Dodaj do ulubionych

W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci

03.05.07, 17:35
mają rację- smród rozchodzi się w odległości kilku kilometrów na wszystkie
strony i czasami bywa nie do zniesienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Student Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 17:47
      Ludzi, nie wysypisko a składowisko!!! chyba redaktorzy nigdy się nie nauczą :]
      • Gość: other_side Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.c250.petrotel.pl 03.05.07, 19:08
        Istotnie, czasami capi stamtąd nieźle (dobrze czuć to z DW555). Powinno się coś
        z tym zrobić.
        • Gość: dumny Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 21:48
          OK!
          kolego mówisz żeby coś z tym zrobić-muszę cię jednak poprawić.
          zacząć trzeba od tego żeby jak najszybciej usunąć panów Prezesów
          to przede wszystkim oni winni są za wydzielanie sie trujących substancji ze
          składowiska. Trzeba usunąć przyczynę choroby, a potem zając się
          objawami!!!!!!!!!!!!!.
          Jest w Płocku dużo fachowców którzy zarządzaliby ZUOKiem lepiej!
          Trzy lata temu ZUOKiem zarządzali inni prezesi mający pojecie i ideały, ale
          przede wszystkim działali w zgodzie z przepisami, etyka i technologią utylizacji
          odpadow w tym zakladzie.
          Dzisiaj panowie "folwarczą sie w ZUOK mając za nic wszystko i wszystkich /dzięki
          poparciu PIS/
          To na czym im zależy to osiągnięcie wyniku finansowego za wszelka cenę. ponieważ
          ma to bezpośrednie przełożenie na wysokość prezesowskich premii,
          Tak tez kolego zrobić trzeba, ale nie cos tylko konkretny ruch- ale to jest w
          gestii Pana Prezydenta –który jest podobno praworządny .
      • Gość: menel Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.07, 19:17
        Jeśli jedynym źródłem smrodu jest metan, to prezes Janicki ma całkowitą rację,
        tam nic nie cuchnie i nie może cuchnąć, bo metan jest w zasadzie bezwonny, o
        czym każdy może się przekonać odkręcając kurek kuchenki gazowej.
        Ale tam jednak cuchnie niemiłosiernie, bo cuchnie fermentująca, gnijąca
        beztlenowo - procesy z udziałem bakterii, słowem rozkładająca się materia
        organiczna zawarta w odpadach komunalnych (resztki jedzenia, biała, tłuszcze,
        resztki roślinne, pampersy z zawartością, itp). Materia organiczna zawiera
        węgiel, azot, siarkę, fosfor i jeszcze trochę pierwiastków, które powodują że
        produktami rozkładu obok metanu są siarkowodór, merkaptany, amoniak oraz inne
        jeszcze cuchnące związki.
        Cudów nie ma, gnijące śmieci organiczne muszą śmierdzieć.
        Aby nie śmierdziały należałoby zmienić technologię - całkowicie wyeliminować
        składowanie na otwartej hałdzie. Wszystkie części organiczne poddawać
        fermentacji w kierunku metanu w hermetycznych zbirnikach oraz kompostowaniu tj.
        biodegradacji z dostępem powietrza przy jednoczesnym odwentylowaniu odorów i
        ich dopalaniu.
        Jakimś rozwiązaniem jest spalarnia odpadów komunalnych - nie ma wówczas hałdy
        gnijących i cuchnących śmieci a ponadto uzyskuje się energię (prąd, para,
        ciepła woda).
        • Gość: ... Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 21:40
          Przejeżdżałam tamtędy kilka dni temu fetor niesamowity.Taki zaklad nie powinien
          być blisko osiedli
          • Gość: marcin Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: 212.2.100.* 03.05.07, 22:10
            skoro prezesowi nie smierdzi niech postawi dom w okolicy wysypiska i delektuje
            sie tym zapachem "stokrotek"....
            ....jak tam przejezdzam autem wciskam pedal gazu do dechy i wstrzymuje oddech
            tak tam cuchnie....
            ....ludzie mieszkajacy tam przezywaja katorge....
            ....mam nadzije ze wojt gminy zrobi z tym porzadek i nie poprze
            rozbudowy "smierdziela"
            • Gość: f Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 00:09
              Taki zakład jak ZUOK musi istnieć bo co do tego nie ma wątpliwości,jednak ja
              jestem za tym aby przyjmował tylko odpady z płocka i okolic , zadnych smieci z
              gostynina, sochaczewa a tym bardziej z warszawy , bo w krótkim czasie nawet te
              dwie nowe projektowane kwatery na nic sie nie zdadzą , prezesi zarobią a nam
              zostanie przysłowiowe g...
          • Gość: szoler Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:17
            ja tamtedy przejezdzam kilka razy w ciagu dnia i boje sie tylko o to zeby tam
            nie stanal policjant z radarem .to co robie to: gaz do dechy,wylaczony
            wentylator,zamkniete okna,i wdech,troche to pomaga.dopiero jak mine to
            smierdziowisko to zaczynam oddychac i otwieram wszystkie okna.
            kiedys slyszalem ze z takiej jednej kupy jak te cztery w kobiernikach to
            wydobywa sie milion metrow szesciennych biogazu na rok i tak gazuje przez 30 lat
            a nawet jeszcze dluzej
        • ciffan Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci 04.05.07, 20:58
          Gazem w kuchenkach gazowych jest propan-butan, gwoli ścisłości.
          Jednak z dodatkami zapachowymi (aby było czuć ulatniający się gaz, więc mimo
          wszystko są bezwonne, jak metan).
          • Gość: menel Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.07, 17:52
            ciffan napisał:
            > Gazem w kuchenkach gazowych jest propan-butan, gwoli ścisłości.

to zależy w czyjej: jak ktoś ma gaz z butli, to ma propan-butan, natomiast gaz
            z sieci to gaz ziemny czyli metan.
            różnica ma istotne znaczenie dla bezpieczeństwa urządzeń i użykowników z uwagi
            na różną wartość opałową i odpowiednio dobrane średnice dysz w palnikach.
            • ciffan Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci 05.05.07, 19:45
              Tak jest, wszystko się zgadza.
      • Gość: korektor Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:21
        bo te redaktory są niedouczone -a w wyborczej jest półtora redaktora i do tego
        dyslektyka zawodowego
      • Gość: Przyjaciel Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.plock.mm.pl 17.05.07, 22:54
        No to szykuje się zmiana Zarządu w ZUOK Kobierniki, tylko czemu tak późno.
        • Gość: dumny Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 08:42
          OOOOOOOOOOO B Y S MIAŁ RACJE !!!

pozdrawiam mądrych Polaków !
          Dumny Polak
    • Gość: Przyjaciel Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.plock.mm.pl 04.05.07, 01:26
      Taki zakład jak ZUOK trzeba prowadzić zgodnie z technologią a nie
      eksperymentować i muszą to robić fachowcy a nie nauczyciel z alkoholikiem
      przydupasem ks. Wielgusa. Panowie Prezesi poszli na całość w oszczędnościach i
      maksymalizacji zarabiania pieniędzy a przecież to nie o to w tym chodzi, tylko
      o to by Miasto Płock miało jak najdłużej swoje składowisko. Przyjmowane odpady
      np. z Warszawy, Łodzi (tysiące ton) były wcześniej składowane i nie nadawały
      się do segregacji bo już gniły, dlatego kierowano je od razu na składowisko
      obecnie większość odpadów z miasta jest tylko przeładowywana i kierowana na
      składowisko. A przyczyn smrodu jest kilka, podstawową jest to że
      ZUOK od jakiegoś czasu przestał odzyskiwać odpady organiczne ze śmieci co każdy
      może zauważyć po nie obracającym się ogromnym biostabilizatorze, produkcja
      kompostu była nieopłacalna ale dzięki niej balast trafiający na składowisko
      zostawał pozbawiony organiki która potem gnije i jest przyczyną nieprzyjemnego
      fetoru, inną sprawą jest to że wyprodukowanego kompostu nikt nie chciał, ale
      za to ZUOK zajął się produkcją pachnącego kompostu z liści i biomasy. Następną
      przyczyną jest to że technologia w zakładzie przewidywała prasowanie w kostki
      balastu trafiającego na składowisko na specjalnej prasie o nacisku ok. 80t, z
      oszczędności zaniechano prasowania i odpady luzem trafiają do niecki
      odpowiednio szybciej ją zapełniając (gdzie tu oszczędność) i stąd ta ilość
      folii na okolicznych drzewach i polach poza tym w przypadku prasowania dostęp
      powietrza i tlenu był praktycznie niemożliwy co zatrzymywało procesy gnilne.
      Następnym problemem jest złe prowadzenie składowisk mianowicie ok. 3-4 metrowa
      warstwa odpadów winna być przesypywana warstwą ziemi a na kobiernikach tak
      robią jak WIOŚ jedzie albo przesypują kompostem. Jak widać problemów jest wiele
      ale wynikają one głównie z niewiedzy i celowego działania , dlatego zastanawiam
      się dlaczego Pan Prezydent nie wyrzucił tych kolesi skoro już niepotrzebne są
      głosy na Radzie Teamu Sylwestra W, a i Wielgusa nie ma już w Płocku, a
      niedługo możemy nie mieć wysypiska dla miasta i trzeba będzie wozić po 300zł za
      tonę za co zapłacą mieszkańcy Płocka dlatego może warto by takim zakładem
      kierowali fachowcy a nie ludzie z klucza i w dodatku bez głowy.
      • Gość: wkurw...y Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.c240.petrotel.pl 04.05.07, 10:25
        Cieeszę sie, że dyskusja została podjęta. Jako mieszkaniec okolicy, na którą
        rozchodzi się smród z "sortowni" stanowczo protestuję przeciwko działalności w
        obecnej formie. Ja nie jestem fachowcem od śmieci. Moge tylko potwierdzić, że
        jeszcze 2-3 lata temu smród w mojej okolicy pojawiał sie 2-3 razy w roku latem
        (mieszkam w Wyszynie). Teraz dzieje się to notorycznie i smród jest bardziej
        intensywny.
        APELUJĘ DO WÓJTA WAWRZYŃSKIEGO
        Proszę nie dopuścić do dalszego obniżania atrakcyjności inwestycyjnej naszego
        terenu i proszę o pomoc w pozbyciu się problemu, proszę nie ustępować i nie dać
        się zwieść pustym obietnicom o świetnej technologi (tak jak w obecnym
        przypadku). Proponuję zrobić wysypisko na Starym Rynku - ekologiczne, nie
        śmierdzące:). Mieszkańcy gminy chętnie Pana poprą we wszelkich działaniach.
        Proszę umożliwić nam dyskusję na oficjalnym forum i dać prawo wypowiedzenia się
        w dowolnej, ale oficjalnej formie.
        Poza tym, chyba z gorzelni, jeździ tutaj po okolicy taki beczkowóz (chociaż
        ostatnio rzadziej) i wylewa jakiś syf na pola. Potem śmierdzi nie do
        wytrzymania. To też problem smrodu. który gnębi mieszkańców.
        Trzymam kciuki i pozdrawiam.
        • Gość: jas Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 07:13
          całkowicie popieram, nie może być tak dalej trzeba zamknąć składowisko, w ten
          sposób zatrują Skrwę, a dalej Wisłę. Panie Wójcie w Panu nadzieja.
        • Gość: kola Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:29
          2-3 lata temu wysypiskiem zarządzali inni Prezesi
          tym aktualnym Prezesom powinien przyjrzec sie prokurator( ale nie ten z PiS)
      • Gość: M.Modzelewski Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.plock.msk.pl 04.05.07, 15:16
        Gość portalu: Przyjaciel napisał(a):
        > Taki zakład jak ZUOK trzeba prowadzić zgodnie z technologią a nie
        > eksperymentować i muszą to robić fachowcy a nie nauczyciel z alkoholikiem
        > przydupasem ks. Wielgusa. Panowie Prezesi poszli na całość w oszczędnościach i
        > maksymalizacji zarabiania pieniędzy a przecież to nie o to w tym chodzi, tylko
        > o to by Miasto Płock miało jak najdłużej swoje składowisko. Przyjmowane odpady
        > np. z Warszawy, Łodzi (tysiące ton) były wcześniej składowane i nie nadawały
        > się do segregacji bo już gniły, dlatego kierowano je od razu na składowisko
        > obecnie większość odpadów z miasta jest tylko przeładowywana i kierowana na
        > składowisko. A przyczyn smrodu jest kilka, podstawową jest to że
        > ZUOK od jakiegoś czasu przestał odzyskiwać odpady organiczne ze śmieci co każdy
        >
        > może zauważyć po nie obracającym się ogromnym biostabilizatorze, produkcja
        > kompostu była nieopłacalna ale dzięki niej balast trafiający na składowisko
        > zostawał pozbawiony organiki która potem gnije i jest przyczyną nieprzyjemnego
        > fetoru, inną sprawą jest to że wyprodukowanego kompostu nikt nie chciał, ale
        > za to ZUOK zajął się produkcją pachnącego kompostu z liści i biomasy. Następną
        >
        > przyczyną jest to że technologia w zakładzie przewidywała prasowanie w kostki
        > balastu trafiającego na składowisko na specjalnej prasie o nacisku ok. 80t, z
        > oszczędności zaniechano prasowania i odpady luzem trafiają do niecki
        > odpowiednio szybciej ją zapełniając (gdzie tu oszczędność) i stąd ta ilość
        > folii na okolicznych drzewach i polach poza tym w przypadku prasowania dostęp
        > powietrza i tlenu był praktycznie niemożliwy co zatrzymywało procesy gnilne.
        > Następnym problemem jest złe prowadzenie składowisk mianowicie ok. 3-4 metrowa
        >
        > warstwa odpadów winna być przesypywana warstwą ziemi a na kobiernikach tak
        > robią jak WIOŚ jedzie albo przesypują kompostem. Jak widać problemów jest wiele
        >
        > ale wynikają one głównie z niewiedzy i celowego działania , dlatego zastanawiam
        >
        > się dlaczego Pan Prezydent nie wyrzucił tych kolesi skoro już niepotrzebne są
        > głosy na Radzie Teamu Sylwestra W, a i Wielgusa nie ma już w Płocku, a
        > niedługo możemy nie mieć wysypiska dla miasta i trzeba będzie wozić po 300zł za
        >
        > tonę za co zapłacą mieszkańcy Płocka dlatego może warto by takim zakładem
        > kierowali fachowcy a nie ludzie z klucza i w dodatku bez głowy.

Brawo za powyższy tekst.
        Od siebie dodam. Będąc radnym przestrzegałem byłego prezydenta Dretkiewicza,
        ówczesnych radnych, dzisiaj prezydentów Mirosława Milewskiego i Tomasza
        Kolczyńskiego, przed konsekwencjami usytuowania skłądowiska śmieci w
        Kobiernikach. Drętkiewicza wręcz "oskarżałem" za działania sprzeczne z interesem
        Płocka. Nikt mi nie wspomógł. Tylko przypominano mi, że nie jestem prokuratorem.
        Dlatego tez wymienieni panowie nie sa w stanie naprawić swych błędów.
        Dziś Andrzej Drętkieiwcz pobiera pobory z publicznych pieniędzy, nie poczuwając
        sie do winy i poniesienia odpowiedzialnosci za wszystkie swe błedne decyzje.
        Panów, Kolczyńskiego i Milewskiego obdarowaliśmy na kolejne cztery lata
        zaufaniem. Więc o co tutaj żal i pretensje. nawet płocka prokuratura jest w
        Drętkiewicza działania umaczana. nawet mi zagroziła na pismie (tak to
        zrozumiałem), że jeżeli będę wracał do przekrętów Drętkiwicza, konkretnie chodzi
        o infiltracyjne ujecie wody, to moge miec nieprzyjemności.
        Z kolejnego faktu, bolesnego dla mieszkańców Płocka mam satysfakcję. Jest ona
        jednak gorzka.
        I tak sie zastanawiam, kiedy wreszcie przestaniemy być naiwni, kiedy przestanie
        nami rządzić głupota. Czy rzeczywiście nic sie jeszcze nie nauczyliśmy?
        Przyjacielu, odpowiedziałeś sobie na postawione pytania trafnie, dlatego też
        teraz należy doprowadzić do usunięcia Milewskiego, Kolczyńskiego, Drętkiweicza z
        zajmowanych stanowwisk. Dalsza ich bytność na zajmowanych stanowiskach
        doprowadzi do kolejnych strat finasowwych. Najlepiej powiadomić ich kolegę w
        Ministerstwie Sprawiedliwości...

Pozdrawiam
        • Gość: dumny Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 19:07
          ma Pan duzo racji, a w sprawie usuwania zapomnial Pan o meritum!
          Usunac trzeba najpierw panoszacych sie jak na wlasnym folwarku Panow Prezesow.
          Mysle ze od tego trzeba zaczac
          /przypomne nazwiska Prezesow:Janicki , Rutkoski/
          pozdrawiam wszystkich Polakow
          -DUMNY POLAK
          • Gość: M.Modzelewski Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.plock.msk.pl 06.05.07, 21:14
            Gość portalu: dumny napisał(a):

> ma Pan duzo racji, a w sprawie usuwania zapomnial Pan o meritum!
            > Usunac trzeba najpierw panoszacych sie jak na wlasnym folwarku Panow Prezesow.
            > Mysle ze od tego trzeba zaczac
            > /przypomne nazwiska Prezesow:Janicki , Rutkoski/
            > pozdrawiam wszystkich Polakow
            > -DUMNY POLAK

Nie zapomniałem.I wiedzą o tym słuzbowo śledzący na bieżąco internet.
            Okrągłostołowcy nie zrobią sobie nawzajem krzywdy. Przykład ostatniego faktu
            spotkanie sie Kwaśniewskiego z obecnym prezydentem Kaczyńskim.
            Z panem Leszkiem Bublem prezesem Polskiej Partii Narodowej, na którego życie był
            zamach bombowy, nie spotkał się. Tylko z facetem, który juz za samo kłamstwo
            wyborcze winien być po powrocie z wypoczynku poprezydenckim, aresztowany na
            lotnisko.
            Pan Leszek Bubel i inni członkowie PPN mają obecnie akt oskarżenia.
            Szczegóły w Tygodniku Tylko Polska. Trudno dostępny, winien byc w każdym kiosku.
            Zapowiada się I-szy polityczny proces w III i pół RP. Polecam sledzenie tego
            procesu. Wyborcom dotychczasowych rządzących otworzy na wiele spraw oczy. Pokaże
            meritum obecnej sytuacji Narodu Polskiego.

Pozdrawiam myślących Polaków

Ps. Chyba juz z setny raz postawiłem Dretkiewiczowi zarzuty. On sam siedzi nadal
            cicho i kasuje Wasze pieniądze. Płocka prokuratura tez siedzi cicho. Ale są inne
            tylko akurat nie do tych spraw. Do politycznych. Do tej pory nie oddała mi
            dysku. Lokal ROB tez ju z nie ma. Więc tacy Janiccy (Cotex) i inni mogą sie czuc
            bezpiecznie.
            • Gość: menel Re: Smród w Kobiernikach a sprawa polska IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.07, 21:48
              Człowieku zdecyduj się: albo ludzie myślący albo Leszek Bubel, bo tego pogodzić
              się nie da.
              Mieszanie obsesji endecko-ksenofobicznych do sposobu ekspolatacji składowiska
              śmieci na zasadzie "Smród w Kobiernikach a sprawa polska" to już nawet nie jest
              śmieszne, to jest chore.
              • Gość: M.Modzelewski Re: Smród w Kobiernikach a sprawa polska IP: *.plock.msk.pl 06.05.07, 22:20
                Gość portalu: menel napisał(a):

> Człowieku zdecyduj się: albo ludzie myślący albo Leszek Bubel, bo tego pogodzić
                >
                > się nie da.
                > Mieszanie obsesji endecko-ksenofobicznych do sposobu ekspolatacji składowiska
                > śmieci na zasadzie "Smród w Kobiernikach a sprawa polska" to już nawet nie jest
                >
                > śmieszne, to jest chore.

Jednak postanowiłem odpisać. Otóż przeczytaj "menel", co napisał "dummy". O czym
                z "dumnym" rozmawiałem?
                My czas narzekania i "mądrzenia się" o gazie, mamy za sobą...

• kubus9919 Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci 14.06.07, 18:08
          teraz to może i nie śmirdzi, ale śmieci nie segregują w tej chwili od razu tylko
          składują pod wiatami,niedługo okolicznych mieszkańców dopadnie epidemia
          szczurów.Sam widziałem jak samochody rozładowywały się pod wiatami. Wodę tez nam
          trują, słyszałem od pracowników,że wsypali specjalny środek do dezynfekcji rur,
          gdzie jest woda pitna, czy ktoś się pokwapił,by poinformować tych ludzi tak
          blisko mieszkających by jej nie spożywali?.Otóż nie .tych ludzi należy stamtąd
          zabrać.powinni mieszkać w cywilizowanych warunkach,nie mówiąc o tych któży tam
          pracują.To tak jakby mieszkać wśród śmieci.
      • frodo100 Prezes Janicki 12.05.07, 20:50
        "fachowcy a nie nauczyciel z alkoholikiem przydupasem ks. Wielgusa"
        Czy prezes Janicki ma 2 synów księży??
        • Gość: nosek Re: Prezes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 23:39
          ma,ma,ma !
          ma żonkę,
          ma laleczkę,
          ma muchy w nosie -ciągle w nim dłubie,
          ma hemoroidy - ciągle je sprawdza,
          ma pornograficzne pisma pod biurkiem,
          ma fajnego kumpla -Milesia,Sylwka W,Biskupca,
          ma vice Prezesunia- taki nieurośnięty,
          ma dużą pensję i jeszcze większą premię,
          ma samochód służbowy do dyspozycji-C5 -zatankowany?,

i ma wszystko i wszystkich w okolicach hemoroidów.
    • Gość: zainteresowany W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:06
      Codziennie przejezdzam ta trasą i proszę wieszcie mi śmierdzi
      • Gość: ludwikowo Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: 212.2.100.* 04.05.07, 14:37
        jak taki prezesik mowi ze nie smierdzi to ja juz nie wiem czy on ma wech
        wogole.....wiadomo bierze kase i ma to w d....kupilem dzialke w ludwikowie
        mialem brac sie za budowanie domu ale po wizycie na dzilace juz zastanawiam sie
        czy to rozpoczne....poprostu zaczynam czasami tezz czuc i na dzialce ten odor
        nie mam zamiaru mieszkac w smrodzie, w odroznieniu do prezesika czuje...
        mysle ze wojt bogatej gminy liczy sie ze swoimi mieszkancami i zrobi z tym
        porzadek
      • Gość: wisznu Wieszymy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:25
        Wieszymy Ci.
    • macekk11 ale o co chodzi ...... 05.05.07, 10:20
      kurcze!!!! ludzie !!!! smieci gdzieś muszą być SKŁADOWANE!!! skoro nie ma
      spalarni (bo nikomu by to nie było w smak) akoro ludzi nikt nie potrafi nauczyć
      segregacji odpadów to pozostaje zapłacić ludziom którzy tam mieszkaja za życie
      w trudnych wrunkach albo dać im rozsadną kasę na nowe domy ... i wszyscy będą
      szczęśliwi !!!!!
      • Gość: miacis Re: ale o co chodzi ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 13:15
        a co z ludźmi którzy przejeżdżają obok tego smrodu?nie da sie wytrzymać! poza
        tym nie tylko najbliżsi mieszkańcu odczuwają ten odór, sąsiednie wioski
        (np.Srebrna, Wyszyna, Ludwikowo) też go odczuwają. A to niestety za dużo już
        ludzi i nikt nie da żadnego odszkodowania (które i tak nie zrekompensuje tej
        uciążliwości).Co z ludźmi którzy kupili działki w Ludwikowie, albo tymi co już
        pobudowali tam piękne domy? Przecież tam jest spore osiedle, i co z tymi ludźmi?
        Myślisz maccek11 że dać ludziom kasę (jakieś grosze, których i tak nikt nie
        widział) rozwiąże problem?NIE!
    • Gość: Waldek Kwiatkowski W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 14:15
      Od 11 lat prowadzę na terenie składowiska odpadów komunalnych w Kobiernikach
      działalność gospodarczą, polegającą na produkcji energii elektrycznej na bazie
      gazu składowiskowego z dwóch niecek znajdujących się w fazie poeksploatacyjnej.
      Niecki te przykryte są warstwą gliny grubości minimum 2m (geomembrana dodatkowo
      na jednej z nich) zostały przez moją firmę wyposażone w instalację do
      odgazowania, która to doprowadza biogaz do Małej Elektrowni Biogazowej. Przez
      wiele lat ilość biogazu pozwalała na pracę ciągłą agregatu prądotwórczego. W
      związku z mniejszą ilością gazu składowiskowego w ostatnim czasie Mała
      Elektrownia Biogazowa włączana jest okresowo, na ile pozwala ilość biogazu z
      dzierżawionych niecek.
      Nieprawdą jest to, o czym w artykule poinformował Prezes ZUOK Pan Janicki, iż
      smród wokół wysypiska spowodowany jest biogazem z niecek dzierżawionych przez
      moją firmę. Mają racje mieszkańcy Kobiernik,iz odory wyczuwane wokół wysypiska
      pochodzą z dwóch niecek, na których obecnie składowane są odpady komunalne
      zmieszane zawierające odpady organiczne ulegające biodegradacji, co potwierdziła
      kontrola Mazowieckiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska, na którą w
      swojej wypowiedzi powołał się Prezes ZUOK.
      Zainteresowanym podaję mój nr telefonu 0 513 83 85 45.

P.S. Proszę o telefon od „Przyjaciela”
    • Gość: nosek Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 23:15
      tak to prawda
      ale nie wszyscy wiedza ze w tym smrodzie jest trucizna i to w bardzo dużej ilosci
      -ale to pana prezesa nie obchodzi-prezydenta tez.
      pan prezes właśnie otrzymał pochwale od prezydenta i wysoka premie, i będzie
      prezesem dalej,mając w głębokim poważaniu to ze my sie tu trujemy.
      mamy w kraju prawie i sprawiedliwie-he he !
      -to wszystko to jedna wielka granda!
      śmieci przywożone z całego świata zatruwają nas i nasze dzieci i nasza Polskę
      -a najmądrzejszy z wszystkich Płoczczan nagradza katów wysokimi premiami i każe
      dalej truć - byleby efekt ekonomiczny był spełniony.
      do d..py z tym wszystkim-ale okazuje sie ze to byl nasz wybór!
      • Gość: menel Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.07, 11:27
        z tą ekonomiką też kiepsko.
        Za śmieci od płockich firm pobiera się po około 160zł/tonę, w związku z czym
        jedna z nich(Remondis) nie korzysta z Kobiernik i wywozi je na wysypisko koło
        Drobina, które nawet już wykupiła.
        Aby ratować ekonomikę ZUOK w Kobiernikach przyjmuje śmieci, w tym odpady
        przemysłowe i szkodliwe z Warszawy, Łodzi oraz innych miast i zza granicy nawet
        po 40 zł/tonę.
    • Gość: mieszkaniec Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.c241.petrotel.pl 06.05.07, 15:35
      Teraz pan janicki mówi, że ten okropny odór to tylko metan. Co powie jak
      szczury zaczną zagryzać bydło rolnikom???
      • kubus9919 Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci 14.06.07, 18:17
        na razie zagryzają małe kocięta, szczenięta, kaczki i kurczaki,ale to dla nich
        pryszcz. śmieją się w żywe oczy
    • Gość: Bzyk Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.plock.mm.pl 06.05.07, 17:13
      Ekonomika, to jest jakiś układ albo zaniedbanie ratusza który chciał sprzedać
      Zakład i problem ale sprawa jakoś ucichła, a może dogadali się z Orlenem który
      lada dzień kończy budowę spalarni i ZUOK będzie można zaorać.
    • Gość: Przyjaciel Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.plock.mm.pl 11.05.07, 23:32
      Ciekawe co się dzieje ze sprawa przyjmowania odpadowego proszku do prania na
      wysypisko w Kobiernikach i pracownika który wywoził go z zakładu i sprzedawawał
      w mieście.
      • Gość: konopka Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:34
        leczy sie, tez bym radził
      • Gość: nosek Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 07:57
        Gość portalu: Przyjaciel napisał(a):

> Ciekawe co się dzieje ze sprawa przyjmowania odpadowego proszku do prania na
        > wysypisko w Kobiernikach i pracownika który wywoził go z zakładu i sprzedawał
        > w mieście.
        -CIEKAWE JEST RÓWNIEŻ DOKĄD POWĘDROWAŁY ŁUPY KIEDY TO PO POŻARZE "TIGERA" DO
        ZUOK PRZYWIEZIONO CAŁA ZAWARTOŚĆ SKLEPU?
        -CIEKAWE DOKĄD POWĘDROWAŁY TRANSPORTY PRZETERMINOWANEJ CZEKOLADY ?
        PREZES RUTKOWSKI UWIJAŁ SIĘ WTEDY JAK W UKROPIE BO PRZECIEŻ W TYM CELU ZAKUPILI
        SAMOCHÓD DOSTAWCZY BERLINGO.
        POZA TYM RUTKOWSKI BEZ SKRUPUŁÓW WYKORZYSTUJE GO NA WŁASNE POTRZEBY REMONTUJE
        PRZECIEŻ DOM
    • Gość: mocno zainteres. Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 19:30
      informuję wszystkich zainteresowanych,że jutro tj. 16 maja o godz. 19 w remizie
      OSP w Wyszynie - będzie spotkanie mieszkańców Ludwikowa, Wyszyny i Sikorza z
      przedstawicielami ZUOK-u,będzie można popytać, podociekać i wyrazić swoje
      opinie. Mylę, że warto się wybrać. Informacja pochodzi ze strony gminy Stara
      Biała, można prawdzić. Mam nadzieję, że znajdą się osoby zainteresowane i
      przyjdą na spotkanie.
      • Gość: nosek Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 12:04
        Ciekawe czy będzie na tym spotkaniu Pan Prezydent ?????!!!!!??????
        • Gość: mocno zaint Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 13:25
          nie sądzę
    • Gość: Jurand zeKobiernik Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 00:30
      no i co?
      -nie przyjechał!
      -bo nas olewa !
      spotkanie sie odbyło.
      - ciekawe co dalej?
      przecież ze steku głupstw i kłamstw które głosili ci szachraje w gruncie nic nie
      wynikło.
      musimy przyjrzeć im sie bliżej.

szkoda ze tutaj nie kupił działki jakiś prokurator ?!
      -albo jakiś mile siki.!
      -może nawet i prezydent!

p.s.
      a może dajmy z zasobów gminy działeczkę dla prezesków niech sobie tu pomieszkają !?
      WNIOSEK !
      STOŁKI PREZESÓW POWINNY BYĆ OBSADZONE PRZEZ LUDZI Z TEGO TERENU !!!!!!!!!!!!
      -DZIĘKUJE ZA MOŻLIWOŚĆ WYPOWIEDZI-.

(na spotkaniu cały czas ktoś mi przeszkadzał-chyba Wójt, albo jakiś
      Przewodniczący, czy ktoś jakiś.)
      p.s.
      -dobrze ze jest ten internet!
      a teraz idę spać może zasnę.
      pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
      JURAND ZE KOBIERNIK
      niech Bóg ześle praworządność
      AMEN.
      • Gość: mocna zaint Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 11:36
        poszukiwana jest organizacja/stowarzyszenie ekologiczne celem występowania na
        prawach strony w prowadzonym postepowaniu lokalizacyjnym. Dla zaintereowanych
        pomocą - proszę kontaktować się z mieszkańcami Kobiernik.
    • Gość: Wyszyniak Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.class147.petrotel.pl 24.05.07, 09:39
      Dzisiaj rano też pewnie nikt z ZUOK nie czuł smrodu. Proponuję zatrudnić tak
      kogoś ze sprawnym zmysłem węchu.
      To się nazywa robienie z ludzi idiotów.
      Mama nadzieję, że już niedługo.
      W ramach pozdrowień puszczam bąką w stronę ZUOK.
    • Gość: o. Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 19:40
      nigdzie nie chcą, naforum tez nie, żadnych bluźnierców i kłamców
      • Gość: ojciec Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.c244.petrotel.pl 14.06.07, 21:21
        W Płocku to nawet dzieci z Kobiernik nie chcą w przedszkolach, to dlaczego w
        Kobiernikach mają chcieć śmieci z Płocka.
        Shit.
        • roman_j Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci 15.06.07, 12:19
          Gość portalu: ojciec napisał(a):

> W Płocku to nawet dzieci z Kobiernik nie chcą w przedszkolach, to dlaczego w
          > Kobiernikach mają chcieć śmieci z Płocka.

Różnica jest taka, że płocczanie za składowanie śmieci w Kobiernikach płacą, a
          gmina ma ze składowiska wpływy w postaci podatku gruntowego i udział w podatku
          dochodowym. Natomiast dzieci z Kobiernik będą na pewno mile widziane w płockich
          przedszkolach, o ile ich rodzice lub ich macierzysta gmina za nie zapłaci.
          Proste, prawda? :-))

> Shit.
          • Gość: ojciec do romana_j Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.class147.petrotel.pl 15.06.07, 14:49
            Za dzieci w płockich przedszkolach jako rodzice też płacimy - choć nie
            wszystkie koszty (na które zresztą nie mamy wpływu. Faktem jest to, że dzieci
            nie są uciążliwe dla otoczenia, a smrodu śmieci nie da się wycenić.
            Płacone jest tylko za składowanie - NIE ZA UCIĄŻLIWOŚĆ. Zapraszam na wycieczkę
            rowerową do Kobiernik w słoneczny dzień - najlepiej zaraz po deszczu - będzie
            kolega wiedział o czym piszę.
            Zresztą to porównywanie jest nie na miejscu i żałuję, że zacząłem taką
            niezręczną polemikę. Sorki, ale to udzielił mi się klimat przepychanek o
            pieniądze. Gmina ma obowiązek to nie ma wyjścia - trzeba uregulować i tyle.
            Szkoda, że nie zarabiam tyle, żeby nie upokarzać się i oszczędzać na dziecku -
            inaczej chętnie zapłacił bym sam za przedszkole i jeszcze dał napiwek za miłą
            obsługę.
            Pozdrawiam
            • roman_j Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci 17.06.07, 12:28
              Gość portalu: ojciec do romana_j napisał(a):

> Płacone jest tylko za składowanie - NIE ZA UCIĄŻLIWOŚĆ.
              > Zapraszam na wycieczkę rowerową do Kobiernik w słoneczny dzień - najlepiej
              > zaraz po deszczu - będzie kolega wiedział o czym piszę.

Byłem nie tak dawno. Tyle, że jedno nie ma nic do drugiego. Równie dobrze
              płocczanie mogliby żądać od wszystkich gmin w kraju jakichś darmowych usług w
              zamian za to, że na naszym terenie stoi rafineria, w której produkty zaopatrują
              się przecież mieszkańcy wszystkich gmin w Polsce (nawet jeśli nie wszyscy), a
              uciążliwości znosimy my (i część okolicznych gmin). Podobnie za smród z Sadrobu,
              którego produkty są konsumowane nie tylko w Płocku (może nawet sam je jadasz),
              moglibyśmy sobie zażyczyć np. żeby nam gmina Stara Biała w zamian jakieś usługi
              taniej świadczyła. Takich absurdalnych przykładów można namnożyć, ale liczę na
              to, że już te dwa dowodzą, że łączenie sprawy Kobiernik z płockim przedszkolami
              to bzdura. :-))

> Zresztą to porównywanie jest nie na miejscu i żałuję, że zacząłem taką
              > niezręczną polemikę. Sorki, ale to udzielił mi się klimat przepychanek o
              > pieniądze.

Doceniam to, że zauważyłeś niezręczność tej polemiki. Mimo to napisałem wyżej
              to, co napisałem, bo może nie wszyscy potrafią na to tak spojrzeć i przyda się
              trochę wyjaśnień. :-))
    • Gość: jawidze Re: W Kobiernikach nie chcą śmieci-ODEZWA- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 11:20
      wlewali do wodociagu chlor poniewaz do wod gruntowych i w efekcie studni
      glebinowych ktore zasilaja wodociag przedostaja sie odcieki z wysypiska
      zatruwajac wode pitna.Ciezarowki ze smieciami z calego swiata rozladowuja w
      miejscach niewidocznych z drogi zeby po tym przewiezc je bezposrednio na
      skladowisko, wszystko dlatego ze nigdy nie interesowalo ZUOK przestrzeganie
      przepisow prawa,a teraz tym bardziej bo prawo to ONI .za dzialania niezgodne z
      prawem pan Prezydent nagradza trucicieli wysokimi premiami -to znaczy ze
      popiera takie dzialania - to znaczy ze współuczestniczy w przestepstwie.
      Ciekawe kiedy zainteresuje sie tym co dzieje sie w Kobiernikach sam Minister
      Ziobro,kiedy wysle tam swoje CBA, CBS-wie o tym juz od dawna ale do tej pory
      nic nie robi.
      gdzie jestescie ? Panowie Ministrowie?: Sprawiedliwosci,Środowiska dlaczego nic
      nie robicie?
      (podobno z dokumentow ZUOK zgineły tysiace ton smieci -podobno w przeliczeniu
      na zlotowki -to byłyby miliony złotych ! )-gdzie jest NIK?
      czy to co sie tutaj dzieje to nazywa się prawo i sprawiedliwość ?
      ..." nie o take Polske walczyłem "....
    • Gość: kurier Re: W Kobiernikach nie chcą płockich śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 09:29
      Dzisiaj t.zn.26 maja 2007 roku o godzinie 19:00 w Remizie w Wyszynie ma odbyć
      się następna błazenada z udziałem Prezesów ZUOK ,ciekawe jakie głupoty dla nas
      przygotowali? pewnie zakupili dla wszystkich maski gazowe, a sami pokażą że woda
      w Wierzbicy jest czysta jak kryształ górski i wypiją po szklaneczce.
      No i teraz to już na pewno powinien przyjechać Pan Prezydent - jemu też się
      trochę rozrywki należy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka