menab 31.07.12, 09:50 Po przeczytaniu mnóstwa pozytywnych opinii wybór padł na ten hotel. Jedziemy 6.09. z Poznania. Ktoś wrócił niedawno z tego hotelu? Bardzo proszę o rady i sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaśka69 Re: Hotel La Blanche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 10:23 Wrócilismy w lipcu. Było super. Co chcesz wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
menab Re: Hotel La Blanche 31.07.12, 10:27 Jeśli będziemy tylko tydzień to warto gdzieś pojechać, oprócz do Bodrum, czy to będzie za mało czasu? Byliście na jakiś wycieczkach fakultatywnych? czy w tych restauracjach tematycznych trzeba za każdym razem płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka69 Re: Hotel La Blanche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 10:45 Zależy co kto lubi. My w tym roku nie korzystalismy z fakultetów, ponieważ był to nasz 6 wyjazd do Turcji i co chcielismy, to zobaczyliśmy wcześniej. W Turgutreis jest o tyle fajnie, że wieje prawie cały czas od morza, przez co upał nie jest bardzo dokuczliwy. W ubiegłym roku płynęliśmy katamaranem na Kos, to tam było nie do wytrzymania. Do restauracji tematycznych trzeba zapisywać się rano, jest taki stolik kolo recepcji i tylko śródziemnomorska jest płatna 10 euro, pozostałe free. Ciekawostką jest to, że w tym hotelu nie ma opasek na ręce. My byliśmy z Tui, które oferuje wyjazd na sobotni bazar w Turgutreis za 17 euro, podczas gdy można iść spoacerkiem 15 min i nie trzeba zaliczać po drodze obowiązkowych sklepów z dywanami i złotem. Odpowiedz Link Zgłoś
menab Re: Hotel La Blanche 31.07.12, 10:51 Bardzo dziękuję za odpowiedź i podpowiedź:-) Fajnie z tymi restauracjami, ale skoro trzeba robić rezerwację, to są zawsze miejsca, czy obowiązuje zasada kto pierwszy ten lepszy? Tak myślałam, że skoro blisko jest do Turgutreis, to warto się przespacerować na ten sobotni bazar. My też lecimy z Tui, czy były jakieś opóźnienia z wylotem? Lecieliście czarterem z Enter Air? Pozdrawiam serdecznie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka69 Re: Hotel La Blanche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 11:31 W restauracji masz pewne miejsce, ale jak przyjdziesz pierwsza masz prawo wyboru stolika. W restauracji głównej w poniedziałki jest kuchnia śródziemnomorska dla wszystkich i wtedy warto przyjść punktualnie tzn. o 19 żeby zdążyć zobaczyć wszystkie dania pięknie poukładane- całe tuńczyki i łososie, pólmiski raków i muli, rybę, którą kucharz obłupuje z bryły soli, no bo później to wiadomo, jak wszyscy nakładają, to już nie jest takie apetyczne. Lecielismy enter air - z Warszawy był opóżniony o 1 godzinę a z powrotem 4 godziny. W barze na plaży i w lobby można wypić ayran. W ogóle było bardzo czysto - cały czas sprzątali. Woda do picia dostępna w małych butelkach w kilku lodówkach na terenie hotelu, dużo owoców- truskawki, morele, arbuzy,melony, śliwki, jabłka, brzoskwinie, nektarynki, czereśnie, maliny, banany, pomarańcze. Jak Wy będziecie, to będą już winogrona. Zazdroszczę Wam tego wyjazdu, chętnie pojechałabym jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
menab Re: Hotel La Blanche 31.07.12, 11:43 Bardzo optymistyczne jest to co piszesz:-) My lecimy z Poznania, zobaczymy jak będzie, mam nadzieję, ze też wrócimy z takimi wrażeniami:-) Czy w razie jeszcze pytań mogę jeszcze niepokoić Ciebie? Masz maila gazetowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogr Re: Hotel La Blanche IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.12, 11:50 Z truskawkami to się nie rozpędziłaś ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka69 Re: Hotel La Blanche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 15:10 Nie. Nie rozpędziłam się. Mogę jeszcze dodać, że kilka razy do kolacji była czekoladowa fontanna i spośród innych owoców truskawki w czekoladzie smakowały nam najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka69 do menab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 18:06 Nie mam maila gazetowego ale jesli coś Ci się jeszcze przypomni- pytaj. Będę tu zaglądać. Cieszę się, że mogę chociaż w niewielkim stopniu pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
menab Re: do menab 01.08.12, 07:42 Dzięki:-) Czy był problem z pokojami? My mamy w rezerwacji od basenu, czy to jest również z widokiem na morze? Tak to na zdjęciach wygląda. Czy do Bodrum można łatwo dotrzeć z hotelu? Lepiej mieć na zakupy euro czy dolary? I co z napiwkami w hotelu? Czy na tym targu mozna kupić przyprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka69 Re: do menab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 08:48 My nie mieliśmy żadnego problemu z pokojem. Mieliśmy wykupiony z widokiem na morze i jednocześnie na basen i taki otrzymalismy. Poprosiliśmy w recepcji o pokój z podwójnym łóżkiem i bez problemu dali. Jesli macie od basenu, to może być boczny widok na morze ale też fajny.Inni turysci z Polski natomiast też mieli wykupiony z widokiem a dostali od strony ulicy tzn. widok na kurniki i kozy. Po dwóch dniach im zmienili a w ramach rekompensaty otrzymali od hotelu wycieczkę na Kos. Bezpośrednio pod hotelem nie ma dolmuszy- bo tam w ogóle nic nie ma-nawet drogi asfaltowej. Są taxi, a dolmusze do Bodrum jeżdżą na pewno spod bazaru w Turgutreis. Skąd jeszcze nie wiem, bo w ubiegłym roku byliśmy w Gumbet, to Bodrum odwiedzliśmy kilkakrotnie. W tym roku nie byliśmy. Walutę weź taką, jaką korzystnie kupisz w Polsce. My mieliśmy dolary. I tu uwaga- kurs wymiany w kantorze w Turgutreis i w hotelu taki sam-1,72 le za dolara. My zawsze dajemy pokojówkom, barmanom i kelnerom (jeśli się starają tzn. dbają o stolik) jakieś drobne dolary albo liry, aczkolwiek nikt tego nie wymaga ale myślę, że się cieszą. Barek codziennie uzupełniany o dwie butelki wody, colę, fantę i 2 soczki w kartonikach. Na targu jest mnóstwo przypraw ale drogie. Oczywiście kupiłam, bo nie mogłam się oprzeć zapachowi mieszanek ale przyprawy duuużo taniej kupisz w Migrosie albo Tansas. Na targu polecam Ci kupić prawdziwe mydła oliwkowe bez żadnych dodatków. Co prawda zapach mają powiedzmy średni, ale działają cudownie na skórę, natłuszczają i są dobre dla alergików. Co roku kupuję sobie zapas, tylko że strasznie ciężkie. Odpowiedz Link Zgłoś
menab Re: do menab 01.08.12, 09:00 Mydła na pewno zakupię:-) A te markety jak sie domyślam, są w Turgutreis? Już się cieszę na wyjazd:-) Aczkolwiek nie przepadam za lotem i tu mam stresa:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka69 markety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 13:30 Tak, te markety są zarówno w Turgutreis, jak i w Bodrum. Lotem się nie martw, przecież to tylko 2,5 godziny. Szybko zleci, żeby tylko opóźnienia nie było. Dla mnie największym stresem w Turcji (i nie tylko) są bezdomne psy, których niestety mnóstwo. Wszystkie są duże ale bardzo łagodne. Strasznie chude i nie dość, że głodne, to po prostu bardzo spragnione. Przy każdym wieczornym wyjściu poza hotel mam ze sobą wodę i jednorazowe plastikowe miski, no i jedzenie:). Plaża w La Blanche jest dla nich niedostępna a na plażach innych hoteli chodzą między lezakami. Tak więc, jak ktoś nie lubi zwierząt lub się boi, tutaj ma spokój. Ręczniki plażowe można wymieniać na czyste nawet kilka razy dziennie np. jak są mokre. Może piszę chaotycznie ale chcę podzielić się z Tobą tym, co mi się przypomina. Przy basenie codziennie kręcą kebab ale tylko raz w ciągu dwóch tygodni był barani. My nie chodziliśmy na obiady do restauracji, tylko jedliśmy przy plaży. Od 16 do 18 można zjeść lody i gofry. Lody są też codziennie przy kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
menab Re: Hotel La Blanche 14.09.12, 23:41 Faktycznie opinie wcześniejsze potwierdzam, warto było tam spędzić wakacje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka69 Re: Hotel La Blanche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.12, 17:25 Cieszę się, że Ci się podobało :) My w przyszłym roku chcemy się tam ponownie wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
menab Hotel La Blanche 17.09.12, 13:51 Może w przyszłym roku to my nie, ale kiedyś bardzo prawdopodobne...:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Hotel La Blanche IP: *.tktelekom.pl 30.11.12, 08:45 Po przeczytaniu informacji o tym hotelu nie mogę doczekać się swojego wyjazdu, który mam zaplanowany na maj 2013. Moją wątpliwość budzi godzina wylotu z Warszawy - 4.00, a doba hotelowa zaczyna się o 15.00. I co w związku z tym? Jak zajedziemy tam, powiedzmy nawet z opóźnieniem i transferem z lotniska na 10.00 rano, to co proponują organizatorzy do czasu zakwaterowania. Jak było w Państwa przypadkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Hotel La Blanche IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.12, 09:25 Nie są jeszcze znane godziny wylotu do Turcji z TUI, te podane na stronie to tylko tak żeby coś było, co roku są podawane takie równe godziny, a potem jak są już znane te prawdziwe to znany jest i numer lotu. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek99 Re: Hotel La Blanche 30.11.12, 22:04 rozkład lotów na lato zawsze powstaje i jest podawany na przełomie marca i kwietnia, a te bzdurne godziny, które są podawane to wynikają pewnie z kary jaką 3lata temu UOiKK ukarał chyba Triade za to, że nie podawała w ofercie godzin lotu. Te godziny to totalna bzdura w imię nie łamania prawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: Hotel La Blanche IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 15:36 To zależy od hotelu, ja 2 razy przyjechałam do hotelu przed południem kiedy pokoje nie były jeszcze gotowe, najczęściej po prostu zostawia się bagaże w recepcji bierze z walizki (lub torby podręcznej, jeżeli wiadomo było ze przylot będzie o tej porze) stroje kąpielowe i idzie się na basen, można jeżeli to już pora lunchu iść coś przekąsić po podróży (ja zawsze biorę all inclusive), w ubiegłym roku gdy byliśmy w hotelu ok.10.30, na recepcji poprosili żebyśmy przeszli do baru, wzięli jakieś napoje i poczekali chwilę, po ok. 20 minutach poproszono nas już do pokoju, pomimo, że doba hotelowa zaczynała się dopiero o 14, ale to był bardzo dobry hotel 5*. Ale w Twoim przypadku nie wiadomo jeszcze o której będzie lot, bo konkretne godziny to dopiero są znane najwcześniej gdzieś w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travelka2 Re: Hotel La Blanche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 17:12 W La Blanche byłam we wrześniu tego roku, wylot z Poznania. Przylecieliśmy do hotelu ok. 21 i zaczęły się problemy. Opłacony mieliśmy pokój na 2 tyg. z widokiem na morze, a tu dostaliśmy z widokiem na basen. Po naszej interwencji jeszcze dwukrotnie pokazywali nam inne pokoje lecz także z widokiem na basen. Nasz opór był ogromny i ostatecznie wywalczyliśmy jedną noc we wskazanym pokoju a następnego dnia otrzymaliśmy właściwy (w ramach rekompensaty otrzymaliśmy możliwość pozostania w naszym pokoju aż do wyjazdu). Pierwsze dwa dni byliśmy mocno zdziwieni słabym wyżywieniem jak na hotel 5*, później było już zdecydowanie lepiej. Hotel ma świetny, ogromny basen o głębokości 150 cm, dobrą choć małą siłownię. Jest bardzo sympatyczna promenada, która biegnie wzdłuż morza i hotelu. Po drodze spotykamy ogromną ilość dużych, łagodnych i szczęśliwych psów (nie wszystkie są głodne sądząc po grubości(. Widać, że Turcy lubią zwierząt. Szkoda tylko, że koty w naszym hotelu są bardzo chude i turyści muszą je dokarmiać. Hotel polecam mimo iż spotkałam też słowa krytyki. Jadę jeszcze raz do La Blanche 5 września 2013r. z TUI. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka69 do travelki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 20:43 To co tu napiszę nie dotyczy hotelu ale tych bezdomnych psów. Gwoli sprostowania- Turcy nie należą do miłośników zwierząt. Koty są tolerowane na terenie hoteli wyłącznie ze względów praktycznych, ponieważ tępią myszy i szczury. Natomiast psy nie są im potrzebne do niczego. Te, które widziałaś rzekomo grube, to były najprawdopodobniej ciężarne suki. Na bazarze w Turgutreis były tak strasznie chude psy, że ledwo trzymały się na nogach. Nasze próby nakarmienia i napojenia ich wywoływały niebywałe wręcz zdumienie u okolicznych sprzedawców, jakby byli zszokowani, że pies też potrzebuje jeść. I jeszcze jedno, jak zauważyłaś są tam wyłącznie duże psy, gdyż małe są przez nie eliminowane. Nie wiem, czy zauważyłaś wywieszane w j. angielskim w witrynach niektórych sklepów apele obrońców zwierząt do turystów, z prośbą o dokarmianie psów i kotów. Z rozmów z naszymi przyjaciółmi z Turcji wynika, że w Stambule sytuacja psów jest jeszcze gorsza. Przepraszam, jeśli Cię zanudziłam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanlej o psach IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.12, 02:22 W Islamie psy traktowane są jako "darmozjady" ,uważa się że zamiast dokarmiać jednego psa można wyżywić jednego człowieka-muzułmanina,ot taki paradoks religijny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katey Re: Hotel La Blanche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 19:53 Witam, wybieramy sie w tym roku do Turcji i nie możemy zdecydowac który hotel wybrać. Mysleilismy własnie nad La Blanche albo Paloma Yasmin Resort. Jak wyglada zycie nocne w La Blanche? sa jakieś atrakcje- dyskoteki? imprezy taneczne? czy trzeba pojechac do Bodrum??? Odpowiedz Link Zgłoś