wislok1 Zagadka 5 09.10.13, 00:34 Na fotce widok z Austrii na miasteczko już w innym państwie O jakie miasteczko chodzi ? Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 6 09.10.13, 00:36 Co to za kościół ? Ma drugą co do wysokości wieżę kościelną w Austrii Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 6 09.10.13, 16:01 Nr 1 - Innsbruck Nr 2 -Puchberg am Schneeberg. Na szczyt chodzi kolejka zębata.Ciekawostką jest to, że lokomotywa pcha wagoniki przed sobą,a nie ciągnie.W sąsiedztwie Puchbergu jest spory wodospad Wirt. Wracając ,jedliśmy świetny obiad w Stixenstein.Poza restauracją w miejscowości był tylko jeszcze jeden dom.Pewnie właścicieli. Nr 3 -Spitz nad Dunajem , w dolinie Wachau.W widocznym na zdjęciu kościele byliśmy,w zamku nie,ale nie pamiętam już dlaczego. Nr 4 - nie wyświetla się obrazek. Nr 5 -Mikulow.Jak co najmniej ze dwadzieścia razy przekraczało się tam granicę ,to nie można zapomnieć tego widoku.Przyznaję,że nie byliśmy ani razu w miasteczku. Nr 6 -Linz.Katedra w Linzu nie mogła mieć wieży wyższej niż wiedeńska. Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 10 11.10.13, 23:26 Dopiero dziś się odzywam ,bo nie miałam czasu na grzebanie w necie ,a Twoje zagadki są co raz trudniejsze . Nr 4 - Ogrody przy pałacu Mirabell w Salzburgu. To było proste ,bo byłam tam dwukrotnie,więc znam. N 7 - pałac Grafenegg niedaleko Kremsu.W ogrodach znajduje się otwarta scena i odbywają się tam festiwale muzyki poważnej. Tego to się naszukałam ,że i owszem. N 8 - stawiam na wodospad Krimll ,chociaż nie jestem na 100 % pewna. Nr 9 - to jezioro i miasto Mondsee.Przed widoczną na zdjęciu bazyliką św. Michała kręcone były sceny z filmu The Sound of Music.Tam też byłam dwukrotnie , więc chwila namysłu i jest. Nr 10 - to Murinsel w Grazu ,na rzece Mura.To sztuczna wyspa ,połączona dwoma mostami z brzegami rzeki.Tego trochę się naszukałam.W Grazu byłam chyba w 1998 r. , a wyspę zbudowano w 2003 r.,więc jej nie widziałam. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 11 - podpowiedź 13.10.13, 07:49 To nie Lienz ! Fotki zamku: To jest w Tyrolu Odpowiedz Link
chiara76 Re: Zagadka 14 12.10.13, 09:42 zastanawiam się nad tym czy to nie Fuschlsee ale nie jestem pewna... Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 15 12.10.13, 23:48 Nr 11 - tu mam największy problem,bo jak mi pasuje jeden element ,to drugi nie. Najbardziej kojarzy mi się z Lienzem,ale to pewnie nie to. Nr 12 -Moerbisch nad Neusiedler See , koło Rustu.Latem wystawiane są tu operetki .To nie było trudne do znalezienia. Nr 13 - Obelisk z 1728 r. na przełęczy Ferlach,nad miasteczkiem o tej samej nazwie, w Karyntii,niedaleko Woerthersee.Przez miasto przejeżdżałam , na przełęczy nie byłam. Nr 14 - Jez.Woerthersee ,a widoczna na cyplu miejscowość to Maria Worth.Byliśmy tam na spacerze będąc w Reifnitz nad jeziorem, parę lat temu. Nr 15 - Wildspitze w dolinie Oetztal. Odpowiedz Link
wislok1 13 dobrze, ale... 13.10.13, 08:05 ...przełęcz nazywa sie Loibl, a nie Ferlach Miejsce się zgadza Odpowiedz Link
ennka Re: 13 dobrze, ale... 13.10.13, 10:55 Nr 11 -to jest Landeck. www.google.pl/imgres?imgurl=http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/12/19/b9/view-of-landeck-from.jpg&imgrefurl=http://www.tripadvisor.com/LocationPh Tu jest bardzo podobne zdjęcie. To już wcześniej brałam pod uwagę,ale nie mogłam znaleźć podobnych zdjęć do porównania. W tym pomógł mi mąż ,który zaczął wciągać się w moje poszukiwania. Miłej niedzieli. Odpowiedz Link
ennka Re: 13 dobrze, ale... 13.10.13, 11:04 www.tripadvisor.com/LocationPhotos-g664435-w2-Landeck_Tirol_Austrian_Alps.html Teraz powinno być dobrze. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 20 13.10.13, 13:49 Wydarzenia rozegrały się w podzielonym po I wojnie światowej mieście ! Widok z Austrii na sąsiednie państwo: A tam było tak: W tym SAMYM czasie po drugiej stronie granicy, w Austrii wyglądało to tak: O co chodzi ? Co się tam wydarzyło ? Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 20 13.10.13, 20:25 Nr 16 -scena na wodach jeziora w Bregenz.Odbywają się tam różnego rodzaju festiwale. Nie wiem jakiego spektaklu dotyczy inscenizacja widoczna na zdjęciu.Nie dogrzebałam sie do takich informacji.Znalazłam tylko info ,że kreatorem tego i wielu innych spektakli jest Andre Chenier. Nr 17 -Euro most na drodze przez przełęcz Brennero. Nr 18 - most na drodze biegnącej przez przełęcz Semmering. Nr 19 - po porównaniach różnych zdjęć doszłam do wniosku ,że to Olperor w pasmie Tuxer,w Tyrolu. Nr 20- poddaję się,nie wiem. To mogą być zdjęcia z wydarzeń 1956 roku na Węgrzech albo z 1968 roku w Czechosłowacji. Raczej to drugie,co sugeruje zdjęcie miasta po austriackiej stronie. Nie wiem co to za miasto.Jedyne jakie dziś leży na tyle blisko granicy,że może to o nie chodzić to Gmund w Dolnej Austrii. Odpowiedz Link
wislok1 18, 19 prawie bardzo dobrze 14.10.13, 16:06 18 - to jest wiadukt kolejowy, ale Semmering się zgadza 19 - góra nazywa się Olperer Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 20 - podpowiedź 14.10.13, 16:08 To nie jest ani granica z Węgrami, ani z Czechosłowacją. To jest granica od południowej strony Austrii, od tych wydarzeń minęło 20 lat z hakiem Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 20 - podpowiedź 14.10.13, 18:21 Nr 20 - to już wiem. Chodzi o walki słoweńsko -jugosłowiańskie na przełomie czerwca i lipca 1991 r. Najostrzejsze trwały na przejściu granicznym w Gornja Radgona. Miasto po stronie austriackiej to Bad Radkersburg. P.S.Jeśli znudziło Ci się dawanie zagadek, to sobie odpuść. Chętnie się w to bawię,ale ponieważ nikogo więcej to nie interesuje,to rozumiem ,że możesz mieć dosyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link
wislok1 Brawo ! 14.10.13, 18:34 Austriacy pilnowali, żeby Serbowie nie przekroczyli granicy. Starcia zakończyły się okrążeniem Serbów i ich kapitulacją, a mieszkańcy austriackiej części miasta obserwowali prawdziwą wojnę Odpowiedz Link
wislok1 Re: Zagadka 20 - podpowiedź 14.10.13, 18:35 Może ustalmy tak: jak nie będziesz chciała odpowiadać na zagadki, to napisz Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 20 - podpowiedź 14.10.13, 19:14 Nie zawsze mam czas,ale póki co to możemy się bawić dalej ,jeśli masz ochotę. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 22 14.10.13, 20:52 Co to za przełęcz w Alpach ? Nazwa przełęczyjest w 2 językach Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 24 14.10.13, 20:55 Co to za DUŻA dolina w Austrii, do której nie da się dojechać autem z Austrii ? Odpowiedz Link
wislok1 Re: Zagadka 24 14.10.13, 20:56 Trzeba przejechać przez inne państwo jadąc z reszty Austrii do tej doliny Odpowiedz Link