Dodaj do ulubionych

Wraca sprawa Galerii Wisła

18.10.06, 14:42
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3689939.html
W niedzielę pójdę do kościoła i dam na mszę, żeby nikomu nie zadrżała ręka nad
podpisaniem zgody pod zabudowę. Ostatnie pieniądze z październikowej pensji
wydam, żeby się powiodło!
Idzie ktoś ze mną? ;]

PS. stuntman, to może byś w końcu podzielił się z nami tą wielką, wielką
tajemnicą, skoro, jak sam się przyznałeś na głównym, nic z niej nie wyniknie?
Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 18.10.06, 15:08
      ten projekt był/jest bardzo fajny więc może nowy inwestor go odkupi razem z udziałami? i wbrew pozorom to bardzo dobrze że inwestycję przejmuje jakiś porządniejszy inwestor, w dodatku C&W GWARANTUJE dobrą komercjalizację obiektu ... uważam tą zmianę na zmianę na duuuży plus, oby WRESZCIE coś się zaczęło dziać
      • stuntman Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 18.10.06, 17:01
        Podejrzewam, że projekt został w całości sprzedany i forma Galerii Wisła już
        się nie zmieni. Jest na to za mało czasu, a Wisła jest już od jakiegoś czasu
        komercjalizowana przez firmę C&W - gdyby zmieniono znacząco koncepcję trzeba by
        renegocjować wszystkie umowy. Część informacji (m.in. o wielosalowym kinie -
        konkretnie ma być 6 sal) podała już Wyborcza, tak więc przecieki zaczynają
        powoli wychodzić. Szukam nowych kontaktów, mam nadzieję że teraz już szybko uda
        mi się uzyskać zgodę od nowego inwestora na prezentację Galerii na SPI.
        • stuntman Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 18.10.06, 17:13
          Wiadomość z ostatniej chwili - dzisiejsza papierowa Wyborcza zamieściła
          wizualizacje Galerii Wisła! Projekt jest zdecydowanie inny od poprzedniego
          (prowadzonego przez Zasadę) i jak na mój gust wizualnie skromniejszy.
          Niniejszym wcześniejsze wizualki i projekty tracą rację bytu, chociaż możliwe
          że Galeria zmienia się tylko wewnętrznie a wnętrze pozostaje bez zmian.
          Postaram się niedługo zeskanować i podlinkować te zdjęcia. Dzwoniłem przed
          chwilą do Caelum, ale dopiero jutro będę mógł porozmawiać i tym samym może
          wydębić oryginalne wizualizacje oraz dowiedzieć się jakichś konkretów.
    • stuntman Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 18.10.06, 17:38
      Wizualizacje (skany) trzeciej już koncepcji Galerii Wisła:
      inwestycje.e-plock.pl/upload/galeriawisla1.jpg
      inwestycje.e-plock.pl/upload/galeriawisla2.jpg
      • konrad_wp Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 18.10.06, 18:01
        Spoko ... nie jest źle ... projekty oceniam jako równorzędne. ... może ten jest
        trochę bardziej stonowany ale moim zdaniem i tak będzie prezentował się w
        porządku...

Zauważyliście że projekt przewiduje kładkę nad Wyszogrodzką? Moim zdaniem dobry
        pomysł ...
        • stuntman Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 18.10.06, 18:06
          O kładce mówiło się już od jakiegoś czasu w związku z Pasażem Paderewskiego,
          może był taki wymóg ze strony miasta? Co do obecnego projektu to podoba mi się
          on zdecydowanie słabiej - zbyt klockowaty i za mało nowoczesny.
          • konrad_wp Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 18.10.06, 19:39
            Kwestia gustu :-) Przy tym obecnym poprzedni projekt wydaje mi się nieco
            kiczowaty ... jakiś taki "plastikowy". Nie wiem jak to ująć słowami :) Będzie
            dobrze ... bo kiedyś musi :)

PS. Najbardziej rozbawił mnie ten odrzutowiec na drugim renderze ... LOL :)
            • stuntman Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 18.10.06, 21:10
              Fakt, pewne elementy w poprzednim projekcie były nieco tandetne (jak np. rurowy
              totem nad wejściem), ale budynek nie był tak monotematyczny i po prostu smętny.
              Podobał mi się motyw-logotyp Galerii Wisła ('W' przechodzące w fale) oraz
              aluminowa fasada narożna. Poza tym myślałem, że jesteś zwolennikiem właśnie
              takiej zabudowy komercyjnej?
              • konrad_wp Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 18.10.06, 22:36
                Wiesz, projekty mają to do siebie że są tylko projektami... zupełnie inaczej
                może być efekt finalny vide PERN i jego kloc który miał być perełką Płocka...
                generalnie projekt "trzeci" sprawia wrażenie takiego który gdy będzie
                zrealizowany będzie robił najlepsze wrażenie ...
                • stuntman Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 18.10.06, 23:42
                  PERN to spieprzył ktoś nieprzemyślanymi decyzjami co do zamontowana bezbarwnego
                  szkła. Jeśli zaś chodzi o Wisłę to wszystko byłoby OK, gdyby nie ściana jak z
                  więzienia od strony al. Jana Pawła II - bez okien, bez jakichś ciekawszych
                  elementów architektonicznych - po prostu wielki jednostajny mur.
                  • konrad_wp Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 19.10.06, 08:19
                    Wszystko zależy od tego czy to wykończą - jeśli piaskowcem to będzie bardzo fajnie wyglądać, coś a'la Centrum Jasna w W-wie tyle że bez okien (jeden z najbardziej miastotwórczych budynków w Centrum)....wcale nie musi wyglądać to jak więzienna ściana - zauważ, że kolumnada tworzy takie "wcięcie" z jednej i drugiej strony tej części Galerii więc nie będzie wrażenia "twierdzy"...
    • czytelnik.prasy Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 24.10.06, 21:54
      Dziś pisali też w TP o tej Galerii. Pozwolenie na budowę oczywiście mają,ale
      chcą jeszcze wprowadzić ostatnie poprawki,chcieli by zacząć budowę późną
      jesienią lub zimą,ale ze względu na aurę lepiej obiecać ostry początek prac
      wiosną. Ponoć w 6-cio salowym kinie operatorem ma być Multikino,itp.
      Aha - w weekend mają się pojawić podświrtlane tablice promujące tę inwestycję i
      informujące o terminach,najemcach,itp... Ciekawe.
      • konrad_wp Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 25.10.06, 08:26
        Super! Liczę na to że jak te tablice się pojawią to ktoś je porządnie obfotografuje :))) Co do Multikina - jestem bardzo "za" , to oprócz CC moim zdaniem najlepszy operator , w tej chwili Multikino 6 sal + 4 sale Nowego Przedwiośnia to optimum dla Płocka. Trzymajmy kciuki!
        • stuntman Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 25.10.06, 08:41
          Co do optimum to w pełni się zgadzam - spełnia się najlepszy możliwy
          scenariusz. Jeśli zaś chodzi o tablice i obfotografowanie to nie musisz już
          czekać - podaję linki do wizualizacji, które dostałem od Caelum:
          inwestycje.e-plock.pl/content/images/galeriawisla01b.jpg
          inwestycje.e-plock.pl/content/images/galeriawisla02b.jpg
          inwestycje.e-plock.pl/content/images/galeriawisla03b.jpg
          inwestycje.e-plock.pl/content/images/galeriawisla04b.jpg
          Wkrótce Galerię Wisła wrzucę na SPI (może to być już dzisiaj), czekam tylko na
          akceptację tekstu od inwestora. Po wpadce GW, że niby Zasada się wycofał (w
          rzeczywistości tylko odsprzedał część udziałów Caelum i Gazeta musiała dać
          sprostowanie na pół strony :) autoryzują wszystkie teksty na temat Galerii.
          • igal4 Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 27.10.06, 21:30
            Dziś jakaś ekipa coś grzebała od strony stacji Bliska, nie zauważyłem cieżkiego
            sprzętu, robili coś przy płocie. Zapewne prace nie związane szybkim rozpoczęciem
            budowy inwestycji.
    • abrakadaber Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 28.10.06, 14:25
      dzisiaj od rana umieszczają na ogrodzeniu wielkie kolorowe reklamy galerii. są
      jakieś wizualizacje. z info wynika, ze w galerii ma być 120 sklepów, 10
      kawaiarni restauracji, delikatesy i kino.
      mam nadzieję, ze tej inwestycji już nic nie zatrzyma...
      • stuntman Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 28.10.06, 16:27
        Oto i te plakaty:
        inwestycje.e-plock.pl/upload/plakatywisla.jpg

Patrząc na Podolszyce, bardzo żałuję że cały Płock nie może się w takim tempie
        rozwijać. Nie trzeba by się wstydzić przed przyjezdnymi zapyziałego śródmieścia
        (szczególnie okolic Nowego Rynku i Bielskiej).
        • konrad_wp Re: Wraca sprawa Galerii Wisła 28.10.06, 16:30
          Super super super !!! Jestem już prawie pewien że nic nie zatrzyma tej
          inwestycji... WRESZCIE !!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka