kwisniewski 13.05.08, 00:31 Urodzony w Wyszogrodzie jutro żegna Go cały Płock fotoforum.gazeta.pl/72,2,875,79458045,79458045.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwisniewski Re: Wacław Milke 13.05.08, 22:44 Dnia 13 maja 2008r o godz. 10,50 przed budynkiem Zespołu Pieśni i Tańca „Dzieci Płocka” harcerze przy pieśni „Wszystko, co nasze Polsce oddamy” pożegnali druha Wacława Milke. Druh Wacław oddał zuchom, harcerzom i dzieciom Płocka to, co miał najcenniejsze miłość do Ojczyzny, do pięknej polskiej przyrody, miłość do Płocka, uczył patriotyzmu i wiary w Boga, szacunku do ludzi. Wartości, którymi się kierował zjednywały mu wielu przyjaciół. W ostatniej drodze przejechał ulicami płockiej Starówki do kościoła na Górkach. Mszę żałobną celebrował biskup Roman Marcinkowski „Nie mówcie o mnie, mówcie o Bogu” jedne z ostatnich zdań Wacława Milke Przepraszam, że nie posłuchałem druhu Wacławie – te słowa wypowiedział w kazaniu proboszcz kościoła ks. Tadeusz Łebkowski Następnie ulicą Kościuszki i Norbertańską druha Wacława odprowadzono do płockiej nekropolii Pogrzeb druha Wacława Uczyłeś jak kochać Ojczyznę Uczyłeś jak kochać swoje Miasto Uczyłeś wiary i patriotyzmu Nauczyłeś patrzeć na piękno przyrody i ludzi Pożegnali Ciebie aktorzy i poeci Pożegnali Ciebie szkoły i uczelnie Pożegnali przy sztandarach i chorągwiach Pożegnali Ciebie rzemieślnicy Pożegnali Ciebie ulice i budynki Płocka Pożegnali Ciebie władze miasta i powiatu Pożegnali Ciebie renciści i emeryci Pożegnali Ciebie pieśnią zuchy i harcerze Pożegnali płoccy cyganie Pożegnali przy huku pistoletów Drużyna Kusznicza Pożegnał Ciebie cały Płock Pożegnałem i ja w ciszy Wychowałeś kilka pokoleń Kilka pokoleń będzie pamiętać Zostawiłeś wspomnienia Zasłużyłeś na pomnik Odpowiedz Link Zgłoś