grzanka23 21.06.06, 17:04 Jaka jest opieka zdrowotna w Turcji?Za tydzien jade do Turcji,a teraz mam angine.czy warto brac "wielka apteczke" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krop Re: Leczenie. IP: *.europe.hp.net 21.06.06, 17:33 Chyba warto, leki są droższe niż u nas a już ceny wizyt u lekarza to w ogóle z kosmosu. Wprawdzie ubezpieczenie to zwraca, ale oczywiście dopiero po powrocie. Także lepiej jak możesz weź wszystko z sobą Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Leczenie. 21.06.06, 20:54 grzanka23 napisała: > Jaka jest opieka zdrowotna w Turcji?Za tydzien jade do Turcji,a teraz mam > angine.czy warto brac "wielka apteczke" Potwierdzam opinię poprzednika.Jeśli leki są jeszcze do przełknięcia to już lekarz kosztuje majątek i jest w zamian wyjątkowo fachowy.Apteczka konieczna.Angina to niewielka przypadłość,mogą być inne bardziej dolegliwe i zamiast spędzać czas na plaży można przykładowo spędzić go w łazience,lub inne częste choroby z gardłem po nadużyciu klimatyzacji.Moim sposobem było unikanie lekarza ze względu na długotrwałość dochodzenia roszczeń a ponadto w aptece doskonale wiedzą co podać bez wizyty u lekarza tak że nawet antybiotyki są dostępne.Jest wiele sposobów na uniknęcie prozaicznych dolegliwiści zachowując się i jedząc właściwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.&G. Re: Leczenie. IP: 212.156.181.* 22.06.06, 14:11 Witam, prosze wykupic ubezpieczenie w przwedstawicielstwie HESTİİ, typ ubezpieczenia podroze (europejskie). Przy wizycie lekarza nie wnosi sie zadnych! oplat, rownierz niektore leki sa oplacane przez ubepieczeciela. Pozdrawiam.B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda30081 Re: Leczenie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 13:37 w zeszłym roku za "całość" leczenia tj. codzienne wizyty (5 dni), kroplówka, witaminy zapłaciłam 50 euro. całość po powrocie do kraju została zwrócona przez ubezpieczyciela - signal. jezlei chodzi o ceny leków w aptece to z moich obserwacji wynika, że są one tańsze niż w Polsce (np. za listek aspiryny w przeliczeniu 4 zł). Droższe były kosmetyki apteczne np. vichy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krop Re: Leczenie. IP: 15.203.169.* 23.06.06, 15:00 A to ciekawe... W zeszłym roku w Alanyi paczka neoanginu po przeliczeniu na nasze kosztowała prawie 40zł. Postukałem się w głowę i stwierdziłem że szybciej samo mi przejdzie. Z lekarzem też musiałaś mieć jakąś "promocję" bo przynajmniej mój rezydent mówił że aby ubezpieczenie zwróciło cokolwiek należy się udać do lekarza z którym mają umowę, był taki jeden jedyny i brał 50 euro za każdą wizytę. Na szczęście nie musiałem korzystać bo skończyło się na zwykłym przeziębieniu i samo mi przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Leczenie. 23.06.06, 17:14 Gość portalu: Krop napisał(a): Masz rację.Jak mój znajomy zachorzał na gardło z klimatyzacji i braku dezynekcji po jedzeniu a dowiedział się że całość kosztować go będzie 160 Euro z lekarstwami to jego szybkie ozdrowienie zakrawało na cud.50 Euro to koszt własny dopiero resztę zwraca ubezpieczyciel po wielu udrękach jak ktoś nie ma rachunków. Znajomego wyleczył aptekarz w cenie lekarstw a problemy gastryczne przeszły jak ręką odjął po naszej czystej wyborowej,której wcześniej wielki abstynent unikał jakby mu kazali pić conajmniej takie mniejsze wiaderko.Ale mieliśmy radochę i zwyczajowe zrywanie boków w takim przypadku,kiedy czysta abstynentowi nie za bardzo przypadła do gustu a raczej jego głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda30081 Re: Leczenie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 19:03 weddług moich informacji i przede wszystkim doświadczenia (niestety sic!) do 50 euro klient płaci sam i po powrocie do kraju ubezpieczyciel zwraca tą kwotę. W czasie naszego ubiegłorocznego pobytu również koleżanka musiała korzystać z usług medycznych w Alanyi - Obagol.Dodam, że jest to osoba mająca problemy zdrowotne min. nerki. Jej wizyta, kroplówka, konsultacja z nefrologiem (telefoniczna :/) kosztowała ok. 120 euro. ponieważ miała taką kwotę zapłaciał osobiście i po powrocie (wypełnieniu wszystkich formalnosci wymaganych przez signal) na podstawie rachunku i opisu wystawionych przez lekarza otrzymała zwrot pieniędzy. Nie wiem jak jest to w innych touroperatorach ale w wezyrze, gti, alfastar mogliśmy korzystać z lekarza zaproponowanego w hotelu (przebywał w hotelach w określonych godz) lub wybranego przez nas "na mieście". My korzystaliśmy z tej drugiej opcji. Życzę wszyskim (i sobie również :D) zdrowych wakacji z dala od wszelkich lekarzy jakiejkolwiek narodowości :) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Leczenie. 24.06.06, 19:19 Gość portalu: magda30081 napisał(a): do 50 > > euro klient płaci sam i po powrocie do kraju ubezpieczyciel zwraca tą kwotę. >Nie zwraca do tej kwotytylko to co powyżej,takie jest moje doświadczenie.Nie życzę nikomu choroby,ale teraz z perspektywy czasu tylko boki zrywać jak prozaiczne dolegliwości zbiorowo leczyliśmy u przyjaciela.Trochę był upierdliwy bo nie trunkowy,ale akurat to pomogło.Zresztą do końca nie wiem czy to czy cena była powodem cudownego ozdrowienia.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda30081 Re: Leczenie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 19:49 @J u jakiego ubezpieczyciela byłeś ubezpieczony? Napisz, lepiej takich omijać. pozdrawiam magda :) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Leczenie. 24.06.06, 21:38 Gość portalu: magda30081 napisał(a): > @J u jakiego ubezpieczyciela byłeś ubezpieczony? Napisz, lepiej takich omijać. > pozdrawiam magda :) Witam ponownie.Nie chcę już na ten temat się wypowiadac bo wyjdę na gderającego na wszystk.Traktuję to już humorystycznie bo to już było a biuro to W........i niech tak zostanie,po co kontynuować.Dla mnie teraz to kupa śmiech,choć na miejscu tak to nie wyglądało dopiero z czasem nabiera humoru.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś