Dodaj do ulubionych

Side czy Alanya

IP: *.toya.net.pl 19.06.11, 17:50
Wybieram sie z rodziną do Turcji, chcialabym wiedzieć, co polecacie. Chciałabym żeby było ładnie i ładna plaża, o co w Turcji raczej trudno, sądząc z wpisów innych osób. Rozpatruję te dwie miejscowości ze względu na cenę. Po przejrzeniu zdjęć raczej skłaniam się w kierunku Side, bo Alanya jawi mi się jako wielkie blokowisko. Pomóżcie proszę w dokonaniu wyboru.
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Side czy Alanya 19.06.11, 17:57
      Side, chyba z dwa dni temu pisałem coś identycznego. Byłem w Side 2 razy i raz w Alanya'i.
      • kurczak48 Re: Side czy Alanya 19.06.11, 21:39
        Ja zdecydowanie Alanie
        • voyager747 Re: Side czy Alanya 19.06.11, 22:03
          wyjaśnisz dlaczego ?
          • voyager747 Re: Side czy Alanya 19.06.11, 22:08
            Napiszę po raz kolejny dlaczego Side: bliżej lotniska, bliżej Aspendos, bliżej Perge, samo Side też dużo ciekawsze niż Alanya, Manavgat można też odwiedzić.
            Zdecydowanie wybrałbym Side po raz kolejny.
            Można też ewentualnie Bodrum, Kusadasi i tamte rejony, też fajnie.
            • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 20.06.11, 11:46
              Ja skłaniając się w stronę Side kierowałam się wyłącznie fotkami z internetu i folderami biur podróży. Zależy mi przede wszystkim na ładnym miejscu. Alanya jest bogatsza w życie nocne, jednakże na zdjęciach przede wszystkim odpychające blokowiska. Mieszkam w dużym mieście i bloki mam na co dzień za oknami. Wolałabym mimo wszystko coś z klimatem, ale obawiam się, że jeśli w ofercie jest opis "spokojna, urokliwa okolica" oznacza to totalne zadupie odcięte od świata. A tego też chciałabym uniknąć. Na razie jestem za Side, ale ostatecznej decyzji jeszcze nie podjęłam.
              • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 20.06.11, 11:51
                a, i dodam jeszcze, że na google earth z satelity plaże wyglądają na ładniejsze i szersze niż w alanyi, co też bardzo wpływa na wybór Side
              • wojtek33 Re: Side czy Alanya 20.06.11, 12:05
                Kierując się wyłącznie fotkami z internetu i folderami biur podróży wybrałem Kemer i jeśli patrzeć na widoki i położenie to super wybór, do tego krótszy transfer (+ trochę szczęścia, że nie braliśmy nikogo po drodze) i dobry punkt wypadowy tak na Licję jak i na Antalię i okolice.
                Ale drugi raz tam nie pojadę ze względów, nie będę ukrywał, rasowych. I bynajmniej nie chodzi o samą obecność Rosjan, że stanowią 95% spotykanych ludzi tylko rezultat ich obecności - ceny, poziom usług, rodzaj sklepów i dostępnych towarów.
                Side ani Alanii nie wybrałbym nigdy, szczególnie, że większość hoteli stoi gdzieś w polu w okolicy miast. Jeśli jeszcze kiedyś wybiorę się z biurem do Turcji to dopuszczam Fethiye.
                • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 20.06.11, 14:15
                  zastanowię się nad Kemerem. Przedkładam ładne widoki i plaże nad obecność Ruskich. A nie jest to zadupie? tzn. czy jest gdzie wyjść wieczorami lub doświadczyć trochę folkloru?
                  • voyager747 Re: Side czy Alanya 20.06.11, 14:57
                    tzw. Ruscy są wszędzie w Turcji i im więcej gwiazdek ma hotel tym ich też więcej.
                    Ładne widoki są w tzw. Turcji egejskiej.
                    • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 20.06.11, 15:08
                      Wiem wiem, ale jak wspomniałam wcześniej mamy ograniczenia finansowe i w grę wchodzą jedynie miejscowości na wschód od Antalyi. To znaczy że nad morzem śródziemnym nie jest ładnie?
                      • Gość: radekk Re: Side czy Alanya IP: *.minolta.pl 20.06.11, 15:14
                        Alanya zdecydowanie :)
                      • voyager747 Re: Side czy Alanya 20.06.11, 22:14
                        nad morzem jak to nam morzem :) zależy co kto lubi. Czy tam jest taniej niż np. w Bodrum czy Kusadasi, raczej nie. Ja zawsze polecam Side i pisałem już dlaczego. Do Side wróciłem a do Alanya,i nie, chociaż byłem tam w 2002 roku.
                      • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 22.06.11, 11:36
                        W tej sytuacji zdecydowanie Side:)
                    • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 22.06.11, 11:34
                      Zdecydowanie Rosjan jest mniej nad morzem Egejskim, a w Oludeniz wybrzeże Rosjan praktycznie nie uświadczysz, to angielsko-holenderski rewir:)
                  • wojtek33 Re: Side czy Alanya 20.06.11, 15:28
                    Nie można Kemer nazwać zadupiem, to małe ale nowoczesne miasteczko i ma przyjemne miejsca, parki, fontanny, place zabaw itp. Do tego jest świetnie skomunikowane z Antalią i mniej więcej w połowie drogi między Aspendos a Demre, więc w zasięgu 2h jazdy samochodem masz sporo do zobaczenia. Poza tym w mieście jest mały Carefour, Migros i jakieś outlety, w poniedziałki bazar warzywny, we wtorki ogólny (warzywnego nie widziałem, ogólny to zawartość sklepów dla turystów przeniesiona w plener i z podniesioną ceną wyjściową). Kawałek niby promenady, ładna ulica handlowa i jej okolice ale do sklepów nie ma po co wchodzić, kosmiczne ceny, podobnie na ulicy. W związku z all inc. w większości hoteli właściwie brak miejsc do zjedzenia (a! jest burger king ;)) czy spokojnego posiedzenia nad kawą, o folklorze w ogóle zapomnij. A plaża to same kamienie z domieszką brudu w górnej częsci, jest jakaś płatna z nawiezionym piaskiem ale nie widziałem jej z bliska.
                    • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 20.06.11, 16:19
                      ojojoj to Kemer odpada... Na razie Side prowadzi. Osoby preferujące Alanyę proszę Was o argumentację wyboru , co sprawiło że wybralibyście Alanyię zamiast Side? A tak z innej beczki, jak się wymawia SIDE czy SAJD
                      • Gość: tammy Re: Side czy Alanya IP: 88.220.106.* 20.06.11, 19:45
                        side zdecydowanie , genialny deptak , super starówka .są knajpki są sklepiki ,atmosfera kurortu ale bez przegięć cenowych , dużo do zwiedzania + fajna plaża do wypoczywania. towarzystwo mieszane : RU/DE/UK/PL. polecam !
                      • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 22.06.11, 11:44
                        to nie jest angielska nazwa:)

Argumentów, które Ciebie by przekonały do Alany nie ma. Ogromne betonowe miasto, gdzie okna hotelowe wychodza na kolejne okna hotelowe, a basen jest zacieniony, przez mury innego hotelu, plaża Kleopatra znajduje się tylko na wschód od twierdzi, a więc nie wszyscy mają blisko, zatłoczony kurort położony ok 140km od lotniska, z Magavatu można dojechać dolmuszem aby pozwiedzać ok 60 km, ale wypoczynek w tym miejscu jest raczej męczarnią,a miasto klimatu jest kompletnie pozbawione.
                • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 22.06.11, 11:30
                  CO kto lubi, Kemer nie ma żadnego klimatu to nowoczesny kurort nie posiadający plaż tylko pomosty, a przecież o miejscowość z klimatem chodzi autorce wątku:)
              • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 22.06.11, 11:28
                Zdecydowanie Side jest urokliwsze, mniejsze, miasto muzeum pod gołym niebem i lepiej położone. Jeśli jednak szukasz naprawdę klimatu zbliżonego do wyspiarskiego to zdecydowanie Oludeniz polecam:)
            • Gość: mika Perge? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 08:10
              czy chodzi o Pergamon? wydawało mi się ,że Pergamon jest bliżej Izmiru.. Jak tam - i do Aspendos - dotrzeć indywidualnie z Side? Ile to to zajmuje czasu? Finansowo samodzielnie czy z biurem? Dziękuję!!
              • Gość: rumianek Re: Perge? IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 08:36
                Perge leży ok 15 km od Anatoly w kierunku Magavatu. To ruiny starożytnego greckiego miasta o tej nazwie położone na ogromnej powierzchni niczym nie ocienionej. Jest tam dobrze zachowany stadion na którym w czasach rzymskich odbywały się walki gladiatorów i nieźle zachowana agora. Dolmusz dojeżdża tu z dworca Antalyi , wstęp 6 euro
                www.tagtele.com/videos/voir/41778
              • Gość: rumianek Re: Perge? IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 08:55
                W biurach lokalnych jest wycieczka Perga-Aspendos-Kursunlu (wodospad). Na własną rękę to albo wynająć samochód i zwiedzić wszytko co jest na trasie Antalya - Side, albo dolmuszem dostać sie na dworzec Otogar w Manavgat, tam przesiąść się w autobus do Antalyi i na dworcu przesiąść ponownie do dolmusza jadącego do Perge. Perge jest czynne od 8 rano do 18tej.
                • wojtek33 Re: Perge? 28.06.11, 09:05
                  Jechać na dworzec w Antalii a potem wracać do Perge chyba nie jest najlepszym pomysłem, szczególnie że z drogi Side - Antalia jest niewiele ponad 1 km do stanowiska.
                  Zdecydowanie samochód, do tego zjazdy na Perge i Korsunlu dzieli mniej niż 1,5 km
                  • Gość: rumianek Re: Perge? IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 09:21
                    Po pierwsze ma drogi z Antali do Side, jest Antalia Mangavat, po drugie z Aksu (miejscowość na trasie w której się skręca w stronę Perge) jest 3 km. Zdecydowanie najwygodniej jest wynająć samochód, ale nie każdy wybiera takie rozwiązanie z rożnych powodów.
                    • Gość: mika Re: Perge?-opcja z taksówką IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 09:33
                      nie chcę wynajmować auta; a dolmuszem do Antalyi i dalej taksówką do Perge i Aspendos? Na ile się umówić z taksówkarzem? Dzięki!:)
                    • wojtek33 Re: Perge? 28.06.11, 10:35
                      Gość portalu: rumianek napisał(a):

> Po pierwsze ma drogi z Antali do Side, jest Antalia Mangavat, po drugie z Aksu
                      > (miejscowość na trasie w której się skręca w stronę Perge) jest 3 km.

yyy??? Nie chce mi się z tym dyskutować bo to nieistotne, Side nie leży na wyspie, Mangavat za to gdzieś w Indiach a z głównej drogi do Perge jechałem samochodem może 2 min, google pokazują 1,7 km ale to nieistotne wobec położenia dworca autobusowego w Antalii, na który chcesz wysłać mikę. Tylko po co? Warto oczywiście zobaczyć Antalię, szczególnie muzem archeologiczne (i wtedy może miałaby sens jazda na dworzec) gdzie jest dużo pięknych pozostałości z Perge. Jednak wygodniej będzie jechać dolmuszami do zjazdów na te miejsca z głównej drogi i tam w zależności od funduszy łapać taxi lub czekać na dolmusze.
                      • Gość: mika Re: Perge?taksówka? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 10:43
                        i tak zrobie jak radzisz- Twoje rady Wojtek też są świetne -dzięki! Tylko ,zebym jeszcze wiedizła na ile się umówić z taksówkarzem,aby mnie nie naciągnął??
      • Gość: kaja Re: Side czy Alanya IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.11, 14:42
        bardzo pomocna wypowiedz równiez się nad rejonem zastanawiam a skoro mowa o Side to moze ktos poleci w side hotele fajne z tego co szukałam to wszycho 4* jakos odległo o 9 km od Side a bliżej coś nie koniecznie 3* chyba ze sprawdzone i porządne
    • Gość: margo Re: Side czy Alanya IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.06.11, 09:32
      SIDE - zdecydowanie, raz ze piekna piaszczysta i szeroka plaza (byłam dwukrotnie), ponadto super miejsce do wypadow i wycieczek fakultatywnych!! No i dojazd z lotniska to tylko godzinka a Alanya dwa razy dłużej - jak jedziesz z dziecmi ma to znaczenie. Samo Side tez urokliwe pelne sklepikow, no i jest amfiteatr i świątynia Apolla.. a do Alanya pojedziesz sobie w fakultecie zeby zobaczyc czerwona wieze i poplywac stateczkiem po zatokach.. pozdrawiam
      • voyager747 Re: Side czy Alanya 21.06.11, 10:06
        ci co polecają Side piszą dlaczego, a ci co Alanya,ę jakoś nie za bardzo, dziwne to :) hehe może napiszesz czemu Alanya jesy fajniejsza dla rodziny z dziećmi ?
        • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 22.06.11, 11:48
          To były wpisy osób młodych i bezdzietnych których interesuje imprezowanie 24h, lub zwykle przekomarzanie się, dla tego nie otrzymałaś racjonalnych argumentów.
          • voyager747 Re: Side czy Alanya 22.06.11, 12:16
            ja o tym wiem :)
    • Gość: Balian z Ibelinu Re: Side czy Alanya IP: 194.42.116.* 21.06.11, 10:15
      Alanya i Side. Hm, Alanya jest nazywana blokowiskiem. Ale są to apartamentowce, w których mieszkania kosztują niemalże o połowę mniej niż w Polsce. Natomiast nie jest to winą tego miasta, że jest popyt na takie nieruchomości. Poza tym raczej nie znajdziesz w samej Alanyi hotelu z super plażą, widokiem, najlepiej na niekodowany zachód słońca i Bóg wie co jeszcze. Nie jest to również miasto, w których powstały resorty a'la Egipt czy w okolicach Alanyi - Kestel, Mahmutlar, Konakli i dalej na zachód po samą Antalyę. Ja się bardzo dobrze czułem w Alanyi bo nastawiłem się na wypoczynek i ważna była dla mnie atmosfera w hotelu (wyżywienia, jakieś animacje, etc.). Dla mnie jest tam swojsko. Pełno sklepów, bazary. Z atrakcji twierdza, jaskinie, rejs, itd. Natomiast patrząc na Twoje wymagania postawiłbym na SIDE. Kemer - raczej nie. Jak chcesz dzieciaki zabrać na jakieś lajtowe wycieczki to Side wydaje się optymalne. Bliżej jest też na rafting. Z hoteli bliżej Alanyi brałbym pod uwagę Lonicerę. Jak będziesz wiedzieć co wybrałaś wejdź na www.wikimapia.org, będzie pomocna. pozdrawiam
      • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 21.06.11, 11:28
        super, że tyle osób napisało....moje dziecko to nastolatek, dobrze znoszący trudne warunki i podróż. Nie znam jeszcze terminu podróży, póki co jestem zdecydowana na Side. Zamierzam kupić jakis last, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na zwiedzanie.
        • voyager747 Re: Side czy Alanya 21.06.11, 12:24
          Z Side możesz np. pojechać rano do Perge i Aspendos, potem spokojnie wrócić do hotelu, na obiad czy plażowanie, to blisko.
          • Gość: Balian z Ibelinu Re: Side czy Alanya IP: 194.42.116.* 21.06.11, 14:31
            ...z nastolatkiem to na rafting na Koprulu, przynajmniej będzie miał co opowiadać...Natomiast jeśli chcesz się przekonać jak wygląda Alanya to zawsze możesz przejechać się tam dolmuszem. Moim skromnym zdaniem twierdza, a zwłaszcza widoki z niej, są niezapomniane.
            Tu masz stację dolmuszy w Alanyi www.wikimapia.org/#lat=36.5455356&lon=31.9979811&z=16&l=28&m=b&search=alanya

Alanya jest położona 60 km od Side www.wikimapia.org/#lat=36.7716862&lon=31.3957071&z=15&l=28&m=b&search=alanya
            Rafting jest tu: www.wikimapia.org/#lat=37.1896769&lon=31.1834478&z=18&l=28&m=b&search=alanya Pozdrawiam
        • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 22.06.11, 16:30
          Wart uwagi według mnie jest nowy hotel w ofercie Itaki Hotel Side Sedef (odnowiony 2010/2011) z lasta aktualnie 140 za 8 dni za All. Ma bardzo dobre opinie na niemieckich stronach turystycznych na 5 punktów dostał 4. Dla młodej jest zjeżdżalnia na basenie, 500 m do centrum starożytnego Side, 50m do piaszczystej plaży, przystanek dolmuszy 200m.
          www.sidesedefhotel.com
          • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 24.06.11, 21:08
            Zdecydowałam się na Side. Jeszcze nie wiem dokładnie kiedy, (praca) ale podejrzewam że będzie to na początku lipca. Tak bardzo chcę wyjechać, że spędzam czas na wertowaniu forów i zbieraniu informacji o tym mieście.... Do osób, które były w Side: Czy możecie polecić jakieś knajpki i restauracje, które szczególnie przypadły wam do gustu? I jeszcze - jak namówić na wyjazd partnera, który jest domatorem i wszędzie trzeba go ciągnąć za uszy? Czym zachęcić, oprócz internetu bezprzewodowego w hotelu? Rok temu po prostu kupiłam wycieczkę i już. Trochę się krzywił ale później mu się podobało i był zachwycony. Teraz chciałam, żeby decyzja została powzięta wspólnie....
            • Gość: a moze co innego Re: Side czy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 22:24
              A moze Konakli tez fajnie
            • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 25.06.11, 10:16
              Skoro partnerowi się podobało w zeszłym roku, to nie sądze byś miała problem z namówieniem go powtórnie. Side to starożytne miasto, jego mury, droga do agory okolona kolumnami, teatr czy odrestaurowana świątynia Apolla liczą sobie 3 tysiące lat. Wąskimi uliczkami miasteczka dochodzi się do starego portu, spacer jest o tyle przyjemny, ze uliczki te są zamknięte od ruchu kołowego. Antyczne Side należy do najatrakcyjniejszych stanowisk archeologicznych w Turcji, przez teren wykopalisk można przejść pieszo drogą kolumnową, albo wsiąść do turystycznej ciuchci. Wstęp do teatru jest płatny ok 6 euro. Zwiedzać za darmo można agorę, ponik Wespazjana z czasów rzymskich, no i oczywiście częściowo odrestaurowana świątynię Apolla tuż przy plaży, romantyczne miejsce o zachodzie słońca, ale i wieczorem gdy jest pięknie oświetlona. I w teatrze (wstęp płatny ok 35-40 euro) i przy świątyni (free) odbywają się często koncerty. Co do knajpek to najpiękniejszy widok na świątynię jest z Apollonik Cafe tu masz filmik z You tube www.youtube.com/watch?v=AbDeJaElnwY, natomiast jeśli twój partner lubi steki to w Deutsches Steak House na tarasie z widokiem na piękną panoramę Side i plażę, są wyśmienite. W sezonie znaleźć tam miejsce nie jest łatwo, bo restauracja jest bardzo oblężona. oczywiście w meni znajdziecie też makarony, sznycle, porcje są na prawdę obfite, a ceny rozsądne:) do tego obsługa jest miła, a restauracja przytulna mimo oblężenia gości;). Natomiast bardzo tanio i smacznie możecie zjeść potrawy z grylla w PASAKOY położony w spokojnym ogrodzie. Tu masz kilka zdjęć z tego miejsca http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.turkeycentral.com/forum/index.php%3F/gallery/image/2003-pasakoy-restaurant-side/&ei=p5cFTraYAoKDOsPNzK8N&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCYQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dpasakoy%2Bside%26hl%3Dpl%26biw%3D939%26bih%3D427%26prmd%3Divnsfd
              Potańczyć można w dyskotece pod gołym niebem Lighthouse w samym porcie lub w bardzo popularnej dyskotece OXYD z laserowymi efektami. Oczywiście centrum miasta w wieczorem tętni życiem i przy ulicy bazarowej jest do woli wszelakich lokali i pubów, spokojniejsze kawiarenki, bary znajdziecie na świeżym powietrzu przy świątyni Apollina. Miłego pobytu:)
            • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 25.06.11, 15:47
              może ten filmik go zachęci:)
              www.youtube.com/watch?v=-rsUPt81e1Y
    • Gość: TURKIYE Re: Side czy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 15:17
      Polecam gorąco Side i okolice, spokojniej tak jak sobie życzysz, jest co zwiedzać-Side,Manavgat - polecam TTH Nashira.
      Życzę udanych wakacji :)
      • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 27.06.11, 00:03
        do TURKIYE
        wcale nie pragnę spokoju i ciszy, priorytetem jest dla mnie uroda wizualna miejsca....:) Dziękuję bardzo, już zdecydowałam, chociaż podanie przez rumianka filmy - oprócz tvp podróże, raczej mnie zniechęciły niż zachęciły:) Oczywiście z przymrużeniem oka....Wczasów jeszcze nie kupiłam, bo nie jestem pewna terminu, ale prawie na pewno lecimy do Side, dzięki Wam.... No chyba że się trafi jakiś superatrakcyjny cenowo last z Maroka....
        • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 27.06.11, 00:24
          Nic dziwnego, że na tle amatorskiego filmu, profesjonalny materiał wypada zachęcająco:)
          Skoro to nie kameralność miejsca jest dla Ciebie priorytetem , a widoki to w zasadzie Alanya i Kemer też mają swoje atutu pod tym względem, a już na pewno dla widoków warto wybrać się na wycieczkę do Kapadocji. Moim zdaniem atrakcyjność Maroka, a w zasadzie Agadiru i jego okolic wypada blado przy riwierze Tureckiej, mimo że Maroko ma dużo pięknych miejsc do zaoferowania to Agadir nie jest dobrą bazą wypadową do ich zwiedzania. No ale każdy lubi co innego:)

www.youtube.com/watch?v=uJ6yK6HdNJE&feature=related
          www.youtube.com/watch?v=LJaF2oufeBc&feature=related
          www.youtube.com/watch?v=03OrBFEZgqU&feature=related
          • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 27.06.11, 00:44
            Rumianku, Twoje linki są nieocenione. Na pewno wpłyną na moją decyzję o wyjeździe. Tylko do jasnej ciasnej, nie znam i nie poznam terminu wyjazdu dopóki nie zamknę sprawy z wyjątkowo kapryśnym klientem. Może za tydzień, może za miesiąc. A głównie cena warunkuje mój ewentualny wyjazd gdziekolwiek w tym roku.... Chciałabym jednocześnie rybki i akwarium czyli ładnie i tanio i z domieszką folkloru. Wiem wiem, jak się nie ma miedzi to.........Pomijając osobiste wynurzania, Kemer też niczego sobie.... W ogóle cała riwiera, każde miejsce ma w sobie jakiś urok. Jak masz jeszcze jakieś ciekawe linki do zapodaj, bardzo pomocne w podjęciu decyzji są.
            • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 27.06.11, 01:41
              Pewne jest jedno jeśli chcesz mieć udane i tanie wakacje wybierz Turcję. Lat na 3 dni przed wylotem będzie najtańszy, więc do ostatniej minuty też nie warto czekać bo ktoś Ci może sprzątnąć ofertę z przed nosa. I jeśli szukasz najtańszych lasów to wchodź bezpośrednio na strony biur, a nie pośredników jak www.wakacje.pl czy www.easygo.pl. Wakacje z All w 3 gwiazdkowym hotelu na riwierze są do zdobycia nadal za 1000 -1200PLN na tydzień (zależy z jakiego miasta wylot) do tego dolicz 40 złoty za wizę płatną na lotnisku. W sezonie w takiej cenie (najtańsza Alanya) nie znajdziesz innej destynacji. Na miejscu wystarczy wykupić rejs statkiem za 10 euro w porcie, aby mieć urozmaicony pobyt, a w cenie jest posiłek, płacisz tylko za na poje, po drodze zwiedzacie grotę kochanków, grotę fluorescencyjna, seldżuckie stocznie przy wszystkich tych miejscach zatrzymujecie się na kąpiele (chętni moga tez skakac z groty skalnej do morza wysokość ok 3 piętra:)).
              www.youtube.com/watch?v=oj_zZ674WEw&feature=related
              www.youtube.com/watch?v=xDX_GhV33TA&feature=related
              www.youtube.com/watch?v=Z8UlnHnfnAI&feature=related
            • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 27.06.11, 01:50
              Antalya, Aspendos, Side i Alanya
              www.youtube.com/watch?v=nkoupCXU6SQ
              Side Mangavat Antalya
              www.youtube.com/watch?v=ukvzFjpdKZw&feature=related
              • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 27.06.11, 21:17
                Rumianku, Twoje linki są powalające. Człowiek musi to zobaczyć na własne oczy. Na pewno jadę do Side jeszcze w te wakacje. Chciałabym już ale robota rozgrzebana....Mam nadzieję, że uda mi się wyjechać jeszcze w lipcu. Dzięki wielkie, to było to, czego oczekiwałam!
                • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 27.06.11, 22:39
                  To ja mam propozycje. Ponieważ tez planuje wodzić Side w tym roku, tyle, że we wrześniu to mam też upatrzony hotel z lasta www.itaka.pl/wczasy/turcja/side/hotel_side_sedef_3268.php?SEARCH_HOTEL[wyloty]=WAW&SEARCH_HOTEL[pokoje]=DBL&SEARCH_HOTEL[wyzywienie]=A&
                  ale on jest oddany w tym roku po remoncie i nie ma jeszcze opinii , choć i położenie i fakt,że jest nowy oraz recenzje niemieckie przemawiają za tym, że to interesująca oferta za rozsądną cenę. Jeśli i tobie ten hotel wyda się interesujący i go właśnie wybierzesz to obiecaj , że pozostawisz tu lub na holidaychek swoja opinię, ok?:)
                  • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 28.06.11, 09:54
                    Oczywiście Rumianku, nawet jeśli wyląduję w innym hotelu, osobiście wybiorę się do Sedefu na rekonesans i zdam relację. Mnie się podoba ten hotel, dobra cena, blisko centrum i plaży. Może się uda, ale jak wspomniałam wcześniej, nie znam terminu wyjazdu, więc jak tylko zamknę projekt, kupuję wycieczkę. Trzymać kciuki żeby Sedef był wolny.
                    • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 10:03
                      Wczoraj była jeszcze możliwość za 1130 zl na 29.06, ale już wykupili , teraz jest na 3 i puki co za 1300. Bedzie na pewno jest nowy nie ma opinii ludzie się będą wąchać, że to wielka niewiadoma. Nie rób sobie kłopotu jeśli tam nie uda Ci się tam akurat trafić, do września może ktoś jakąś opinie gdzieś zamieści:), ale dziękuję za dobre chęci:). Gdybyś tam wykupiła to nie daleko jest dobre biuro lokalne UFO:).
    • Gość: mika ale fajny wątek :) cieszę się ,że wybrałam Side IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 07:45
      rumianek nieoceniony!! -dzięki
      voyager tez niezłe rady daje
      super!
      • voyager747 Re: ale fajny wątek :) cieszę się ,że wybrałam Si 28.06.11, 09:55
        dzięki :)
        Trochę naszych zdjęć z Perge, Side, Aspendos, Manavgat jest tutaj:

kolumber.pl/g/26238-Turcja,%202000,%202002,%202008,%202009
        może zachęcą do wyjazdu.My za pierwszym razem byliśmy w Perge i Aspendos z wycieczką z lokalnego biura ( w 2002), a potem drugi raz samochodem.
        • Gość: mika Re: ale fajny wątek :) cieszę się ,że wybrałam Si IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 20:52
          robisz FANTASTYCZNE zdjęcia! Dajesz fajne rady, czy myślalałeś o pisaniu przewodników:))
          • voyager747 Re: ale fajny wątek :) cieszę się ,że wybrałam Si 28.06.11, 22:49
            oj tam, bez przesady :)) dzięki, to amatroka :)
    • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 09:57
      taksówka do Perge to wydatek ok 45 Euro i to w jedną stronę. Lepiej zdecydowanie w tej sytuacji wynająć samochód 25-30 euro na dzień , benzyna droga 8 zl za litr na ok 130km zwiedzania (licząc z drogą powrotną). Moim zdaniem skoro z rodziną to tylko riwiera, dla dzieciaków jest delfinarium i water park w Alany, super sprawa to bout trip dla całej rodziny, Wodospady Mangavat z Side to koszt 1 euro na osobę cena dolmusza, a tam można popłynąć łódka rzeką Mangavat przystanek jest na plaży z żółwiami careta careta, przejażdżka na wielbłądach lub pstrąg w jednej z restauracji obok wodospadu. Będąc w Alany można tez wykupić wycieczkę do Anamur , z (Side nie można jej wykupić niestety), no ale za to można wykupić super wycieczkę Myra Kekova Demre wszytko w jednym, i starożytność (zwiedzanie stroficznego teatru i ruin miasta) i wyprawa statkiem do zatopionych ruin Kekovt i licyjskie grobowce no i wizyta w kościele świętego mikołaja tego autentycznego, ale i tego bożonarodzeniowego pomnik tez tam stoi:). Perge na mój gust to sobie darować można, zwłaszcza gdy się stacjonuje w Side (w końcu tez stanowisko archeologiczne) za to nie na patelni. Aspendos przy okazji i wystarczy:). A ja macie ochotę to rafting wykupcie będzie to duża frajda dla dzieciaków o ile nie są za małe oczywiście.
      • voyager747 Re: Side czy Alanya 28.06.11, 12:23
        o nie, nie, Perge jest zdecydowanie fajne :)
        • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 14:24
          skoro tak twierdzisz, moja opinie oparta jest jedynie o fotografie. Z drugiej strony jeśli ktoś lubi urozmaicenie, to kolejne stanowisko arhologiczne w ciągu jednego pobytu już chyba nie robi takiego wrażenia, chyba, że jego położenie wnosi coś do ogólnego wrażenia. Tak jest z Termessos na północ od Antali z niesamowitą panorama na okoliczne szczyty i lasy piniowe.
          • voyager747 Re: Side czy Alanya 28.06.11, 15:08
            ja tam byłem 2 razy, wierz mi że jest super, bardzo duże i fajne, jeśli ktoś lubi ruiny oczywiście :)
            • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 20:21
              a czy w Efezie byłeś lub Termessos i Myrze ? czy Perge może wydać się interesujące dla kogoś, kto widział już inne stanowiska archeologiczne na riwierze tureckiej plus Efez i jeszcze ma nocleg w Side?
              • Gość: mika Re: Side czy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 21:04
                Rumianku zróbmy tak - proponowałeś założycielce tego super wątku ,żeby sprawdziła dla Ciebie hotel Itaki w Side (a tak w ogóle dlaczego jeżdzisz z tą koszmarną firmą?), a ja , ponieważ uwielbiam ruiny i widziałam niemal wszelkie (poza Turcją:)) słynne i mniej słynne ruiny, w niemal wszystkich krajach basenu Morza Ś, po zwiedzeniu Perge, o którym do wczoraj nie miałam pojęcia, napiszę co myślę i czy warto? Deal?
                • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 21:12
                  super:)
              • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 28.06.11, 21:07
                Ja właśnie sobie przeglądam oferty, między innymi rozważałam itakę. Ale poczytałam opinie i włos mi się zjeżył. Większość wypowiedzi zdecydowanie negatywnych. Może Wy, starzy wyjadacze, możecie z czystym sumieniem polecić jakieś niedrogie biuro, które lokuje w Side ? opinie czytałam tu.
                • Gość: mika Re: Side czy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 21:18
                  my lecimy z tui. Mają teraz świetne ceny. Zajrzyj na stronę tui i tam:) a jak dotrzesz do tego Side to ja mam tez nastolatka:) będziemy w 2 poł. lipca w Side właśnie, więc może jakiś connect?:). A dzięki temu wątkowi WIEM ,że wybrałam IDEALNIE.:)
                  • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 28.06.11, 21:22
                    chętnie bym pojechała, ale chodzi o to, że nie znam terminu wyjazdu ze względu na nietypowy charakter pracy. Być może będę mogła za tydzień a być może za miesiąc. Lecicie na tydzień czy dwa?
                    • Gość: mika Re: Side czy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 21:24
                      na 3:)))
                      • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 28.06.11, 21:31
                        hoho, szczęściarze, w takim razie duże prawdopodobieństwo, że uda nam sie spotkać:) Ja niestety tydzień lub dwa. Fajno, będziemy w kontakcie. Zapoznam się z TUI, może coś wybiorę, chociaż póki co niestety muszę wstrzymać się z rezerwacją.
                        • Gość: mika Re: Side czy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 21:40
                          to 3 mam kciuki!
                          będziemy w taczu :) (jak mawiają nastolatki:) brrr!
                          ps.bardzo mnie Twój wątek wzbogacił - dzięki! i nakręcił na to Side i Turcję ,na Aspendos, Perge, i kawiarnię Apollonik, i spacer uliczkami Side, itp itd ..
                  • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 21:43
                    Jest mała różnica w cenie TUI najtańszy hotel w Side proponuje aktualnie w cenie 1824 PLN w opcji FB wylot z katowic za tydzien , a Itaka równei trzy gwiazdkowy hotel z All Hotel Side Sedef za 838 PLN wylot z Warszawy za tydzień, a za dwa tygodnie 1538 PLN.
                    • Gość: mika Re: Side czy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 21:55
                      net to jedno Rumianku. Dobry agent umie wyszukać super rzeczy. Ja mam super agentkę i ona mi wyczarowuje cudne okazje. Obecnie 3 tygodnie w cenie 2 w Side:)) , hotel 4,5*. I tym optymistycznym akcentem -:))
                      • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 22:01
                        ok. Ja porównuje ogólnodostępne oferty.
                • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 21:34
                  a ja przeciwnie mam same dobre doświadczenia z tym biurem. Zresztą sprawdź proszę opinie o każdym innym biurze Polskim, a okaże się, że najlepiej nie korzystać z żadnego:). Powiem inaczej, Itaka już drugi rok z rzędu jest numer 1 wśród polskich turoperatorów.
                  Itaka jest największym polskim biurem podróży z ubiegłorocznymi obrotami na poziomie 900 mln zł. Na drugim miejscu znalazła się Triada (507 mln zł przychodów), za nią TUI Poland (322 mln zł).
                  www.rp.pl/artykul/677491.html
                  Oczywiście można uznać, że dowodzi to jedynie o sukcesie ilościowym, a nie jest gwarancja wysokiej jakości usług. Z tym, że nie do końca i nie rok po roku, niezadowolenie klientów musiało by odpić się również na spadku sprzedaży. Zresztą według RD już 11 rok z rzędu Itaka się cieszy największym zaufaniem wśród biur turystycznych w Polsce.
                  Według tegorocznych wyników badania European Trusted Brands polski rynek turystyczny należy do dwóch marek: Itaki, która zdobyła Złote Godło oraz Triady – laureata Kryształowego Godła.
                  dziennikturystyczny.pl/2011/05/european-trusted-brands-2011-zwycieskie-itaka-i-triada/
                  Moim zdaniem trzeba przymknąć oko na Polskie malkontenctwo i wybrać lidera branży turystycznej, niż szukać utopijnego bura turystycznego, z którego wszyscy będą zadowoleni i o którym będą pojawiały się w necie same pochwały:)
                  • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 28.06.11, 21:38
                    wiem wiem, nawet pracownicy biur podszywają się pod klientów i robią smród konkurencji. Nie byłam dotychczas z Itaką, stąd moje obawy. Prawdopodobnie będzie tak, że jeśli poznam już termin wyjazdu, wezmę ofertę, która będzie najatrakcyjniejsza, nie zważając na biuro.
                    • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.06.11, 21:51
                      Od lat wertuje ofert las dla siebie i wszystkich moich znajomych, jeszcze się nie zdarzyło, abym znalazła inną okazję niż w Itace, o przepraszam raz Majorka z Summerelss, ale to tylko w terminie majowym. No na przykład Sedef jest za 838 za tydzień z wawy z All na 1 lipiec - to takich cen nigdzie nie znajdziesz a tym terminie to samo tyczy się 2 tygodni w tym hotelu.
                  • Gość: mika Re: Side czy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 21:48
                    jasne Rumianku! Ja głównie jeżdże z TUI, byłam też z eximem i paroma innymi biurami, dość dużo jeżdżę samodzielnie ( nnno nie tak dużo jak voyager -jestem maksymalnie w szoku -pozytywnym!!:) -po obejrzeniu Jego kolumbera))) ale nigdy nie doznałam takiego chłamu jak w ITACE. To oczywiście wyłącznie moja opinia i kilkudziesięciu osób, z którymi leciałam niedawno. Nie dyskutujmy, bo nie ma o czym:). Tui ma teraz takie same ceny jak itaka a komfort w tui nieporównanie lepszy, ot co, ale każdy ma wolny wybór.
                    • voyager747 Re: Side czy Alanya 28.06.11, 22:54
                      My z Itaką byliśmy ponad 10 razy, w tym 3 razy w Turcji, na Krecie, na Costa Del Sol, na Korfu, na Bali, w Emiratach Arabskich, na Maderze 2 razy i zawsze było ok, zawsze lasty.
                      TUI też jest ok, ale droższe, z TUI byliśmy min w Kenii i też było super.
                      • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 28.06.11, 23:03
                        voyager - fiufiu niezły dorobek podróżniczy super foty. Trochę mnie uspokoiło, czytam te opinie i czytam, i każde biuro w zasadzie ma koszmarne.... A ludzie jeżdżą i są zadowoleni..... Zobaczymy. A, i jeszcze pytanie z innej beczki. Czy jak ktoś wjeżdża do Turcji na jeden dzień niecały, musi mieć wizę? Kol będzie na jednej z greckich wysp i planuje zrobić sobie wycieczkę do Turcji. Moim zdaniem to, że rezydenci są po to, żeby wciskać wycieczki, a nie pomagać turystom, jest standardem w każdym biurze.
                        • voyager747 Re: Side czy Alanya 28.06.11, 23:09
                          tak, trzeba wizę mieć zawsze. Na każde biuro ludzie psioczą, jeśli się szuka dziury w całym, to zawsze można narzekać. Ja tylko z hotelu w Emiratach nie byłem zadowolony, ale Itaka miała ten kierunek przez jeden sezon zimowy.
                          Ważne są linie lotnicze, niektóre mają więcej opóźnień itp. W Itace jest spory wybór i czasami latają różnymi liniami na to samo lotnisko.
                          Już kiedyś zmieniałem z Air Italy na SunExpress i się opłacało, bo byliśmy punktualnie, a tamci nie o parę godzin.
                          Ostatnio byliśmy też a Wezyrem na Rodos i teraz z Eximem na Majorce i też było ok. Jeszcze ćwiczyliśmy Neckermanna ( parę razy: Meksyk, Sycylię, Teneryfę), GTI, Jet Touristic i sporo innych co już ich nie ma :)
                • voyager747 Re: Side czy Alanya 28.06.11, 22:51
                  Spokojnie, Side ma każdy, z Itaką też byliśmy w Turcji ( Bodrum, Side, Kusadasi) i było w porządku, tak jak w katalogu.
              • voyager747 Re: Side czy Alanya 28.06.11, 22:49
                w Efezie byłem, ale z Kusadasi, wtedy też w Priene, z kolei w Didymie jak byliśmy w Bodrum.
      • Gość: mika Re: Side czy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 20:58
        dzięki rumianku - w takim razie wezmę wycieczkę. A w ogóle powinieneś pisać przewodniki razem z voyagerem - i to właśnie w stylu takiej fajnej dyskusji na poziomie:) ta dyskusja uzmysłąwaia mi super rzecz -alez sie ciesze - juz za dwa równe tygodnie bede leciec i będę w drodze do Side:)).
        Bardzo ale to bardzo wybieramy się do MIRY , z pewnych względów..:)
        • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 29.06.11, 00:06
          To tu masz Myre/Demre za free:)
          www.antalyasanalgezinti.com/demre.php
          I Kekove też
          forum.gazeta.pl/forum/s,660,126276170,126541081.html?rep=1
          chwile się ładuje, ale warto bo potem możesz sam kursorami się poruszać:)
          • Gość: palisander Re: Side czy Alanya IP: *.toya.net.pl 29.06.11, 10:41
            mam jeszcze pytanie, zbyt błahe chyba żeby osobny wątek zakładać, choć ten powoli się zmienia w porady dotyczące Side, i bardzo dobrze.:) Chodzi mi o ceny dolmuszów i taksówek. Rozumiem, że ustalamy je przed podróżą, jaka jest stawka za kilometr za np. trzy osoby, żeby nie zostać wyrolowanym? (choć nie cierpię się targować, trochę się zaprawiłam w innych krajach arabskich i jakoś się przemogę).
            • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 29.06.11, 11:24
              Cena za dolmusz na trasie Side -Mangavat 1,5 euro, USD lub LT (w zależności od nastroju kierowcy, jednak cena faktyczna to 1,5 LT), a z Kumkoy 1 LT w jedną stronę za osobę. Dolmuszem na za najdłuższy odcinek możesz zaplacić 3 LT ( i znów w zależności od cwaniactwa kierowcy poda ci on cenę w USD Euro, dla tego płać zawsze LT) . 1 EUR za 15 km mniej więcej taka jest opłada za przejazd domuszem. Z Otogar -dworca autobusowego autobusem do Alany czy Antalyi płacisz albo 7 LT albo 3 Euro,USD. Taksówki wyposażone są w liczniki i ceny są wszędzie takie same, przejazd 1 km kosztuje ok. 1 EUR. Oczywiście możesz przed zamknięciem drzwi próbować umówić się na inną kwotę bez nieuwłaczania licznika.
              • Gość: hotel side sedef Re: Side czy Alanya IP: *.aster.pl 27.07.11, 21:22
                Witam wszystkich. Chciałam prosić o rady odnośnie wycieczki do turcji. 07.08 wylatujemy do side, do hotelu side sedef, który był wspominany w tym wątku. Czy może był ktoś w nim w tym roku? Opis i cena skusiła do rezerwacji właśnie tego hotelu, mam nadzieję, że się nie zawiedziemy. Będę wdzięczna za każdą informację. Pozdrawiam.
                • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.07.11, 04:59
                  Ktoś był i chwalił:)
                  forum.gazeta.pl/forum/w,660,126468694,126468694,Hotel_Side_Sedef_czy_ktos_byl_.html
                  • Gość: hotel side sedef Re: Side czy Alanya IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.11, 10:07
                    Dziękuję. Już czytałam, ale nie ma nowych informacji. A może jakieś rady ogólne co do wycieczki do turcji? Wogóle pierwszy raz lecimy za granicę więc każda praktyczna rada się przyda. Z góry dziękuję.
                    • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.07.11, 10:35
                      To oczywiście zależy jakich porad dokładnie oczekujesz. Wybór tego hotelu wydaje mi się doskonały z powodu tego, że jest to hotel po radykalnym remoncie ( a więc w łazience nie zadymił się jeszcze grzyb, a serwis będzie starał się zapracować na dobre recenzje, zapewne w tym roku hotel ma preferencyjne ceny, ponieważ Itaka dopiero go wprowadziła do swojego katalogu), jego położenie gwarantuje bliskość plaży, bliskość starożytnego Side i jednocześnie spokój. Hotel jest dość kameralny co jest niewątpliwie kolejnym jego plusem. Jednym dokonując tej rezerwacji zaplanować sobie udane wakacje w przepięknym Side, z którego dolmuszem możecie odstać się Manavgat gdzie zrobicie tańsze zakupy, możecie podziwiać wodospady lub wykupić rejs statkiem po rzece, albo przejażdżkę na wielbłądach. Po samym Side, które jest zamknięte z ruchu kołowego można przejechać się ciuchcią (frajda dla dzieci o ile je macie), a w porcie za 10 e wykupić rejs statkiem całodniowy w cenie obiad na pokładzie. Z kolei bilet do starożytnego teatru to koszt 10 TL i tyle samo kosztuje bilet do malutkiego muzeum (może być ciekawe dla miłośników historii starożytnej) Bilet kosztuje 3 liry za przejazd dolmuszem z Side do Mangavat. Dalsze wyprawy warto albo styranizować sobie na własną rękę lub za pośrednictwem biura lokalnego. W samym Side nie ma polskiego biura, ale polskie biura z Alanyi organizują niektóre wycieczki fakultatywne także w Sde. kontakt przez maila i potem na miejscu telefoniczny, płacisz dopiero gdy wsiadasz do autokaru za wycieczkę. Najlepsze opinie zbiera polskie biuro www.alanyaonline.pl/
                      • Gość: hotel side sedef Re: Side czy Alanya IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.11, 15:20
                        Super. Dziękuję za info dotyczące zwiedzania i za link do biura. Można sobie poczytać i zaplanować wycieczki już przed wyjazdem:):) I rzeczywiście oferta cenowa dużo lepsza niż proponuje Itaka. Co do hotelu właśnie też przekonało mnie, że jest po remoncie, blisko plaży i Side. Pozdrawiam.
                        • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.07.11, 22:02
                          Udanych wakacji:)
                        • Gość: rumianek Re: Side czy Alanya IP: *.jjs-isp.pl 28.07.11, 22:18
                          Jeszcze więcej wycieczek oferuje www.lena-pachotour.pl też mają polskich przewodników.
                          • Gość: hotel side sedef Re: Side czy Alanya IP: *.aster.pl 29.07.11, 22:53
                            Dziękuje i wzajemnie:)
    • mrowka.atomowka Re: Side czy Alanya w październiku? 17.08.11, 11:51
      Po lekturze całego wątku jestem prawie zdecydowana na Side.
      Ale właśnie... wyjazd możliwy od 7 października.. czy w Side o tej porze trwa jeszcze sezon urlopowy?
      Czy z uwagi na termin wyjazdu lepiej wybrać Alanye.
      • Gość: GREG Re: Side czy Alanya w październiku? IP: *.rom.net.pl 17.08.11, 12:02
        Ogólnie w TR w tym okresie to już jest schyłek sezonu, z niektórych w PL już nawet nie ma lotów. Jak byłem w poprzednim roku do 10 września pod Alany'ą, to sklepikarze nawet wtedy twierdzili, że to końcówka :)
        • mrowka.atomowka Re: Side czy Alanya w październiku? 17.08.11, 12:15
          Uuu.. brzmi nieciekawie:(

Generalnie sklepy interesują mnie najmniej... zależy mi bardziej na knajpkach i ogólnym urokliwym klimacie kurortu.

Dzięki za informację:)
          • Gość: GREG Re: Side czy Alanya w październiku? IP: *.rom.net.pl 17.08.11, 12:44
            Akurat pod względem cen to powinno być bardzo przyjemnie, bo zawsze próbują "zejść" z towaru na końcu sezonu ;)
            • Gość: Holiday Excursion Re: Side czy Alanya w październiku? IP: *.ip.netia.com.pl 26.08.11, 13:55
              Drodzy Państwo,

wszystkich, którzy będziecie wypoczywać w Alanyi i okolicach, serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego biura, znajdującego się w Oba, jakieś 4 km o d centrum Alanyi. Oferujemy Państwu wycieczki fakultatywne na najwyższym poziomie, polskojęzyczną obsługę, niezapomniane przeżycia, a to wszystko znacznie taniej niż u rezydenta. Pełna oferta dostępna jest pod adresem hakan@holidayexcursion.com a także na naszej stronie internetowej

www.wix.com/holiday_excursion/holiday_excursion
              Pozdrawiamy i życzymy udanego wypoczynku
              • albacor Re: Side czy Alanya w październiku? 30.08.11, 12:11
                Ja zdecydowałem się na Side, a własciwie na Titreyengol. Do Side rzut beretem, do Manavgat też, plaża fajniejsza i wiecej miejsc do spacerów. jak wrócę -= zdam rtelację
    • Gość: @Kajdowy Re: Side czy Alanya IP: 109.180.94.* 14.03.23, 21:35
      Wybraliśmy się do Side we wrześniu. Choć temperatura nadal powyżej 30 stopni, to oprócz leniuchowania znaleźliśmy kilka chwil na rozejrzenie się po okolicy 😉. Antyczna cześć miasta, poza muzeum, bezpłatna do zwiedzania i zdecydowanie warta zobaczenia. Wzdłuż plaż pojeździcie na skuterach wodnych, polatacie na spadochronach ciągniętych przez motorówki, dosiądziecie wielbłąda lub pojeździcie quadem. Za kilkanaście dolarów zapewnicie sobie cień (baldachim) na plaży i dedykowanego kelnera przynoszącego drinki 😜. Popełniłem krótki film z tego wyjazdu. Mam nadzieję, że dla Tych, co już tam byli będzie miłym wspomnieniem a dla Tych co się wybierają - dodatkową motywacją 🤩. Link do filmu: youtu.be/yB4blIkpv5k
      • kobalt_x Re: Side czy Alanya 02.05.23, 23:59
        Gość portalu: @Kajdowy napisał(a):

> Wybraliśmy się do Side we wrześniu. Za kilkanaście dolarów zapewnicie sobie cień (baldachim) na plaży i dedykowanego kelnera przynoszącego drinki 😜. >
        Ile kosztuje zwykły parasol z leżakiem?

Dodekanowiec nie przeszkadzaj!
    • bosforxdore Re: Side czy Alanya 16.04.23, 07:57
      fethiyetours.com/ Fethiye jest znacznie lepszym miastem
      • dodekanezowiec Re: Side czy Alanya 18.04.23, 17:49
        Może rozwiń wypowiedz a nie tylko wSPAMierdlasz link

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka