Gość: Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 21:05 Mam pytanko... jeśli się powtórzy to przepraszam. Co z językiem w Turcji? Jakim można się posługiwać by się z Turkami dogadać? Angielski? A może też da rade po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anickk Re: Język... 12.06.08, 21:12 W kurortach (Turcja Egejska, Riwiera, Istanbuł, Ankara, i wogóle duże miasta) - zależy gdzie się wybierasz, spokojnie angielski, niemiecki czy rosyjski. W małych miejscowościach, gdzie turystów jak na lekarstwo albo wcale tylko po turecku, choc może się zdarzyć, że ktoś zrozumie i tam angielski, ale raczej na to bym nie liczyła (a już na pewno nie we wschodniej Turcji;)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Język... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 21:18 Ja wybieram się do Ayvalika Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Język... 12.06.08, 21:20 W sklepikach, u sprzedawców wycieczek itp. spokojnie dogadasz się, jak nie po angielsku, to na migi :) ale prawdziwe dyskusje to tylko po turecku. Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: Język... 12.06.08, 21:24 Ayvalik czyli Turcja Egejska, spokojnie dasz rade z angielskim, swoja drogą jest tam ślicznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azetka Re: Język... IP: *.kalisz.mm.pl 12.06.08, 21:29 Byłam bardzo zdziwiona jak Turcy biegle władają językiem rosyjskim i jak wielu Turków (młodych również) zna ten język. Przynajmniej przypomniałam sobie trochę już zapomniany język, bo od szkoły licealnej nigdy go nie użyłam w praktyce:-) W następnej kolejności język angielski i niemiecki. Nie spotkałam Turka bądź Turczynki, którzy nie potrafiliby porozumieć się choćby w jednym z w/w języków. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grecho Re: Język... IP: *.szczecin.mm.pl 24.06.08, 22:12 Witaj Aga. Ja też się wybieram do Ayvaliku i niewiele wiem o tej miejscowości;). Kiedy jedziesz? Pytam ponieważ liczę na to, że pojadę po Twoim powrocie i jeszcze przed wyjazdem (12.07) dowiem się czegoś więcej o Ayvaliku. Jeśli ktoś z czytających tego posta był w Ayvaliku proszę o garść informacji;). Pozdrawiam Grecho. Odpowiedz Link Zgłoś