Dodaj do ulubionych

Pobór do wojska ... ?

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.01.06, 16:53
Myślę, że dość zrozumiale przedstawię o co Mi chodzi.

Otóż mam 21, od pażdziernika rozpocząłem studia inżynierskie (3,5 letnie) no i
z tego co wiem to uczelnia wysłała do WKU zaświadczenie, że jestem studentem I
roku tej uczelni. Jeśli w październiku wysłali to zaświadczenie to na jaki
okres zostałem odroczony ? Bo ja już niechcę studiować i mam zamiar rzucić
strudia ... czy np. jeżeli w tym momencie zrezygnuje ze studiów to czy
uczelnia automatycznie wyśle do WKU, że juz nie jestem studentem i mogą mnie
wezwac przed komisje ? Czy uczelnie po kazdym semestrze wysylaja zaswiadczenia
czy caly czas obowiazuje to wyslane w pazdzierniku ?

Myśle, że zrozumiecie o co mi chodzi i prosze o komkretne odpowiedzi. z gory
dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Re: Pobór do wojska ... ? IP: *.internet.radom.pl 09.01.06, 17:06
      Uczelnia ma obowiązek powiadomić WKU o każdym skreślonym z listy studentów w
      terminie chyba 14 dni. Jeśli tego nie zrobi odpowiada karnie.
      Jeżeli nie chcesz iść do wojska to ucz się dalej, dostaniesz wpis o
      przeniesieniu do rezerwy z dyplomem ukończenia studiów wyższych i nie mówię
      tutaj o magisterskich. Tych licencjackich również.
      Pozdrawiam
    • Gość: qwerty Jeszcze jedno... IP: *.internet.radom.pl 09.01.06, 17:09
      Z tego co wiem to Ty masz obowiązek powiadomić WKU i przedstawić im
      zaświadczenie a nie uczelnia. Uczelnia ma tylko obowiązek powiadomić, że już
      tym studentem nie jesteś...
      • Gość: Paul Re: Jeszcze jedno... IP: 213.195.149.* 09.01.06, 17:12
        Uczelnia musi ustawowo wyslac pismo do WKU jezeli zrezygnujesz ze studiow.
        Radze zapisac sie na jakies bezplatne studia zaoczne i po prostu to olewac na
        jakis czas(co najmniej pol roku) bedziesz mial spokoj. Ale nie przejmuj sie
        WKU, oni tam taki burdel maja...
        • Gość: Student Re: Jeszcze jedno... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.01.06, 18:26
          No dobra ale teraz nie moge zaczac zadnych studiow zaocznych tak dla picu ... a
          w tym czasie od teraz do pazdziernika moga mi przyslac wezwanie ;/
          • Gość: wakarpl Re: Jeszcze jedno... IP: *.devs.futuro.pl 09.01.06, 18:53
            Teraz to chyba nie tak latwo dostac sie do wojska.
            Ja nie unikalem wojska, nawet chcialem isc po studiach, a okazalo sie, ze od
            2002 jestem w rezerwie, fakt, ze mam 26 lat
            • Gość: Student Re: Jeszcze jedno... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.01.06, 19:05
              no to sie ciesz :)
              • Gość: STG Re: Jeszcze jedno... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.01.06, 20:21
                Wojna jaka przyjdzie a ty nie bedziesz wiedzial jak sie karabin trzyma...
              • Gość: wakarpl Re: Jeszcze jedno... IP: *.devs.futuro.pl 10.01.06, 19:00
                Nie jest to powod do radosci, ale juz sobie zycie ulozylem bez wojska, ale
                bylem troche rozgoryczony, ze wojsko mnie nie chce.
        • Gość: WKU Re: Jeszcze jedno... IP: *.udn.pl 09.01.06, 21:02
          Ale nie przejmuj sie
          WKU, oni tam taki burdel maja...

- chyba,że prowadzą uboczną działalność gospodarczą.
          Ucz się bumelancie, bo inaczej zagospodaruję Ci 9 miesięcy.
          • Gość: Student Re: Jeszcze jedno... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.01.06, 21:42
            wystraczy ze mnie zarejesrtruje uczelnia na II semestr jak troche zalicze z I bo
            tam mozna i znowy wysla ze dalej sie ucze i mam spokoj do pazdziernika ?
            • Gość: luzakkk81 Re: Jeszcze jedno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 22:07
              Jak uczelnia cię zarejestruje na kolejny semestr to WKU do Ciebie nic nie ma.
              I tak co semestr..., chyba, że cię wywalą luz sam zrezygnujesz. Ale się nie
              poddawaj.
          • Gość: Paul Re: Jeszcze jedno... IP: 82.139.36.* 09.01.06, 23:57
            Ja mialem WKU w dupie jak bylem poborowym i teraz tez mam bo to burdel na
            kolkach. Student, na razie i tak masz luz bo pobor dopiero na wiosne. Zapisz
            sie w lutym na jakies zaoczne i olej WKU.
    • string_tony Nie matura lecz chęć szczera zrobi z Ciebie.... 09.01.06, 22:11

Hydraulika....
    • Gość: Maggid Re: Pobór do wojska ... ? IP: *.221.udn.pl 11.01.06, 20:21
      Aby nie iść do wojska wystarczy nie odbierać karty powolania i uczulić na to
      rodzinę (mam,tata,siostra, babcia itd.)...Jeśli nie masz "biletu" ,który
      otrzymuje się w WKU nikt nie może Cię ścigać najwyżej administracja czyli tacy
      urzędasy z dużymi brzuchami z rejstracji hihihihii więc tak naprawdę nikt...
      Jeśli nie odbiera się karty powołania listonosz ma obowiązek zostawić tzw:
      awizo na które po prostu trzeba lać.... najlepiej rozwalić sobie skrzynkę
      pocztową i jest wytłumaczenie na przyszłość...Może się zdarzyć ,ze jakiś uparty
      szef WKU wyśle pismo wtedy polecone do któregoś z rodzica np: ojca z zapytaniem
      co z synem... Wtedy trzeba odpisać ,że syn przebywa za granicą i planowany
      termin powrotu to...np: 2011 rok ...albo, że syn jest w sekcie i rodzina nie
      utrzymuje z nim kontaktu... i spokój. Na 100% nikt już tego nie sprawdzi... A
      jeśli pojawi się jakiś kot z WKU bo takich posyłają z przesyłkami, listami
      poleconymi nawet jeśli się samemu otworzy drzwi wystarczy powiedzieć..."
      szwagra nie ma w domu..." Nikt nie ma prawa nikogo wylegitymować i sprawdzać
      jego dane do chwili aż nie podpisze się " biletu" więc spoko luz....Znajomy
      prawnik poleca aby nie iść do wojska wystrczy wziąść jakiś kredyt z banku a
      najlepiej nawet fikcyjny... dogadać się z kimś , że np: pożyczam kasę od
      takiego to gościa np: rok wczesniej i zobowiązuje się spłacania reguralnie rat
      w wysokości tyle a tyle...albo jeszcze lepiej fikcyjnie od kogoś wynająć
      mieszkanie od kogoś kto ma akt własności na okres np: 3 lat... Wtedy MON będzie
      na 100% bał się sprawy o niespłacone zobowiązania ... dadzą sobie spokój, ale
      pamiętać trzeba ,że wszystko trzeba zrobić z datą wstecz... z rok wcześniej
      np:...Wedłóg prawa , po wcieleniu nas wtedy możemy się z nimi procesować o
      odszkodowanie i zwroty braku wieżycielności ...więc odrazu unikną problemu i
      znajdą innego brana który da się zapiąć w kamasze...W demokratycznym kraju
      przysługuje nam odmowa służby zasadniczej...a wtedy przysługuje nam tzw służba
      zastępcza i motywujemy to przekonaniami moralnymi , religijnymi itd...Wtedy
      jakby kogoś zamkneli co jest niemożliwe bo wtedy taki więzień byłby wieżniem
      sumienia co wogóle nie mam miejsca w demokracji bytu... Bo wedłóg konstytucji
      nie można nikogo zamknąć za przekonania... W obecnych czasach wywinąc się od
      wojska to nie problem...jest dużo takich sztuczek z psychiatrą itd które są
      100% pewne hiihihi... wrazie co służe pomocą... MON WYLENGARNIA DEBILI.....
      • Gość: FeliX Re: Pobór do wojska ... ? IP: 213.195.149.* 12.01.06, 11:32
        Zgadzam sie z przedmowca, w WKU panuje taki balagan ze naprawde wymigac sie to
        zadna sztuka, mozna kombinowac i ciagnac to ile sie da.
        • Gość: Gość Re: Pobór do wojska ... ? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.01.06, 12:31
          Tylko, ze trzeba miec jakieś znajomości a jak sie nie ma to sie siedzi na minie
          :) A jeszcze mam takie pytanie, jezeli teraz poprostu nie bede sie stawial na
          egzaminy, sesje, zaliczenia na uczelni to kiedy oni wysla do WKU, ze juz nie
          jestem, studentem ? Bo jak bym zabrał sam dokumenty to by pewnie odrazu wyslali,
          a jak ja bede sobie tak gral na zwoloke to kiedy oni moga wyslac do WKU ? a czy
          uczelnie po kazdm semestrze wysylja do WKU kto studiuie a kto juz nie ?
      • Gość: Gość Re: Pobór do wojska ... ? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.01.06, 13:01
        służysz pomocą tzn. w jakiej dokładnie kwestii ? jakieś wejścia masz w WK€ czy
        co innego :>
        • Gość: Paul Re: Pobór do wojska ... ? IP: 213.195.149.* 12.01.06, 15:40
          Do wku wysla jak skresla cie z listy studentow do tego czasu mozesz kombinowac,
          przedluzac itd.
        • Gość: Maggid Re: Pobór do wojska ... ? IP: *.221.udn.pl 13.01.06, 08:04
          Nie mam zadnego dojscia do WKU Po prostu są pewne luki prawne...,które można
          wykożystać...a przynajmniej wypadałoby ...
    • Gość: miki Re: Pobór do wojska ... ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.01.06, 09:16
      zgłoś się do WKU jako chętny na szeregowego zawodowego powiedzą że nie ma
      miejsc i spoko !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka