zona_jarka 22.07.08, 09:03 Pamiętacie modę na "pilotki" a później na "degolówki"? Dziwna ta moda była ale była. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamsin Re: Czapki itp 22.07.08, 16:19 nazw nie pamietam, ale jezeli ta leninowka lub pilotka mialy taki czubek na gorze to pamietam ten fason czapki, i ze bylo to moje marzenie posiadanie takiej...Niestety nie spelnione. Odpowiedz Link
skrzydlate Re: Czapki itp 22.07.08, 16:39 degolówke kupilam rok temu nad jeziorem Como w Szwajcarii w sklepie dla turystow, tyle ze miala czerwony szwajcarski krzyzk... a pilotki gdzies widzialam, teraz wszystko jest de mode Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czapki itp 22.07.08, 16:57 Degolówki były szałem chyba kole 1968 roku po wizycie generała w Polsce. Szyło się je u czapnika. Miałam, fajna była i - moim zdaniem - twarzowa. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Czapki itp 22.07.08, 19:42 Był nawet taki wierszyk J.J. Kerna w "Przekroju": W Krakowie mieście z dwóch różnych tramwaji wysiedli dwa orszaki świentych Mikołaji. Infuły mieli zamiast degolówek, i zarobionych każden miał po parę stówek..." Odpowiedz Link
luccio1 Re: Czapki itp 23.07.08, 00:37 Pamiętam też, że z okazji wizyty gen, de Gaulle'a Pani dyktowała nam na polskim do zeszytu specjalny tekst - była tam mowa, że Generał "przywrócił Francji wielkość i poważanie w świecie" - i coś dalej w ten deseń... Odpowiedz Link
woman-in-love Re: Czapki itp 23.07.08, 12:16 nie miałam zaufania do Charles'a i z niechęcią czytałam "Czas generała"; moja intuicja mi podpowiadała, że to moskiewski lizus. I teraz los mnie pokarał: conajmniej dwa razy dziennie przechodzę koło jego pomnika (rondo z palmą na dokładkę) i nie mogę się przyzwyczaić do dziwacznej pozy Generała Odpowiedz Link
woman-in-love wysokie, czymś wypchane 30.07.08, 13:27 sama nie nosiłam, ale pamiętam - takie wypchane "kominy" - nosił ktoś? Odpowiedz Link
robin153 Re: wysokie, czymś wypchane 31.07.08, 04:22 A byla tez taka moda na kaszkiety, ktore nosilo sie w lecie. Mialam taki z plotna...i chyba nawet raz tanczylam w nim na dyskotece:):):) Odpowiedz Link
woman-in-love na youtube 29.08.08, 15:43 przesłuchiwałam stare nagranie w wykonaniu Ewy Bem "Podaruj mi trochę słonca" ; jesli się komus chce - odszukajcie. Są tam wgrane sceny z ulicy lat siedemdziesiątych. Cóż za galeria czapek! Odpowiedz Link
hajota Re: Czapki itp 30.08.08, 20:33 A pamięta ktoś dżokejki? Pierwsza połowa lat 60-tych. Miałam w podstawówce koleżankę, której starsza siostra była już w liceum. Wtedy jeszcze żeńskim, im. Narcyzy Żmichowskiej. I oto pewnego dnia koleżanka z przejęciem zrelacjonowała nam, że pani od historii powiedziała w klasie jej siostry: "Nienoszenie tarczy i chodzenie w dżokejce to prosta droga do prostytucji". Odpowiedz Link
woman-in-love tu są wgrane te czapki 30.08.08, 20:55 pl.youtube.com/watch?v=Exdmw8JiCag Odpowiedz Link
weisefrau Re: Czapki itp 30.08.08, 21:08 Czapki były prześliczne wtedy. Lisie czapy z ogonem dla bogatych, w latach 70 tych robione szydełkiem dwuwarstwowe damskie czapki z grubej włóczki - babcia mówiła, ze to wzór we wrzody. A przez jeden sezon w latach osiemdziesiątych wszystkie dziewczyny miały na głowie robione na drutach kominy, czasem ażurowe. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czapki itp 31.08.08, 08:28 Był też sezon, tak przełom70/80, jak mi się wydaje, na włóczkowe, robione szydełkiem kapelusiki. Paskudne najczęściej;-))) Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Czapki itp 01.09.08, 10:14 Ja pamiętam modę w latach 80. na tzw. "komin" czyli robiony na drutach tunel z włóczki np. w paski ( obowiązkowe kolorki to wszelkie róże i fiolety), który naciągało się na głowę i szyję. Teraz jak sobie przypomnę to stwierdzam, że koszmarnie się w tym wyglądało zwłaszcza z profilu ale cóż szał był i ja go też miałam... Odpowiedz Link