emnilda.wolna 06.12.22, 20:42 Profesorowie UW: Adam x2 Adam Ferdynand Adolf Aleksander Alojzy Ananiasz Andrzej Antoni x7 Bogdan Bohdan Bolesław Bronisław x3 Cezary Czesław Dowmont Franciszek Edmund Edward x3 Erazm (nazwisko -ski) Ernest Eugeniusz x3 Feliks Franciszek x6 Gustaw Henryk Ignacy x3 Jakub Witold Jan x12 Jan Karol Jan Piotr Jan Stanisław Jerzy Józef x5 Józef Marian Julian Juliusz Karol x6 Kazimierz x12 Kazimierz Feliks Konrad Konstanty x2 Leon x2 Ludwik x2 Marian x2 Maurycy Michał Mieczysław x4 Miron Osman Piotr x2 Roman x6 Roman Bogdan Rudolf Stanisław x14 Stanisław Józef Stefan x6 Szymon Tadeusz x6 Tomasz Tytus Wacław x6 Wiktor x3 Wiktor Jan Wilhelm Wincenty Witold x3 Władysław x8 Władysław Antoni Włodzimierz x3 Zdzisław x2 Zygmunt x9 Cezaria (taż już gdzieś była) Irena Za: Małgorzata Przeniosło, Marek Przeniosło, "Słownik biograficzny profesorów uniwersytetów Drugiej Rzeczypospolitej". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Profesorowie II RP: UW 07.12.22, 17:13 Ananiasz i Tytus fajny odlot. Osman bardzo sie wyroznia. Cezaria i Irena super Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Profesorowie II RP: UW 07.12.22, 22:00 Dla mnie Tytus (też lubię) to nic w porównaniu z Ananiaszem. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Profesorowie II RP: UW 07.12.22, 22:40 Zgadzam sie, ale o zadnym Tytusie nie slyszalam z tego okresu, ale nie mam danych. Hipolit byl nadawany i inne mitologiczne imiona wiec Ananiasza rozumiem. Dzisiaj to Ananiasz jest odlotowy i nigdzie mu do Tytusa oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Profesorowie II RP: UW 08.12.22, 14:46 Malarz Tytus Czyżewski by pasował (ur. 28 grudnia 1880, zm. 5 maja 1945). Innych na szybko też nie kojarzę, ale jakoś nie zdziwiło mnie to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Profesorowie II RP: UW 08.12.22, 18:24 W sumie nie powinno dziwic, bo jakos bardziej wybujala wyobraznie mieli nasi przodkowie Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Profesorowie II RP: UW 07.12.22, 21:10 Edward, Ernest, Eugeniusz, Kazimierz, Konstanty, Maurycy, Wacław, Władysław. Dużo pięknych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Profesorowie II RP: UW 07.12.22, 22:01 Z tych lubię najbardziej Maurycego, a z listy chyba Gustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Profesorowie II RP: UW 08.12.22, 15:57 Moją uwagę najbardziej zwrócił Ananiasz. Sprawdziłam i obecnie jest 8 mężczyzn o tym imieniu według rejestru PESEL. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Profesorowie II RP: UW 08.12.22, 17:51 n.ataleczk.aa napisała: > Moją uwagę najbardziej zwrócił Ananiasz. Sprawdziłam i obecnie jest 8 mężczyzn > o tym imieniu według rejestru PESEL. Moją chyba też, to takie wyraziste imię, choć wcale nie najrzadsze z listy (Dowmont - obecnie brak w bazie). O dziwo Osman i Erazm mają względnie dużo (odpowiednio 203 i 123). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Dowmunt 10.12.22, 18:21 Zaskakujące! Nie sądziłabym. Co do Dowmunta, ktoś może kiedyś napisze o nim coś więcej, ja tylko zostawiam informację, że jest taki święty prawosławny, a zgodnie z litewską stroną o imionach, Daumantas (03.24), Daumantė (09.08) to lietuvių: dau- (daug) + mant- (mantus „sumanus“), czyli, jak mówi tłumacz google - "lit.: dau- (wiele) + mant- ( mantus "sprytny")". Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Dowmunt 14.12.22, 01:11 gaudencja napisała: > Zaskakujące! Nie sądziłabym. > > Co do Dowmunta, ktoś może kiedyś napisze o nim coś więcej, ja tylko zostawiam i > nformację, że jest taki > święty prawosławny, a zgodnie z lite > wską stroną o imionach, Daumantas (03.24), Daumantė (09.08) to lietuvi > ų: dau- (daug) + mant- (mantus „sumanus“), czyli, jak mówi tłumacz google - > "lit.: dau- (wiele) + mant- ( mantus "sprytny")". Chętnie bym poczytała. Całkiem zachęcająca etymologia, choć z brzmienia bym pewnie nie nadała (podobnie jak z Zygmuntem - trudno zdrabniać). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dowmunt 14.12.22, 22:51 Zygmunt może być Zyziem A Dowmunt np. Dosiem. Odpowiedz Link Zgłoś