Gość: wk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 18:27 Oj, ktoś tu mija się z prawdą. Usługa taka jest oferowana od conajmniej roku przez inną firmę. Szukając pracy radzę tam zajrzeć www.unimech.com.pl/praca/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yolo szwarc Re: Agencja da ci pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 22:36 hmm. konkurencja nie spi? na marginesie ta strone nie bardzo mi dziala - jakis krzyz lata po ekranie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: Agencja da ci pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 22:45 no wlasnie cos lipa ta strona u mnie tez lata i nie ma informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUSIN Re: Agencja da ci pracę IP: *.class147.petrotel.pl 27.11.05, 22:45 Iza a masz jakies GG czy mail :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milton Re: Agencja da ci pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:58 bardzo dobry pomysł!!! Tylko gdzie jest ulica Lotników??:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny1 Re: Agencja da ci pracę 28.11.05, 17:16 O ile mi wiadomo, to takich agencji jest w Płocku więcej, a przynajmniej jedna działa od dobrych kilku lat. Tak właśnie jest zatrudniona moja kuzynka. Jak to w praktyce wygląda? Całkiem podobny mechanizm do opisanego w artykule: "Jak dodaje Tucholska, firma, która zdecyduje się na współpracę z agencją, "zamawiając" pracowników o konkretnych kwalifikacjach, będzie miała wiele korzyści. Bezrobotny podpisuje bowiem umowę o pracy z Ekipą, więc to ona martwi się o odprowadzenie składek m.in. do ZUS-u czy podatku dochodowego. - Pracodawcy o to głowa nie boli [agencja tylko "wypożycza" mu pracownika - red.] - zaznacza nasza rozmówczyni. - Oczywiście w grę wchodzi wyłącznie legalna praca. Nie ma mowy o zatrudnieniu na czarno." Taka agencja musi mieć zyski, właściciel musi zarobić, ale skąd, jak bezrobotny nic nie płaci za wyszukanie pracy, a pracodawca za wyszukanie pracownika bardzo malo - jak zapewnia osoba wypowiadająca się w Gazecie. Otóż moja kuzynka zatrudniona jest przez podoną agencję (która zresztą nie ma w nazwie słowa Agencja). Ta zawiera umowy z innymi firmami, w przypadku kuzynki - z Orlenem. I to nie Orlen, ale ta dziwna forma jest pracodawcą. W jednym miejscu pracy są więc osoby mające dwóch pracodawców. Zatrudnieni przez Orlen dostają przyzwoite uposażenie, trzynastki, czternastki, akcje itp. Ci zatrudnieni przez firemkę dostają najniższą krajową, mimo że pełnią te same stanowiska, mają taką samą odpowiedzialnośc i takie same godziny pracy(no chyba że zatrudnia się na mniej niż etat i każe brać nadgodziny) co koledzy z Orlenu. Róznice w pensji są ogromne, nawet do 4 razy. Kuzynka nie ma wyjścia, bo zbyt długo była bezrobotna, żeby teraz "grymasić". Ale czuje się straszliwe upokorzona, że ktoś, z kim wykonując tę samą robotę przy jednym biurku dostaje w dniu wypłaty coś ok, 2000 złotych, a ona mniej niż 600. Być może jest to zgodne z prawem, ale to prawo jakiegoś Bantustanu. Brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
qtasek właśnie, właśnie 28.11.05, 18:18 zwyczajny1 napisał: > Ale czuje się straszliwe upokorzona, że ktoś, z kim > wykonując tę samą robotę przy jednym biurku dostaje w dniu wypłaty coś ok, > 2000 > złotych, a ona mniej niż 600. Być może jest to zgodne z prawem, ale to prawo > jakiegoś Bantustanu. Brr no agencja tez musi zarobić :)) mam nadzieję, że nie będzie żerować właśnie na zdesperowanych bezrobotnych, którzy będą się godzić na jakiekolwiek warunki, byleby pracować. a tak na marginesie, to gazeta zapomniała wspomnieć, że właścielka agencji to również współwłaścicielka rodzinnej firmy TUCHOLSKI - zainteresowanych odsyłam na stronę www.tucholski.com.pl pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta z UW Re: Agencja da ci pracę IP: *.noname.net.icm.edu.pl 29.11.05, 10:03 Drodzy Internauci! Najprościej jest krytykować. Ale takie wyzwanie mógłby podjąć każdy z Was. Przedsięwzięcie jest ciekawe. Rzeczywiście wiele firm woli skorzystać z niezobowiązującej formy pracy. Korzystanie z outsortsingu jest popularne na obecnym rynku pracy. Zamiast wiec krytykować może warto pomyśleć o swoim przedsięwzięciu. W komentarzach pojawiła się firma, która twierdzi że już od dawna zajmuje się podobną działalnością. www.unimech.com.pl/praca/index.htm Zarzut wobec Pani Tucholskiej, że związana jest z inna firmą, nie przemawia na Jej niekorzyści. Wręcz przeciwnie. Dowodzi, ze aktywni są aktywni! Aktywnych należy zaprosić na Targi Pracy, które odbędą się 1 grudnia w Wyższej Szkole i. Pawła Włodkowica. Innych aktywnych – na warsztat dotyczący CV, listu motywacyjnego i rozmowy kwalifikacyjnej – w dniu 3 grudnia w godz. 13-17 do punktu konsultacyjnego Uniwersytetu Warszawskiego w Płocku. Tak więc widać, że wiele dzieje się w Płocku. Wiele jest przedsięwzięć mających pomóc w znalezieniu pracy., ukształtowaniu swojej ścieżki kariery i dać szansę na kontakt z pracodawcą. Może więc warto odejść od komputera i …. Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Agencja da ci pracę 29.11.05, 10:42 Wiesz, chyba pora zebys juz odeszla od komputera. Sadzac po Twoim nicku znasz zjawisko outsourcingu tylko z lektury. Otoz wyobraz sobie, ze w rzeczywistosci jest to wyprowadzanie pieniedzy z firmy (np. firma A placi firmie B za godzine 30zl, a pracownik z tego dostaje jakies 8-9 netto + ok 5zl firma B wydaje na podatki i swiadczenia socjalne - w najlepszym przypadku!!!!). Od strony pracownika wyglada to tak: agencje zatrudniaja ludzi na czarno, czesto nie placa im wyplat, nie placa skladek ZUS Od strony firmy A wyglada to tak: agencje zatrudniaja jakichkolwiek ludzi, bez wzgledu na ich kwalifikacje (oczywiscie czesto sa to ludzie na poziomie, ale to jest bardziej efekt uboczny, niezamierzony). Nie gloryfikuj wiec tego procederu, bo wcale nie jest on niczym dobrym. Jesli chcesz potwierdzenia moich slow, zglos sie do Inspekcji Pracy, oni Ci opowiedza jak wyglada rzeczywistosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Agencja da ci pracę IP: *.noname.net.icm.edu.pl 29.11.05, 13:07 Droka Enako, sama/sam napisales: jezeli mamy do czynienia z agencja pracy tymczasowej - mozesz ja zaskarzyc do Panstwowej Inspekcji Pracy; musisz wyegzekwowac umowe o prace. Bez takiego dokuemnty nie ma co przystepowac do pracy. Dziwi mnie fakt, ze osoba z Plocka - bezrobotna gardzi praca za 8-9 zl netto!!! A wiec lepiej czekac - moze rodzice/rodzina cos da! Ile kosztow obracaja miedzy soba firmy nie jest wazne dla pracownika, jezeli dostaje regularnie wyplate i ma oplacone skladki. To firma A decyduje sie na poniesienie kosztow (widac jej sie to oplaca!). Odpowiedz Link Zgłoś
kawka Re: Agencja da ci pracę 29.11.05, 15:35 Ile kosztow obracaja miedzy soba firmy nie jest wazne dla pracownika, jezeli > dostaje regularnie wyplate i ma oplacone skladki. To firma A decyduje sie na > poniesienie kosztow (widac jej sie to oplaca! Hm, kiedy to czytam, to mam wrażenie, że osoba, która napisała te słowa, nie odróżnia woła roboczego od homo sapiens. Otóż człowiekowi nie jest wszystko jedno! Człowiek, jeśli nawet jest tylko najemnikiem, nie poprzestanie - jak wół - na codziennej dawce siana, niezmiennej nawet jeśli pracuje bardzo wydajnie, kreatywnie itp. Czy zatrudniony przez agencję pracownik może liczyć na premię, nagrodę, jeśli firma ta osiąga dużo lepsze od zakładanych wyniki? Czy człowiek, który włoży w zaoferowaną pracę więcej ambicji, pomysłowości może liczyć na finansowe uznanie właściciela jego miejsca pracy? Raczej nie, pracodawcą jest agencja i właściciel zakładu realizuje umowę między nim a agencją, wobec rzeczywistego pracownika nie ma żadnych innych zobowiązań. Przykład opisany przez kogoś wyżej pokazuje, jak to wygląda w praktyce. To, że mamy ogromne bezrobocie, nie sprawi, że znalezienie pracy za najniższe stawki uszczęśliwi ludzi. Zwłaszcza jeśli widzą i rozumieją, że ich kosztem bogaci się nie tylko właściciel np. fabryki, ale i nic nie wytwarzający pośrednik. Mam nadzieję, że opisana przez gazetę agencja nie wpisze się w polską patologię zwaną szumnie polskim rynkiem pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Agencja da ci pracę 30.11.05, 18:13 Gość portalu: Marta napisał(a): > Droka Enako, > sama/sam napisales: > jezeli mamy do czynienia z agencja pracy tymczasowej - mozesz ja zaskarzyc do > Panstwowej Inspekcji Pracy; Mozesz, ale sie boisz. Skarzac swojego pracodawce masz 100% pewnosc, ze szybko z pracy wylecisz lub bedziesz szykanowana. Biorac pod uwage, ze masz do czynienia z agencja pracy, warunki sa takie: agencja szuka mozliwosci wejscia do roznych firm, zna wiele osob odpowiedzialnych za zatrudnienie w wielu firmach i mowi im, kogo maja wiecej nie zatrudniac. Ciekawa perspektywa, prawda? > musisz wyegzekwowac umowe o prace. Pewnie, ze musisz, ale czesto masz na utrzymaniu rodzine i wtedy sa Ci potrzebne pieniadze, umowa staje sie mniej istotna. A agencja moze sobie robic co chce. > Bez takiego > dokuemnty nie ma co przystepowac do pracy. > Dziwi mnie fakt, ze osoba z Plocka - > bezrobotna gardzi praca za 8-9 zl netto!!! Kto mowi o gardzeniu taka praca? Ja pisze tylko o wyzysku pracownika. Zgadnij, gdzie sie pozniej podziewaja te pieniadze. > A wiec lepiej czekac - moze rodzice/rodzina cos da! Chyba nie podazam za Twoim tokiem myslenia. Nigdzie nie pisalam, ze nalezy nie pracowac w ogole > > Ile kosztow obracaja miedzy soba firmy nie jest wazne dla pracownika Uwierz mi, jest > jezeli > dostaje regularnie wyplate i ma oplacone skladki. Jesli tak sie dzieje, to fakt, wielu pracownikow jest zadowolonych z sytuacji > To firma A decyduje sie na > poniesienie kosztow (widac jej sie to oplaca!). To, ze ktos podejmuje decyzje w imieniu firmy nie oznacza, ze jest ona oplacalna dla firmy gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3039888.html Z prawdziwa przykroscia musze Ci powiedziec, ze rzeczywistosc wcale nie wyglada rozowo. Nie traktuj moich wpisow jako ataku na Ciebie, tylko jako wywod osoby rozczarowanej sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś