bea4722 22.02.05, 13:27 czy ksiądz moze związać sie z kobietą?.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
razdwadwanascie Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 22.02.05, 13:45 To zależy jakiego obrzadku jest to ksiądz. W pewnych wyznaniach nie jest to zabronione. Za mało danych. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 22.02.05, 13:57 normalny ksiądz-diecezjalny Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 22.02.05, 13:58 wyznania rzymsko-katolickiego Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 22.02.05, 14:00 teoretycznie wiadomo ze nie moze a praktycznie? dlaczego kobiety wchodza swiadomie w związek z księdzem i odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 22.02.05, 14:29 ksiądz też menszczyzna. A kobieta wodzi na pokuszenie zwłaszcza jak czuje się samotna a menszczyzna jej w oko wpadnie... Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 22.02.05, 15:22 Księża katoliccy ślubują celibat,czyli bezżeństwo.Religia katolicka,której są KAPŁANAMI, związek kobiety i mężczyzny aprobuje i uświęca w formie małżeństwa...Jeszcze jakieś pytania?... Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 22.02.05, 15:25 PS.Pomyśl o starej prawdzie o zkazanym owocu.Wyobraź sobie,że pierzesz temu księdzu majtki i skarpetki...Św.Augustyn mawiał "kochaj i rób,co chcesz".To tylko parę słów,ale przemyśl je dobrze.:)Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 22.02.05, 15:37 jasne jeszcze duzo pytań, to czemu zdradzają Jezusa? Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 22.02.05, 15:34 do mariuszg2 naprawdę wzruszające, a tak na marginesie to pisze sie mężczyzna, a nie menszczyzna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 08:25 Wiem, że się tak pisze ale ja pisze tak jak mi się podoba a nie tak jak się powinno. Kto zdradza Jezusa? Kobiety czy księża? Ważne, że nikt ich nie potępia. W końcu każdy ma jakieś grzeszki. Niektórzy księża są całkiem dobrze sytuaowani a w dzisiejszych czasach niejedna na teakiego poleci nawet za cenę prania majtek i skarpetek. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:25 a jak wygląda od strony moralnej księdza? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:29 To zależy od księdza... ważne, żeby się kochali... a wtedy wszystko będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:30 uwazasz ze jest mozliwa miłosci miedzy ksiedzem a kobieta na wzrór miłosci małzenskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:34 Oczywiście... co do miłości małżeńskie to w praktyce chyba jest jej niewiele... chyba, że związek jest trójkątem (z udziałem łaski uzyskanej podczas śłubu kościelnego). Jeżeli między księdzem a kobietą jest ta łaska to czemu nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:29 seks z księdzem i odwrotnie uważasz za grzeszek?!!!!!! ksiądz łamie śluby czystości. I co dobrze mu tak? bywa tak że są dzieci z takich zwiazków .... i co, normalnie moze wtedy przyjmować Eucharystię? przeciez to świętokradztwo! Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:31 A ile ludzie łąmie śluby małżeńskie i żyje i chodzi do komuni i spowiedzi. Kościół nie odrzuca przecież takich. Wręcz przeciwnie... ŁĄmanie ślubów małżeńskich jest chyba bardziej powszechne niż łąmanie ślubów kapłańskich więc nie wytykaj ich księżom. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:34 ale ja nie wytykam po prostu chce wiedziec jak to jest nie oburzaj sie ! jestes ksiedzem? chetnie z Toba porozmawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:33 do mariuszg2 - jestes księdzem? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:35 nie... oglądałaś/eś ptaki ciernistych krzewów? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:39 nic może jest tam odpowiedź na twoje dylematy... pisze to z punktu widzenia wiary ale z punktu widzenia przepisów kanonicznych...to pewnie nie jest to możliwe i takie proste... ale chrzanić przepisy. Ważna jest miłość i wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:39 masz mozliwosc pogadania na gg? mój nr 7574013 Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:41 niestety nie... ale możesz mailnąć mariuszg2@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:53 szkoda, to nie to samo sciagnij sobie www.gadugadu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szczerbaty_alfred Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:56 Wydaje mi się, że temat interesuje Was na poważnie. Zapraszam na stronę: www.prezbiter.pl/ pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 10:59 wiem, że nie to samo ale wiesz w firmie admin mi nie pozwala na takie rzeczy.. jak chcesz to może w realu...:) może w kościele ;))... albo konfesjonale :) Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 12:23 a powiedziałes ze nie jestes księdzem!!! nieładnie Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 13:10 No bo nie jestem... a umówić się na reala chyba można wszędzie... nawet w kościle... dodam, że chyba jest to oryginalny pomysł... Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 14:42 jasne!!!!bardzo oryginalny. Tylko ze ja pracuje do 16stej a koscioły sa pozamykane o tej porze :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 23.02.05, 16:20 Dla chcącego nic trudnego. Oto rozwiązania: 1. Idź do kościoła na 18tą. W Stanisławówce np wtedy wszyscy idą na górę a my możemy hyc do dolnego. 2. Poczekaj do dnia wolnego od pracy - w niedziele kościoły pracują i nie zamykają się przez cały dzień. 3. Idź na pielgrzymkę. Do wyboru riviera francuska, majorka, kreta...wszędzie są miejsca święte. 4. Pomódl się sama w cichości serca... ostrzegam jednak, że mentalna masturbacja czasem szkodzi. 5. Możesz udać się o dowolnej porze do jakiegoś księdza emeryta (chyba na Kościuszki się mieszczą) 6. Weź udział w krucjacie. 7. Dokonaj duchowej adopcji na odległość. Co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 24.02.05, 07:04 dobrze ze mi podpowiedziałes bo wiesz nie domysliłabym sie ze np. w niedzielę kościoły są otwarte.... temat poważny a gość niepoważny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 24.02.05, 08:37 ależ proszę o odrobinę dystansy do problemu... od razu się lepiej poczujesz i może problem zniknie.... w kurii też idzie pewne rzeczy załatwić jak się ma dobre podejście.. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 24.02.05, 09:14 naprawde? wzruszające! dziękuję za Twoje rady.... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 24.02.05, 09:44 Otrzyjcie już łzy płaczący... myślałem, że chcesz pogadać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll To grzech IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 24.02.05, 10:08 Gdyby Bóg chciał mieć kapłanów eunuchów to takimi by byli. Wyposażył ich w jaja, buzujące hormony i do uzytku zewnetrznego porządnego knota to po to, aby czynili z daru Boga użytek. Strasznym grzechem jest sprzeciw woli Boga, dlatego grzeszników często doświadcza smakiem kakaa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mitsurugi ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.05, 21:54 Zarówno Dzieje Apostolskie jak i Listy Świętych uzanane przez Kościół za natchnione Duchem Świętym mówią o tym że przełożeni kościelni mieli rodziny. Święty Paweł w liście do Tymoteusz napisał że osoby zawiadujące gminą chrześcijańską powinny wykazać się pierwej umiejętnością w zawiadywaniu własną rodziną i tu uwaga!!! pisze On że osoby takie powinny umieć utrzymać dzieci (!!!) w karności. W innym z listów zaleca On czystość, ale jeśli kto nie potrafi jej dochować to lepiej by wstąpił w związek uświęcony sakramentem małżeństwa. Tak na prawdę nie ma przykazania które by nkazywało księżom pozostanie w czystości. Celibat jest uroczystym ślubowaniem, podobnie jak Ślubowaniem jest małżeństwo. Powiedzcie mi więc ile jest warta złamana obietnia, ile jest warte złamane ślubowanie i czy jest to grzech nie dotrzymać czegoś co się tak mocno obiecało??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: ??? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 24.02.05, 23:18 >Tak na prawdę nie ma przykazania które by nkazywało księżom > pozostanie w czystości. Dlaczego celibat nazywasz pozostaniem w czystości. Przez to właśnie kłamcy sugerują że życie w zgodzie z wolą Boga - tak jak nas stworzył - jest nieczyste, przypisując kłamliwie nam winy, jakobyśmy byli nieczyści ponieważ nie pozostajemy w celibacie. Jest akurat na odwrót, czystym jest wypełnianie naszego przeznaczenia zgodnie z wolą Boga, a celibat jest nieczysty, jest grzechem dlatego, że jest czynem wbrew woli Stworzyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: ??? 25.02.05, 08:32 dobrze, Dzieje mówia to..... Listy mówią to.... Kosciół mówi to..... ale niech mi ktos powie szczerze a najlepiej jakis ksiądz czy dla mężczyzny będącego kapłanem związek z kobietą to normalnosć? tzn czy kałaństwo mozna pogodzic z kobietą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Rada IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 08:42 Pieprz dzieje i listy, pieprz papieża tego i następcę, pieprz co innni mówią i powiedzą, a jak masz chłopa z jajami co jest księdzem to pieprz się z nim najdokładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wero Nie znacie sensu celibatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 08:39 Zacznijmy od początku: CELIBAT nie oznacza czystość. Dosłownie oznacza bezżeństwo. A co ma to do czystości? Ano tyle, że sex jest zarezerwowany dla małżeństwa poza jej granicami sex jest grzechem. Wobec powyższego każdy kto uprawia sex poza instytucją jaką jest małżeństwo dopuszcza się grzechu z 6 przykazania. Skoro celibat oznacza bezżeństwo to znaczy, że kapłani nie mogą zawierać małżeństwa. Nie dotyczy to sexu. Dopiero po w/w analizie dochodzimy do wniosku, że nie ma przykazania o zakazie sexu, ale jest ukazany sens tego sexu w małżeństwie i poza nim. Ale ksiądz też jest takim samym człowiekiem jak my i tez musi walczyć ze swoimi popędami i problemami. Niektórym sie udaje niektórym nie to ludfzki no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 08:57 Normalka... gorzej jak taki ksiądz wpadnie w oko kobiecie... a te wiesz... to potrafią zamotać....moralność kobiet nieco różni się od tej męskiej...one to chyba inaczej postrzegają... sądzę, że bea ma dylemat.. z jednej strony chciałaby księdza, z drugiej może szanuje jego wybór choć go nie rozumie... cholera wie... wkońcu celibat to wymysł mężczyzn. Ciekawe czy takie pojęcie wogóle funkcjonuje w świadomości kobiet...zakonnice np... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wero Re: Nie znacie sensu celibatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 09:18 Zakonnice składają 3 śluby czystości, ubóstwa i posłuszeństwa. One ze względu na psychike mogą, ale nie muszą czuć się zagrożone popędem, bo maja ograniczone spotykania z ludźmi. Wychodzą wtedy kiedy muszą. Tam bardziej przestrzegają norm zakonu. Zresztą każdy kto wybiera taka drogę(zakonu) wie, że zasady tam panujace są bardziej i rygorystyczniej przestrzegane niz gdzie indziej. Co np. z zakonami kontemplacyjnymi, gdzie tam w ogóle nie wychodzą poza teren zakonu, a zwykły człowiek nie ma wstępu za mury budynku. Tam nawet jak zakonnica umrze to tylko wystawiają na zewnątrz trumnę i reszta niech się martwi.Pogrzeb łatwią ludzie. Kapłani są facetami, którzy mogą się podobać. Ale to działa w obydwie strony. Kobieta chce być z nim blisko, a on walcząc podejmie decyzję. Jak z normalnymi facetami Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 09:30 Kobieta to chyba nie jest tylko takie stworzonko, które się podstawia facetowi i woła plisss weź mnie, gryź mnie. Bea4722 ma chyba głębszy dylemat moralny. Jak widać ona też podejmuje decyzje i ma z tym problem. Ja tylko dociekam jak to wygląda z punktu widzenia kobiety? Nie wiem. Może czuje się zagrożona, że lokuje uczucia w faceta, który się z nią nie ożeni, albo jest zazdrosna, że jej ksiądz będzie dzielił miłość między nią a posługę kapłańską (zwróć uwagę, że posługa jest rodzaju żeńskiego) a to już jest kobieca rywalizacja... Spójrz jaki ten mężczyzna jest biedny w obliczu nieodgadnionej kobiecej natury... Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 09:34 brawo!!!!! skad wiesz jaki mam dylemat? nie bede nazywac rzeczy po imieniu, ale cholercia mam powazny dylemat MORALNY jak napisałes... ON nie chce ze mna rozmawiac na ten temat :( a mnie morale gryzą mówi ze jest ok! ale ja czuję ze tak nie jest HEEEEEELPPPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 09:37 ok celibat to bezzenństwo a nie zakaz seksu ! dzieki to mi troche pomogło... ale czy wszystko łagodzi konfesjonał?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: Nie znacie sensu celibatu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 09:45 Sraj na konfesjonał (to oszustwo) i na to co powie cały świat. Liczy się tylko to co w Twojej głowie, bo tam jest prawdziwa świątynia Boga i tylko tam możesz mieć łączność z nim, nie mniejszą i nie większą jak każdy z ludzi, w tym i K. Wojtyła. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 10:08 Bea, Powinnaś się wyspowiadać u tego księdza, z którym się kochasz. I już. To jego problem, co on z tym zrobi a ty jesteś kryta...No chyba, że martwisz się o swojego partnera... tu bym się trochę zdziwił bo oznaczałoby to rzadki przypadek porzucenia przez kobietę swojego ego w imię miłości. Więc jeśli go kochasz naprawdę daj mu spokój. A jeśli pragniesz go dla siebie to przegracie oboje... Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 10:20 do mariuszg. A Ty taki mądrala jestes zgadujesz mysli, i rady dajesz a nie wiesz ze ja jako grzesząca z nim nie moge sie u niego wyspowiadac!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 10:23 Nie możesz? A inni mogą choć grzeszą... Przecież nie jesteś gorsza od innych... wręcz przeciwnie... jesteś jego wybranką... Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 10:25 a własnie on nie moze mnie wyspowiadac,widac za mąłą masz wiedze na ten temat wiec sioe tak nie wymądrzaj Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 10:27 dobra, dobra... ty tu rządzisz... masz racje... wygracie.... już się nie odzywam. pa, cmok.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Nie znacie sensu celibatu IP: *.plocman.pl 25.02.05, 10:15 Pierwotnie w Piśmie było napisane: "Żyj w celi bracie", ale któryś ze skrybów przy przepisywaniu zgubił jedną literkę i z celi zrobił się celibat. Tak więc powstała forma "Żyj w celibacie" Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 10:22 do mariuszg. A Ty taki mądrala jestes!!!!!!!!! zgadujesz mysli, i rady dajesz a nie wiesz ze ja jako grzesząca z nim nie moge sie u niego wyspowiadac!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 10:24 i skad Ty mozesz wiedziec czy przegramy!!!!!!!!! paskudzisz tylko to forum swoimi tektami i prosze nie pisz juz!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Nie przegracie IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 10:57 ale tylko w jednym przypadku, jeżeli odrzucicie kłamstwa Was osaczające, a szczególnie te pochodzące od wszystkich pseudoświętych i świętoszków, wtedy zaczniecie żyć zgodnie z wolą Boga, a szukajcie Go w jego prawdziwej świątyni - W SOBIE. ON TAM CAŁY CZAS JEST. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: Nie znacie sensu celibatu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 10:51 A inny skryba przekręcił na "żyj w celi z batem" i tak zapoczątkował masochizm na tym świecie, a jeszcze inny zapoczątkował pedalstwo zmieniając te słowa na "żyj w celi z bratem". Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: Nie znacie sensu celibatu 25.02.05, 11:03 bardzo mądre słowa. dzięki Trollu. cały czas chodzi mi o niego czy on sobie z tym daje radę bo rozmawiac o tym nie chce ale moze to i lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujt Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 00:24 śnurkiem powroźnym może sie zwiunzać jak lubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASIA Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 10:53 Dla ogółu jest to raczej bee .Jednak mi osobiście bardzo podoobał się pewien ksiądz z którym miałam kontakt z racji wykonywanej pracy . Pewne zdrożne myśli chodziły mi po głowie .Myślałam tak : Facet tak samo jak ja spragniony uczucia , ja mam potrzebę mieć dziecko - byćmoże on również .Nie potrzebuję pana na codzień z jego brunymi majtkami,więc spotkania raz w tygodniu .Przyjeżdżałby spragniony i romantyczny . Finansowo pomagałby mnie i dziecku . Sama śmietanka .Tyle że nie odważyłam się . ZAŁUJĘ... Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 28.02.05, 10:57 a on był zainteresowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 11:12 tak Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 28.02.05, 11:18 noi dlaczego nie chciałas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 10:21 Prawnie jestem mężatką Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1949 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 02.03.05, 19:42 do asi pogardziłaś księdzem grzesiem wzięlaś Piotrka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 10:18 Chyba mnie z kimś pomyliłaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.c157.petrotel.pl 02.03.05, 21:32 Oczywiście, że może. Jak kazdy. Tylko po co? Wtedy przestaje byc ksiedzem. Tak juz jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Do mariuszag2 IP: *.plocman.pl 04.03.05, 10:02 Bardzo mi się podobają Twoje wpisy. Czekam na dalsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Do mariuszag2 04.03.05, 11:53 E.. wiesz... nie mam dostatecznej wiedzy o tym, żeby coś jeszcze dopisać. Poza tym chyba temat się wyczerpał bo nikt inny już nie pisze, bea już nie chce a ja nie będę na siłę zaśmiecał forum... Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: Do mariuszag2 04.03.05, 12:10 Wiesz Mariuszg, nie badź taaaaki skromny, temat jest na topie tymbardziej ze mówia coraz głosniej o zniesiemu celibatu, tylko ludzie jakos nie chca sie wypowiadac na ten temat, boja sie?..... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Do mariuszag2 04.03.05, 12:17 Nie boją się...niby czego? po prostu ich to tak nie interesuje jak samych zainteresowanych.. a propos jak wam idzie? Ponoć australijscy księża chcą zniesienia celibatu... nie wiem czy Watykan coś im odpowiedział już czy nie? Polska to nie Australia póki co.. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: Do mariuszag2 04.03.05, 13:48 hahahahhaha Mariusz weż sie nie osmieszaj!!! nie australijscy księza tylko austriaccy..... słyszysz ze dzwoni ale nie wiesz w ktorym kosciele.... zejdź z tego forum proszę to nie dla Ciebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Do mariuszag2 IP: *.plocman.pl 04.03.05, 12:15 Ja mówię o wszystkich, również tych z innych wątków. Mam nadzieję, że jescze uda nam się wymienić poglądy. Na razie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Do mariuszag2 04.03.05, 12:20 Że też chce Ci się czytać moje wątki...(?) Szkoda, że nie znam Twoich poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Do mariuszag2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 12:25 Mariuszu!!!Nie marnuj energii na ten watek!Proszę!:) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Do mariuszag2 04.03.05, 12:54 dobrze, już dobrze... tematy zastępcze też są dla ludzi... może bea szuka wyjścia awaryjnego i tak się pałuje na tym forum... Fakt. Pod koniec tygodnia jestem ciut wypalony... dobrze, że łikend podładuję akumulatory...jeszcze dziś droga krzyżowa, sobota picie, niedziela picie i kościół a w poniedziałek do kieratu... Do LPR mnie nie przyjmą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.plocman.pl 04.03.05, 12:26 Nie wiem, czy ludzie się boją. Pewnie tak, bo jednak w mniemaniu większości temat traktuje o czymś wstydliwym, żeby nie powiedzieć, że świętokradczym. Faktem jest natomiast, że ksiądz jest człowiekiem, a każdy człowiek potrzebuje bliskości i uczucia, w tym również seksu. Nie ma w tym nic nienormalnego, wręcz przeciwnie - przeciwstawianie się naturze może przynieść katastrofalne konsekwencje. Na Twoje pytanie odpowiem tak: ksiądz nie może związać się z kobietą, bo obowiązuje go celibat. Skoro to jednak robi, może oznaczać, że kapłaństwo nie jest jego przeznaczeniem. Tak czy inaczej - czas podjąć decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 04.03.05, 12:35 w zwiazku z tym nasuwa sie drugie pytanie. Czy meżczyzna bedący ksiedzem moze pogodzic kapłastwo ze związkiem z kobietą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdesperowany Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 12:39 A może byś,droga beo, na spacer poszła? Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 04.03.05, 12:45 nie odpowiadam na glupie pytania, jak jestes zdesperowany nie zabieraj głosu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.plocman.pl 04.03.05, 12:48 Obawiam się, że nie mam wystarczającej wiedzy w tym temacie, więc napiszę to, co wydaje mi się logiczne. Kapłaństwo jest sakramentem, podobnie jak i małżeństwo. Kościół zabrania zawierać kolejnych małżeństw, o ile pierwsze wciąż istnieje (tzn. oboje małżonkowie żyją i małżeństwo nie zostało unieważnione). Myślę, że podobnie będzie w przypadku, gdy mężczyzna wyświęcony na kapłana, będzie chciał zrezygnować z kapłaństwa i związać się z kobietą. Raczej nie ma co liczyć na zawarcie małżeństwa przed ołtarzem, ale jeśli dwoje ludzi się kocha, nie jest to chyba najważniejsze. Oczywiście, o ile Twój mężczyzna będzie miał odwagę to zrobić i nie zniszczą go dylematy moralne oraz strach przed opinią publiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 04.03.05, 12:59 dzięki, utwierdziłes mnie w przekonaniu ze "...trzeba tylko chciec..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.plocman.pl 04.03.05, 13:02 Trzymaj się. Życzę Ci powodzenia. Odezwij się za jakiś czas i powiedz, jak Wam poszło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 04.03.05, 13:15 dzięki, ale wiesz ze to wszystko nie jest takie proste... na pewno sie odezwe zaglądaj tu pozdrowionka bea Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 04.03.05, 13:51 hahahahhaha Mariusz weż sie nie osmieszaj!!! nie australijscy księza tylko austriaccy..... słyszysz ze dzwoni ale nie wiesz w ktorym kosciele.... zejdź z tego forum proszę to nie dla Ciebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert Dziewczyno!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 15:36 Opamietaj się, jesli wybranek twojego serca przedstawia taki sam poziom intelektualny jak Ty i Twoi rozmówcy na forum, to współczuję Kościołowi takich kapłanów. Seminarium powinno bardziej przyglądać sie kandydatom na księży. Mam wrażenie, że zbudowałaś w swojej biednej główce koncepcję i nie umiesz sobie poradzić, no i musisz byc bardzo młoda, bo poprostu głupota i niedoświadczenie aż parują. Idx się porządnie wyspowiadaj i ślubuj sobie rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: chłopczyku 04.03.05, 15:57 skad Ty mozesz wiedziec ile mam lat? skoro wszystkich na tym forum uwazasz za głupków i niedoswiadczonych to jaki Ty przedstawiasz poziom intelektualny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krępy kleryk artykuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:26 Jeśli chcesz się naprawdę czegoś dowiedzieć i prawdziwie szukasz odpowiedzi na nurtujące Cie pytanie zajrzyj tutaj: kiosk.onet.pl/art.html? DB=162&ITEM=1112003&KAT=240 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleryk Re: artykuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:28 kiosk.onet.pl/art.html?DB=162&ITEM=1112003&KAT=240 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleryk Re: artykuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:37 przepraszam, ten drugi link jest właściwy, spróbuj to przemysleć, byc może Ty i Twój przyjaciel kapłan potrzebujecie pomocy, miłość może być czysta, ewangeliczna, jesli jednak podejmiecie inną decyzję, musicie się liczyć z cierpieniem duchowym które was dopadnie prędzej czy później, bo zycie poszatkowane na części boli...Nie wierz ludziom, którzy Ci mówią, że najwazniejsze to chcieć, trzeba chcieć ale dobra drugiego, jeśli się kochacie naprawdę to ta miłóść musi miec na imię ofiara, nie ma innej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: artykuł IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.03.05, 10:03 Masz posztakowany mózg. Czysta miłość to ta, która jest zgodnie z Wolą Stwórcy, a jego Wola objawiła się w stworzeniu Kobiety i Mężczyzny i ich wspólnej roli dla istnienia. Nieczysta miłość i seksualność to ta, która jest temu przeciwna. Grzeszysz chłopcze zaspokajając swoje popędy w jakikolwiek inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy ODP. Oczywiscie IP: *.dnvr.qwest.net 05.03.05, 15:12 moja ciotka chodzila na rantki z ksiedzem w latach 50 tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.plocman.pl 07.03.05, 08:37 Ból i tak ich dopadnie bez względu na decyzję. Dlaczego? Dlatego, że ból jest wpisany w życie każdego człowieka i nikt przed nim nie ucieknie. A dlaczego dobro drugiego człowieka nie może być moim dobrem? Dlaczego w imię miłości mam ponosić ofiary, skoro naturalnym dążeniem człowieka jest dążenie do szczęścia. Służyć Bogu można na wiele sposobów, niekoniecznie poprzez posługę kapłańską. Odpowiedz Link Zgłoś
bea4722 Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą 07.03.05, 09:23 Kleryk a ile Ty masz lat? mówili wam w seminarium i wbijali do głowy zeby nie chodzic do parku parami z dziewczynami tylko trójkami a nie mówili wam o samotności?!!!! ze nadejdzie taki czas ze bedzie bic sie z własnymi uczuciami, ze znajomi w koncu pozakładają własne rodziny i mało beda mieli dla was czasu!!! ...... chciałabym pogadac z Toba za pare lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Priest Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 10:28 Ludzie!!!Weźcie z tego forum tą mitomankę!Trudno! Wywinduję jej ostatni raz ten watek,ale już obrzydzenia bierze,jak się na to patrzy!!!Nie odpisujcie jej,bo ona sie pewnie onanizuje przy czytaniu i pisaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea4722 do JA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 11:03 JA- odezwij sie skrobnij na maila betina8@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobita Re: czy ksiądz moze związac sie z kobietą IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 29.03.05, 13:36 tak chyba sznurkiem Odpowiedz Link Zgłoś