wp2007 18.01.08, 10:15 Aniu , co nalezy zobaczyc / zabytki , cuda natury,itp/i jak sie tam dostac w Alani i w promieniu +- 50 km?wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tata-psychopata [...] 18.01.08, 10:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: do Ani IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.08, 10:46 800 m do hotelu(tego co wczoraj wybierałeś) w kierunku Kale- czytaj zamek - na górze jest jaskinia Damlatas płatna chyba 8 lira (przy jaskini jest najlepsza część plaży bo brak płyt slanych na brzegu - chociaż to co roku się zmienia)przed jaskinią ze 100m jest biuro informacji turystycznej (na takim niby rondzie - właściwie szerokim rozjeżdzie dróg) tam weż darmową mapkę Alanyi. Na przeciwko informacji turystycznej jest przystanek autobusowy (autobusy co godzinę chyba o każdej pełnej)- dojedziesz za 1 lira na górę do zamku - wejście do ruinek chyba 8 lira (nie byłam,bo ktoś mówił że nie warto)zejście z góry tylko piechotką po drodze piękne widoki i knajpki (tam na pewno warto coś poszukac do jedzenia)poz tym sa knajpki z widokiem na port - widok szczgólnie o zachodzie słońca - bajka. zaraz ciąg dalszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: do Ani IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.08, 10:58 blisko jaskini Damlatas jest muzeum -częściowo na świeżym powietrzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: do Ani IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.08, 11:12 Powklejam ci z forum na temat innych atrakacji Dim Ciay to tratwy na rzekach gdzies własnie widzałem na fotce.Bardzo ciekawie to wygląda (fajnie wyłozone dywanami).są 2 sposoby żeby się tam dostać 1. Indywidualnie autobusem bilet w jedną stronę 2 lira 2. Jeśli pojedziesz na Jeep safari - obiad jest tam właśnie.Odjazd dolmusza z małego dworca autobusowego (kilkaset metrów (ok 300)od głównego przy bazarze w kierunku na wschód) tu wklejam mój opis z zeszłego roku Byłam na jednej wycieczce Green Canion całodzienna ok 80 km (to była ostatnia jaką miałam do ,,załatwienia,, - mój 5 pobyt w tej okolicy Turcji) - relaksacyjny rejs statkiem po tamie na rzecze Manavgat - widoki zapierajace dech w piersiach. Na ul. Ataturka (główna Alanyi) jest wiele biur m.inn z polską obsługą - najbliżej hotelu Aurora - LENA (Pacho Tours) - wtedy gdy potrzebny jest polskojęzyczny przewodnik - Kapadocja, Pamukale, KAS (Kursulu wodospad koło Antalyi, Aspendos - amfiteatr koło Antalyi - wyremontowany - wieczorem odbywaja się tam spektakle, Side ruinek sporo - w dzień nie robia większego wrażenia - Za to wieczorem kiedy są podświetlone widok b. ładny(60 km od Alanyi można dostac się tam autobusem na własną rękę)lub jakiekolwiek ,,uliczne biuro,, na wycieczki typu Rafting, Jep Safari, Green Kanion i tp. - gdzie nie potrzebny jest przewodnik polski. Obiad w restauracji to ok. 25 lira/2 os, kebab to ok. 3 lira (w zależności gdzie moze byc za tą cenę sam kebab z kurczka a może być z talerzem ,,zielska,, typu pietruszka, rukola,ostre papryczki,mięta plus cytryna do skropienia i obowiązkowo kubek ichniego zimnego kefiru), Piwo Efes (jedyne ichniejsze )w sklepie 1,8 lira w knajpce 2.5 lira (więc nie warto w sklepie z gwinta), piwo tuborg w sklepie 1,4 lira . W niektórych barach piwo 1 Euro (ale najczęściaj małe i z kija). Po owoce chodziłam do warzywniaka - ale ceny owoców niestety wysokie(we wszystkich warzywniakach) czereśnie np. 6 lira(po wyjściu z Aurory w prawo- prosto z 500m na chyba 3 skrzyżowaniu po przeciwnej stronie jak Aurora . Na tym samym skrzyżowaniu ,ale po tej samej stronie (drugi sklep za kosmetycznym)co Aurora -LODZIARNIA (piszę dużymi literami bo lody pyszne 1 gałka 0,5 lira , 1 kg- 15 lirów - muszą być dobre po podjeżdzaja wieczorem Turcy i biorą na wagę dla całej rodziny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wp2007 Re: do Ani IP: *.net81.citysat.com.pl 18.01.08, 11:43 Wielkie dzięki . Mam nadzieje ,że zdążę skosztować i zobaczyć wszystko co tak barwnie opisujesz.Opis ''ciekawostek'' znajdujących wokół Alani przekonuje mnie ,że opcja ALL nie wchodzi w rachube . Jeżeli ''nadajemy na tych samych falach'' to uwazam ,że jadąc do Egiptu równiez Powinnas wybrac opcje HB. Wydrukuje opinie Twoje i innych forowiczów + Pascal + katalog i ..w drogę. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: do Ani IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.08, 11:53 Koło Side jest jest miasto Manavgat i rzeka o tej samej nazwie , na tej rzece jest wodospad,ale taki mikry - na mnie nie zrobił wrażenia(w przewodniku Pascala jest opisany). Sztandarowym fakultetem jest rafting (spływ pontonami po rzece Koprulu) - ale nie wiem czy to akurat Ciebie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: do Ani IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.08, 11:56 z roku na rok A;lanya jest coraz droższ, więc ceny podane przezemnie w tym roku mogą wzrosnąć (ze względu na spadek $ i euro). I jeszcze kasy bierz pół na pół $ i euro- wymieniaj w kantorach , ale pytaj się czy nie biora prowizji (niektóre to praktykują), jako awarię weż kartę - wrazie co bankomatów jest tam pod dostakiem - kurs jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do Ani 18.01.08, 13:12 Aniu, przeczytalem post jednego z forowiczow ,że rafting / ma zamiar sie wybrac/ nie ma nic wspolnego z ''dzika rzeka''. Jeep safari -tak . aaA czy orientujesz sie może ile kosztuje taki pakiet fakultetów ? Pontony płyną leniwie , a adrealinka do glowy nie uderza.Dolcow raczej nie zabiore / na codzień operuję euro/ , ale karte oczywiecie tak. Czy wiesz moze gdzie w okolicy można zobaczyc prawdziwy turecki bazar? wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahir Re: troll wp IP: *.chello.pl 18.01.08, 20:43 Mi tam rybka czy to Troll, Ufoludek czy Czerwony Kapturek. Ponieweaż wątki czytają nie tylko ich założyciele chcę uzupełnić wypowiedź Ani. Jaskinia Damlatas leży u podnóża wzgórza Kale. Warto ją zobaczyć ze względu na ciekawe formacje skalne i jej działanie lecznicze, korzystne dla astmatyków /zjonizowane powietrze o 95% wilgotności i 10 krotnie wyższej od normalnego zawartości CO2/. Twierdzę Kale warto zwiedzić jeśli nie ze względu na ruiny np. bizantyjskiej kaplicy, term itp. to chociażby z powodu niesamowitych widoków na morze, góry i samą Alanię. Z uporem ...polecam tak jak Ania zejście pieszo, ale nie drogą, którą jadą auta, ale boczną ścieżką. Na ten temat już było w innym wątku, więc się nie powtarzam. Nad rzeką Dim są restauracje, w których posiłek je się siedząc / leżąc/ na 'pływających"/ najczęściej na metalowych beczkach/ palformach lub na platformach umieszczonych na drzewach /trochę przypominają domki na drzewach/.Ze względu na wybudowaną zaporę w dolnym odcinku rzeki latem nie ma wody. Część restauracji zamknięto, ale niektórzy właściciele wybrnęli i wybudowali baseny ze zjeżdżalniami.Można tam przyjemnie spędzić czas leżakując na swojej platformie stojącej przy basenie. Oczywiście, powyżej zapory nic się nie zmieniło. Pozdrawiam. zahir Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: troll wp IP: *.gdynia.mm.pl 19.01.08, 08:52 jeszcze dodam,że powyżej rzeki Dim,ale po drugiej stronie jej koryta s jest również jaskinia - nie pamiętam jak się nazywa - byłam kiedyś tam na zorganizowanej (darmowej- jako gratis do innej wycieczki)przez Pacho Tour wycieczce pod tytułem Alanya Tour (ale to było 3 lata temu - pózniej juz nie mieli tej wycieczki. Na pewno mozna samochodem,albo skuterem tam dojechać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: troll wp IP: *.gdynia.mm.pl 19.01.08, 08:53 Jaskinia Damlatas jest dobra dla astmatyków(organizowane są tam turnusy sanatoryjne),ale nie wskazana dla sercowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wp2007 Re: do zahir IP: *.net81.citysat.com.pl 19.01.08, 11:25 Wielkie dzięki . Już Twój pierwszy post zdrukowałem i będąc na pobycie napewno sie przyda.Ciekaie bedzie to wyglądało jak będę chodził z kartka w reku. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Dimcay restauracja zdjęcie 19.01.08, 12:39 fotoforum.gazeta.pl/3,0,910046,2,51.html tutaj masz zdjęcie restauracji, byłam tam w maju 2007. Ta akurat była ostatnia juz przed samą tamą. Mają wspaniałe ryby. Siedzisz sobie w takim swoim "domku" na kanapie, po jedzenu mozna się nawet zdrzemnąć. Nie ma tam dużo ludzi. Takie restauracje są w wielu miejscach w Turcji, byłam równiez w podobnej w okolicach Kemer w Adrasan, ale już nie na rybie tylko na baraninie...mniam..mniam... :) i oczywiście na deser obiwiązkowo baklava z pistacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WP2007 Re: Dimcay restauracja zdjęcie IP: *.net81.citysat.com.pl 19.01.08, 14:38 Świetne zdjęcie , fajnie połozona knajpka. Kiedyś jak bylem w Chorwacj to stół biesiadny znajdował sie w koronie dość wysokiego drzewa . Dzięki za zdjęcie i post -wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś