Dodaj do ulubionych

Apel do rowerzystów

03.06.02, 12:35
Nadeszła wiosna, a z nią wyroili się rowerzyści. Mam wrażenie, że z roku na rok ludzi poruszających się na rowerach jest coraz więcej, mimo że władze miasta nie nadążają za "społecznym zapotrzebowaniem" na ścieżki rowerowe. Konsekwencją tego stanu rzeczy jest fakt, że przytłaczająca większość ruchu rowerowego odbywa się po chodnikach. Dla tych, którzy o tym nie wiedzą, przypominam, że jest to WYKROCZENIE (ewentualnych polemistów zapraszam do zapoznania się z wątkiem "Pytanie (drugie podejście)" na podforum poświęconym bezpieczeństwie).
Sam także lubię jeździć na dwóch kółkach i zdaję sobie sprawę, że płockie ulice nie są najbezpieczniejszym miejscem dla rowerzystów, a zanim powstanie system ścieżek rowerowych, minie jeszcze wiele lat. Dlatego nie jestem zwolennikiem twardego przestrzegania prawa i karania rowerzystów za jazdę po chodniku, ale mam za to do nich wielka prośbę. Jeżeli już drodzy rowerzyści korzystacie z gościnności pieszych, to zachowujcie się jak na gości przystało. Wielokrotnie spotkałem się z sytuacją, kiedy młodzi ludzie (starsi w większości o dziwo jeżdżą po jezdniach) traktowali chodnik jako tor wyścigowy lub nie przejmując się pieszymi sunęli całą szerokością chodnika. Takie naganne zachowanie zdarza się niestety dość często i chciałbym, żeby w takich sytuacjach policja jednak nie przymykała oczu udzielając przynajmniej pouczenia. W ogóle zachęcam do korzystania z jezdni, a najlepszym dowodem na to, że można po nich bezpiecznie jeździć są liczni rowerzyści, których widuję na płockich ulicach. To nie sztuka siać postrach na chodnikach. Sztuką jest umiejętnie znaleźć się w ruchu drogowym, w którym wielu z rowerzystów prędzej czy później zaistnieje jako kierowcy samochodów. Takie doświadczenie na pewno zaprocentuje. Zresztą osobiście uważam, że jeżdżenie po chodniku to obciach dla prawdziwego rowerzysty. Po chodnikach powinny jeździć najwyżej dzieci. :-))))
Obserwuj wątek
    • belfi Re: Apel do rowerzystów 03.06.02, 12:56
      A ja zinnej beczki. Dotyczy również rowerzystów.
      Jeżeli rowerzyści poruszają się po jezdni, mają obowiązek zachowywać się
      zgodnie z przepisami - to oczywiste. Ale czy tak się dzieje? Często nie. Wielu
      cyklistów wymija stojące lub wyprzedza wolno jadące pojazdy z ich prawej a
      swojej lewej strony. A przepisy mówią wyraźnie: wyprzedzamy pojazdy z ich lewej
      strony, chyba, że pojazd sygnalizuje zamiar skrętu w lewo, wówczas można go
      wyprzedzić po jego prawej stronie. Litości. Kierowca pojazdu przekonany, że
      nikt nie będzie go wyprzedzał z jego prawej strony może niesfornego rowerzystę
      najechać skręcając w prawo. Gdyby nie to, że często-gęsto oglądam się na boki,
      kilkakrotnie udało mi się uniknąc groźnych sytuacji z udziałem rowerzystów.
      • Gość: Strucho Re: Apel do rowerzystów IP: 80.48.107.* 03.06.02, 14:14
        Przepisy dotyczące jednośladów i ich wyprzedzania są nieco odmienne od
        wyprzedzania samochodów. Można je wyprzedzać nawet przy zakazie i linii
        ciągłej. Rowerzysta ma nieco inne uprawnienia, nie sądzę więc, że lawirowanie
        pomiędzy pojazdami jest dobrym pomysłem. Takie zachowanie stanowiłoby wg mnie
        większe zagrożenie niż opisane powyżej.
    • pinch Re: Apel do rowerzystów 04.06.02, 08:01
      Taka sytuacja z rowerzystami nie wszedzie ma miejsce... tzn. inaczej... nie
      wszedzie jest dokuczliwa... Wynika to chyba ze specyfikacji zabudowy osiedla.

Ps.Jak dobrze ze mam blisko do ulicy Gosciniec - "nieuregulowanej", idealnej
      do "ujezdzania" ;-) Generalnie jednak nie jezdze po Plocku (o ile nie jest to
      wieczorna rundka), pakuje rowery do samochodu i wywoze ... Wokol Plocka da sie
      pojezdzic. Cisza i spoko ;-)
      • roman_j Re: Apel do rowerzystów 04.06.02, 19:39
        pinch napisał(a):

> Taka sytuacja z rowerzystami nie wszedzie ma miejsce... tzn. inaczej... nie
        > wszedzie jest dokuczliwa... Wynika to chyba ze specyfikacji zabudowy osiedla.

Żeby wyjaśnić wątpliwości dodam, że opisywałem sytuacje dziejące się na chodniku przy ulicy Jachowicza. To nie jest więc kwestia osiedla.
        • pinch Re: Apel do rowerzystów 05.06.02, 08:01
          roman_j napisał(a):

> Żeby wyjaśnić wątpliwości dodam, że opisywałem sytuacje dziejące się na chodnik
          > u przy ulicy Jachowicza. To nie jest więc kwestia osiedla.

A na chodnikach przy Al.Jana Pawla II spoko... ;-)
          • naka Re: Apel do rowerzystów 05.06.02, 10:01
            Forumowicze - mam propozycje: moze zorganizujemy Forumowa wycieczke rowerowa ??
            Roman ma kwalifikacje do wytyczenia trasy, brał udział w roznych rajdach (
            wprawdzie pieszych )ale one niczym sie nie roznia od rowerowych.
            Co na to Romanie ???? świeze powietrze, pieczona kiełbaska i moze kawka w
            kubkach portalowych :))????
            Naka.
            • hiubi Re: Apel do rowerzystów 06.06.02, 01:10
              Kiedyś też chodziłem na rajdy...
              ostatnio była podobna dyskusja na grupie dyskusyjnej alt.pl.regionalne.plock i
              tam ktoś zarzucił znaną mi dobrze trasę Płock-Borowiczki-Kępa Polska i dalej.
              Jej uroki to:
              * asfalt
              * bardzo mały ruch
              * droga w lesie, nad wałem, ogólnie w ciekawych okolicach
              * można spokojnie jechać (łamiąc prawo) w większych grupkach obok siebie
              i "plotkować" gdyż na odcinku 30 km zwykle spotykam max 10 samochodów.

Chmmm to może to letnie spotkanie zrobimy rowerowe...
              Hiubi
              • Gość: Maciek Re: Apel do rowerzystów IP: *.tnt5.montreal.qb.da.uu.net 06.06.02, 03:31
                Tak , rowerowe !! Popieram !! I stop over w Zajezdzie u Janusza, ale bez tankowania :))
                • Gość: WK Re: Apel do rowerzystów IP: *.pw.plock.pl 06.06.02, 08:27
                  Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Tak , rowerowe !! Popieram !! I stop over w Zajezdzie u Janusza, ale bez tanko
                  > wania :))

Nie lepiej w strone Cierszewa przez las? Albo do Borowiczek i walem przy Wisle?

Wojtek

• naka Re: Apel do rowerzystów 08.06.02, 08:59
                    Czyżby nasi przesympatyczni Forumowicze pozbyli sie dwusladowcow i przesiedli
                    sie na cztero :))
                    Naka.
                    • Gość: Maciek Pytanie do Naki IP: *.tnt6.montreal.qb.da.uu.net 08.06.02, 16:52
                      A jakie konkretnie czterosladowce nasz na mysli ?? I czy zmieszcza sie one na drozki,
                      ktorym ewenualnie wybierzemy sie na przejazdzke :))??
                  • hiubi Re: Apel do rowerzystów 08.06.02, 19:51
                    Dokładnie! Z Borowiczek wąskim asfaltem chyba do Wykowa a później nad wałem,
                    albo wcześniej już nad Wałem.
                    No i jak Maciek chce to jest później dróżka do "U Janusza" coby zatankować
                    wielbłądy ;-)
                    Hiubi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka