Dodaj do ulubionych

CHAMSKI KIEROWCA AUTOBUSU...contra ROWERY!!!

IP: *.tkdami.net 05.06.03, 10:30
Wczoraj jechałem sobie autobusem linii numer23, neoplanem nr.805 ok godz.
13:20. Pojazd ten wyjeżdżał z ulicy podpożądkowanej na ulicę Warszawską. W
tym momencie ulicą Warszawską na rowerze jechała kobieta, mając pierszeństwo
przejazdu,a koleś kierujący tym autobusem najnormalniej w świecie wymusił
pierszeństwo i mało tego wychylił się w strone rowerzystki krzycząc "GDZIE
SIĘ STARA KROWO WPIRDALASZ, PRZECIERZ BYM ZDĄŻYŁ" no i jeszcze pare innych.
Nie dość,że na ulicach jeżdżą wariaci, to jeszcze mają mózgi dresiarzy (o ile
je wogóle mają). Myślą sobie, że jak mają większe pojazdy to im wszystko
wolno.
"Panie" kierowco niech pan ma oczy szeroko otwarte, nie tylko "pan" jest na
ulicy, a do tego są jeszcze przepisy, których powinno się przestrzegać.
I kultura!!! Trochę kultury!!!!!!!!

I dla tego właśnie w zeszłym tygodniu odbyła się "Parakrakra rowerowa",
przeciwko taki debilom, a następna odbędzie się już w piątek 13 czerwca 2003,
jak zwykle spotykamy się na żeromskiego o 18:00. Pamiętajcie o tym, że nie ma
tu organizatorów, to od Was zależy jak cała impreza się odbędzie, jeśli macie
jakieś pomysły związane z "P. rowerową" (oczywiście rozsądne i zgodne z
prawem) to przybywajcie i je realizujcie.

ZAPRASZAM WSZYSTKICH MIŁOŚNIKÓW ROWERÓW!!!!!!!
SZCZEGÓLNIE SERDECZNIE ZAPRASZAM WYŻEJ WSPOMNIANĄ PANIĄ
Po co? Żeby pokazać, że ulice nie należą tylko do posiadaczy czterech kółek.
ROWEŻYSTA JEST PEŁNOPRAWNYM UŻYTKOWNIKIEM DROGI
Pojedyńczy rowerzysta zawsze będzie spychany na margines.
Pokażmy, że jest nas wielu. W grupie to my dyktujemy warunki na drodze!!!
MY NIE BLOKUJEMY RUCHU ULICZNEGO.
MY NIM JESTEŚMY!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: CHAMSKI KIEROWCA AUTOBUSU...contra ROWERY!!! IP: *.tkdami.net 05.06.03, 11:40
      Popieram, trzeba walczyć z chamstwem, także tym zza kieronicy....
    • Gość: tatuś Re: CHAMSKI KIEROWCA AUTOBUSU...contra ROWERY!!! IP: *.tkdami.net 05.06.03, 13:01
      kak zgadzam sie z tym z yum ze rowerzysta jest
      pelnoprawnym uzytkownikiem drogi

ale co powiesz na to ze wieczorem wiekszosc rowerzystow
      jezdzi po ulicach miasta bez zadnego oswietlenia (z
      przodu i z tylu) wychodzac z zalozenia ze jesli swieca
      sie latarnie to ich widac

wiekszosc z nich nie posiada jakich kolwiek uprawnien do
      korzystania z drogi (brak prawa jazdy lub conajmniej
      karty rowerwej) nawet jesli juz maja i tak nie porzadkuja
      sie przepisom ruchu drogowego (nagle zjazdy z chodnika na
      ulice przejezdzanie przez przejscie dla pieszych na
      rowerze - w poprzek ulicy)

to sa tylko nieliczne przyklady
      • Gość: Gela Re: CHAMSKI KIEROWCA AUTOBUSU...contra ROWERY!!! IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 13:44
        jak jest z tym przejeżdżaniem przez przejście????, bo ja zawsze tak robię,
        a w na terenie Radomia na asfalt nie wyjeżdżam ...kocham życie

Pzdr
        • Gość: Widz Re: CHAMSKI KIEROWCA AUTOBUSU...contra ROWERY!!! IP: *.intranet.durrpol.com.pl / 192.168.0.* 05.06.03, 14:25
          Cześć,

> jak jest z tym przejeżdżaniem przez przejście????, bo ja zawsze tak robię,
          > a w na terenie Radomia na asfalt nie wyjeżdżam ...kocham życie
          >
          Nie mozna przejeżdżać przez przejście, tak jak jeździć po chodniku. Chyba że
          masz pod opieką dziecko do lat 10, wtedy można pochodniku, a przez przejście
          chyba nie.

Pozdrawiam
          • Gość: wep Re: CHAMSKI KIEROWCA AUTOBUSU...contra ROWERY!!! IP: 212.191.8.* 05.06.03, 14:46
            Rowerzysta powinien przejść PIESZO przez przejście dla pieszych, prowadząc obok
            siebie rower.

pozdr.
      • Gość: soso Re: CHAMSKI KIEROWCA AUTOBUSU...contra ROWERY!!! IP: *.tkdami.net 05.06.03, 13:50
        zgadzam się z tym co napisałeś i myślę, że ścieżki rowerowe rozwiązałyby ten
        problem. Przez organizowanie "Parakrakry rowerowej-masy krytycznej" chcemy
        także na to zwrócić uwagę. Może władze miasta pomyślą, że rowerzystą który
        jeździ po ulicy jest np.:dziecko któregoś z nich, ktoś z rodziny lub chociażby
        któryś z sąsiadów... i coś się zmieni.
        • Gość: PITAGOR Re: CHAMSKI KIEROWCA AUTOBUSU...contra ROWERY!!! IP: *.internet.radom.pl 05.06.03, 20:37
          SOSO czy możesz podać adres e-mail ?, chciałbym z Tobą pogadać w sprawie Masy
          Krytycznej.
      • fnx1 Re: CHAMSKI KIEROWCA AUTOBUSU...contra ROWERY!!! 10.06.03, 14:04
        Gość portalu: tatuś napisał(a):

> kak zgadzam sie z tym z yum ze rowerzysta jest
        > pelnoprawnym uzytkownikiem drogi
        Super...Dzięki!!!

> ale co powiesz na to ze wieczorem wiekszosc rowerzystow
        > jezdzi po ulicach miasta bez zadnego oswietlenia (z
        > przodu i z tylu) wychodzac z zalozenia ze jesli swieca
        > sie latarnie to ich widac
        A większość kierowców jeździ po pijaku... a kobiety to kiepscy kierowcy... a
        większość Polaków lubi uogólniać...

> wiekszosc z nich nie posiada jakich kolwiek uprawnien do
        > korzystania z drogi (brak prawa jazdy lub conajmniej
        > karty rowerwej) nawet jesli juz maja i tak nie porzadkuja
        > sie przepisom ruchu drogowego (nagle zjazdy z chodnika na
        > ulice przejezdzanie przez przejscie dla pieszych na
        > rowerze - w poprzek ulicy)
        Do korzystania z drogi przez rowerzystę (pełnoletniego) wystarczy od jakiegoś
        czasu - dowód osobisty. A przez przejście nie wolno rowerem przejeżdżać.
        Zresztą jeździć po chodniku też.
        No a ja ma i prawo jazdy i kartę rowerową i dowód osobisty i światła i odblaski
        (przy rowerze i plecaku) i... kask... I mimo, że jeżdżę po asfalcie w Radomiu
        to robię to z duszą na ramieniu... ale i z nadzieją na przeżycie.
        A przy kiepskiej pogodzie (i w zimie) jeżdżę samochodem.
        Swoją drogą przydałby się znaczek na samochód "Biker friendly..." jest coś
        takiego? Bo rybek i nurków widziałem już całą masę.
    • Gość: zzzzzzz nie pajacujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tkdami.net 06.06.03, 00:15
      Nie pajacujcie rowerzysci bo przez was nie raz miałem kryminał przed oczami .
      Nauczcie sie wreszcie jezdzic po ulicach to wtedy pogadacie i bedziecie chapac
      na kierowców 4-ech kólek .
      • Gość: ARECKI Re: nie pajacujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.116.189.* 06.06.03, 08:53
        Gość portalu: zzzzzzz napisał(a):

> Nie pajacujcie rowerzysci bo przez was nie raz miałem kryminał przed oczami .
        > Nauczcie sie wreszcie jezdzic po ulicach to wtedy pogadacie i bedziecie
        chapac
        > na kierowców 4-ech kólek .

Nie uogólniaj, ja mam prawo jazdy i jestem bardzo aktywnym kierowcą. Parę dni
        temu przerzuciłem się na dojazdy do pracy rowerem. Teraz w jedną stronę
        przemieżam ok. 10 km i bardzo życzę sobie aby każdy kierowca pojeździł trochę
        rowerem.
        Wtedy zobaczy w jakiej odległości samochody mijają rowerzystów. Zgroza. Są
        przepisy to regulujące. Szczególnie dotyczy to kierowców autobusów i sam
        ciężarowych i wiele wiele innych zagrożen, co nie zwalnia oczywiście
        rowerzystów od przestrzegania przepisów, wiadomo wielu jeżdzi bez rzadnej
        wyobraźni. Radzę Ci pojeździj trochę rowerem to pogadamy. Pozdrawiam
        • Gość: zzzzzzzz Re: nie pajacujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tkdami.net 06.06.03, 11:01
          Własnie o to chodzi ze ja tez ostatnio do pracy jezdze rowerkiem ( ok 3-ech
          tygodni) i do tej pory do kierowców nie mam aluzji a raczej do innych którzy
          poruszają sia na dwóch kółkach . Widze jak oni sie zachowują na jezdni z tej
          samej perspektywy i sam sie dziwie ze jeszcze zadnego nie portąciłem jadąc
          samochodem .
          • Gość: ARECKI Re: nie pajacujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.116.189.* 06.06.03, 11:43
            Gość portalu: zzzzzzzz napisał(a):

> Własnie o to chodzi ze ja tez ostatnio do pracy jezdze rowerkiem ( ok 3-ech
            > tygodni) i do tej pory do kierowców nie mam aluzji a raczej do innych którzy
            > poruszają sia na dwóch kółkach . Widze jak oni sie zachowują na jezdni z tej
            > samej perspektywy i sam sie dziwie ze jeszcze zadnego nie portąciłem jadąc
            > samochodem .

Nikt nie jest święty, to fakt, ale jeśli rowerzysta jedzie nieprawidłowo to on
            ryzykuje swoim zdrowiem, a jeści to kierowca jeździ nieprawidłowo to rowerzysta
            z nie swojej winy może być bardzo poszkodowany
            • Gość: PITAGOR Wszystko jest OK IP: *.internet.radom.pl 06.06.03, 15:08
              Jest taki przepis który nakazuje wyprzedzać rowerzystę w odległości 1 m,
              natomiast Art. 16 mówi 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie
              blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie
              może zajmować więcej niż jednego pasa. Co oznacza że rowerzysta wcale nie musi
              się kurczowo trzymać się krawężnika jeśli są wystające studzienki wypiętrzony
              asfalt jedzcie środkiem, nikt wam nic nie może powiedzieć.
              • Gość: SOSO PLA PITAGORA!!!!!!!! IP: *.tkdami.net 07.06.03, 15:21
                jako że się nie chcę publicznie ujawniać z adresem, proponuje abyś przesłał mi
                swój adresmail przez Gadu Gadu. Moje GG to: 1820244
      • Gość: Alfa_Romeo Re: nie pajacujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tkdami.net 12.06.03, 17:50
        Wsiądź na rower i spróbuj przejechać się radomskimi ulicami. Gwarantuję Ci, że
        jedyną myślą, która będzie Ci zaprzątała głowę w czasie jazdy to - jak nie
        wjechać na zbliżającą się dziurę... !!!!
    • Gość: Osóbka Re: CHAMSKI KIEROWCA AUTOBUSU...contra ROWERY!!! IP: *.tkdami.net 11.06.03, 15:50
      Ostatnio jechałam rowerem ulicą Południową, blisko krawężnika... z naprzeciwka
      jechał samochód w miarę normalną prędkością, za mną nie jechalo nic. i co? Zza
      tamtego samochodu w odległości 10 może 15 metrów wyłonił się drugi samochód i
      nie bacząc na mnie zaczął go wyprzedzać z dużą prędkością... Musialam uciekać
      na chodnik (na którym pare osób było, i widząc całą tą sytuację ustąpili mi
      miejsca, żebym i ja nikogo nie potrąciła)....cale szczęście, że krawężnik był
      niski, inaczej nie dojechałabym szczęśliwie do domku. Z drugiej jednak strony
      byłam świadkiem jak rowerzysta z podporządkowanej wjechał prawie pod maskę
      samochodu, bo nie chciało mu się zatrzymać. Nie ma reguły, czyja wina, tyle, że
      jak rowerzysta zostanie potrącony (nawet nie ze swojej winy), ma małe szanse na
      to, że przeżyje.
      Generalnie: kierowcy nie myśla o człowieku, tylko o wgniecionej masce....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka