Dodaj do ulubionych

wypłata z bankomatu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 21:14
Hej ,
zamierzam zabrać euro,ale nie za dużo,
więc poza tym zabrać moją kartę Mastercard,mąż ma Visę - czy one tam
na pewno działają?
-czy prowizje nie są ,,zabójcze''?
-czy zwracać uwagę jaki to bankomat?
jedziemy do Side

proszę o radę

(wiem,że to inna bajka (chyba..)ale podczas podróżowania po
Chorwacji,to był najlepszy/najtańszy sposób)
Obserwuj wątek
    • isabeau Re: wypłata z bankomatu 07.06.09, 21:28
      Poczytaj tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=660&w=95234168&a=95234234
      W jednym z tamtych wątków opisywałam swoje doświadczenia z płatnościami kartą w Turcji.
    • Gość: Fred Re: wypłata z bankomatu IP: *.enterpol.pl 07.06.09, 22:11
      Najlepiej spytaj w banku, który wydawał ci karty. Standardem jest prowizja 0,5%
      od wydawanej kwoty. Minimalna kwota prowizji jest ustalana przez "twój" bank np.
      Pekao pobiera 4.5zł. Jeżeli będziesz korzystać z bankomatów "z głową" okaże się
      to dla ciebie korzystniejsze niż kantor.
    • moriax Re: wypłata z bankomatu 11.06.09, 21:53
      Dziękuję za rady! :)
    • Gość: m-a Re: wypłata z bankomatu IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.06.09, 11:37
      zapytaj w swoim banku, czy w Turcji mają jakieś bankomaty, w których nie ma
      prowizji. Ja mam konto w banku pekao sa i dowiedziałam się, że bankomaty yapi
      nie pobiorą mi prowizji. A do tego przeliczyli mi lira po 2.05 zł, czyli
      bardziej mi się opłacało niż zamiana euro na lira. Ale osoba która była ze mną i
      ma konto w innym banku za wypłatę z tego samego bankomatu zapłaciła 10 zł prowizji.
      udanego urlopu:)
      • Gość: adriana Re: wypłata z bankomatu IP: 89.161.6.* 12.06.09, 18:48
        Bez problemu w miastach zarowno mozna pobierac pieniazki jak i
        placic np w galeriach handlowych- u mnie prowizja zawsze to 5zl
        czyli tyle ile wlasciwie w Polsce jak sie pobierze nie z tego co
        trzeba:) ale jedna wazna rzecz- z bankomatu oczywiscie nie mozna
        pobrac euro ani dolarow - beda to tylko liry tureckie a tych potem
        nie da sie juz 'odmienic' takze rozsadnie aby nie nabvrac za duzo.
      • Gość: Gość Ewa Re: wypłata z bankomatu IP: *.chello.pl 12.06.09, 20:31
        m-a, napisz proszę czy wypłacanie z bankomatu w Turcji jest jakieś skomplikowane? Jak byłam w Turcji to nigdy nie wypłacałam pieniędzy z bankomatu, tylko wymieniałam euro lub dolary na liry. Ale teraz się zastanawiam...
        Za kilka dni będę w Turcji. Podobnie jak ty mam konto w Pekao SA, wiem o tym ich banku Yapi Kredi, że nie płaci się prowizji, więc może tym razem bym skorzystała z bankomatu.
        • Gość: m-a Re: wypłata z bankomatu do Ewa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.06.09, 13:29
          W tych bankomatach można wypłacać tylko liry, przyznaję że wypłata jest nieco
          trudniejsza niż w innych, ale myślę że sobie poradzisz. Można wybrać angielski
          (a zapewniam Cię, że nie jestem rewelacyjna w tym języku) ale idzie się domyśleć
          o co chodzi. Jeśli jedziesz do Alanyi to znajdziesz bankomat np.przy bazarze.
          • Gość: Gość Ewa Re: wypłata z bankomatu do Ewa IP: *.chello.pl 13.06.09, 15:39
            Dzięki, lecimy właśnie do Alanyi, po raz pierwszy do tego miasteczka. Więc twoja
            informacja o lokalizacji bankomatu jest cenna. Pozdrawiam Cię serdecznie.
            • Gość: m Re: wypłata z bankomatu do Ewa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.06.09, 23:33
              udanego urlopu, oj fajnie macie:)
              • Gość: Gość Ewa Re: wypłata z bankomatu do Ewa IP: *.chello.pl 14.06.09, 00:18
                Dzięki. Chętnie bym skorzystała z tego bankomatu w Alanyi (szczególnie, że przelicznik jest dobry), bo bardziej się opłaca niż wymieniać euro lub dolary na liry, ale trochę się boję czy bankomat np. nie zatrzyma mi karty jak coś niechcący nacisnę bo nie zrozumiem komunikatu na monitorze. Istnieje takie ryzyko, i co wtedy? Byłby duży problem z odzyskaniem karty.
                No cóż, spróbuję się dowiedzieć w swoim banku jak to jest.
                Serdecznie pozdrawiam.
                • Gość: m-a Re: wypłata z bankomatu do Ewa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.06.09, 16:40
                  nie kojarzę jak to jest tam przy bazarze, ale na mieście idąc ich główną ulicą
                  Ataturka, za pomnikiem jeszcze w stronę plaży Kleopatry po prawej stronie też
                  jest bankomat (to jest po tej stronie co bazar, tak ok 1,5 km za bazarem) nawet
                  3 przy banku, także możesz tam spróbować, zawsze bezpieczniej. Jakbyś jeszcze
                  chciała jakiś info przed wyjazdem możesz napisać na manena_pl@interia.pl
                  • Gość: Gość Ewa Re: wypłata z bankomatu do Ewa IP: *.chello.pl 15.06.09, 22:29
                    Dziękuję bardzo za informację. Pozdrawiam.
    • pawi81 Re: wypłata z bankomatu 12.06.09, 19:41
      Konto mam w kredytbanku, wyplacalem po 50 lir - prowizja 5 zł
      • zibi-1960 Re: wypłata z bankomatu kartą Maestro ? 13.06.09, 12:09
        Witam,czy z bankomatów sieci Yapi Kredit można wypłacać zwykłą kartą płatniczą
        Maestro?
        pozdrawiam
        • Gość: m-a Re: wypłata z bankomatu kartą Maestro ? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.06.09, 13:34
          tak, ja nią wypłacałam
          Visą też, wiem bo wypłacała znajoma - tzn.ona wpisała tylko pin:)
          • Gość: kibic Konto w mBanku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.09, 15:44
            Dlatego na wojaże zagraniczne warto mieć kartę w mBanku. Zarówno w
            Egipcie, Tunezji, Bułgarii, Sri Lance, Maroku , Dominikanie jak i w
            Tunezji mBank prowizji nie pobiera !
            • Gość: iro Re: Konto w mBanku IP: *.multimo.gtsenergis.pl 15.06.09, 16:35
              mbank prowizji nie pobiera, ale wypłacając np kartą Visa to oni
              pobierają ci 2% od kwoty. Odbywa się to tak, że Twoją wypłatę Visa
              przewalutowywuje z funtów brytyjskich na euro i od tego płacisz 2%.
              Natomias mbank przewalutuje ci z euro na złotówki i ta operacja jest
              za darmo.
              • darkoni Re: Konto w mBanku 17.06.09, 15:52
                kredyt bank przy wypłacie z bankomatu kartą płatniczą visa elektron za granicą
                pobiera 2% za przewalutowanie i 3 % prowizji nie mniej niż 5 zł , a za płacenie
                np; w sklepie pobiera 2% za przewalutowanie .
    • Gość: pol VISA w BZ WBK IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.06.09, 00:00
      A wypłacał ktoś kasę kartą Visa Electron z Banku Zachodniego w bankomacie w Alanyi ???
      Jakie są prowizje? Wie ktoś z Państwa?
    • Gość: Fred Re: wypłata z bankomatu IP: *.enterpol.pl 18.06.09, 10:21
      Wczoraj wróciłem z Alanyi. Wypłacałem z bankomatu kartą Maestro 170TL kosztowało
      mnie to 350zł + prowizja 14.40zł.(78 EURO) Bank przeliczył mi po kursie
      2,06zł/TL. Wyjeżdżając z polski 10.06 kupowałem Euro po 4.65zł. W Turcji
      wymieniałem Euro na Liry po kursie ok. 2.1, więc za 78E dostałbym 164 TL.
      Wychodzi na to że wypłata z bankomatu jest korzystniejsza i na pewno wygodniejsza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka