Dodaj do ulubionych

Nasz drogi sąsiad

IP: *.c240.petrotel.pl 26.04.06, 23:25
Bankomat Chałupiec prowadzi grę rynkową sam ze sobą ,bo nadal w Płocku nie ma
stacji LOTOSU i innych firm.Kiedy je zaprosi Prezydent i przyzna im grunty?
Obserwuj wątek
    • Gość: karnister Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.orange.pl 26.04.06, 23:38
      Wyborcza taka mocna, wspierana przez Milewskiego i nie dała rady Chalupcowi?
      Wstyd. A Milewski galerie buduje ale o budowie stacji paliw nawet nie pomyślał,
      choć mu to podpowiadano. Teraz jest za późno na puste obietnice, bojkotowanie
      stacji PKN Orlen czy udostępnienie stacji paliw w Komunikacji Miejskiej. Naqwet
      tego nie udało mu się zrobić. Ale przecież mamy ministra Jasińskiego który też
      nie może nic z tym problemem zrobić.
      Tak wygląda płocki PiS. Ale z radzie nadzorcZej jest Andrzej Olechowski chyba
      ten co to z Tuskiem, Piskorskim i Płażyńskim PO zakładał. NIech ktoś wskaże w
      zarządzie czy radzie nadzorczej jednego płoccznina.
      Ale o PO to wyborcza nie może źle pisać, bo oni to swoi.
    • Gość: Roman Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 23:56
      Wczoraj tankowałem w Płocku przed godziną 14 za 4,27 zł/l. Półtorej godziny
      później w Warszawie na wjeździe od strony Łomianek, przed szpitalem bielańskim
      na stacji Orlenu cena litra była 4,24 zł. I taka niestety idiotyczna
      prawidłowość ustalania ceny dla Płocka trwa nadal. Po co takie były zachwyty
      Prezydenta Płocka, że wywalczył obniżkę cen paliwa w końcu 2005 roku. W tym
      samym czasie wszędzie po za Płockiem ceny paliwa były jeszcze niższe niż
      te "wywalczone". A tak z drugiej strony, czy to nie pięknie żyć w bogatym
      mieście, bo chyba za takich uważają mieszkańców Płocka decydenci warszawscy.
      Oczywiście o wszystkim decyduje gra rynkowa i jej logika chyba jest
      taka: "paliwo z Płocka trzeba wywieźć lub przetłoczyć gdzieś daleko od miasta,
      potem przywieźć je cysterną na płocką stację i wszystkim uprzejmie obwieścić,
      że to kosztuje, że to gra rynkowa itd" Super pomysł, proponuję powozić paliwo
      trochę dłużej po Polsce i dopiero przywieźć do Płocka, może wtedy da się
      ustalić rynkową cenę na pięć złotych z groszami. A tymczasem producenta paliwa
      mamy chyba w mieście. Raz już chyba o tym pisałem, że smród mamy w mieście, a
      zaszcyty w Warszawie. I chyba nić się nie zmieniło i tak pewnie pozostanie. I
      na koniec - cieszmy się, że paliwo nie jest jeszcze po sześć złotych. Tylko jak
      długo. Wszystkich pozdrawiam ciepłoi serdecznie.
    • roman_j Re: Nasz drogi sąsiad 27.04.06, 00:14
      Złudne są nadzieje związane ze stacją KM Płock. Pisałem to już kiedyś i napiszę
      jeszcze raz, że w Płocku już są stacje z tanszym paliwem niż na stacjach Orlenu.
      Ja znam takie co najmniej trzy, chociaż nie mam samochodu. Ich wadą jest chyba
      tylko to, że są usytuowane na uboczu. I tak samo na uboczu usytuowana będzie
      stacja "miejska". Zresztą nie łudźmy się, ludzie sa leniwi. Chętnie wejdą na
      forum ponarzekać na ceny na Orlenie, ale po paliwo pojada tam, gdzie mają po
      drodze najbliżej, czyli zwykle na stację Orlenu. Poza tym Orlen przywiązuje do
      siebie klientów poprzez programy lojalnościowe. I klient płacze, ale płaci i
      tankuje na Orlenie, bo na pocieszenie dostaje np. punkty Vitay. I nadal chce te
      punkty dostawać, więc nie przyłaczy się do bojkotu, w którego skuteczność nie
      wierzy (albo tak to sobie tłumaczy). Na pewno dobrze wiedzą o tym spece od cen w
      PKN-ie. W końcu za to biorą grube pieniądze, żeby wiedzieć, jak ludziom sprzedać
      paliwo za jeszcze większe pieniądze. :-))
      A tym, którym marzy się interwencja ministra Jasińskiego w sprawie cen paliwa w
      Płocku chcialbym przypomnieć, że gospodarka centralnie sterowana zakończyła
      żywot 17 lat temu. Rozumiem, ze w ludziach, a szczególnie w wyborcach PiS-u,
      jest dużo sentymentu za tamtymi czasy, któremu to sentymentowi PiS schlebia
      będąc dziś bardziej PZPR-owskim od PZPR-u, ale nie wiem, czy PiS zaryzykuje
      przejście na ręczne sterowanie Orlenem i dyktowanie mu, jaką cenę ma mieć
      paliwo. Gra chyba nie jest warta świeczki. Gdyby było inaczej, Milewski nie
      remontowałby stacji KM Płock, ale dogadał się ze swoim dobrym kumplem Ksero
      Kaczyńskim albo z samym ministrem Jasińskim. Remont tej stacji to gest rozpaczy
      i bezsilności biorąc pod uwagę układy, jakie rzekomo ma pan prezydent. :-))
      • Gość: Igal Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.class147.petrotel.pl 27.04.06, 05:13
        Najprośćiej jest wpuścić konkurencyjne koncerny Shel, Lotos, BP, Neste i po
        zawodach. Pan MM mydli nam oczy o konkurencji w postacji stacji na kostorgaju.
        Jaki biznes bedzie miał ktoś z Podolszyc, czy Radziwia przejechać cały Płock w
        celu zatankowania paliwa na tej konkretnej stacji. Panie Prezydencje nie
        wszystkich stać na tankowanie do pełna, które obecnie jest równe z przeciętną
        1/4 miesięcznego dochodu w Płocku. Mam nadzieję, że wyborcy będą pamiętać o
        blokowanych przez Pana inwestycjach i nie wybiorą drugi raz na to stanowisko,
        człowieka Pana pokroju.
      • Gość: pchełka Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.localdomain / 213.76.179.* 27.04.06, 07:30
        No to masz szczęście że nie masz samochodu, bo gdybyś zatankował do niego
        paliwko z tych tanich stacji - szybko przekonałbyś się że to nie był najlepszy
        pomysł.
        Ja proponuje budowe w Płocku stacji Shella na niej benzyna naprawde jest tańsza
        i pewna.
        • Gość: menel Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 09:49
          Na stacji w Cekanowie benzyna 95 nie jest wcale tańsza niż na stacjach Orlenu,
          podobnie na stacji Statoil na Bielskiej. Za to na stacji Petrochemia w Kutnie
          jest znacznie taniej niz w Płocku.
          Odradzam tanie paliwo z dziwnych pomp w Płocku i nie tylko, kiedyś próbowałem,
          teraz już nie.
          • Gość: mieszkaniec Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 21:53
            Czy mysliccie,ze jak otworza inne stacje to bedzie taniej?To powiedzcie skad
            bierze sie paliwo na stacji Statoil?Z Orlenu!I tak jest na wszystkich innych
            stacjach,nie oplaci sie przywozic na jedna stacje paliwa,kupuje sie i sprzedaje
            pod swoja marka,a po za tym jest cos jak mafia paliwowa,ktora blokuje
            wlascicieli,ktorzy chcieliby sprzedawac taniej paliwo na stacji.Nie pozwola mu
            kupic jej we orlenie,to moze i bardzo dziwne,ale tak jest i raz sposcisz z ceny
            to nastepnym razem szukasz sobie paliwa bo w Plocku go nie odstaniesz.Duza
            czesc ceny podbijaja hurtownie paliw,ktore same nie produkuja tylko z orlenu
            kupuja narzucaja swoja dole i sprzedaja.Zadnijcie kto czerpie zyski?Ludzie z
            koncernu biora dole od takich hurtowni za tansze paliwo:>
      • Gość: J_Karol Paliwa a sprawa polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 15:51
        Piszesz mądrze tylko niepotrzebnie "dokładasz" wyborcom PiS-u. Nie sądzę, by
        wyborcy PO mieli większą świadomość ekonomiczną. Po prostu media wmanipulowały
        naród w taką dziwną dychotomię: albo PiS albo PO, udając, że innych możliwości
        nie ma.
        A są. Np. PSL, które od lat dopomina się o biopaliwa. Niestety nie na rękę to
        ani SLD ani PO ani PKN, bo wszyscy z importu drogiej ropy żyją i im drożej tym
        lepiej. Wmawiano prostemu ludowi, że od biopaliw silniki się rozpadną albo
        conajmniej zaczną kręcić się w drugą stronę. Natomiast w takiej Szwecji
        biopaliwa stanowią znaczny, bardzo znaczny udział w bilansie energetycznym i
        oni się nie martwią o ceny ropy, bo potrzebują jej coraz mniej.
        Wracając do meritum. Ceny są oczywiście kategorią rynkową i są takie, jakie
        chcą zapłacić konsumenci i żadne zaklęcia nic tu nie pomogą. Po prostu kupować
        tam, gdzie taniej. Zawsze gdy jestem poza Płockiem kupuję tam paliwo (np.
        Nestle w Toruniu, nawet 50-70 gr taniej).
    • Gość: oburzony Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 06:41
      Granda w biały dzień!!!
    • Gość: z płocka dopóki rządzi warszawka (w orlenie) IP: *.localdomain / 213.76.179.* 27.04.06, 07:34
      dopóty bedzie ruchawka (cenowa)
    • razdwadwanascie bzdura 27.04.06, 08:04
      >Ze swej strony mogę zapewnić, że robimy wszystko, by zminimalizować skutki
      >sytuacji międzynarodowej na rynkach paliw, m.in. przez znaczne ograniczenie
      >marży przy sprzedaży.

Czyli:
      18 marca cena na stacji 3,77 gdy cena hurtowa 3,63 - marża 14 gr/l.
      26 kwietnia cena na stacji 4,35 gdy cena hurtowa 3,93 - marża 42 gr/l

>Najważniejszy jest klient i jego pieniądze<
    • Gość: Leo Re: Nasz drogi sąsiad IP: 82.177.3.* 27.04.06, 08:13
      Dlaczego w Płocku jest paliwo najdroższe w kraju ??

Odpowiedź jest prosta: BO ŚWIEŻE !!!!

...
      bez komentarza ;>
    • Gość: anhard Chcieliście cipy socjalistów i populistów ? To IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 08:37
      macie ,wybraliście i teraz mordy w swój komunistyczno-katoholiczny kubeł . Kiedy ten głupi żulowo-burakowy naród nauczy się ,że za socjalizm każdy płaci i głupi rząd musi podwyższać podatki ,tworzyć nowe podatki i trzymać nierentowne państwowe (czyli niczyje) firmy w swojej kieszeni i utrzymywać je z waszych pieniędzy ,żeby takie głąby jak wy miały na becikowe i inne pierdoły .
      • g.dziwota Ceny w polsce 27.04.06, 08:55
        Co prawda informacja z poprzedniego tygodnia, ale zawsze pokazuje róznicę.
        18 kwietnia obserwowałwm ceny paliw na trasie Lublin - Warszawa.
        Na stacjach ORLENU były one w granicach 3,99 - 4,04 (w Płocku wtedy były po ok
        4,07). Najtańsze paliwo jakie widziałem po trasie miało cene 3,91.

Tankowałem się w Warszawie 22 kwietnia na stacji Auchan przy ul. Puławskiej
        płacąc bodajże 3,95 zł.
    • Gość: nest O R Z E Ł traci rynek !!!! IP: 193.59.95.* 27.04.06, 09:32
      Ceny w Płocku są bardzo wysokie to prawda, ja zawsze jadę do Warszawki z pustym
      bakiem, tam tankuje do pełna i wracam do Płocka. Kupuje zawsze na NESTE o 19-20
      groszy taniej niż w stolicy polskiej nafty... Brak konkurencji i dlatego paliwo
      w Płocku mamy takie drogie... Gdyby powstała stacja samoobsługowa taka jak
      NESTE to byłoby taniej, A odnośnie vitaya, to już nie nabijam punktów, bo
      szkoda przepłacać za paliwo a nagrody mizerne ... Może to ktoś z orleanu
      przeczyta i zrozumie, że kierowcy zaczną omijać stacje pkn bo ceny są zbyt
      WYSOKIE ! Firmie skurczy sie obrót, miejsze zyski i znów będzie płacz, że tracą
      rynek ... Obudź się orle obudź się ... !
    • Gość: trabantos Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.c153.petrotel.pl 27.04.06, 09:37
      Czytam te posty o paliwie od dłuższego czasu (bo przecież problem zawyżonych
      cen na paliwo w Płocku istnieje od lat) i zastanawia mnie jedna rzecz.
      Otóż płacimy ze swoich podatków ciężkie pieniądz na tzw. urząd antymonopolowy,
      na rzecznika obrony praw konsumenta czy jak sie ta firma tytułuje i myślę, że
      wszyscy ci urzędasy dbając o kondycje chodzą pieszo. Nie mają praw jazdy, nie
      używaja i nie tankuja paliwa. Gdzież oni są do diabła? Dostają jakieś premie za
      brak reakcji na opisywane tu zjawisko?
      To, że w Płocku paliwo jest najdroższe co nie oznacza , że najlepsze
      i "najświeższe"( sic) ale posiada w cenie narzut arogancji. Cena paliwa jest
      na Płock wyznaczana centralnie! I UWAGA, nie podwyższają tego ajenci stacji
      ORLEN. Praca tych stacji w systemie ORLEN jest skomputeryzowana tak dalece, że
      dostawy i sprzedaż są na bieżąco monitorowane co do litra i grosza. A więc
      przyczyny tak wysokich cen paliwa nie sa znane w stacji paliw.
      Wydaje sie konieczne aby w imieniu mieszkańców Płocka i okolic Ratusz
      wystapił ze skargą do stosownego urzędu i zarządał wysokiej kary oraz obniżenia
      cen do standardu krajowego. Karę nałożoną przeznaczyć na potrzeby w mieście.
    • Gość: Oszukany To jakaś farsa IP: *.c240.petrotel.pl 27.04.06, 10:12
      JAk baryłka na giełdzie drożeje to podwyżka jest z powodu podwyżek cen baryłki.
      Ale jeśli jej cena spada to raptem w Orlenie mówią, że to wpływu nie ma. Wiec
      poprostu ładują nas jak chcą. Ich tam pracujących może i stać ale mnie
      zarabiającego 700 zł na miech to już niestety nie stać.
    • Gość: bobola Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.c157.petrotel.pl 27.04.06, 10:16
      Tylko bojkot plockich stacji przez plockich kierowców może przynieść oniżkę cen.
    • Gość: Ja Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 27.04.06, 10:23
      Poniższego linku nie trzeba komentować. Widać jasno, że trzeba na rynek wpuścić stację przy hipermarkecie.

www.autocentrum.pl/?FF=403®ionid=6&placeid=-1&paliwoid=2&datum=2006-04-22&sortuj=2&pokaz.x=34&pokaz.y=9
      • Gość: luks24 Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 11:16
        to trzeba znow przestactankowac na orlenie przez jakis czas i moze cos to da
        ale bardzo w to watpie. mzoe tak ograniczyc kupowanie paliwa. tanowac za male
        sumy zeby tylko starczylo np na jade do pracy a tak to jechac rowerem,
        autobusem lub na piechotke i zalatwiac inne sprawy a auto na jakic czas
        odstawic.
    • Gość: jeszcze raz Ja Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 27.04.06, 11:46
      Czy ktoś dokładnie wie jak przeliczyć ile marży pobiera stacja.
      Ja próbuję i coś mi się nie zgadza. Cena hurtowa netto, którą dziś Orlen podaje na swojej stronie internetowej to 3234 PLN/m3. W zależności od gęstości za litr wychodzi 2,33 - 2,50 PLN/l. Przyjmuję przypadek skrajny 2,50 PLN/l. Myślę, że ta cena zawiera już akcyzę i opłatę drogową ale się chyba mylę bo wtedy marża wyniosłaby za dużo. Dziś tankowałem na stacji za 3,56 netto. Czyli marża ponad 1PLN (coś muszę źle liczyć).
      • Gość: zibi Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.c151.petrotel.pl 27.04.06, 12:16
        po prostu do ceny netto (już z akcyzą) dodaj jeszcze 22% VAT i to dopiero
        przybliży cię do ceny na pompie.
        A dokładnie to stacja kupując do ceny netto dolicza swoją marżę i dopiero 22%
        VAT.
        • Gość: Ja Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 27.04.06, 16:18
          Czyli się nie pomyliłem. Zdzierstwo.
    • Gość: radca Po co tankujecie w Płocku ? Przejechać się dalej IP: *.wirba.net / 88.220.32.* 27.04.06, 11:57
      spacerek w lesie przy okazji zrobić sobie i kilka łyków tlenu koniecznie w
      zagajniku sosnowym, zdrowotne
    • Gość: panda Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.plock.mm.pl 27.04.06, 12:38
      Tylko bojkot drogich stacji,tak po dwa razy wtygodniu wymusi na cwaniaczkach z
      warwszawy zmianę głupich zasad.Ale musi być solidarny!Może GAZETA mając duże
      możliwości docierania do mieszkańców pomoże zorganizować taki bojkot!Inaczej
      będą traktować nas jak dotąd i śmiać się w kułak z prowincjuszy,jak się nas tam
      nazywa!
    • Gość: krzysiek Eurosuper 95 3,99 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 17:58
      W bydgoszczy paliwo jest po3,99Es95
    • Gość: hf Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 27.04.06, 18:00
      Witam, myślę, że naprawdę należy się zastanowić co zrobić aby ceny paliwa były
      niższe. Po pierwsze: myślę, że na naszego prezydenta nie ma co liczyć. Jego
      szumne zapowiedzi o stacji KM dla wszystkich to tylko hasło(tak naprawdę nie
      robi nic bo wystarczy wpuścić konkurencję).Apel do Urzędu Ochrony Konkurencji i
      Konsumenta, myślę, że też nic nie wskura. Lobby orlenowskie jest tak
      duże...Myślę, że najwięcej możemy zrobić MY! Czy jest ktoś, kto lubi być
      naciągany, oszukiwany czy wręcz okradany? Myślę, że nie. Pomyślcie o tym. Bo te
      przymiotniki dotyczą nas wszystkich,kierowców. Oprócz stacji Orlenu mamy tylko
      Statoil i Shella w Cekanowie (nie piszę o mniejszych stacjach). Wiem, że cena
      jest tam taka sama, ale chodzi o zasadę. Nie tankujmy na Orlenie!!! Jedziemy w
      trasę? Wracając zatankujcie po drodze taniej! Wiem, że nie starczy to na długo
      ale Ci co decydują o cenie benzyny zobaczą spadek obrotów, mniej klientów itd.
      Może da im to do myślenia. Przede wszystkim będziemy mieć satysfakcję, że nie
      dorabiamy tych, którzy nie dość, że nas trują to jeszcze wyzyskują. Pozdrawiam
    • Gość: xxx Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.04.06, 20:25
      Ciekaw jestem kto obecnie dostarcza paliwo dla KM Płock? Kto pojedzie do stacji
      paliw zlokalizowanej przy ul. Przemysłowej? Tylko nieliczni to uczynią.
      Przecież wiadomo, że stacja paliw KM nie jest w stanie konkurować ze
      sztandarowymi PKN ORLEN S.A. Niech miasto zezwoli na budowę stacji paliw
      w "normalnej" lokalizacji, a nie w dzielnicy Przemysłowej. Szkoda pieniędzy
      podatników na modernizację stacji, która jest z góry skazana na porażkę.
      Przecież można pozyskać grunty, jeżeli miasto ich nie posiada przy nowo
      budowanych drogach dojazdowych do drugiej przeprawy mostowej oraz obwodnicy
      Płocka.
    • rumcajs_m Re: Nasz drogi sąsiad 27.04.06, 20:57
      Dziś na trasie Płock-Gdańsk i w samym Gdańsku, cena benzyny 95 na stacjach
      Orlenu (premium) oscylowała w granicach 4,25, a na jednej ze stacji z logo
      Petrochemii widziałem cenę 4,09 (chyba, że się wyświetlacz zepsuł :) ). Na
      stacjach Lotosu na tej trasie można było zatankwoać za 4,14-4,19 zł/litr.
    • Gość: 777 Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 21:03
      Mnie kiedyś w czasie tankowania samochodu w okolicach Lublina wyjaśniono
      dlaczego w Płocku mamy najdroższe paliwo i teraz już wiem!

W PŁOCKU PALIWO JEST NAJŚWIEŻSZE ! To jest powód do wysokiej TU jego ceny.
      Podobnie jak z mięsem, pieczywem, ogórkami...
      • g.dziwota Re: Nasz drogi sąsiad 27.04.06, 21:56
        Gość portalu: 777 napisał(a):

> Mnie kiedyś w czasie tankowania samochodu w okolicach Lublina wyjaśniono
        > dlaczego w Płocku mamy najdroższe paliwo i teraz już wiem!
        >
        > W PŁOCKU PALIWO JEST NAJŚWIEŻSZE ! To jest powód do wysokiej TU jego ceny.
        > Podobnie jak z mięsem, pieczywem, ogórkami...

Hehe.
        To już wiadomo od dawna.
        Gryzie sie to z logiką (coby nie pisać z podstawowymi prawami ekonomii).
        Że w mieście producenta, czy w sklepie przyfabrycznym (tzn. na stacjach
        paliwowych) produkt jest najtańszy (ze względu na najmniejze koszty transportu).
        Ot i cała polityka.
    • Gość: nie tankuję na orl Re: Nasz drogi sąsiad IP: *.c240.petrotel.pl 27.04.06, 21:32
      Cwaniaki z W-wy ciągną ile się da!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka