kaszmir18 11.05.06, 08:54 kupilam zolnike , rozkwitly i przekwitly... slyszalam kiedys ze mozna ususzyc cebulki (tylko jak??:)) a potem na nowo posadzic.. wiecie moze czy to prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasia127 Re: Żonkile :):):) 15.05.06, 19:11 nie wiem jak jest z tym w doniczce ale mam na ogrodzie wsadzone. dostalam takie w malej doniczce i jak przekwitly to wsadzilam do ziemi i zakwitly na dworze po raz drugi a teraz kwitna co roku. podobno powinno sie wykopac cebulke jak przekwitnie i zostawic gdzies w suchym miejscu a na wiosne znowu zasadzic i podlewac i wtedy na nowo kwitna. ta tez jest z tulipanami. ale nie wiem czy identycznie z doniczkami;) w sumie c za roznica tu ziemia i tu;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Żonkile :):):) 15.05.06, 20:14 W doniczce albo w ogrodku zostawic zonkile do momentu kiedy liscie zwiedna i potem mozna cebulki wyciagnac i przechowac w chlodnym bez swiatla pomieszczeniu.Osobiscie mam je przed ogrodkiem i jak zaczynaja kwitnac to wkladamy miedzy nie kolorowe zajaczki ze sklejki,to wyglada super-nigdy nie wolno scinac liscie bo nie bedzie kwiatow. Odpowiedz Link Zgłoś
jasia127 Re: Żonkile :):):) 16.05.06, 14:08 ja obcinalam liscie "na krotko" az do cebulki prawie i nigdy nie bylo problemow z kwiatami. kwitna co roku. te kwiatki chyba nie sa az tak wrazliwe;) w dzisiejszych czasach;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś