zorganizowania jakiejkolwiek akcji społecznej kończyła się nie tyle klęską co kompromitacja, bo nikt na jego apel nie odpowiedział nigdy. Nie mam najlepszego pojęcia o poziomie większości radnych ale na pewno nie ma wśród nich ogarniętych obsesją chorych na ChAD pacjentów psychiatry.
                                      • Gość: płock Re: Dobre pytanie IP: *.opera-mini.net 04.02.15, 16:27
                                        hahaha czyli już zmiękła ci pyta :))))

takie referenda to standard przy różnego rodzaju wyborach pierdoło
                                        • Gość: neoplus Re: Dobre pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.15, 16:46
                                          Napisałem tylko, że zgadzam się z tobą w temacie, że rada miasta na pewno nie podejmie czynności związanych z przygotowaniem postulowanego przez ciebie referendum. Na pewno nie ma tam wystarczającej do uchwalenia czegoś takiego liczby idiotów.
                                          BTW Nie bardzo jestem pewien czy znasz znaczenie słowa standard.
                                          • Gość: isint Re: Dobre pytanie IP: *.opera-mini.net 04.02.15, 17:19
                                            neoplus może melisy sobie zaparz na uspokojenie jak stoperan nie daje rady
    • Gość: SU Re: pis chodzi w płocku na pasku po IP: *.play-internet.pl 04.02.15, 22:34
      Żeby mieć jakiekolwiek pojęcie o historii tego placu najpierw trzeba mieć minimum wiedzy w jakich okolicznościach i kiedy placowi nadano ewidentnie nic nie znaczàcą dla tego miejsca odetwaną od rzeczywistości nazwę.
      Bardzo wątpię żeby któreś z "oświeconych" rajców miało choć blade pojęcie w którym roku zmieniono nazwę.
      A nawet jeśli jakimś cudem to i tak pis nie chce narażać się po bo jak to mówią k...wa k...wie łba nie urwie.
      Bełkot o rzekomym odebraniu a nadaniu innym patronatu przemilczę.
      Należy liczyć na bardziej przyjazny wiatr historii lub doedukowanie się rajców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka