cytryna.sochaczewska 10.10.15, 10:03 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19000952,dwa-wybuchy-podczas-demonstracji-w-ankarze-jest-wiele-ofiar.html#MT Ale nadal w Turcji bezpiecznie, tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jest bezpiecznie Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.15, 10:14 Wszędzie zdarzają się zamieszki, w Polsce też. Zamachy bombowe były w Londynie i Madrycie, i nadal ludzie jeżdżą do Anglii oraz Hiszpanii. Po prostu nie ma czym się przejmować, tylko jechać i wypoczywać, nie ma żadnego powodu do zmartwień, Turcja to bardzo miły kraj, całkowicie bezpieczny w kurortach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.calcit.fastwebserver.de 10.10.15, 22:26 to samo jeszcze kilka miesięcy temu pisano o kurortach tunezyjskich, miało być "całkowicie bezpiecznie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.15, 23:53 Ja nigdzie nie czytałam, że w Tunezji jest bezpiecznie, wprost przeciwnie był od dawna komunikat MSZ, żeby nie podróżować do TUNEZYJSKICH KURORTÓW, natomiast nie ma takiego zalecenia MSZ (i nie było) w stosunku do kurortów tureckich. Poza tym sytuacja w tych krajach jest inna, w Turcji niepokoje nie są skierowane na turystów tylko dotyczą przeciwników politycznych, w Tunezji celem terrorystów byli turyści, podobnie może być w przypadku Egiptu, dlatego tam też MSZ odradza podróże turystyczne, pomimo, że jak na razie nic niepokojącego się tam nie dzieje. Zresztą zamachy mogą być dokonywane właściwie w każdym miejscu na świecie, jak ktoś ma obawy przed terrorystami to nie powinien chyba wychodzić z domu,bo równie dobrze może być jakiś zamach np. w centrum handlowym lub w metrze (w Warszawie oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.centertel.pl 11.10.15, 10:31 Tunezyjczycy nigdy nie atakowali turystów- zrobiło to państwo islamskie. Tunezyjczycy żyją z turystyki, nie są dzikusami (dawna kolonia francuska), są bardzo przyjaźni do turystów. To samo w Egipcie- były awantury i rozruchy, ale na tle politycznym, a nie przeciw turystom; jesli tam zaatakują turystów, to nie będą to Egipcjanie, tylko zamachowcy państwa islamskiego. Ani w Tunezji, ani w Egipcie nie ma natomiast wewnętrzny rozruchów, wojen narodowościowych- jak to ma miejsce w Turcji (walka z Kurdami- przypominam, że Turcja zerwała porozumienie z Kurdami i zaczęła ich likwidować po prostu, mimo, że walczą przeciwko ISIS); a do tego jest jeszcze państwo islamskie. Ja obawiałabym się prowokacji zwłaszcza przed wyborami, prowokacji ze strony władz tureckich, aby to zwalić na Kurdów właśnie. A druga sprawa- państwo islamskie może niezależnie zaatakować kurorty, jak to się stało w Tunezji i jak to się może stać w Egipcie. Bo cóż stoi na przeszkodzie. W życiu teraz nie pojechałabym do Turcji- i uważam, że ze względu na skomplikowaną sytuację w regonie, bezpieczniej dla turystów jest teraz w Tunezji czy Egipcie, bo IS skoncentrowane jest na walkach w bezpośrednim sąsiedztwie Turcji właśnie i tam będzie siać nadal terror. Odpowiedz Link Zgłoś
kaziaral Re: Wybuchy w Ankarza 11.10.15, 10:51 A co bylo po zamachu w Tunisie w muzeum Bardo? Ludzie mowili,ze drugi raz nie zaatakuja i co sie stalo w Sousse. Wrocilismy we wrzesniu z Istanbulu a kilka dni temu z Antalyi i nigdzie nie zauwazylismy zamieszek bylo spokojnie. Moi znajomi obecnie sa w Side i tez twierdzo,ze jest spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.centertel.pl 11.10.15, 11:11 Przed zamachem w Tunisie i później na plazy też było spokojnie i nigdzie nie było zamieszek. Tak btw, zamieszki w Turcji waśnie się zaczęły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.15, 15:40 Boże, ludzie przestańcie już z tą Turcją. Cały czas (od końca lipca mniej więcej) odbywa się na tym forum straszenie zamachami w Turcji. W międzyczasie tysiące ludzie było tam na wakacjach i wszyscy szczęśliwie wrócili (w tym ja). Nie tylko nie było żadnych ataków na turystów, ale w ogóle najmniejszych powodów do obaw, byłam już kilka razy w Turcji i w tym roku (sierpień) czułam się tak samo komfortowo jak podczas poprzednich pobytów, a byliśmy całą rodziną z dziećmi. Na miejscu po prostu życie toczy się normalnie, ludzie wypoczywają jak zwykle, a tylko na forum co pewien czas uaktywniają się ludzie wprowadzający jakieś poczucie zagrożenia, nie bardzo wiadomo po co. Dajcie już sobie spokój, sezon w Turcji już właściwie się kończy, lata tam już niedużo ludzi, włos z głowy nie spadł żadnemu turyście, do następnego sezonu wakacyjnego sporo miesięcy, zobaczymy jak sytuacja się rozwinie. Jeżeli sytuacja faktycznie by się zaogniła to ludzie wybiorą inny kierunek, chociaż naprawdę nikt nie może dać gwarancji, że gdzie indziej będzie na 100% bezpiecznie, nie wiadomo jakie ewentualnie plany mają terroryści islamscy. Odpowiedz Link Zgłoś
garwena Re: Wybuchy w Ankarza 11.10.15, 17:24 Renata napisał(a): > Tunezyjczycy nigdy nie atakowali turystów- zrobiło to państwo islamskie. Tunezy > jczycy żyją z turystyki, nie są dzikusami (dawna kolonia francuska), są bardzo > przyjaźni do turystów. To samo w Egipcie- były awantury i rozruchy, ale na tle > politycznym, a nie przeciw turystom; ..... >... W życiu teraz nie pojechałabym do Turcji- i uważam, że ze względu na skomplikow > aną sytuację w regonie, bezpieczniej dla turystów jest teraz w Tunezji czy Egip > cie,... Czyżbyś sugerowała, że Turcy atakują turystów, są przeciwko turystom, są dzikusami i nie są przyjaźni turystom??? I akurat zamachowcami w Tunezji byli rdzenni Tunezyjczycy (pod wpływem islamistów z ISIS), więc jak możesz pisać, że to nie Tunezyjczycy atakowali turystów, przecież nie kosmici. I to w Tunezji zginęli turyści, a nie w Turcji. To w Tunezji były dwa krwawe zamachy, a nie w Turcji, nie słyszałam, żeby w ostatnich latach jakikolwiek turysta w Turcji został poszkodowany. I to przed podróżowaniem do kurortów tunezyjskich i egipskich ostrzega nasze MSZ, a nie przed wyjazdem do kurortów tureckich. Ale oczywiście możesz sobie jeździć gdzie chcesz, tylko nie pisz, że pozjadałaś wszystkie rozumy i lepiej wiesz gdzie będzie bezpiecznie, a gdzie nie. Ja w tym roku poleciałam do Turcji pomimo nieprawdopodobnej histerii niektórych forumowiczów straszących jaka to głupota i nieodpowiedzialność wyjeżdżać do Turcji na prawie pewną śmierć. Oczywiście wszystko to okazało się zupełną paranoją, spędziłam z rodziną kolejne wspaniałe wakacje w Turcji bez najmniejszego poczucia zagrożenia i jeżeli sytuacja się nie pogorszy to pewnie znowu w przyszłym roku pojedziemy do Turcji na tydzień, bo dzieci ją uwielbiają (dwutygodniowe wakacje planujemy w innym kraju). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.static.ip.netia.com.pl 11.10.15, 20:17 Nie jestem zwolenniczką straszenia ale jesli po tym, jak w tym kraju w ZAMACHU zginęło prawie 100 osób piszecie, że jest tam spokojnie to sorry ale normalnie Was porąbało. Odpowiedz Link Zgłoś
garwena Re: Wybuchy w Ankarza 12.10.15, 13:50 Sorry, ale pisałam o swoim pobycie w Turcji w Turgutreis, który był absolutnie spokojny i bezstresowy i oczywiście nie było tam żadnych zamachów. A o tym, że niektóre rejony Turcji są niebezpieczne wiadomo od dawna i ostrzega przed tym także nasze MSZ. Turyści tam nie jeżdżą (przy granicy syryjskiej) podobnie jak do Ankary kilkaset kilometrów od najbliższych kurortów. Ale oczywiście jeżeli sytuacja w Turcji będzie eskalować w niebezpiecznym kierunku (mam nadzieję, że tak się nie stanie), to zagrożone mogą być także miejscowości wypoczynkowe i wtedy wyjazd tam będzie faktycznie niebezpieczny, ale do lata jeszcze dużo czasu i zobaczymy jak to będzie wyglądało za kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.play-internet.pl 12.10.15, 22:55 "pogorszy to pewnie znowu w przyszłym roku pojedziemy do Turcji na tydzień, bo dzieci ją uwielbia" Dzieciom tylko pozazdrościć wakacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.15, 08:06 A co cię interesują obce dzieci? I skąd wiesz jak będzie wyglądać sytuacja w Turcji za kilka miesięcy? Jesteś jasnowidzem? Ja w tym roku przed wyjazdem też czytałam jakieś kasandryczne przepowiednie histeryków (z których większość pewnie nigdy tam nie była) jak to niebezpiecznie jest w Turcji, a wakacje mieliśmy super, jeździliśmy też na na wycieczki. Moje dzieciaki też bardzo lubią Turcję, bo w hotelach jest dla nich mnóstwo atrakcji, zjeżdżalnie i pyszne jedzenie. Biorę pod uwagę Turcję na przyszły rok, w końcu zawsze mogę zmienić kierunek jeżeli zagrożenie zrobiłoby się realne i MSZ odradzałoby podróże do tureckich kurortów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdrowy rozsądek To są normalnie czyste jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.15, 19:08 -Zamach bombowy, przeszło 100 zabitych - wcześniej wiele podobnych zamachów - kilkaset trupów rocznie w zamachach - stan prawie że wojny domowej między Turkami i Kurdami - tysiące imigrantów przedostających się do Grecji, trupy tych, co utonęli na plażach - u władzy islamistyczny prezydent popierający po cichu terrorystów z Państwa Islamskiego - rosyjskie naloty w Syrii grożące wojną światową A jako kontrargument padają fajne zjeżdżalnie ! To się w d... nie mieści Trzeba być istotą bez mózgu albo z mózgiem komara, żeby jechać w tych okolicznościach przyrody do Turcji na wczasy Rozumiem, że ludzie z branży turystycznej będą wysyłać ludzi do Turcji, nawet gdyby bomby wybuchały codziennie, trzeba zarobić Więc głosy w tej dyskusji traktuję jako ich opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: To są normalnie czyste jaja IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.15, 19:32 Zdrowy rozsądek napisał(a): >...> -Zamach bombowy, przeszło 100 zabitych... >... To się w d... nie mieści > Trzeba być istotą bez mózgu albo z mózgiem komara, żeby jechać w tych okoliczno > ściach przyrody do Turcji na wczasy.... Ilu turystów w Turcji zostało zabitych, rannych czy poszkodowanych??? Co roku spędza tam wakacje ok. 50 mln osób, więc nie ich nie obrażaj istoto bez mózgu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZdrowyUmysł Re: To są normalnie czyste jaja IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.15, 19:57 Gość portalu: Zdrowy rozsądek napisał(a): > To się w d... nie mieści > Trzeba być istotą bez mózgu albo z mózgiem komara, żeby jechać w tych okoliczno > ściach przyrody do Turcji na wczasy A co ty tutaj robisz? Prowadzisz ewangelizację pod patronatem bałtyckich kurortów? A może jednak też jeździsz do Turcji na wypoczynek, aaaaa nie po prostu przechodziłeś obok ... z tragarzami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdezorientowana Re: To są normalnie czyste jaja IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.15, 17:51 To miał być świetny dowcip dla wtajemniczonych czy też może błyskotliwie chciałeś kogoś obrazić? To nie jest ani błyskotliwe, ani ironiczne więc intelekt chyba nawala... Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: Wybuchy w Ankarza 11.10.15, 16:35 cytryna.sochaczewska napisała: ...> Ale nadal w Turcji bezpiecznie, tak? Gdy w jakimś miejscu terroryści dokonują zamachu to trudno mówić, że jest tam bezpiecznie, ale czy niebezpiecznie było w Hiszpanii, Francji czy w Londynie kiedy tam wybuchały bomby?? Turcja to olbrzymi kraj, większy niż wyżej wymienione, to że w Ankarze był zamach nie jest równoznaczne z tym, że cały kraj jest niebezpieczny lub kurorty gdzie wypoczywają turyści. I nada nie wiadomo, kto jest odpowiedzialny za ten zamach, bo nikt się do niego nie przyznał, ale raczej nie terroryści islamscy. Tragedia jest olbrzymia jak zawsze kiedy giną niewinni ludzie, ale wiązanie tego wydarzenia z zagrożeniem dla turystów jest mocno przesadzone, na razie wygląda to na wewnętrzne porachunki polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaf Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.15, 20:09 cytryna.sochaczewska napisała: > Ale nadal w Turcji bezpiecznie, tak? Tak, tak samo jak na polskich drogach. Mam już dość twoich wiecznych żali, że gdzie nie pojedziesz na wakacje to wszędzie bomby i terroryści. Poszukaj sobie innej publiki w internecie. Może na jakimś forum dla paranoików znajdziesz zrozumienie? Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Wybuchy w Ankarza 11.10.15, 21:55 argument zleżały i bezsensowny, mowa jest nie o wypadkach losowych jak drogowe (notabene w Turcji ich liczba jest bardzo wysoka) ale zaplanowanych aktach terroru ktoś wyżej zapytał czy to Turcy atakują turystów? raczej nie, najprawdopodobniej są to skrajne ugrupowania kurdyjskie, choć niewykluczone, że IS też mogłoby "eksportować" swoich samobójców do Turcji, ale raczej to Kurdowie póki co ograniczają się do wschodniej części Turcji i dużych metropolii jak Stambuł i Ankara, jednak tylko kwestią czasu jest, kiedy zdecydują się uderzyć w turecką turystykę, czyli kurorty, a to gospodarka turecka boleśnie poczuje co jest niepokojące, to fakt, że do tej pory sporadyczne zamachy i eksplozje były raczej bezkrwawe, albo z minimalną ilością ofiar, Kurdowie starali się w ten sposób nagłaśniać swoją sprawę, ale nie chcieli przekroczyć cienkiej czerwonej linii, ani utracić sympatii świata teraz mamy 100 ofiar, co oznaczać może albo radykalną zmianę strategii kurdyjskiej w kierunku eskalacji konfliktu, albo to, że autorami zamachu jest ktoś inny, sądząc po masakrze, najprawdopodobniej islamiści na razie w kurortach spokojnie, wysoki sezon się skończył, ale wiosną może być nieciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeyo Re: Wybuchy w Ankarza IP: 91.237.136.* 11.10.15, 23:23 A kto wam powiedział, że za zamachem stoją islamiści, Turcy czy Kurdowie? Moje podejrzenia kierują się zupełnie w inną stronę. Komuś strasznie zależy na destabilizacji Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.15, 07:46 wtop.ek napisał(a): [...] ....ale raczej to Kurdowie > > póki co ograniczają się do wschodniej części Turcji i dużych metropolii jak Sta > mbuł i Ankara, jednak tylko kwestią czasu jest, kiedy zdecydują się uderzyć w t > urecką turystykę, czyli kurorty, a to gospodarka turecka boleśnie poczuje... A dlaczego Kurdom (jeżeli to oni w ogóle stoją za zamachami w Ankarze, mieliby atakować pokojową demonstrację PROKURDYJSKĄ?) ma zależeć na uderzeniu w turystykę?? Przecież oni też z niej żyją, w turystyce pracuje ich mnóstwo, mieliby niszczyć podstawy swojej egzystencji? Zresztą już po minionym sezonie widać, że ośrodki turystyczne są chronione, pomimo napiętej sytuacji politycznej nie zdarzyły się tam żadne poważne incydenty, nie mówiąc o zagrożeniu życia turystów i raczej żadnej ze stron konfliktu politycznego w Turcji nie będzie zależeć na niszczeniu turystyki, bo nikt nie ma w tym interesu, byłaby to zwykła głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna.sochaczewska Re: Wybuchy w Ankarza 14.10.15, 20:33 > ktoś wyżej zapytał czy to Turcy atakują turystów? raczej nie, najprawdopodobnie > j są to skrajne ugrupowania kurdyjskie, choć niewykluczone, że IS też mogłoby " > eksportować" swoich samobójców do Turcji, ale raczej to Kurdowie Raczej to przygotówka do decyzji o przejęciu władzy w Turcji przez wojsko. Żeby pod tą przykrywką wymordować Kurdów i pozbyć się w ten sposób obcych, jak pozbyli się wiek temu Ormian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Wybuchy w Ankarza IP: *.155.246.94.ip4.artcom.pl 12.10.15, 10:40 Ja pier..... A czy ktoś cie zmusza, żeby tam lecieć ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kaziaral Re: Wybuchy w Ankarza 12.10.15, 13:33 no wlasnie nie chcesz nie jedz,a nie zasmiecaj forum Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna.sochaczewska oj, tak- bezpiecznie jest! 13.10.15, 22:18 Dla wyjeżdżających- powinno się przydać: www.mpolska24.pl/post/9814/turcja-i-jej-nieznani-sprawcy Bezpiecznie, jak cholevva. Ciekawe, dlaczego Niemcy wycofali się z Turcji, skoro walczyli (Niemcy) z ISIS :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: oj, tak - masz coś z głową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.15, 08:10 Czy ty cały swój czas poświęcasz na wynajdowanie katastroficznych doniesień o Turcji??? To już chyba jakaś obsesja. Kobieto, nie ośmieszaj się cytowaniem tego pana, bo nic z jego apokaliptycznych przepowiedni się nie potwierdziło. Od wielu miesięcy wieszczy apokalipsę w Turcji i masowe zabijanie turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna.sochaczewska Re: oj, tak - masz coś z głową 14.10.15, 20:30 > Czy ty cały swój czas poświęcasz na wynajdowanie katastroficznych doniesień o T > urcji??? To już chyba jakaś obsesja. Zarzut z cyklu "Czy ty cały czas poświęcasz na wynajdywaniu kolejnych mozliwości szczepienia róż" do ogrodnika :) :) :) Kobieto czy tam mężczyzno, jedni interesują się nowoczesnymi trendami w tipsiarstwie, inni z kolei nowymi modelami aut hybrydowych, a mnie z kolei interesuje własnie tamten region świata. Od lat :) Tipsiarze nie czynił(a)byś zarzutu, że ciągle pisze o szponach na forum o szponach własnie, a amatorowi motoryzacji, że dzieli się swoimi opiniami na forum motoryzacji. No więc o co Ci chodzi ze mną? Że nie piszę o tym na forum Ameryka Południowa czy dajmy na to, Gotowanie? Ale OK, już wiem, że nie wszyscy wyjeżdżający do Turcji interesują się czymś więcej, niż liczba zjeżdżalni czy oferta al inclusive :) Rzeczywiście- tsunami by przegapili co poniektórzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytryna.wąchocka NIE karmić TROLLA IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.15, 20:01 cytryna.sochaczewska napisała: > Dla wyjeżdżających- powinno się przydać: > > rel="nofollow">www.mpolska24.pl/post/9814/turcja-i-jej-nieznani-sprawcy > Bezpiecznie, jak cholevva. > Ciekawe, dlaczego Niemcy wycofali się z Turcji, skoro walczyli (Niemcy) z ISIS > :) Lecz się na nogi bo na głowę za późno i przestań trollować na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś