Dodaj do ulubionych

Zdjęcie satelitarne Płocka

IP: *.visp.energis.pl 23.06.03, 00:15
Co sądzicie o tym zdjęciu? Jest chyba sprzed kilkunastu lat bo widać
powstające dopiero Podolszyce, ale i tak jest to spojrzenie z zupełnie innej
perspektywy na własne miasto. Szkoda tylko, że nie udało mi się uzyskać
bardziej szczegółowego powiększenia. Oto adres:

geoengine.nima.mil/public/output/roamoutput1056319926.png
Gdyby nie zadziałało to spróbujcie jeszcze taki adres (prawdopodobnie będzie
trzeba go wkleić do notatnika i połączyć przed umieszczeniem w przeglądarce):

geoengine.nima.mil/nima-bin/view/cgi/rast_roam.cgi?product_level=CIB,10M&isize=1000&cenlat=52.5550000&cenlon=19.705000522222224&
coordtype=dd&ZoomLevel=9&showProduct=000000000000000000000000&exttype=2&MapSe
rverName=geoengine.nima.mil:80&imageLevel=991

Czekam na opinie...
Obserwuj wątek
    • Gość: kei Re: Zdjęcie satelitarne Płocka IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 09:12
      Faktycznie, dosyc male to zdjecie. Wzdluz zielonego jaru tylko pola, Auchana
      tez jeszecze nie widac;), wiec zdjecie nie jest najnowsze, z drugiej strony nie
      ma juz wysp na wisle, wiec baaardzo stare tez nie jest. Jedna rzecz mnie
      zaciekawila. Kolor drogi (tej glownej - chyba Jana Pawla) na Podolszycach
      Poludniowych - jest bialy - taki jak np. kolor Sobotki. Czy to nie oznacza ze
      ta droga jest piaskowa - tzn dopiero w trakcie budowy? Bo jesli tak to dosyc
      latwo mozna okreslic w miare dokladny wiek tego zdjecia.
      No i jeszcze kilka wskazowek na Wisle: nie ma glowki przy Morce - jest tylko
      wyraznie odciety kawalek nabrzeza i chyba pomosty, ale glowki nie ma. O ile
      mnie wzrok nie myli zasypany tez jest juz stary port - ten przy samym moscie -
      na zachod, nia ma natomiast jeszcze tego nowego, betonowego nabrzeza na wschod
      od mostu.
      • Gość: Strucho Re: Zdjęcie satelitarne Płocka IP: *.visp.energis.pl 23.06.03, 11:21
        Przyjżałem się teraz dokładniej temu zdjęciu i takich smaczków można znaleźć
        dużo więcej. Np. widać zupełnie rozgrzebaną al. Piłsudskiego i brak łącznika
        od torów do Wyszogrodzkiej, czyli ten fragment był wtedy w budowie (masy
        błota :).
        Poza tym widać, że coś się dopiero tworzy na Wielkiej Płycie w miejscu gdzie
        teraz jest deptak, świeżo po budowie jest chyba osiedle przy stadionie
        miejskim i za Cotexem (Dobrowolskiego, Gintera). Nie ma jeszcze osiedla na 3
        maja przy Petrobudowie, kościół na Cholerce też jest świeży. Jakieś hale
        powstają przy FMŻ, tam gdzie obecnie stoją kombajny, mleczarnia na Radziwiu
        też się dopiero buduje.
        Tak na zakończenie to widać jeszcze chyba pogłębiarkę przy starym nabrzeżu na
        Kazimierza Wielkiego, no i komin na Petrochemii nieźle dymi :)

P.S. Ciekawe czy gdzieś jest aktualne takie zdjęcie Płocka, najlepiej w
        większej rozdzielczości?
    • Gość: sat Re: Zdjęcie satelitarne Płocka IP: *.chello.pl 23.06.03, 11:13
      Czy są zdjęcia innych miast w Polsce? Daj jakieś namiary na tą strone i jakieś
      wskazówki jak to szukać?
      • Gość: Strucho Re: Zdjęcie satelitarne Płocka IP: *.visp.energis.pl 23.06.03, 14:44
        Musisz znać dokładne (conajmniej do drugiego miejsca po przecinku) współrzędne
        geograficzne miasta które chcesz zobaczyć. Jeśli ich nie znasz to nieco
        pomocna może być mapka na stronie głównej geoengine.nima.mil. Możesz
        sobie kliknąć parę razy na mapie, aż zobaczysz szukane miasto w centrum, wtedy
        spisz sobie współżędne środka i wpisz te dane do adresu który podałem wyżej w
        miejsce "cenlat" i "cenlon". Parametr "isize" określa wielkość wygenerowanego
        zdjęcia, na początek możesz dać ok 500 żeby ustawić sobie dobrze widok i nie
        czekać godzinami na załadowanie, następnie można go powiększyć do 1500, wtedy
        jest już rozsądny obszar. Natomiast przy zmianie "ZoomLevel" nie następują
        żadne zmiany, których możnaby oczekiwać i przez to nie daje się uzyskać
        lepszego i dokładniejszego zbliżenia. Gdyby ktoś odkrył jak można zrobić to
        zbliżenie i zwiększyć rozdzielczość niech da znać. Poza tym wciąż chętnie bym
        zobaczył bardziej aktualne zdjęcie, najchętniej w kolorze i lepszej jakości.
    • roman_j Re: Zdjęcie satelitarne Płocka 23.06.03, 14:46
      Gość portalu: Strucho napisał(a):

> Co sądzicie o tym zdjęciu?
      > Czekam na opinie...

Bardzo fajne. Szkoda, że mało aktualne. :-))
    • roman_j Rok 1984 23.06.03, 15:00
      Wydaje mi się, że z tego roku pochodzi to zdjęcie, ale
      wniosek ten nie jest wynikiem analizy zdjęcia, ale
      analizy informacji ze strony, na której można te zdjęcia
      oglądać. Pozdrawiam satelitarnych zapaleńców. :-))
      • Gość: Maciek Re: Rok 1984 IP: *.ssss.gouv.qc.ca 23.06.03, 17:29
        Z jakaz przyjemnoscia popatrzylem sobie na Plock z lotu ptaka !! A juz niedlugo
        papatrze sobie nan z...........poziomu chodnika, lub z ....poziomu kufla z
        zimym piwkiem na Starym Rynku :))
        • roman_j Re: Rok 1984 23.06.03, 17:31
          Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Z jakaz przyjemnoscia popatrzylem sobie na Plock z lotu
          > ptaka !! A juz niedlugo papatrze sobie nan
          > z...........poziomu chodnika, lub z ....poziomu kufla z
          > zimym piwkiem na Starym Rynku :))

Nie mogę się doczekać, Maćku. Nie da się tego
          przyśpieszyć? :-))
          • Gość: Maciek Re: Rok 1984 IP: *.ssss.gouv.qc.ca 23.06.03, 19:02
            Widze Roman, ze spieszno ci do sprowadzenia mnie z tych "wyzyn lotu ptaka"
            do........poziomu plockiego bruku :)) No juz niedlugo, za niecaly miesiac,
            bedzie okazja wrocic do przerwanych rozmow.......
            A tak przy okazji, to docieraja do mnie wiesci znad Wisly, ze ostro wpiales
            sie w organizacje spotkania jagiellonczykow. Brawo !!
            • roman_j Re: Rok 1984 23.06.03, 19:19

> A tak przy okazji, to docieraja do mnie wiesci znad Wisly, ze ostro wpiales
              > sie w organizacje spotkania jagiellonczykow. Brawo !!

Hmmm... Tak naprawdę zostałem wpięty i chyba przyznasz sam, że nie wypada się
              teraz wypiąć... ;-)))))
              Będę Ci, że tak to ujmę, przygotowywał pas do lądowania na płockim bruku. Masz
              już pozwolenie na kołowanie. :-))
              • moooni Re: Rok 1984 23.06.03, 19:48
                roman_j napisał:

> Będę Ci, że tak to ujmę, przygotowywał pas do lądowania na płockim bruku.
                Masz
                > już pozwolenie na kołowanie. :-))

Maciek przybywa? To moze ja pozbieram papierki i pomaluję trawę na zielono? :)

--
                moooni@gazeta.pl
                icq 46479443
                • Gość: Maciek do Moooni IP: *.ssss.gouv.qc.ca 23.06.03, 20:37
                  Dopiero z naszej z Romanem konwersacji na forum dowiadujesz sie o moim
                  przyjezdzie ?? A bylem swiecie przekonany, ze masz jakies blizsze konszachty
                  z .........Naka i ze ona cie przypuszczalnie o tym juz wczesniej poinformowala.
                  Okazuje sie, ze nie ma nic bledniejszego niz moje ....."swiete przekonania" :))
                  • moooni do Maćka 23.06.03, 23:46

> Dopiero z naszej z Romanem konwersacji na forum dowiadujesz sie o moim
                    > przyjezdzie ?? A bylem swiecie przekonany, ze masz jakies blizsze konszachty
                    > z .........Naka i ze ona cie przypuszczalnie o tym juz wczesniej
                    poinformowala.
                    > Okazuje sie, ze nie ma nic bledniejszego niz moje ....."swiete
                    przekonania" :))
                    Naka mnie informuje, owszem, ale nie o nadchodzącym święcie narodowym. Czułam
                    w kościach, że przyjeżdżasz, ale moje "święte przekonania" gwarancji nie
                    dawały. Teraz już mam wszystko drukiem. Idę zbierać papierki i polerować
                    lądowisko :)

--
                    moooni@gazeta.pl
                    icq 46479443
      • berort Re: Rok 1984 23.06.03, 22:22
        Jak ktoś ma chęć obejżeć nowsze mapki w kolorze to zamieściłem dwie na napędce
        zrobionej stronce strony.wp.pl/wp/berort/ niestety rozdzielczość nie
        jest zbyt duża
        • Gość: merro Re: Rok 1984 IP: *.chello.pl 23.06.03, 22:50
          >Jak ktoś ma chęć obejżeć nowsze mapki w kolorze to zamieściłem dwie na napędce
          >zrobionej stronce strony.wp.pl/wp/berort/ niestety rozdzielczość nie
          >jest zbyt duża

niestety nie podlinkowałeś dobrze
          • berort Re: Rok 1984 24.06.03, 00:02
            Mnie wchodzi i innym chyba też co wskazuje licznik spróbuj może wpisać "z ręki"
            • Gość: B Lugosi Re: Rok 1984 IP: *.k.mcnet.pl 24.06.03, 08:22
              Super - jak byłem kilkuletnim chłopakiem szukałem takich zdjęć, jako zapalony
              wędkarz ale były to zupełnie inne czasy i było niemożliwe zdobycie czegoś
              takiego (nawet map topograficznych). Mam pytanie - co to za jeziora - na
              pierwszym zdjęciu po lewej stronie w górnym rogu ? (jedno mniejsze, a wyżej
              większe) ? I na drugim też po lewej stronie na górze ? Pozdrawiam.
              • berort Re: Rok 1984 24.06.03, 14:15
                Myślę, że to pierwsze to jezioro w Chalinie a te drugie wyżej to jezioro w
                Skępem. Na drugim zdjęciu widać jezioro w Kikole
                • Gość: B Lugosi Re: Rok 1984 IP: *.k.mcnet.pl 24.06.03, 14:41
                  Dzięki. Sądząc po wielkości tych akwenów są to miejsca rekreacyjne. Wiesz może
                  czy można tam jakoś wypocząć? Chyba nie są to lokalizacje popularne wśród
                  płocczan ? Ja przynajmniej pierwsze słyszę, a przecież mieszkałem w Płocku
                  kilkadziesiąt lat :) - jak mogło to umknąć mojej uwadze ?
                  • berort Re: Rok 1984 24.06.03, 17:36
                    Nie byłem w tamtych okolicach juz ładnych pare lat o Ci nie powiem. Moze coś
                    się zmieniło bo w czasach kiedy tam jeździłem była tylko pierwotna przyroda.
                    Pisz na e-mail to prozmawiamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka