Dodaj do ulubionych

gdzie nad morze na Łotwę?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 13:49
bardzo prosze polecajcie ciekawe miejsca, szukamy jakiegos spokojnego, prawie
dzikiego, para z trzyletnim dzieckiem. napiszcie coś o cenach, warunkach. czy
jurmala jest najfajniejsza? z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: zorro Re: gdzie nad morze na Łotwę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 08:39
      W ubiegłym roku poznałem wybrzeże kurlandzkie.Całe jest dzikie, ludzi brak,
      czasem widać ich dopiero na horyzoncie- już zaraz za granicą litewską. Ceny od
      30 zł/os.,można znaleźć coś taniej.Czesto standard niższy niż w Polsce. Jurmala
      to nic szczególnego, Ventspils (Windawa) ładniejsza i ciekawsza.W Windawie
      fajny kamping Nemo (nie spałem tam).
      • lacietis Re: gdzie nad morze na Łotwę? 26.06.06, 10:36
        Już lepiej niz do przereklamowanej Jurmały, jechać na północ - do Saulkrasti -
        też blisko Rygi i dochodzą elektryczki, ale mniej ludzi. W Windawie byłem - lae
        u rodziny - wiec sie nie wypowiadam.
        • Gość: jaro Re: gdzie nad morze na Łotwę? IP: *.net.pl / 81.210.71.* 03.07.06, 12:11
          bardzo prosze napisz coś więcej o tym Saulkrasti bo mnie zaciekawiłeś. Czy łatwo
          znaleźć kwaterę, jakie ceny i standard.?
          • lacietis Re: gdzie nad morze na Łotwę? 03.07.06, 20:48
            Gość portalu: jaro napisał(a):

> bardzo prosze napisz coś więcej o tym Saulkrasti bo mnie zaciekawiłeś. Czy łatw
            > o
            > znaleźć kwaterę, jakie ceny i standard.?

++Za duzo wymagasz zlociutki... Dawno tam nie bylem - zasadniczo to domki
            prywatne - pewnie czesc wynajmuje pokoje. Moge Ci co najwyzej zareczyc, ze jest
            taniej niz w tej wlasciwej Jurmale - w ktorej nota bene wlasnie jestem. Ale
            wybieram sie jeszcze na Kolke - albo przynajmniej w poblize [od strony zatoki
            ryskiej]. jesli bedziesz jeszcze w domu z 5 dniu to moge cokolwiek dopisac. Ale
            wiesz - nie bardzo mam warunki do pisania bedac na Lotwie ;na dodatek jakas
            pogienta klawiatura - no i nie ma polskich znakoow diakrytycznych...

Sveiki!

ps.Spalem na plazy pod Lipawa w Eglite - ale Ty to chcesz kwater prywatnych! I w
            tem sie nie zgodzimy...
          • Gość: lacitis Wykladzik IP: 87.110.99.* 07.07.06, 19:37
            Cos widze, ze juz to chyba nikogo nie interesuje... A moze jaro juz jest w
            Jurmale - i to on mi 2 dni temu powiedzial w elektryczce, ze za 2 osoby + dzieco
            + pies+ samochod kampingowy 10 ls na kempingu w Vaivari?...
            Po konsultacjach z moimi znajomymi-gospodazami stanowczo odradzam wlasciwa
            Jurmale [miasto na wschod od Rygi]: strasznie drogo i specyficznie
            snobistycznie. Miejsca raczej pozajmowane, zalatwiane przez kontakty - przy czem
            raczej tu sie wynajmuje dom na miesiac niz pokoj na 3 dni...
            W hotelach miejsc nie ma - a jesli to po kilkadziesiat latow.
            W saulkrasti [wczesniej sa Vecaki] - czyli na zachod od Rygi - tez z dojazdem
            elektryczka, bede jutro - choc tez nie wiem jak wiele sie dowiem...

Za to wczoraj bylem w/na Kolce! To ten cypelek Kurlandii. Bardzo polecam.
            Puchy!!! Ja znam z Polski Ustke, troche Swinoujscie, o Sopocie, Gdyni,
            Miedzyzdrojach mam mgliste przedstawienie. W porownaniu o wiele nudniej, zadnej
            infrastruktury turystycznej. Za to las, cieple! morze i zadnych tlumow. W
            porownaniu z Ustka zageszczenie 20 razy mniejesz.
            W samej Kolce znam tylko cenyza kemping : 1 ls za 2-osobowy namiot dzienni.
            Mozliwosc ogniska, wypozyczenia rowerow, a nawet samych namiotow i spiworow!!!
            Pole przylega do plazy.
            Mysle ze za 4-8ls da sie tam tez wynajac pokoj. Najlepiej spytac ludzi przy
            wysiadaniu z autobusu [z Rygi 3 dziennie 4,5ls bilet].
            Na pewno sa 3 sklepy, kawiarnia i hotel + sklepik turystyczne 120m od samego cypla.
            Mozna tez poprobowac w miejscowosciach na poludnie - nad zat Ryska. Poczynajac
            od Roji - w kierunku Kolki. Ciekawe, ze w wisce Melnsils za nmiot na polu
            chcieli 3ls za pierwsza i 1 ls za nastepne noce - tez tuz przy mozu. W Roji
            [ktorej miasteczkiem tez bym nie nazwal] sa z 3 samy [jeden dobrze zaopatrzony]
            i jeszcze kilka innych tego typu instytucji.
            Co ciekawe, ani tam - ani we wlasciwej Jurmale, nie znaja takich rozrywek dla
            ludu jak nad polskim Baltykiem, jak: smazalnie ryb, gofry [itp] i wogole takich
            rzeczy kojazacych sie w Polsce z morzem...

To by bylo na Tyle.
            jak nikt zainteresowany sie nie odezwie 0 to jutro dam sobie na luz z tym Saulkrast.
            Przepraszam za liternictwo - ale mam niemeicka klawiature...
            • Gość: tatkog Re: Wykladzik IP: *.pro-internet.pl 14.07.06, 19:43
              he,he w tej elektriczce to raczej byłem ja- w Jurmali na campingu w Vaivari
              camperem, z żoną,dzieckiem i psem(bokserem) byłem tylko ja.
              Byłem i w Sulkrasti-znacznie gorszy w standardzie a cena dokładnie ta sama.
              Ceny w knajpie niższe ale i mniejszy wybór.
              • lacietis Re: Wykladzik 17.07.06, 10:38
                Gość portalu: tatkog napisał(a):

> he,he w tej elektriczce to raczej byłem ja- w Jurmali na campingu w Vaivari
                > camperem, z żoną,dzieckiem i psem(bokserem) byłem tylko ja.

++A skad ja moglem wiedziec kto?... Wobec tego pozdrowienia z Minska Lit.
                • Gość: tatkog Re: Wykladzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:23
                  dzieki, wiadomo-ale świat jest mały-pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka