Dodaj do ulubionych

Inwestycje - na razie nie widać

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 22:02
Wiem,że temat już był taki na forum,na temat inwestycji handlowo - usługowych.
Czytając prasę lokalną i obserwując otoczenie dochodzę do takich wniosków :

1. Nie wiem,kiedy się Kaufland wybuduje - jeszcze nie zaczęli,a już dawno
były ogłoszenia
o pracę tam - nawet nie widać śladów działalności budowlanej na miejscu
lokalizacji. Chociaż
będzie to zapewne prosty budynek - wielkości Championa,o stylistyce Leader
Price,to jego budowa musi
potrwać kilka miesięcy. Ciekawe,czy to wogóle wypali ? To samo z Plusem.
Zresztą nie było nic
ostatnio w lokalnej prasie na ten temat.

2. Centrum rozrywki na Podolszycach - coś może ruszyć najwcześniej przełom
maja i czerwca - zobaczymy.

3. Tesco - zanim radni-bezradni przedebatują za i przeciw - i się rzecz jasna
zgodzą - to może budowa ruszy,ale nie
wiem czy w tym roku.

Chociaż - z drugiej strony - zdarza się że najpierw rusza budowa,a dopiero
piszą o tym za dzień-dwa,
tak było z Auchan,McDonald's na Podolach czy Lidl.

Na razie jedyną inwestycją - która już się zmaterializowała jest drugi Mc -
na Podolach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Strucho Re: Inwestycje - na razie nie widać IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 00:21
      Co do Kauflanda też ostatnio miewam wątpliwości, nie mówiąc już o Tesco, o
      którym nastała cisza jak makiem zasiał. Problem tylko w tym, że oprócz tych
      inwestycji nie ma żadnych innych propozycji na przyszłość odnośnie handlu i
      usług. W Płocku na pewno przydałoby się duże i nowoczesne centrum handlowe bez
      hipermarketu typu galeria handlowa. Poza tym widziałbym również Carmana i
      jakiś sklep outletowy jak np. Factory, a mój Number One to MediaMarkt.
      • Gość: Ob. Serwator Re: Inwestycje - na razie nie widać IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 19:20
        Z tego co czytałem - sprawę Tesco mieli dyskutować bez-radni na kwietniowej
        sesji,w związku z tym,że gotowe są wyniki badań oddziaływania nowych obiektów
        wielkopowierzchniowych. Ale że są bez-radni to nie będą radzić już w kwietniu.
        A sprawa Kauflanda rzeczywiście się przeciąga,chociaż prezydent mówił że
        niestety nie może już zablokować Kauflanda. Ale napewno będzie zdeterminowany
        aby nie dopuścić do budowy hipermarketu. Jestem apolityczny,ale nie życzę sobie
        aby jedynym sukcesem rządzącej ekipy było niewpuszczenie Kauflanda czy Tesco.
        Zresztą z faktu budowania takich obiektów czyni się wielką sprawę polityczną. A
        to są inwestycje służące zwykłym ludziom,a nie politykom do rozgrywek
        (rozgrywki takimi argumentami toczyły się pomiędzy oboma kandydatami na
        prezydentów - ja nie pozwolę,ja też nie pozwolę). A jeszcze jest z pewnością
        miejsce na jeden duży obiekt,zresztą oszołom powinien mieć konkurencję. Tak
        więc na razie pozostaje czekać i obserwować.
        • Gość: Strucho Re: Inwestycje - na razie nie widać IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.03, 22:52
          Też uważam, że do takich inwestycji nie powinna mieszać się władza, powiem
          więcej - jeśli jest takie społeczne zapotrzebowanie (a wszystkie znaki na
          ziemii i niebie mówią że jest) powinna ściągać inwestorów i zrobić wszystko
          aby było to najlepsze z możliwych rozwiązanie, a nie kolejny
          bylejaki "magazynio" w stylu Kauflanda. Rozumiem, że jest to temat dla
          niektórych kontrowersyjny, ale patrząc na mapę Polski widzę, że Płock chce być
          pod tym względem świętszy od papierza, co na pewno nie jest dobre dla klientów
          hipermarketów i całego Płocka. Brak nowoczesnej bazy handlowej jest raczej
          czynnikiem zniechęcającym turystów i inwestorów. Skoro już nawet taki
          Włocławek ma Reala i Tesco, a my tylko Auchan to coś tu jest nie tak. I bardzo
          proszę osoby, które nie korzystają z hipermarketów, żeby nie mówiły że i tak
          mamy o jeden za dużo bo są to głosy bezcelowe i nie mające żadnych konkretnych
          podstaw.
          A poza tym to uważam, że w Płocku jest miejsce nie tylko na jeden ale nawet na
          2 nowe hipermarkety, w tym jedno duże centrum handlowe trzeciej generacji,
          jakie już zaczyna się budować w miastach niewiele większych od Płocka. Skoro
          możemy mieć dwa McDonaldy, możemy mieć i dwa (lub trzy) hipermarkety.
          • Gość: Opolanin Re: Inwestycje - na razie nie widać IP: *.chello.pl 23.04.03, 00:37
            Nie jestescie odosobnieni, w Opolu też jest tylko jeden hipermarket REAL, a to
            miasto wojewódzkie, jest co prawda Makro,Obi,Castorama i Media Markt, ale jak
            przyjdzie sobota i niedziela to w REALU nie ma nawet gdzie igły włożyć. TESCO
            też miało budować swój market ale cisza, tak jak u was. Jest jeszcze kilka
            działek przewidzianych na sklepy wielkopowierzchniowe, może cos sie ruszy
            • Gość: Strucho Re: Inwestycje - na razie nie widać IP: *.visp.energis.pl 23.04.03, 22:23
              To jak duży jest ten wasz Real (ilość kas, powierzchnia hali sprzedażowej), że
              jest w nim tak ciasno? Czy w Opolu wypracowano może jakieś skuteczne
              sposoby "lobbowania" za hipermarketami? Czy są u was średnie obiekty handlowe
              typu Champion, Kaufland, Lidl?
              • Gość: opolanin Re: Inwestycje - na razie nie widać IP: *.chello.pl 24.04.03, 08:47
                REAL? chyba jak wasz AUCHAN, ok.15 tyś. m2 powierzchni handlowej i trzydzieści
                kilka kas. Jest Champion i Lidl (ma być budowany drugi) Jest też dużo sklepów
                typu Biedronka,Albert,Rema 1000 i wiele innych. To chyba mniej więcej tak jak u
                was w Płocku.
    • Gość: MK Re: Inwestycje - na razie nie widać IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 07:57
      Gość portalu: Ob. Serwator napisał(a):

> 1. Nie wiem,kiedy się Kaufland wybuduje - jeszcze nie zaczęli,a już dawno
      > były ogłoszenia
      > o pracę tam - nawet nie widać śladów działalności budowlanej na miejscu
      > lokalizacji.

rozmawiałem z znajomą, która bedzie pracować w tym Kauflandzie (na razie jest
      na szkoleniu w innym mieście). Z tego co mi mówiła to oni sami nie wiedzą
      dokladnie kiedy postawią tutaj swój sklep, podobno Polibuda dużo sobie krzyczy
      za teren i o to sie toczy cała walka :-)))

• |konrad| Re: Inwestycje - na razie nie widać 27.04.03, 23:43
      Wyszperałem ciekawy artykulik :

www.tygodnik-plocki.pl/temat3.htm
      Mnie najbardziej ucieszyła jedna rzecz (bo w to , że centrum powstanie nie
      wątpię) a dokładnie to , że po drugiej stronie Wyszogrodzkiej stanie siedziba
      PERN-u. Liczę na ciekawą , nowoczesną architekturę. A może ktoś z forumowiczów
      wie jak ta przyszła siedziba ma wyglądać ??
      • Gość: czytelnik Re: Inwestycje - na razie nie widać IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.03, 16:50
        O siedzibie PERNU jeszcze nigdzie nie pisali,natomiast o nowych marketach tak,
        w ostatnim Życiu Płocka był na pierwszwej stronie ogólnikowy artykuł
        potwierdzający Kauflanda i wielkie chęci Tesco. A w GnM był cytat z NMP (jako
        ciekawostka z cyklu "wczoraj przeczytane"),gdzie wyrażane są obawy w związku z
        powstaniem Kauflanda i Tesco. Tak więc o tych sprawach coraz głośniej chociaż
        brak konkretów. Tesco musi przejść przez głosowanie,po przedstawieniu projektu
        radnym.
      • Gość: Strucho Re: Inwestycje - na razie nie widać IP: *.visp.energis.pl 28.04.03, 23:08
        Też to zwróciło moją uwagę. Sądzę jednak, że w tekście chodziło bardziej o to,
        iż teren ten jest przeznaczony pod biurowiec PERNu niż że jest już pewne iż
        tam stanie.
      • Gość: czytelnik Re: Inwestycje - w dzisiejszym tygodniku IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.03, 20:55
        W artykule napisano :
        1) najwcześniej powstanie chyba Plus
        2) Kufland - przestój,bo trzeba rozpatryć odwołanie PSS-ów wobec decyzji
        pozwalającej na Kauflanda. Tak to już by dawno wyrósł z ziemi.
        3) Tesco - bezradni muszą przegłosować,ale kiedy oni się zbiorą ? I czy jeszcze
        się zbiorą w tym składzie ? Zresztą mają ważniejsze problemy na głowie.
        • Gość: Strucho Re: Inwestycje - w dzisiejszym tygodniku IP: *.visp.energis.pl 02.05.03, 11:39
          Nasuwają mi się jeszcze dwa pytania
          - gdzie miałby stanąć Plus?
          - jakie są szanse, że Tesco powstanie?
          Z tym drugim pytaniem zwracam się do wszystkich zainteresowanych nowymi
          placówkami handlowymi osób. Jak sądzicie, jak duże szanse są obecnie że Tesco
          jednak powstanie? Obawiam się, że nasi kochani włodarze niewybudowanie
          hipermarketu będą chcieli uznać za sukces a nie porażkę...
    • Gość: czytelnik_forum Centrum Rozrywki IP: 195.117.140.* 08.05.03, 19:17

>
      > 2. Centrum rozrywki na Podolszycach - coś może ruszyć najwcześniej przełom
      > maja i czerwca - zobaczymy.
      >

W Pulsie Biznesu (w sieci fragment artykułu,trochę też na stronie dziennik
      budowy Atlas'u)napisali że będzie kosztować 55-60 mln zł,budowa ruszy w trzecim
      kwartale b.r,wszystko będzie gotowe w czerwcu 2004. Czyli nie tak szybko jak
      wszyscy myśleli i czytali - że już na te święta Bożego Narodzenia,niestety.
      Trzeba poczekać,na początku w GnM pisano że budowa ruszy w maju bądź czerwcu.
    • roman_j Coś widać... 02.06.03, 18:02

> 1. Nie wiem,kiedy się Kaufland wybuduje - jeszcze nie zaczęli, a już dawno
      > były ogłoszenia o pracę tam - nawet nie widać śladów działalności budowlanej
      > na miejscu lokalizacji.

Ostatnio w tym rejonie pojawily sie baraki, dźwig i wiele wskazuje na to, że
      będą tam coś wkrótce budować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka