travel_wawa 13.05.07, 20:38 A dlaczego w Polsce nie ma STAŁYCH lunaparków, jak TIVOLI w Kopenhadze czy PRATER w Wiedniu? Urządzenia montowane, rozmontowywane, przewożone są zawsze bardziej zdezelowane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: liso6 Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.c243.petrotel.pl 13.05.07, 20:43 A Chorzów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynarz Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.p.lodz.pl 13.05.07, 21:04 W Łodzi jest :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciey Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 21:47 No i we Wladyslawowie :) Ale i tak nic sie nie rowna z lancuchowa w przyjezdnym lunaparku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad. Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 00:45 Proszę bardzo. Jak przyjemnie jest pisać głupoty nie znając się, ba, nawet nie wiedząc podstaw techniki, ekonomii itd. Zmiana sprzętu co 5 lat na nowy? Ok, ale w takim razie samochody również nie powinny być starsze niż 5lat, samoloty, pociągi, statki tak samo. Nowe urządzenie kosztuje ~300000zł(trzysta tysięcy złotych). Jeden właściciel ma średnio 5 urządzeń. 5x300=1500 czyli 1,5mln zł. Co 5lat. Proszę bardzo, ważniacy, znawcy, załóżcie wesołe miasteczko, i zmieniajcie sprzęt co 5 lat. Głowę dałbym sobie ściąć że żaden z was nie poradziłby sobie z jednym urządzeniem, co dopiero z pięcioma. A gdzie przeglądy (UDT)? A gdzie ubezpieczenia urządzeń, samochodów (czymś to trzeba przewozić), pracownicy, remonty, i gdzie oszczędności? Zatem Panowie, zanim zaczniecie wypisywać te mądrości siedząc przed monitorem, zastanówcie się dwa razy, bo głupoty można bardzo łatwo rozpisywać. PS: Samochody się nie psują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: 193.59.95.* 14.05.07, 08:26 obawiam się, że przeceniasz swoje swoje umiejętności organizacyjne i że jest wielu ludzi, którzy wciągają nosem 1,5 mnl, które trzeba wydać na te karuzele. więc nie zgrywaj ważniaka. ciekaw jestem jak byś śpiewał gdyby to twoje dzicko leżało teraz nieprzytomne. więc pomyśl zanim okażesz swój finansowy spryt matadorze od siedmiu boleści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad. Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:06 U mnie nie było nigdy żadnego wypadku, karuzele mam czyste, co ważne sprawne technicznie, i naprawdę jest niemal niemożliwe aby u mnie wydarzył się wypadek. Pokaż mi człowieka, który jest wstanie wydać 1,5mln co 5 lat. Każdy właściciel wesołego miasteczka (obiazdowego)marzyłby o obrocie 1,5mln, co dopiero zysku. Ważniaka nie zgrywam, ale podejrzewam że wiem nieco więcej w tym zagadnieniu od Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek z manchester Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.bagu.cable.ntl.com 15.05.07, 02:37 odnosze wrazenie ze ten tekst dotyczy mojej wypowiedzi, ale chyba nie zostal dokladnie przeczytany. Nie rozwijalem kazdego zdania tak szczegolowo jak ty. Podajesz fakty ktore nie do konca sa zgodne z prawda. Za 300 tysiecy to mozna kupic niezly sprzet, a w wiekszosci wesolych miasteczek /lub inaczej zwanych/ nie widac takich sprzetow, napewno nie nowych. Urzadzenia, remonty, ludzie, ubezpieczenia idt, itp, to faktycznie prawda. Bez tego sie nie da. Ale mnie sie nikt nie pyta gdy na Mlocie, Duzym Walzerze lub w Crazy Palace cos nie dziala. Nie dziala to wymieniam na nowe i nie przed monitorem madralo tylko w praktyce. A zycie ludzkie jest najcenniejsze a nie kasiora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad. Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:46 Oczywiście że tak. Ale chciałem nadmienić swoimi wypowiedziami, że to nie jest tak jak każdy sobie myśli, że przyjeżdża wesołe miasteczko, kasuje kupe kasy i odjeżdża. Nasze, Polskie wesołe miasteczka rzeczywiście znacząco się różnią od tych zachodnich, szczerze mówiąc nie wiem dlaczego, ale to mało istotne. I prosiłbym, abyś mnie nie brał za idiotę mającego na celu tylko pieniądze. Bezpieczeństwo, bezpieczeństwo i jeszcze raz bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez ryzyka Czy nie prościej rozszerzyć zakres kontroli DT IP: 212.24.168.* 16.05.07, 02:08 Czy nie prościej rozszerzyć zakres uprawnień Dozoru Technicznego na wszystkie urządzenia tzw "Lunaparku" . Przecież wiadomo ,ze często jest to wycofany , przechodzony i wyeksploatowany sprzęt z zachodu lub z innej tzw. "drugiej ręki" o którego cechach konstrukcyjno mechanicznych jego kolejny właściciel niewiele wie bo nie ma po prostu pojęcia o pewnych podstawowych prawach mechaniki oraz wiedzy dot. eksploatacji takich urządzeń. Podejrzewam ,ze i pracownicy montujący i eksploatujący tę maszynerię również nie posiadają stosownych kwalifikacji. Poza tym gdy taka działalność nie przynosi aż tak wymiernego zysku to na pewno nie inwestuje się w remonty zakupując unikalne części tylko eksploatuje się ten złom do oporu a nowa farba ma dać złudne poczucie bezpieczeństwa klientom miejsca takiej taniej rozrywki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Tak to wlasnie jest w Polsce... IP: 81.144.219.* 16.05.07, 10:04 Bylejakosc, dziadostwo, szczekactwo, bieda, chmastwo, brud, smrod, syf, prowizorka, kombinatoryka, zlodziejstwo itd itd... Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzzewsi Jak widzę czeskie objazdowe wesołe miasteczka... 13.05.07, 21:13 ...to włos jeży mi się na głowie. Kilka razy w roku przyjeżdża do nas coś takiego... Odrapane, pordzewiałe karuzele, tor "kolejki górskiej" ustawiony na jakichś deseczkach, klinach ze zbutwiałego drewna... Normalnie horror. Na szczęście mało kto decyduje się na tym jeździć. Postoją, postoją i jadą dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Jak widzę czeskie objazdowe wesołe miasteczka IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.07, 21:46 W życiu nie korzystałem z bangi, karuzeli, tzw górskiej kolejki, diabelskiego młyna itp. ani nawet nie byłem w wesołym miasteczku i nie żałuję - nie ciągnie mnie ta rozrywka "wyższych sfer". Wystraczy, że zobaczę czasem z daleka przejazdem te zabawy "high society" i od razu wyobrażam sobie wszystkie możliwe związane z tym "atrakcje". Dziękuję, przyjemność wątpliwa (prawdę mówiąc żadna)a ryzyko choroby lub ciężkiego urazu wysokie - nie dla mnie ten cymes. Żal mi tych ludzi i wszystkich następnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant jakie wyzsze sfery? IP: *.telprojekt.pl 13.05.07, 21:51 zwykle wiesniaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: jakie wyzsze sfery? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.07, 22:12 czy koniecznie zawsze trzeba być tak prostolinijnym i nazywać rzeczy tak dosadnie? - jest taka konkurencja (bynajmniej nie tylko dla wyższych sfer) jak umiejętność czytania ze zrozumieniem - był taki niepozorny znak "" - on coś znaczy. nie wymachuj tym >zwykłe wieśniaki<, bo możesz dostać rykoszetem - właściwie sam się już trafiłeś i to całkkiem celnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant Re: jakie wyzsze sfery? IP: *.telprojekt.pl 13.05.07, 22:20 co racja to racja, ale ja wole pisac wprost zeby nie bylo niedomowien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^^ Re: Jak widzę czeskie objazdowe wesołe miasteczka IP: *.wzserwis.pl 14.05.07, 00:06 Fakt, tylko jak Ty je widzisz ? żebyś Ty wiedział jak wychodzenie z domu jest niebezpieczne to byś tak swobodnie nie wychodził ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: Jak widzę czeskie objazdowe wesołe miasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 00:16 To jest tak jak z lotem samolotem. Raz sie uda, drugi raz tez, a za 1000cznym nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Re: Jak widzę czeskie objazdowe wesołe miasteczka IP: *.eranet.pl 14.05.07, 10:27 "... nie ciągnie mnie ta rozrywka "wyższych sfer".Wystraczy, że zobaczę czasem z daleka przejazdem te zabawy "high society"..." To nie haj sosajety tylko rodzice z dziećmi. Myslisz że jeżdze tam dla własnej przyjemności ??? i wydaje kupe szmalu na przejażdzki obdrapanymi samochodami ??? To dla dzieci (napewno ich nie masz jesli tak gadasz) ta rozrywka "wyższych sfer". Pozdrawiam Petropolis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Jak widzę czeskie objazdowe wesołe miasteczka IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.07, 20:07 Sam byłem dzieckiem, mam dzieci - ale dobrze wiem, że to co nie było dobre dla mnie samego, nie może też być dobre dla moich dzieci i ich dzieci. I moje dzieci nie mają takich tęsknot, nawet im to głowy nie wpadło - moja w tym zasługa, przyznaję. Nadal wesołe miasteczko będę nazywał rozrywką nie dla mojejerodziny ale dla"high society = wyższych sfer". Ktoś inny wyraził to nieco inaczej, może przystępniej, ja pozostanę przy tych sarkastycznych " wyższych sferach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Jak widzę czeskie objazdowe wesołe miasteczka IP: 87.105.182.* 16.05.07, 10:36 > Wystraczy, że zobaczę czasem z daleka przejazdem te zabawy "high society" i od > razu wyobrażam sobie wszystkie możliwe związane z tym "atrakcje". Jestes Pan paranoikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 21:34 gierusa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek z manchester 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.bagu.cable.ntl.com 13.05.07, 21:50 Pracowalem w duzym Tivoli w Finlandi. Wystarczajaco dlugo skladalem i rozkladalem i naprawialem, by powiedziec jedno. Wypadek moze zdarzyc sie zawsze, ale ludzie nie wiedza jak sa narazani na niebezpieczenstwo. Kiedy buntowalismy sie ze cos takiego nie moze byc uzywane, robil to ktos inny za nas lub padala odpowiedz ze sa dobrze ubezpieczeni. Ale czasami potrzeba bylo duzo szczescia by urzadzenie wytrzymalo do nastepnego miasta, a potem do nastepnego, i do nastepnego, itd... Zycze i poszkodowanym i wlascicielom wszystkiego dobrego, ale wszyscy wiemy jak czasami "zalatwia sie przeglady". Szczescia chodza parami i po zawalonym namiocie to drugi wypadek w tego typu atrakcjach. Szczescie ze tylko tyle osob zostalo poszkodowanych. Na tych urzadzeniach sa niesamowite przeciazenia i potworna eksploatacja. A moim zdaniem powinien byc nalozony termin eksploatacji, powiedzmy 5 lat i zmiana na nowy. Choc wiem ze to sa "biznesy" na granicy oplacalnosci, to jednak cos za cos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.chello.pl 13.05.07, 21:54 co za ciul wpisał Gierusa przecież to nasz rzecznik pan Gierula Mariusz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludzik18 Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.c241.petrotel.pl 13.05.07, 22:19 W artykule napisano, że właściciele od 20 lat prowadzą wesołe miasteczko. Pewnie cała ta maszyneria ma więcej niż 20 lat. Poza tym podobno raz do roku sprawdzany jest stan techniczny, a ostatni był dokonany w maju zeszłego roku. To albo już minął rok albo zaraz minie i jakoś stan techniczny w nowym roku niezostał sprawdzony. Strach chodzić w takie miejsca. Najgorsze że w takie miejsca uwielbiają chodzić dzieci i młodzież. Zaś właściciele jak najniższym kosztem /stosując przestarzały sprzęt, rzadko sprawdzany stan techniczny/ wychodzą zawsze finansowo na plus. Zlikwidujecie takie pseudo wesołe miasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku 14.05.07, 00:01 > W artykule napisano, że właściciele od 20 lat prowadzą wesołe miasteczko. > Pewnie cała ta maszyneria ma więcej niż 20 lat. Czy jeżeli jesteś kierowcą od 20 lat, to znaczy, że wciąż jeździsz tym samym autem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.acn.waw.pl 13.05.07, 22:32 to otworz takie jesli ci przeszkadza ze nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
grande_pe 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku 13.05.07, 22:46 Wydaje mi się, że owy wypadek nie był spowodowany żadnymi niedopatrzeniami technicznymi (chodzi mi tutaj o kontrole techniczne maszyn) ani błędem ludzkim. Zresztą to się jeszcze okaże. Jednak również nie popieram objazdowych wesołych miasteczek. Sprzęt tego typu przewożony nieustannie z miejsca na miejsce będzie się psuł bez względu na atesty, czy jakość wykonania. Uważam, że przepisy dotyczące kontroli takich urządzeń powinny zostać zmienione i sprzęt np. po 5 latach użycia powinien być wymieniany na nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vazzou Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.07, 23:02 bardzo mi miło dowiedzieć się, że jestem "z wyższych sfer". Otóż nie mam karku szerokości opon w beemce, której również nie posiadam, nie chodzę w dresie, a w wesołym miasteczku z Niemiec bawiłem się nader dobrze. Z boku wygląda może niepozornie, ale konia z rzędem temu, kto zasiadając tam pierwszy raz nie zaliczy skrętu żołądka albo innych bebechów:) doznania prawie jak przy jeździe na nartach karwingowych:D jak się człowiek wybierze raz lub dwa na kilka lat to prawdopodobieństwo wypadku jest tak nikłe, że szkoda sobie zawracać głowy... czy ktoś pamięta inne wypadki w wesołych miasteczkach w ciągu ostatnich - dajmy na to - 10 lat? :P podzielcie sobie przez liczbę ludzi korzystających i macie szanse doznania urazu w lunaparku:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żywy Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 00:18 żeczywiście statystyka mówi że mam całkiem spore szanse pójść do wesołego miasteczka i z niego wrócić; jak spadam z paru metrów obijając sobie ciało i wnętrzności, jak patrzę na swojego kolege leżącego w kałuży krwi i nie wiem jak mu pomóc, jak jadę karetką z założonym kołnierzem, jak spędzam na badaniach ponad 4 godziny... ..to wiesz gdzie mam Twoje statystyki A przecież korzystam z karuzeli raz na kilka lat; ten był ostatni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 00:44 Rozumiem że jesteś osobą która została poszkodowana w tym wypadku! Powiedz mi, czy wszyscy poszkodowani uczestniczyli w zabawie na kolejce ufo, czy byli też poszkodowani przypadkowi przechodnie! Życzę zdrowia dla Was wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanarek [...] IP: 62.233.164.* 13.05.07, 23:12 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nafciarz 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 00:33 bylem tam wiec cos wam powiem. caly szacunek dla tych z zawalonej hali w katowicach jakis czas temu. strasznie mi bylo na to patrzec. a co dopiero musieli przezyc ślazaki. tu na szczescie tylko kilku poszkodowanych, ale w moim mniemaniu "twarde chlopaki" o kolo 20 -27 lat i wszyscy z tego wyjda. duzo krwi, duzo nerwow, wstrzasnien mozgow i .... niestety jeden delikwent, pol przytomny, na noszach, w gorsecie, z krwia na glowie i na piersiach.. slaby widok, 3mam za niego kciuki, i zmowie zdrowaske... pdr. dla wszystkich czytajacych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 00:38 Byłem tam w sobotę z dzieciakami. Ponieważ padał deszcz przejechali się raz na Autodromie i poszliśmy do domu. Wychodząc z miasteczka między Autodomem a UFO kręciła się jeszcze jedna karuzela i zastanowiłem się nad konsekwencjami jej awarii. Ciarki przeszły mi po krzyżu na myśl o urwaniu jednego z widujących na przedpotopowych mechanizmach wagoników! Przecież ofiarami mogli być nie tylko korzystający z atrakcji, ale również przypadkowo przechodzący ludzie! Nie wiem jak było w tym przypadku, w niedzielę była niezła pogoda - ale nikt o tym nie pisze. Na moją głowę, to tego typu urządzenia powinny podlegać Urzędowi Dozoru Technicznego, który za swoją pracę bierze naprawdę niemałe pieniądze. Myślę, że powinny być traktowane conajmniej jak dźwigi osobowe i przeglądane w takich okresach ORAZ PO KAŻDYM PRZEINSTALOWANIU!!! Tak dzieje się np. z każdym żurawiem wieżowym na budowie! Odpowiedzialność porównywalna, a nawet większa, bo w wesołym miasteczku nie należy chodzić w kasku jak na budowie! Jeżeli chodzi o wiek tych urządzeń - trudno to ocenić, ale moim zdaniem są mocno pełnoletnie! Czy austriacki PRATER jest wiele bezpieczniejszy? Nie znam lokalnych przepisów, ale urządzenia nie wyglądają na wiele nowsze. Zastanawia mnie jeszcze jedno, szczególnie w warunkach wiosennej słoty. Mianowicie swobodnie leżące na ziemii kable elektryczne po których spaceruje całe towarzystwo zwiedzające wesołe miasteczko. Czy to jest zgodne z przepisami? Pozdrawiam wszystkich którzy ucierpieli w wesołym miasteczku!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad. Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 00:56 otóż odległość pomiędzy dwoma urządzeniami powinna być na tyle duża, aby nie było prawa do zderzenia się dwóch urządzeń, a ponadto musi tam być miejsce na swobodne przejście gości lunaparku. A co do wieku urządzeń. To, w jakim stanie jest karuzela, zależy od szefa. Remonty są kosztowne, nieporównywalnie większe do remontu samochodu. Jeżeli właściciel dba o sprzęt, to wystarczy na bieżąco wymieniać "starzejące się" elementy, a wtedy nie ma kłopotów, i wygląda to dobrze. Ale jak napisałem, wszystko zależy od właściciela. UWAGA!!! URZĄDZENIA LUNAPARKOWE PODLEGAJĄ URZĘDOWI DOZORU TECHNICZNEGO, I CO 12miesięcy INSPEKTOR Z UDT ROBI PRZEGLĄD(bardzo rygorystyczny, naprawdę!). ODEBRANA KARUZELA W MIEJSCU WIDOCZNYM POWINNA POSIADAć ZIELONą NAKLEJKę Z NAPISEM UDT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: 12.108.116.* 14.05.07, 03:32 A ja dzisiaj odwiedzilam staly obiekt, znaczy sie Hershey Park w Pennsylwanii, i bylo bosko, i przezylam wszystkie 40 jazd na rollercoasterach i kilkaanscie innych na pokrewnych urzadzeniach, ale wlos jezy mi sie na glowie jak czytam o tym wypadku w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio to nie czytaj IP: *.plock.mm.pl 14.05.07, 05:31 zjedż 41 raz na rollercoasterze i kllkunastu innech pokrewnych urządzeniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MILENA FE Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.class147.petrotel.pl 14.05.07, 07:06 To skandal... i tragedia. Ale jeśli czytam opis tej pseudodziennikarki - cytat: "Ale w niedzielę, po godz. 18. coś się poszło nie tak. ". Za cholerę nie potrafię tego zrozumieć. Jak o takich ważnych rzeczach może pisać ktoś tak beznadziejny??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: 88.220.32.* 14.05.07, 11:05 ja wraz z rodzinką ok godz. 18.40 wybraliśmy sie do tego lunaparku.zdziwiło nas to, co zonaczyliśmy.grobowa cisza,skupisko ludzi,żadne z urządzeń nie działało.okazało się,że był wypadek.karuzela UFO została"zabezpieczona".nie wyobrażam sobie w jaki sposób mogło dojść do tego wypadku.widziałam tylko połamane podłogi(po których chodzi sie by wziąść do karuzeli) i wyrwane poręcze.nawet pani z policji bądź z innej instystucji spadłaby,bo oparła się o tą poręcz, która z pozoru nie wyglądała na wyrwaną. PS. życze zdrówka osobom poszkodowanym :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mielna CACY:) Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 11:58 Bardzo ładnie piszesz Milenki i nie słychaj tych marud co szukają dziury w całym zamiast czytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriot Gwardii Ludowej?!?!? IP: 193.59.95.* 14.05.07, 07:52 To jeszcze w tym mieście jest ulica Gwardii Ludowej? A może jest też ul. Dzierżyńskiego albo NKWD? Wstyd Panie Prezydencie Milewski (na pewno jest Pan z PiSu?)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michnikowszczyzna Re: Gwardii Ludowej?!?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 11:10 gazeto wybiórcza, przecież wokół palcu nie ma "gwardii ludowej" musicie na siłę umacniać komunizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytający Re: Gwardii Ludowej?!?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 11:11 Szanowny Panie tematem tej dyskusji jest wypadek , a nie nazwa ulicy - na ten temat można porozmawiać na innym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michnikowszczyzna Re: Gwardii Ludowej?!?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 11:17 biedaku, przecież dobrze jest wiedzieć gdzie wypadek miał miejsce, ale tobie pewnie to obojętne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytający Re: Gwardii Ludowej?!?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 11:51 proszę przeczytać,że chodzi mi o wypadek a nie o zmianę nazewnictwa ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
adamsss Re: Gwardii Ludowej?!?!? 14.05.07, 11:33 Pamietam ze w dziecinstwie przyjazd wesolego miasteczka byl wielkim wydarzeniem. Kiedy bylem maly chodzilem tam z rodzicami, ale jako ze szybko robilo mi sie niedobrze, jezdzilem tylko na tzw. konikach. Kiedy przeszedlem jako starszy juz na tzw. fale, byl to wielki awans. Ale potwierdze to co napisal juz ktos wczesniej- nic nie moglo sie rownac slynnej LANCUCHOWCE. Na Lancuchowce jezdzily osilki orac co odwazniejsi mlodsi, ale trzeba bylo uwazac bo czasem obsluga nie chciala wpuscic. Problem byla jeszcze choroba morska....przyznam sie wam szczerze ze kiedys rzygalem w trakcie jazdy na lancuchowce, to dopiero przezycie. Poza tym niektorzy jeszcze przed startem chwytali sie razem krzeselkami i potem krecili sie razem, okrecajac sie wokol siebie nawzajem lub odbijajac. Przezycia lancuchowki nie zapomne to konca zycia, takich rzeczy sie nie zapomina- to smak dziecinstwa i czasu nastoletniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Gwardii Ludowej?!?!? IP: *.c149.petrotel.pl 14.05.07, 14:24 Gwardia Ludowa to nie Armia Ludowa, zajrzyj do podręczników historii to zobaczysz, że nie była to typowo komunistyczna organizacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michnikowszczyzna Re: Gwardii Ludowej?!?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:41 pewnie historia napiasana przez niedoszłego magistra kwaśniewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Gwardii Ludowej?!?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 22:12 Gdyby napisali 7 czerwca 1991 to większość by pytała "a gdzie to jest" a gdzie jest Gwardii Ludowej wie każdy... ale zawsze sie ktoś czepliwy znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:27 Ktoś musiał wydać zgodę na ustawienie lunaparku? Musiał, a przynajmniej powinien, sprawdzić wymagania dotyczące stanu technicznego urządzeń. Zastanawiające dlaczego UM milczy. Przecież wypadek zdarzył się w Płocku. Czyżby władze o tym nie wiedzaiały? Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku 14.05.07, 13:46 Tego typu budowle podlegają pod UDT lub Inspekcję budownictwa - za każdym razem gdy jest od początku budowana - I to nie chodzi o papier z kilku miesięcy tylko z dnia w którym została postawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad. Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:11 Od kiedy karuzele podlegają Inspekcji budownictwa? Badania robi się raz, na okres 12 miesięcy, natomiast na każdym placu należy notować inspekcje (czyli sprawdzanie sworzni, śrub, zawleczek, silników itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.class147.petrotel.pl 14.05.07, 14:57 Mieszkam w bloku na przeciwko lunaparku. Słyszałam jak runęła karuzela.To było straszne tym bardziej że dziesięć minut przed wypadkiem z tej karuzeli zszedł mój syn. Do tej pory nie moge dojść do siebie. Moja córka była na tej karuzeli w piatek i mówiła mi że te szarpnięcia czuła i jej koleżanki także, dlaczego nikt tego nie sprawdził. Wiem jedno nigdy już nie pozwolę swoim dzieciom pójść na wesołe miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.c155.petrotel.pl 14.05.07, 15:43 a jak już czuły te szarpnięcia to zgłosiły je pracownikom lunaparku, czy zeszły z karuzeli i poszły bawić się dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.class147.petrotel.pl 15.05.07, 10:16 a skąd mogły wiedzieć że to wada karuzeli i doprowadzi do takiego nieszczęścia, gdyby były w twoim wieku to pewnie by wiedziały że coś jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad. Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:13 Jak szarpało to najprawdopodobniej łożyska były w złym stanie. Ale to raczej nie było powodem wypadku. Skupiłbym się bardziej na samej konstrukcji ramienia. Czy czasem spawy nie puściły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad. Re: 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:14 To pytanie retoryczne dla ścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migorant 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.chello.pl 16.05.07, 09:28 Ja mam negatywna opinie o objazdowych lunaparkach szczegolnie czeskich lub slowackich dlaczego? poniewaz wlasciciele owych lunaparkow wlasnie zakupuja sprzet z demobilu z niemiec francji gdzie wycofuje sie go poniewaz nie dostal atestu . i przyjezdzaja do Polski jesli stanie sie cos jada dalej na Ukraine lub bialorus itd Moim zdaniem powinno sie zbudowac stalych kilka lunaparkow by ta byly urzadzenia nowoczesne z najwyzszej polki naprawde demobil to duze ryzyko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukezo 6 osób rannych w wypadku wesołym miasteczku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:57 Nie rozumiem czemu zawsze przy takim nieszczęściu każdy Polak staje się ekspertem. Nie jestem w stanie powiedzieć jakie jest ryzyko wypadku na karuzeli w lunaparku, wykazać to by mogły rzetelne badania, ale podejrzewam, że nie wyższe niż przy na przykład podróży komunikacją miejską. Wypadki niestety pojawiają się wszędzie. Zaznaczę, że nie jestem fanem objazdowych lunaparków. Atrakcje przez nie oferowane wydają mi się ubogie i są zawsze te same. W swoim życiu byłem już w kilku parkach rozrywki w Austrii, Niemczech i Danii gdzie bawiłem się fantastycznie. Tych dwóch typów rozrywki nie da się porównać. Już od wielu lat mówi się o tym, że w Polsce ma powstać stały park rozrywki z prawdziwego zdarzenia. Póki co musi nam wystarczyć to co mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcometoDisneyPL W Polszcze są tylko pseudo parki rozrywki IP: *.era.pl 16.05.07, 13:52 ..bo bardziej opłaca się postawić świątynię materializmu - tzn. kolejne centrum handlowe z oklepanymi sklepami lub otworzyć burdel. Fantasioland miał powstać k/Szczecina parę lat temu i projekt zdechł... jak z resztą wiele spraw w tym kraju www.park-fantasia.pl/corp/pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcometoDisneyPL Lepiej zarabiać na głupawych rodzicach w marketach IP: *.era.pl 16.05.07, 13:53 ..niż na radości dzieci. www.park-fantasia.pl/corp/pl/index.php ZDECHŁY PROJEKT.. Odpowiedz Link Zgłoś