Dodaj do ulubionych

Chcą dać dotację na remont dwóch zabytkowych ko...

25.09.13, 12:02
Nie jestem przeciwnikiem dotowania kościelnych przybytków. Są one istotną częścią naszego dziedzictwa kulturowego. Zważmy jednak na skalę tego zjawiska. Na katedrę poszło 700 tys. z Pisowskiego magistratu i ponad 6 milionów z Peowskiego Urzędu Marszałkowskiego. To wielkie pieniądze. Nie jeden zakład w Radomiu, zatrudniający dziesiątki osób postawiły by na nogi gdyby trafiły chociażby do programu "Innowacyjna gospodarka". Spodziewam się, że księża w najbliższej kampanii wyborczej uszanują tę hojność polityków (a pośrednio i nas wszystkich obywateli bo to pieniądze publiczne były) i nie będą podważać obecnych reguł demokracji z których sowicie korzysta ich instytucja ani się angażować politycznie w kampanię negatywną. Zgodnie z obecnym trendem lansowanym przez Papieża Franciszka... :) A może jestem naiwny?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Chcą dać dotację na remont dwóch zabytkowych IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.13, 12:32
      To skandal, żeby dotować jedną z najbogatszych instytucji w naszym kraju. Jak sobie chcą remontować, to niech zapłacą sami. Kościół ma dość pieniędzy, skoro stać go na budowę ciągle nowych kościołów. Nie dziwota, skoro Państwo dotuje mu remonty. Nasi świętoszkowaci radni oczywiście te pieniądze dadzą. Nauczanie religii też opłaca Państwo, podobnie kapelanów i uczelnie katolickie. Czy rzeczywiście Polska to taki bogaty kraj, żeby dokładać kasę bogatym ?
      • Gość: Szacuneczek... Re: Chcą dać dotację na remont dwóch zabytkowych IP: 193.111.147.* 25.09.13, 12:52
        Zaraz się zacznie... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • Gość: Piękny Radom Re: Rewitalizacja miasta!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 193.111.144.* 25.09.13, 14:37
          To jest kpina. Nasze miasto wymaga nakładów na rewitalizację centrum. Są obrzydłe zaniedbane kamienice. najwyższa pora coś tym zrobić. Nie mam nic przeciw Kościołowi. Dotacje jednak powinny uwzględniać wszystkich obywateli naszego miasta, a nie część mieszkańców osiedla (nie wszystkich) w obrębie jednej parafii. To nie powinno tak wyglądać.
          • Gość: Radomianin Re: Rewitalizacja miasta!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.13, 19:41
            Oczywiście, że powinna być zrobiona rewitalizacja miasta. Przecież można napisać wniosek unijny. Księża pracują tylko w niedzielę. Mają dość czasu aby przygotować i złożyć wniosek. Ale oczywiście po co, przecież dostaną z naszych podatków.
            Masz rację, że tak nie powinno być. To mieszkańcy powinni decydować wzorem "budżetu obywatelskiego" co wyremontować. Dlatego pieniądze należy przeznaczyć na elewacje (nawet z jednej strony - od ulicy), aby było ładniej. To spowodowałoby, że ludzie może złożyliby się i zostałyby wyremontowane całe budynki.
            • Gość: MK Re: Rewitalizacja miasta!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.13, 20:02
              Centrum Radomia jest tak potwornie zaniedbane , tak prowincjonalne , tak zdegradowane że dotowanie kościołów w sytuacji kiedy miasto ma olbrzymie potrzeby jest karygodne.
              Kościół d.Mariacki obecnie zamienił się w sztuczną wypacykowaną podróbę , w otoczeniu jego wprost na siłe wymyśla się ciągle nowe roboty . To jest odrażające wręcz odstreczające od odwiedzania tego niegdyś uroczego obiektu po prostu pachnie sztucznoscią .
              • Gość: Barbie Katedra jak lalka Barbie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.13, 18:50
                Niestety obecnie radomska Katedra kojarzy mi się wysztafirowaną , plastikową lalką Barbie .Jak widać klerykowie ciągną kasę bez umiaru , widać że to studnia bez dna . Poczekajmy aż lada moment będzie tam wymieniana ziemia bo tylko jeszcze ona nie podlegała "rewitalizacji" a może to przeoczyłem....
                Popatrzcie na włoskie świątynie , tam nikomu nie przyjdzie do głowy tako pacykowanie a i modlitwa tam przecież taka sama...
    • i40i4 Chcą dać dotację na remont dwóch zabytkowych ko... 26.09.13, 10:18
      Bardzo się cieszę, ze teraz moje Miasto staje się coraz ładniejsze. Dzięki mądrej polityce lokalnej i sporym nakładom finansowym - rzecz jasna
      Już nie mam kompleksów względem innych dużych miast. Jestem z tego dumny.
      pzdr
      • Gość: Też Re: Chcą dać dotację na remont dwóch zabytkowych IP: *.radom.vectranet.pl 26.09.13, 10:42
        Czarny się odezwał pewnie trochę łyknie dla siebie na nową brykę
        • Gość: WR Polska to Klerykowo! IP: *.radom.vectranet.pl 26.09.13, 14:49
          W Konstytucji jest zapisany rozdział Państwa i Kościoła. Ale co tam Konstytucja dla dewotów rzadzących krajem. W Radomiu przy przeogromnych potrzebach i bardzo małych mozliwościach miasta funduje się KK prezenty. Ale co tam kilkaset tysięcy skoro idą wybory a ambona dla zdewociałych wyborców w ciemnogrodzie to największy autorytet. Za pieniądze miasta radomski PiS funduje sobie agitację wyborczą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka