Dodaj do ulubionych

"Pater noster" w farze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 21:27
Byłem na lutowej mszy św. łacińskiej w farze i było wprost cudownie!!! Łacina
jest pięknym językiem i cieszę się, że duszpasterze fary zdecydowali się na
powrót tego języka do liturgii w naszym mieście.
Przyjdźcie w niedzielę na 18 do fary i nie będziecie żałować.
Obserwuj wątek
    • Gość: benek Re: "Pater noster" w farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 21:38
      Nie po to było Vaticanum II i wprowadzenie języków narodowych. Msza sw. to
      dialog i modlitwa a nie wsłuchiwanie się w słowa, które fajnie brzmią.
      Czego nie będziemy żałować Krzyśku??? Kazanie także po łacinie? A zrozumiesz z
      prefacji??? Płytkie jest to. Lepiej niech organizują koncerty gregoriany, a nie
      robić z Eucharystii przedstawieniaq
      • em1x Re: "Pater noster" w farze 23.03.06, 20:14
        Płytka jest Twoja wypowiedź o katoliku za dychę. Czy nie wspaniale byłoby poczuć
        jak wyglądała msza naszych przodków? Nie zapominajmy, że kościół jest dla ludzi.
        Nikt Ci nie każe przychodzić.
        • Gość: kumoter Re: "Pater noster" w farze IP: *.c240.petrotel.pl 24.03.06, 08:41
          Oto i odpowiedż tzw. "brata w wierze". Pełna pogardy i nienawiści.
          Do jakiego ty kościoła chodzisz? Powiedz nam po to aby go omijać.
          Nie ty jesteś od osądzania ponieważ jesteś nikim, ziarnem pyłu, które
          zostanie starte na mniejsze ziarna, a te na jeszcze mniejsze itd., aż zapadniesz
          się w nicość.
        • Gość: kumoter Re:em1x IP: *.c240.petrotel.pl 24.03.06, 08:42
          Oto i odpowiedż tzw. "brata w wierze". Pełna pogardy i nienawiści.
          Do jakiego ty kościoła chodzisz? Powiedz nam po to aby go omijać.
          Nie ty jesteś od osądzania ponieważ jesteś nikim, ziarnem pyłu, które
          zostanie starte na mniejsze ziarna, a te na jeszcze mniejsze itd., aż zapadniesz
          się w nicość.
      • jeden_pocisk Odnośnie SW II 23.03.06, 23:00
        >Nie po to było Vaticanum II i wprowadzenie języków narodowych.
        Co ma Sobór Watykański II do nowego rytu Mszy św. wprowadzonego "na siłę",
        przypominam, w 1969 r. czyli ładnych parę lat po Soborze?
        Jeśli już zamierza się Pan powoływać na Vaticanum II to wypadałoby zajrzeć do
        konsytucji o liturgii świętej pt. SACROSANCTUM CONCILIUM.
        Gdzie tam ma Pan napisane, że kapłan ma odprawiać Msze św. tyłem do Pana Boga,
        przy stole zamiast ołtarzu ? Gdzie, w którym miejscu ???

>Msza sw. to dialog i modlitwa
        Pan jest autorem tej nowatorskej definicji Mszy św. ? Między kim a kim odbywa
        się ten dialog ?
    • Gość: e czas Re: "Pater noster" w farze IP: *.plock.mm.pl 23.03.06, 08:27
      przykro czytać relację. Bóg ma być znany poprzez dziwność ? łaciny. COś
      nowego? Bóg jest Jeden. Potrzeba jest czystości wewnętrznej wiernych i
      kapłana. To po co był Sobór? Mamietam staremsze. Łacina zanikła w komuniźmie.
      Dzisiaj nie ma już ludzi wychowanych w duchu kultury śródziemnomorskiej. Władze
      kościelne prześcigają sie z nowymi pomysłami? Górują w tym Dominikanie,
      Fałszywe nowe modlitwy, podkładanie sie pod chaos dewiantów cywilizacji. A
      kapłan z Fary, który chichocze sie w czasie mszy nie zastapi księdza Ryszarda
      Dybińskiego,który nie tracąć GODNOŚCI KOŚCIOŁA przekazywał Sacrum tysiącom
      ludzi. Dzisiaj młodzi potrzebują inności, dziwactw?. Było Jedno. W szkole
      łacina, greka, historia, poczucie godności Człowieka.Rzeczywiście mszy
      łacińskie dają przeżycie duchowe. Nie dziwota. Przecież to Tradycja naszej
      Wiary. Ale kapłan mówiący do mnie po polsku to JEDNOSC Z Narodem. Śpiewy
      gregorjańskie ZAWSZE.
    • Gość: parafianin Re: "Pater noster" w farze IP: *.c240.petrotel.pl 23.03.06, 09:37
      Pomysł zgoła dziwny acz wyjątkowy i rzekłbym głupi.
      Skąd to dążenie do mistycyzmu by z parafianina czynić głupa, a siedział by on w
      świątyni skalanej łaciną jak na tureckim kazaniu. Jesteśmy narodem polskim i
      chcemy polskiego kościoła bo tak nauczał był polski Ojciec Jan Paweł I Wielki,
      który także po polsku wstawia się za nami do Pana. Żaden tam klecha nie może
      wynosić się ponad polskośc i żądlić recesyjnym, wstecznym bełkotem. To prawda,
      że Pan zrozumie i tę mowę ale Bóg jest jeden i tak ma wiele pracy, to po co Mu
      przydawać kolejnej skoro rozumie po polsku. CZy brać udział we mszach których
      nie pojmuję. Dziw, że kuria zgadza się na takie fanaberie.
      Uatrakcyjnić mszę? To mówić zrozumiałym, przyjaznym dla wszystkich językiem.
      Uatrakcyjnić mszę bardziej? To gorliwie modlić się do Pana bo jest za co i o co.
      Po polsku, Pan zaś wysłucha naszej powszechnej mowy z zadowoleniem.
      O to prosimy. Wysłuchaj nas Panie...
      • Gość: ABW Re: "Pater noster" w farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 10:24
        Ja zdecydowanie popieram pomysł. Byłem miesiąc temu na tej mszy. Jeśli wolno
        (bo pewnie zaraz ktoś mnie od debili i głupków) się wtrącić to 26 maja w
        Warszawie na mszy pod przewodnictwiem Papieża msza będzie odprawiana po łacinie
        i po polsku więc nie truj głupotami że pomysł jest zły. W Warszawie ludzie będą
        stali jak kołki (a będzie odpowiadał chór kleryków). Jak się nie podoba to nie
        musisz przychodzić.
        • Gość: nie wiem Re: "Pater noster" w farze IP: *.plock.mm.pl 24.03.06, 08:48
          to nie można tych kleryków zostawić a ludzi odsunąć. Po co msza dla kleryków na
          placu?
      • Gość: maja Re: "Pater noster" w farze IP: *.c153.petrotel.pl 23.03.06, 11:42
        Módl się parafianinie, a najżarliwiej o rozum ...
        Taka msza, to świetny pomysł. Pójdę na pewno.
      • jeden_pocisk Re: "Pater noster" w farze 23.03.06, 23:17
        Proszę nie używać słów typu "klecha" wobec kapłana !

Dbałość o zachowanie tożsamości narodowej to bardzo istotna sprawa, ale niech
        Pan pamięta, że Kościoł Chrystusowy to Kościół Rzymsko-Katolicki. Rzymski bo z
        siedzibą w Rzymie, Katolicki bo powszechny.
        Nasi pradziadowie i dziadowie uczestniczyli tylko w Mszach św. w klasycznym
        rycie rzymski i jakoś problemów z zachowaniem tożsamości narodowej nie mieli :-)

Jan Paweł II nie był przeciwny Mszy Trydenckiej - przecież gdy był młodszy
        właśnie w tym rycie odprawiał Mszę.
        Zacytujmy słowa samego Ojca św. z jego Listu Apostolskiego "Ecclesia Dei"
        wydanego w 1988 r.: "wszędzie należy uszanować nastawienie tych, którzy czują
        się związani z liturgiczną tradycją łacińską, poprzez szerokie i wielkoduszne
        zastosowanie wydanych już dawniej przez Stolicę Apostolską zaleceń, co do
        posługiwasnia się Mszałem Rzymskim według typicznego wydania z roku 1962."
        • Gość: coś nie tak Re: "Pater noster" w farze IP: *.plock.mm.pl 24.03.06, 08:51
          czy jest pan diabłem? pisze pan oBogu podpisująć się POCISK? to przeciez
          zabija. Już raz Chrystus był kuszony przez szatana panie pocisku.Lepiej niech
          pan zamilknie.
    • Gość: Pytanie Re: "Pater noster" w farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 09:59
      a beda zbierac na tace?
    • Gość: Michał Re: "Pater noster" w farze IP: 193.59.95.* 23.03.06, 11:31
      Przywrócenie dostępności Mszy Trydenckiej dla wiernych jest bardzo potrzebne w
      współczesnym świecie. Polecam wszystkim zapoznanie się z istotą tej mszy oraz z
      różnicami pomiędzy nią a współczesną (tzw. NOM). Dużo na ten temat można
      znaleźć w internecie.
      • Gość: bigot umiarkowany Re: "Pater noster" w farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 15:23
        może to i dobre, ale tylko dla amatorów tego co modne, bo wydziwione
        kolejna ekstrawgancja dla przyciągnięcia frekwencji
        żeby się modlić nie muszę nwcale nawet chodzić do kościoła,
        na muzykę gregoriańką to co innego, chociaż mam w domu
        • Gość: krzysiek Re: "Pater noster" w farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 18:35
          * Sobór Watykański II jedynie dopuścił języki narodowe do liturgii. Podstawą
          jest łacina, tak więc jeśli coś jest wydziwnieniem i ekstrawagancją to właśnie
          polski, angielski czy węgierski podczas mszy św.
          * Kazanie jest po polsku
          * Teksty czytań i Ewangelia są zarówno czytane po polsku, jak i po łacinie
          * Wszelkie teksty jakie mają mówić wierni są wyświetane ma rzutniku, ponadto
          katecheci w Małachowiance dawali teksty i były one ćwiczone na lekcji.
          * Prefacja... po łacinie, może to prawda, że nie zrozumiana. Ale przypomnijmy
          sobie ingres abp. Dziwisza w Krakowie. Wtedy właśnie prefacja była po łacinie
          dla podkreślenia jedności Kościoła. Tak samo będzie na mszach papieskich w
          maju. Nie przyjdziemy bo Ojciec Święty zacofany i nie umie po polsku?
          • Gość: bigot mniejszy Re: "Pater noster" w farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 16:32
            będzie pięknie i owszem, ale o ile ciekawiej by bło gdyby te wyświetlane teksty
            do mówienia były po papuasku albo swahili,
            zrozumienie modlitwy i pożytek dla uczestników mszy niewątpliwy
            a jaka motywacja do nauki w/w języków,i zapewniona przyszłość na misjach
    • Gość: Pytajnik Msza św. Wszechczasów czy NOM po łacinie ? IP: *.kpsi.pl 23.03.06, 22:46
      Czy mógłby ktoś "bardziej" zorientowany napisac mi czy mowa jest o
      Mszy św. Wszechczasów (tzw. trydenckiej)
      czy może zwykłym Novus Ordo Missae z tym, że po łacinie ?
      Różnica jest ogromna!
      msza.net/m/
      tradycja.koc.pl/ordo.htm
    • jeden_pocisk Zwolennicy Mszy Trydenckiej w Płocku 25.03.06, 14:29
      Proszę wszystkich mieszkańców diecezji płockiej, którzy opowiadają się za Mszą
      święta odprawianą według Mszału Rzymskiego z 1962 r. o kontakt mejlowy:
      jeden_pocisk@gazeta.pl
      celem podjęcia działań w sprawie uzyskania tzw. indultu.

Z Panem Bogiem !
      • Gość: Ten Re: Zwolennicy Mszy Trydenckiej w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 17:36
        Nie rozumiem w ogóle po co te kłótnie. Widocznie to ci, którzy z kościołem nie
        mają za wiele wspólnego. No cóż. Gdyby przyszli do fary i zobaczyli, że teksty
        są na rzutniku po łacinie, ale zawsze jest wyszczególnione co w tej chwili
        mówimy. Każdy wie co w tym momencie mówi. Przypominam, że język łaciński jest
        językiem urzędowym Kościoła. Wszystkie dokumenty zawierają formułę polską i
        łacińską dla podkreślenia jedności. Ale ci mądrale wiedzą lepiej.
        • Gość: bigot umiarkowany Re: Zwolennicy Mszy Trydenckiej w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 21:06
          Lud boży to nie urzędnicy kościelni ani nawet słuchacze seminariów, część ma
          problemy z czytaniem, zwłaszcza ze zrozumieniem. Ustalenia Vaticanum II czemuś
          miały służyć i nie jest to dzieło iditów jak mniemam.
        • Gość: won Re: Zwolennicy Mszy Trydenckiej w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 21:24
          to jakiś nowy sposób rozbijania Kościoła, próżny trud
      • Gość: pielgrzym Msza nie w Płocku ale w diecezji IP: *.sejm.gov.pl 03.04.06, 10:34
        Msza w rycie klasycznym bedzie odprawiona, wprawdzie nie w płocku, ale w
        diecezji płockiej, w Czerwinsku nad Wisła, 3 maja 2006.
        wiecej: czerwinsk.fidelitas.pl/
    • Gość: we Re: "Pater noster" w farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:40
      we
    • Gość: er Re: "Pater noster" w farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:02
      er
      • Gość: obserwator Re: "Pater noster" w farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 09:39
        Byłem na mszy w farze 26 marca 2006. Co moge powiedzieć? Dawno nie widziałem
        tak skupionych ludzi na mszy w kościele. Dodatkowo uroku dodały śpiewy po
        łacinie. Trzech chłopaków nadało temu klimat odpowiedni razem ze świecami i tym
        krzyżem przed ołtarzem. Myślę, że o to chodzi. Ludzie próbowali się włączać w
        śpiew i odpowiedzi. Niektóre to nawet im wychodziły. Każdy wiedział co w tym
        momencie było mówione, bo teksty wyswietlane na ekranie były podane z
        wyjaśnieniem polskim. Ja osobiście bardzo duchowo przeżyłem tę mszę. Poszedłem
        na nią po to by zobaczyć sens i zaangażowanie ludzi. Wszytsko teraz rozumiem.
        Przymknąć usta ci, którzy nie byli a mają wiele do powiedzenia w tej
        dzieidzinie. Wara....
        • Gość: wierny Re: "Pater noster" w farze IP: *.plock.mm.pl 29.03.06, 08:13
          wszystko zależy od natchnienia wiernych Duchem Bożym. Jak to się dzieje, że po
          łacinie , takie skupienie i Sacrum a po celebrze po polsku, Sacrum nie ma?
          Czyzby polski język NISZCZYŁ połączenie wiernych z Duchem Świętym? A jak bysmy
          wszyscy przeszli na łacinę?
    • Gość: as Re: "Pater noster" w farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:11
      www.mbfatimska.plock.opoka.org.pl/home.html
      • Gość: płocczanin2 Re: "Pater noster" w farze IP: *.plock.mm.pl 29.03.06, 17:16
        widać Pan Bóg po polsku nie rozumie i nie przyjmuje darów modlitwy po polsku.
        • Gość: płock !!Niedziela, 30. kwietnia godz. 18:00!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 18:24
          Najbliższa niedziela - godz. 18:00 - płocka fara
          Msza św. w języku łacińskim

Przyjdź, nie będziesz żałował!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka