31.07.06, 23:40
Witam. Mam do Was parę pytań. Wkleję tu mój post z innego forum, tam mi nie
odpowiedziano.
Chodzi mi o Mattiego Nykanena, bo jestem hmmm.... kimś w rodzaju jego fanki.
Próbuję sobie na jego temat wyrobić jakies zdanie, ale bardzo trudno mi to
idzie. W Polsce raczej niewiele jest informacji na jego temat. Od czasu do
czasu sa jakies notki, ze trafił do więzienia, albo chwilowo je opuscił. Raz
czytam jak dźgnał kogos nozem, albo walił głowa swojej żony o podłogę (i myslę
sobie - czubek), a za chwilę wypowiadają się jego zona i przyjaciel, którzy
twierdzą, że to najcudowniejszy człowiek na świecie... Interesuje mnie, jaki
stosunek do niego mają Finowie? Co sądzą o tych jego wyskokach? Czy w
Finlandii Matti jest powszechnie potępiany za swoje zachowanie? Czy może to
wszystko zostaje mu puszczone w niepamięć? Jak ludzie reagują na jego muzykę?
Jezu, ja w życiu czegoś bardziej żałosnego nie słyszalam, słowo!!! Tym
bardziej dziwi, że to się podobno świetnie sprzedaje. Co o tym sądzą zwykli
ludzie, ale tez specjaliści z branży muzycznej? Może się orientujecie, co
porabiają jego dzieci? Przeczytałam, że pierwszego syna od rozwodu nie
widział, ale znając szmatławce, one na pewno do niego dotarły i co na to
Matti? Co na to jego rodzina? Czy o niej tez cos wiadomo? Czy go wspiera, czy
go olała? Przyznacie, że postac to nietuzinkowa... Krótko mówiąc, czy on nie
ma czasem w swojej ojczyźnie opinii kretyna - ludzie na słowa "Matti Nykanen"
pobłażliwie się uśmiechają, itp.
Zawaliłam Was tymi pytaniami, ale mam nadzieję, że będziecie mogli
odpowiedzieć chociaż na część z nich. Nurtuje mnie ta osóbka jak nie wiem,
znalazłabym jeszcze "parę" pytań.
Obserwuj wątek
    • antjama Re: Matti N. 01.08.06, 10:20
      ostatnio przechodzac kolo wypozyczalni widzialem reklame filmu MATTI czy cos
      takiego, moze to wlasnie o nim. jak obejrze to dam znac, jak go tam
      przedstawiaja :-)
      • alvia Re: Matti N. 01.08.06, 11:26
        Hej. No wiem mniej więcej jak go tam przedstawiają. Książki o nim niestety nie
        czytałam, tylko fragmenty. Chciałabym też wiedzieć jak przeciętni Finowie
        reaguja na Mattiego. Skoro jest podobno taki tam popularny, to domyslam sie, ze
        na kazdym kroku można napotkać jego gębę - w prasie, TV, itp.
        • antjama Re: Matti N. 02.08.06, 07:29
          mieszkam tu juz 8 miesiac, a nawet nie wiem jak wyglada...ups..ale popytam sie i
          dam znac...
          • alvia Re: Matti N. 02.08.06, 11:42
            antjama!!!!!!!!!!!! Jak możesz sie do tego przyznawać!!!! Nie, no rozwaliłaś
            mnie tym stwierdzeniem :).
            www.smucka.com/foto/tuj/nykanen/1_s.jpg
            pub.tv2.no/multimedia/na/archive/00239/Matti_Nyk_nen__239268m.jpg
            pub.tv2.no/multimedia/na/archive/00239/Matti_Nyk_nen_og_Ja_239284a.jpg
            Tu z tym, który go gra w filmie.
            www.zdf.de/ZDFde/img/19/0,1886,2404243,00.jpg
            • alvia Re: Matti N. 02.08.06, 21:30
              Sorry, wzięłam Cię za kobietę.
              • daria2910 Re: Matti N. 06.08.06, 20:37
                ja mieszkam tu ponad rok a nigdzie w telewizji czy gdziekolwiek nie spotkalam
                sie z ta twarza ..nie jest o nim glosno ani nic z tych rzeczy..slyszlam o jakims
                filmie ale nawet niewiem czym sie ten kolo zajmuje itd
                • alvia Re: Matti N. 07.08.06, 01:06
                  Hmmm, dziwne. Przeglądam fińskie portale i sporo tam wiesci o nim, tyle że ja
                  nic nie kumam. Najwięcej jest w jakichś brukowcach (Ilta-Sanomat,itp.), czasem
                  nawet co drugi dzień (średnio co tydzień). Widzisz, na co mi przyszlo, fińskie
                  brukowce "czytam".
                  A tak nawiasem mówiąc, znacie może jakiś internetowy translator fińsko-polski?
                  Jest w ogóle taki, bo ja nic nie znalazłam.
                  • daria2910 Re: Matti N. 07.08.06, 12:18
                    ja nie intereusje sie tym facetem , wiec nic na jego temat nie wiem i tez sie z
                    tv nie slyszy, a brukowce napewno cos tam pisza ale ja nie czytam:)
                    za to duzo slyszy sie o Nightwish a to mnie znacznie bardziej interesuje
                  • aniorek Re: Matti N. 09.08.06, 18:46
                    Matti Nykänen to znana postac w Finlandii, z tego co zauwazylam, wielu Finow
                    raczej mu wspolczuje, niz go nie lubi, bo tabloidy portretuja niemal wszystkie,
                    nawet najmniej istotne wydarzenia z jego zycia. Widzialam ten film o nim, "Hell
                    is for heroes", gdzie jego postac zostala dosc mocno wybielona, a raczej
                    przedstawiona jako ofiara zlych doradcow, jako bohater tragiczny, co chyba nie
                    do konca jest prawda, bo facet swoje w zyciu nabroil. Jedyne, co mu w zyciu
                    wyszlo to skoki, bo skoczkiem byl niezaprzeczalnie genialnym. No a reszta... jak
                    sam odpowiedzial na pytanie, o czym mysli przed skokiem: "O p....eniu sie, ale
                    najpierw skoczmy". ;) I dokladnie to zdanie chyba go najlepiej obrazuje.
                    • alvia Re: Matti N. 10.08.06, 22:54
                      Filmu nie widziałam, ale widziałam jego zwiastun. I juz na jego podstawie
                      stwierdziłam, ze Matti w tym filmie to taki biedny zagubiony chłopaczek.
                      Podobnie zresztą jak w ksiązce - anioł nie człowiek, tylko nikt mu nie potrafił
                      pomóc zejść ze złej drogi.
                      Sorry, ze tak nie na temat wtrącę - jak jest po fińsku "haft krzyzykowy"? :) I
                      czy słowo "ristipisto" ma z tym cos wspólnego?
                      • tilda1 Re: Matti N. 25.08.06, 21:38
                        tak :)
                        • alvia Re: Matti N. 27.08.06, 00:10
                          Dzięki. Juz byłam pewna na 99%.
                          Miałam o cos jeszcze Was zapytać odnosnie znaczenia jakiegos słowa, ale
                          zapomniałam co to miało być :).
                    • poledownunder Re: Matti N. 13.12.06, 22:34
                      >Jedyne, co mu w zyciu wyszlo to skoki, bo skoczkiem byl niezaprzeczalnie
                      genialnym.

niezaprzeczalnie, tak pieknie chyba nikt inny nie skakal, i juz pewnie nie
                      bedzie. jako nastolatka bylam nim zachwycona, i takim go wole pamietac.
    • aniorek Re: Matti N. 15.07.07, 19:22
      Bardzo tragiczna postac, moim zdaniem. Generalnie jest mi go zal. Porownajcie
      sobie, gdzie znajduje sie jego kolega z druzyny Mika Kojonkoski, a gdzie jest
      on. Obecnie zajmuje sie "spiewaniem" i wychodzi mu to fatalnie. Ostatnio znowu w
      jakas bojke sie wdal. Jest ulubionym tematem brukowcow i aniolek z niego zaden,
      ale generalnie Finowie go lubia. A i jego zona ma udzialy w firmie sprzedajacej
      kaszanki w ulicznych budkach. ;)
      • alvia Re: Matti N. 03.08.07, 21:17
        O, nie wiedziałam, że ten temat jeszcze żyje. Tak mi się Matti przypomniał, że
        wróciłam tu na forum.
        "Śpiewanie" Mattiego to coś tak żałosnego, że brak słów. Naprawdę, często
        słysząc w radiu jakąś piosenkę, mówimy, ze głupia, że beznadziejna, ze słowa
        złe, że muzyka denna...Ale to co wyprawia Matti, to szczyt wszystkiego i wszyscy
        inni to przy nim artyści. A co do jego zachowania. Myślę, że duży wpływ na to
        miało jego dzieciństwo. Facet miał trzy siostry, chyba wszystkie starsze i z
        tego, co przeczytałam, był po prostu bardzo rozpieszczany. Czytałam też jakiś
        niemiecki artykuł o nim, z którego wynikało, że ma ADHD. Wtedy, kiedy zauważono,
        że coś z jego zachowaniem jest nie tak (tzn. w jego dzieciństwie), nie nazywało
        się to jeszcze ADHD. Matti chodził przez jakiś czas do jakiejś specjalnej klasy,
        czy szkoły, matka prowadzała go do psychologów, brał jakieś leki, więc pewnie
        coś było na rzeczy.
        • alvia Re: Matti N. 03.08.07, 21:19
          I jeszcze jedno.
          www.youtube.com/watch?v=9N_-zopnwp8
          • fredt Re: Matti N. 09.09.07, 10:38
            up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka