maciek.kat 17.04.05, 01:22 Ostatnio w radiu usłyszalem informcje o jęzkyku Esperanto. Chciałbym się dowiedzieć czy w Radomiu można się tego języka gdzieś nauczyć i czy ktoś może wie coś więcej na ten temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Resursa Re: Esperanto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 17:53 W ka|dy czwartek o 17,00 w Resursie spotkania Klubu Esperanto Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.kat Re: Esperanto 18.04.05, 16:08 W jakiej sali się spotykają i po czym można ich poznać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Resursa Re: Esperanto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 18:51 Prosz pyta o Pana Antoniego Dorosza, spotkanie prawdopodobnie bdzie w galerii.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amd Re: Esperanto IP: *.udn.pl 19.06.05, 10:22 tak, to prawda.Warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAWID Re: Esperanto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:24 esperanto estas fenestra tuta mondo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikael Re: Esperanto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:54 Daj spokój, język jest beznadziejny, brzmi fatalnie, aż bije od niego sztucznością. Schematyczny do bólu. Nigdzie się w nim nie dogadasz, więc teksty że to okno na świat są pustymi frazami. Spróbuj pojechać do Francji, USA albo Australii i porozmawiać w Esperanto. Naprawdę - lepiej postaw na francuski czy hiszpański, sam to zrobiłem i nie żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linki Re: Esperanto IP: *.udn.pl 10.05.05, 21:28 Zainteresowanym polecam: www.esperanto.pl/ viavento.republika.pl/po_polsku.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esperantysta Re: Esperanto IP: *.udn.pl 18.04.05, 23:12 A ja wlasnie dzieki temu, ze znam ten jezyk moglem m.innymi poznac w roku 2000 Syrie /i nie tylko/ albowiem tylko biuro turystyki esperanckiej mialo taka oferte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław Re: Esperanto IP: *.udn.pl 29.04.05, 12:06 Moim zdaniem esperanto jest całkiem fajne, kiedys jezdziłem na kongresy krajowe i zagraniczne i poznałem tam mnóstwo ludzi, niektóre z tych znajomości utrzymuje do dziś. Polecałbym nauke języka szczególnie ludzoiom młodym, napewno niezaszkodzi a może pomóc, w dzisiewjszych czasach lepiej znać wiecej jezyków niż mniej, a esperanto jako język propedeutyczny pomaga dodatkowo w nauce innych języków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Esperanto IP: *.udn.pl 10.05.05, 11:27 Mielismy hegemonie sowiecka /polityczna/,dzis angielska /ekonomiczna/ a ESPERANTO ciagle jest NEUTRALNE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amd Re: Esperanto IP: *.udn.pl 22.06.05, 12:10 neutralne ale jednak stosowane przez cały cywilizowany świat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Kolano Re: Esperanto IP: *.udn.pl 11.05.05, 20:09 Popieram ESPERANTO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Kolano Re: Esperanto IP: *.udn.pl 12.05.05, 10:50 Cudze chwalicie, swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie. ESPERANTO jest dorobkiem kultury polskiej /prof.Z.Klemensiewicz/ Odpowiedz Link Zgłoś
olo1033 Re: Esperanto 24.05.05, 09:57 Gość portalu: Albin Kolano napisał(a): > Cudze chwalicie, swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie. > ESPERANTO jest dorobkiem kultury polskiej /prof.Z.Klemensiewicz/ >>>>>>>>>>popieram -słuszna uwaga ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Esperanto IP: *.udn.pl 13.05.05, 00:49 Saluton karaj esperantistoj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: estro Re: Esperanto IP: *.udn.pl 14.05.05, 23:06 Mi ankau vin salutas! Kiel vi fartas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gasto Re: Esperanto IP: *.udn.pl 13.05.05, 21:25 Wspólny, łatwy, neutralny - drugi język dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Esperanto IP: *.udn.pl 17.05.05, 10:33 To jak to takie fajne to czemu sie tak słabo relamuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amd Re: Esperanto IP: *.udn.pl 10.06.05, 18:57 bo reklama to pieniądze a esperantyści nie są krezusami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esperantysta Re: Esperanto IP: *.udn.pl 17.05.05, 14:45 16.05.05 w Polskim Radiu pr.2 był wspaniały koncert, w którym m.in. wykonano wspaniale hymn "La Espero" do słów L.Zamenhofa.Czy ktoś to słuchał? Odpowiedz Link Zgłoś
tsta Re: Esperanto 22.05.05, 22:19 Saluton! Mi auskultis la koncxerton. Mi ankaux rikordis gxin, kaj enmetis en la pagxon: www.mimuw.edu.pl/~tomeks/divj/Amike, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esperantysta Re: Esperanto IP: *.udn.pl 23.05.05, 10:52 Tomek! Dankon pro via reago kaj precipe pro la helpo, cxar mi ne sukcesis pli frue surbendigi la koncerton. Saluton! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słuchacz Re: Esperanto IP: *.udn.pl 29.05.05, 12:51 wykonanie owszem, ale komentarz red.Chłopeckiego beznadziejny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: espero Re: Esperanto IP: 193.111.144.* 17.05.05, 21:55 gdzie są organizowane jakieś kursy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esperantysta Re: Esperanto IP: *.udn.pl 19.05.05, 23:36 Na początek proponuję kurs internetowy kursesperanta.w.interia.pl/index.html lub www.lernu.net pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Esperanto IP: *.radom.pl 19.05.05, 13:37 przecież to martwy język gdzie będziesz sie nim posługiwał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Re: Esperanto IP: *.udn.pl 19.05.05, 23:21 "ciekawski" piszesz bzdury! Co znaczy "martwy"? Wg. opracowań internautów amerykańskich ESPERANTO jest drugim językiem /po angielskim/ używanym w internecie.UEA /światowy związek esperantystów/ ma swoje placówki w ponad 120 krajach.Każdego dnia w różnych zakątkach świata odbywają się różnego rodzaju spotkania,zjazdy,kongresy itp.Najbliższy Światowy Kongres Młodzieży Esperanckiej odbędzie sie w Zakopanem www.ijk2005.prv.pl/ będą tam m.in. esperantyści z:Japonii,Nigerii,Korei,Pakistanu,Chin,Wietnamu,Senegalu,Nepalu itd.A inny ogromny kongres odbędzie się w Wilnie /z udziałem ok.3000 uczestników/!itd. itd. I to jest martwy język? Następnym razem przed pisaniem takich postów proponuję trochę pomyśleć!!! Mi salutas vin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Kolano Re: Esperanto IP: *.udn.pl 20.05.05, 15:57 Argumentów "za" jest znacznie więcej. Wiwm coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Esperanto IP: *.udn.pl 21.05.05, 22:45 Albin vi pravas!Można dodać całą paletę innych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
elaka2 Re: Esperanto 24.05.05, 09:34 a próbowałęś wykorzystać, czy tylko skrytykować? poszerz swój horyzont myślowy w słowach tylko chęć widzimy, w działaniu potęgę złoszczą mnie ludzie, którzy mówią : nie podejmę próby bo pewnie się nie przyda, i wam odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amd Re: Esperanto IP: *.udn.pl 25.05.05, 11:01 zgadzam się z tą trafną opinią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyk Re: Esperanto IP: *.udn.pl 26.05.05, 14:02 Kiedyś byłem aktywnym użytkownikiem tego języka.Naprawdę jest wartościowy.Tym którzy się nim zajmują życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patriota Re: Esperanto IP: *.udn.pl 03.06.05, 15:53 popieram esperanto, bo to nasz polski "wynalazek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gasto Re: Esperanto IP: *.udn.pl 04.06.05, 22:43 mi subskribas ambaumane sub viaj vortoj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.Dorosz Re: Esperanto IP: *.udn.pl 27.05.05, 22:04 p.Maciek otrzymał stosowne informacje n/t jęz. esperanto. Chętnie pomogę innym zainteresowanym. Odpowiedz Link Zgłoś