slawomir.gajewski
06.12.12, 20:10
Witam
Na tym forum, anonimowi wielbiciele mgr Kmieciaka próbują zdezawuować moje twierdzenia, ze priorytetem powinna być budowa dróg a nie budowa bajor (zwanych szumnie zalewami), organizacja imprez i kosztownych festynów. Dlatego pozwoliłem sobie na ponowne odświeżenie tematu (skopiowałem co na ten temat pisałem zarchiwizowanym już temacie) "jak to z drogą Łęgonice - Dąbrowa było", że zamiast tej drogi pierwotnie miało być ...boisko na Dąbrowie i jak to się stało, że ...jednak ta droga powstała.
Sławomir Gajewski
----------------------------------------------------------------------------------------
autor
slawomir.gajewski 08.06.11, 21:37 zarchiwizowany
Witam
Na sesji "tłumaczyłem" Wójtowi, żeby zamiast boiska na Dąbrowie - Gmina powinna wybudować tam drogę. Tymczasem zamiast drogi Gmina miała w planach wybudowanie tam boiska. Zapewne nie tylko mim zdaniem droga jest ważniejsza niż boisko. Argumentowałem, że żyjemy już w XXI wieku, a ludzie w dalszym ciągu jeździli "polną drogą" z wybojami. Dodatkowo mieszkańcy, którzy też prosili mnie w tej sprawie o interwencję twierdzili, że wójt Kmieciak od 20 lat ich zbywał, ciągle twierdząc, że Gmina nie ma pieniędzy. Jak się okazało moje argumenty zostały wysłuchane i w końcu mieszkańcy mają upragnioną drogę.
Jednak, po jakimś czasie, zrozumiałem, że to nie tyle moje argumenty zadziałały wobec "upartego" (no cóż, taki ma wójt charakter) wójta, co strach przed przegraniem wyborów i dlatego w ciągu kilku dni zrobił to, czego nie chciał od 20 lat.
Dodatkowo, z informacji o jaką wystąpiłem do wójta, okazuje się, że koszt tej drogi wyniósł 1mln 10 tys. zł i wszystko zostało zrobione na KREDYT. (100%) , a Gmina nie uzyskała nawet jednego grosza dofinansowania.
Czy to nie jest bulwersujące?!
W sytuacji, gdy wójt z Klwowa buduje "schetnówkę" /zobacz link do Narodowy Program Przebudowy Dróg Lokalnych/
pl.wikipedia.org/wiki/Narodowy_Program_Przebudowy_Dróg_Lokalnych
i uzyskuje co najmniej 60% czy nawet i więcej dofinansowania, Marian Kmieciak - wójt Gminy Odrzywół, nie jest w stanie uzyskać nawet 1 grosza.
Dlatego nie dziwi, że gmina Odrzywół niegdyś "pokazowa" dla okolicznych gmin, za czasów takiego "wójta" wygląda jak wygląda. Ale za to Marian Kmieciak i tak otrzymuje przeszło 10tys. zł z naszych podatków, a swoją niekompetencję stara się przerzucić na niżej podpisanego i „opozycję”
Sławomir Gajewski - radny