redoxygene 19.12.07, 18:59 Rewelacyjna wiadomosc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teta1985 Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 19.12.07, 18:59 Ja mam tylko jedną, ale wielką prośbę. Niech nawierzchnia alejek bedzie jak najbardziej równa np. wykonana z asfaltu. Park to azyl dla pieszych wśród zakorkowanych ulic. Miejsce spacerów z wózkiem, jazdy na rolkach (!), zabaw zdalnie sterowanymi pojazdami. Wszystkie te rzeczy wymagają wręcz idealnie gładkiej nawierzchni. Żeromskiego na pewnym odcinkach już jest nieprzejezdna dla rolkarzy a szkoda, bo to takie typowo rekreacyjne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 19.12.07, 20:03 swietna wiadomosc! szkoda tylko ze starcilismy rok. przeciez podczas dyskusji nad budzetem na 2007r radny Kluzinski proponowal zapisac 50tys na konkurs dot. parku. mielibysmy juz koncepcje i mozna by w 2008r startowac z pracami. szkoda, ze wowczas Prezydent traktowal kazdy wniosek ze strony opozycji jako zamach na swoja jedyna sluszna droge dla Radomia. dobrze ze poszedl po rozum do glowy i zerwal z ta dziecinada. per saldo u mnie ma Pan mimo wszystko plusa Panie Prezydencie. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_rdm Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 19.12.07, 20:13 Cieszę się bardzo, że w końcu widać jakieś postępy w rozbudowie miasta. Konkurs na projekt parku jest rewelacyjnym pomysłem. Musze pogratulować radnym tej decyzji, jednak szkoda, że tak długo to będzie jeszcze trwać -ale wystrzymam :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomus2221 Re: świetnie 19.12.07, 21:24 Powinni zamykać park na noc jak za dawnych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
overshoe Re: świetnie 20.12.07, 17:55 niegłupi pomysł z tym zamykaniem parku na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 19.12.07, 21:44 Kolejna inwestycja zmieniająca nasze miasto na lepsze. Może przy tej okazji udałoby się rozwiązać wreszcie zagadkę zniknięcia i obecnego miejsca pobytu zabytkowego ogrodzenia które zostało zdemontowane podczas poprzedniego remontu Odpowiedz Link Zgłoś
kopa_w_kabana Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 19.12.07, 21:57 zagadki nie ma. zostało wywiezione do Kielc. trzeba odzyskać zrabowane mienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa30 Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: 82.139.34.* 19.12.07, 21:56 Nie jestem architektem i nie będę projektował całego parku, ale ponawiam mój pomysł, aby główną alejkę im bp Jana Chrapka zrobić na kształt alejek w stylu parku francuskiego, tzn: przyciąć w pionie wszystkie gałęzie równo z krawężnikiem alejki tak, aby powstały dwie pionowe zielone ściany. Ze środka alejki byłby piękny widok na katedrę oraz na Urząd Miasta. Rozwiązany byłby także problem zanieczyszczających alejkę ptaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gołąb Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 07:55 > przyciąć w pionie wszystkie gałęzie równo z > krawężnikiem alejki tak, aby powstały dwie pionowe zielone ściany. Ze środka > alejki byłby piękny widok na katedrę oraz na Urząd Miasta. Rozwiązany byłby > także problem zanieczyszczających alejkę ptaków. bardzo dobry pomysł!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plugagość Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.tkdami.net 20.12.07, 02:51 a ja jestem architektem :) i mam ten konkurs w poważaniu :) bo roboty jest tyle, że takie smieszne konkursiki to sobie oglaszajcie dla studentów. Tylko tych niższych lat bo starsi tez nie mają czasu :) A remont skonczy się wymianą nawierzchni alejek, kilkoma ławkami i latarniami "niby starymi" No może jeszcze ktoś wsadzi w ziemię kilka kikutów i drzewa z nich beda już za 40 lat! Powiedziano w tym niby wywiadzie ile tam czarów bedzie, i ani słowa o WC, o pieskach, o monitoringu, o zakazie palenia i przeklinania itp... O konieczności parkingu... Ech .................... najważniejsza alejka Chrapka, i nawierzchnia taka żeby dzieci szybko rozpierzchały się na boki przed każdym rolkoidiotą. PZDR WSZYTSKICH BARANÓW! Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_cynik Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 20.12.07, 09:55 To ja się bardzo cieszę, że nie wystartujesz w tym konkursie. Martwi mnie tylko jednak, że jeśli jesteś architektem, jak piszesz, to gdzieś uprawiasz tę swoją "tfurczość" i być może zaśmiecasz nią nasz krajobraz. Może jesteś jednym ze sfrustrowanych lokalnych projektantów, którzy nie wygrali ani konkursu na szkołę muzyczną, ani na Elektrownię. Ja architektem nie jestem, tym bardziej architektem krajobrazu, ale gdybym był, to realizacja pracy konkursowej dotyczącej starego i pięknego parku w dużym polskim mieście, przy dużej chęci i woli władz miasta, aby uczynić z tego reprezentacyjne miejsce, byłaby dla mnie pociągająca. Mam nadzieję, że tak będzie dla wielu projektantów z całego kraju. Wielki plus dla miasta, że po raz kolejny zdecydował się na konkurs. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plugagosc Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.radom.pl 20.12.07, 12:55 oj ty naiwniaczku.... NIe jestem sfrustrowanym architektem. pracy mam po łokcie, a jak jest kasa to reszta jest zawsze OK... A konkurs że pociągający?! chyba nosem... W projektowaniu najważniejsze jest: kasa, kasa, kasa... Architekci którzy twierdzą inaczej to patałachy którzy kariery nigdy i nigdzie nie zrobili i nie zrobią. Więc nie gadaj kolego o prestiżu, że super zlecenie itd. bo ważne tak naprawdę będzie jedno - procent od wartości całości zamówienia na projekt. Jeżeli miasto (a tego akurat jestem pewien) wyasygnuje kwoty jak zawsze to żaden poważny projektant nie kiwnie palcem w tym konkursie. Ostatnio GW ogłosiła konkurs na koncepcję centrum Lublina koło dworca PKS - miała być do zrobienia 1 (!) plansza 70x70cm i 2 strony opisu a nagroda - 10 000 PLN. Wiesz ile napłynęło poważnych prac? 3 sztyki - słownie: TRZY. Już widzę jak Radom przeznaczy na konkurs 30 - 40 tys. bo na niższe stawki nikt nie kiwnie palcem jak wczesniej Ci wyłuszczyłem. PZDR KONKURSOWICZÓW Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 21.12.07, 13:09 Ta kasa zamydliła ci mózg. Nie masz pojęcia co jest najważniejsze w projektowaniu, kasa jest ważna, ale to nie wszystko. Już widzę twoje projekty, chyba co najwyżej domków. Mało poważnym człowiekiem jesteś i do tego szczylem, bo poważni architekci nie zaglądają na takie fora :))) A konkurs należało rozpisać, bo znowu MPU by się tym zajęła i mielibyśmy kolejny kwiatuszek jak z żeromskiego w trzecim etapie. www.radom.pl/gallery/img/272/box_srodmiescie_ul_zeromskiego_.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata.zet Od naiwniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 21:36 OK, nie chce Pan brać w tym udziału, już nam Pan to powiedział. Za resztę "złotych myśli" dziękujemy. Tytuł artykułu brzmiał "Poszukiwani architekci z pomysłem na park" - Pan go nie ma, więc po co zabierać głos? Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 26.02.08, 18:29 Masz wielką i ciężko strawną dla naiwnych zachwyconych rację ! Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 26.02.08, 18:33 Ciekawe dlaczego nie znalazł sie projektant wiaduktu na Młodzianowskiej? Pewnie sie w końcu znajdzie tylko co to będzie za projekt skoro nikt normalny nie chciał go wziąć za te pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony arch kraj Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.sggw.waw.pl 31.01.08, 04:33 również jestem architektem z tą że różnicą że krajobrazu, więc strikte związanym z urządzaniem terenów zieleni, chcialbym napisac ze kolega ma slusznoosc jego krytycyzm jest jak najbardziej na miejscu .. takie pomysly jak geometryzujące ciecia czy nawierzchnia przystosowana do jazdy na rolkach/rowerze/deskorolkach to absurd... imo powinno sie rozwiazac problemy logistyczne parku a co do formy to dobry bylby powrót do pierwotnego tematu parku, ktory byl zamykanym na noc ogrodem angielskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loombago Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 10:29 :D Ze 3 tygodnie temu myślałem sobie, że fajnie by było jakby park Kościuszki wyglądał jak za danych lat. Co prawda ja go nigdy nie widziałem bo fizycznie nie miałem takiej możliwości natomiast z opisu innych i starych zdjęć wydaje mi się był bardzo piękny. A jednak marzenia się spełniają. Chciałbym aby w parku zagościły latarnie w stylu retro, gdzieś z boku małe źródełko przy którym byłoby kilka ławek również w stylu retro. No i powinni go zamykać na noc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leny Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.bb.online.no 20.12.07, 11:35 parku nie powinni zamykac na noc :P po to jest park zeby chodzic tam o ktorej godzinie sie tylko podoba. To ze po zmroku jest tam nieprzyjemnie to inna sprawa, a wystarczy dobrze doswitlic alejki i czestsze patrole( ewentualnie monitoring). Przeciez radom nie musi spac chodzic razem z kurami :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redoks Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.00a.radom.pilicka.pl 21.12.07, 12:46 A może przenieść lampy oświetleniowe z Żeromskiego do parku Kościuszki a na naszym deptaku zainstalować wyższe i bardziej atrakcyjne. Wieczorem na deptaku jest bardzo ponuro a w parku wyglądałyby naprawdę okazale. Rzeszów,Lublin,Kielce wysokie lampy a budynki podobne wysokością do naszych. Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 21.12.07, 13:12 Przenieść należy te lampy z żeromy koniecznie!! świetny pomysł z przycięciem drzew wzdłuż alei Chrapka, ale czy to da się wykonać? Trzeba iść z rozwiązaniami w kierunku ogrodu oliwskiego w Gdańsku. i5.photobucket.com/albums/y165/pdworakowski/100_2255.jpg i5.photobucket.com/albums/y165/pdworakowski/100_2281_0001.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata.zet park oliwski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 21:31 Kochani, w Oliwie to te drzewka na zdjęciu pierwsi cystersi sadzili! ! ! Tyle czasu to chyba nie chcemy czekać? Ale dosadzić drzew, jakąś plumkającą wodę umieścić - i dużo koszy na śmieci! - to można zrobić szybciej. Plus CODZIENNE porządne zamiatanie. A kasztany jeszcze żyją? Pozdrawiam, gdynianka z Radomia Odpowiedz Link Zgłoś
tomus2221 Re: park oliwski 21.12.07, 21:47 Gość portalu: beata.zet napisał(a): Plus CODZIENNE porządne > zamiatanie. W Radomiu takie zjawisko nie występuje:) > Pozdrawiam, > gdynianka z Radomia Pozdrawiam Gdynię:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata.zet A propos codziennego zamiatania... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.07, 19:08 .. tak sobie napisałam...w Trójmieście też zamiatanie nie występuje (woda chyba też nie, sądząc ze stanu gdyńskiego dworca), może jakieś byty równoległe zamiatają, ale pomarzyć można. Oby w nowym roku Radom rozkwitł, amen! Odpowiedz Link Zgłoś
domel_radom Re: park oliwski 21.12.07, 21:48 o konkursie napisalem na forum architektow w serwisie goldenline, moze faktycznie droga pantoflowa przepchnie sie to do kogos niezlego Domel Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Szczerze... 21.12.07, 22:05 Ja powiem szczerze. W Radomiu zawsze wygyrwa minimalizm. Ok. będzie konkurs, ale zobaczycie, że skończy się na kosmetyce, bo radni uznają że szkoda dawać tyle kasy na alejki i drzewka. Ja parki Kościuszki widzę ogrodzony stylowym żeliwnym ogrodzeniem z dwiema lub trzema bramami zamykanymi w godz. 23-5. Równe alejki bez kostki, nie koniecznie asfaltowe, może być dywanik betonowy, stylowe ławki i latarnie, normalne murowane skanalizowane szalety, a nie TOI TOI, muszla koncertowa w której latem byłyby wyświetlane filmy np. pod patronatem Elektrowni, iluminacja pomnika Chopina i drzew w alejce bp Chrapka oraz altany, podświetlona fontanna, ale taka z prawdziwego zdarzenia, a nie maltuki wodotrysk, do tego ogrodzony małym płotkiem plac zabaw dla dzieci no i odnowiona waga osobowa. Niby dużo, ale tak naprawdę niezbędne minimum dla tak dużego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop malkontentom! Re: Szczerze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 00:04 Sono, ty to jesteś malkontent! Dlaczego od razu torpedujesz coś, zanim jeszcze powstanie? Na ostatniej sesji radni przyjęli wieloletni plan inwestycyjny. Na renowację Parku Kościuszki jest zapisanych kilka milionów złotych. To powinno wystarczyć. Ja tam się cieszę! Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Szczerze... 22.12.07, 09:01 No właśnie sam sobie odpowiedziałeś. Te kilka milionów złotych to wystarczy co najwyżej na żeliwne ogrodzenie parku i bramy. A gdzie reszta??? Na "wypasioną" rewitalizację parku potrzeba dobre 10 mln zł albo i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alveryn Re: Szczerze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 13:25 Akurat zdążą wybrać koncepcję i ustalić kosztorys, a za kilka tygodni/miesięcy Urząd Marszałkowski uruchomi konkursy do RPO Mazowsze i te kilka milionów akurat wystarczy na "wkład własny" we wniosku o dofinansowanie. Forsa na rewitalizacje parków jest, wystarczy ładnie poprosić. Taki Żyrardów mógł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama kwiaty IP: *.rad.vectranet.pl 22.12.07, 14:04 kwiaty, kwiaty, kwiaty... juz nie mogę doczekać sie jak pierwszy raz zakwitna krokusy przy pomniku Jana. Dziekujemy za tę akcję. W innym miejscach parku tez powinno byc duzo kwiatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staś Re: kwiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 20:31 A gdzie lipa przy pomniku Jana? Odpowiedz Link Zgłoś
w_radom Oby nie MPU! 22.12.07, 20:42 Bardzo boję się aby nie wystartowała w konkursie MPU. Bo znając ich "osiągnięcia" i siłę przebicia w Radomiu zrobienie jakiegoś knota jest bardzo realne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: untersuchen Re: Oby nie MPU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 20:34 A po co nam to MPU? Skasować dziada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman A co na Plantach? IP: *.chello.pl 25.12.07, 13:18 Ostatnio wycięto sporo drzew w parku przy Plantach. Czy goszcząca tam siermiężność ma szansę na zmianę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 23:54 Właśnie dzisiaj wybrałam się z dzieckiem do parku Kościuszki na "nowy "plac zabaw.Aż żal patrzec, nowe zabawki poniszczone, połamane, pomazane graffitti! I tak zastanowiłam się, czy w mieście, w którym wciąż się narzeka, że niczego nie ma, a potem wszystko, co jest się niszczy jest sens coś robic? Smutne i przykre!Czy nie można tego jakoś pilnowac, zabezpieczyc, kilka razy przegonic wandali?! Czy jest sens inwestowac pieniądze jeżeli nikt tego póżniej nie pilnuje?! Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! 26.02.08, 18:27 W każdym mieście są wandale i śmieciarze. Tyle tylko, że w normalnych miastach o wszystko sie dba , remontuje, a ulice zamiata (no może z wyjątkiem matki wyrodnej:)-Łodzi. W Radomiu jak już coś postawią a jest to z reguły tandetne i nijakie, to stoi aż sie kompletnie rozleci. Później należy sporządzić protokół zniszczenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 10:16 Czy ktoś wie który z ówczesnych prominentów zrabował to zabytkowe ogrodzenie? Jeśli ktoś wie niech napisze na forum. To było straszne dla mieszkańców i nad wyraz podłe.Naród nie powinien o tym zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henry Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.221.udn.pl 01.01.08, 14:27 a żeliwne ogrodzenie wycięto i wywieziono do 'Kielców" ażeby ogrodzić ich park w centrum wsi szkieleckiej co się stało za zgodą ówczesnych władz powiatowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha wsioczki Re: Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:21 A po co na wsi powiatowej płot żeliwny, ze sztachet zbić i market postawić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: georg Poszukiwani architekci z pomysłem na park! IP: 82.139.32.* 02.01.08, 00:01 Byłem z wnuczką kilka dni temu w parku, wzięliśmy orzechy dla wiewiorek i niestety ze zwierzakow spotkaliśmy tylko psy.Po ostatniej wycince drzew i krzewow trudno wymagać by jakieś stworzenie mogło w parku żyć.Chyba chodzi o to, żeby z Żeromskiego widziec co dzieje się na Sienkiewicza.Wydaje mi się ,że ktos zapomina iż drzewa nie rosną kilka lat a raczej kilkadziesiąt.Fajnie że mysli się o rewitalizacji parku,ale może ktoś zastanowi się dlaczego w Radomiu coraz mniej drzew na ulicach , w parkach . Przyrodę albo się lubi albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Za duzo drzew,np Hyde Park Londyn IP: *.156.udn.pl 02.01.08, 08:38 Hyde Park w centrum Londynu -piekny schludny duzo trawy malo drzew niema problemu z obrzydliwym ptactwem ,by the way-zaden drapieznik nie zaradzi na te wrony, poprostu troche drzewek wyciac park sie rozjasni a wron bedzie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr.M-PO Zrealizowac projekt inz.Gesiaka IP: *.156.udn.pl 02.01.08, 08:44 Zrealizowac istniejacy projekt pana Gesiaka,i wybudowac piekny maly amfiteatr z garderobami w podziemiach, a nie ciagle mieszacie panowie PiS-owcy, wszystkiego sie czepiacie lotnisko,stadion teraz park macie zekomo robic duza wyobraznie macie ale nic pozatym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gdzie szczegóły? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 11:00 witam, czy ktoś wie gdzie można znaleźć szczegóły konkursu - regulamin, wytyczne i inne? chętnie był rozpowszechnił informację o konkursie ale potrzebuje owych szczegółowych danych, czy to nie powinno "wisieć" na stronie odpowiedzialnych instytucji? szukam i znaleźć nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: gdzie szczegóły? IP: *.wroc.one.pl 12.01.08, 17:40 proszę o informację gdzie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
blekot Re: gdzie szczegóły? 15.01.08, 12:27 zadzwoniłem do urzędu miasta i pani mi łaskawie wskazała miejsce gdzie skrywało się ogłoszenie: bip.radom.pl teraz już nie pamiętam ale plik z informacjami mam i mogę przesłać emailem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp Re: gdzie szczegóły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 12:02 Koniecznie odtworzyć ogrodzenie. Drzewa, o ile jest to możliwe i im nie zaszkodzi, przyciąć, tu popieram pomysł. W zamierzeniu konkatedra (przed laty katedra) ciągiem parkowym miała spoglądać na budynek. Teraz, gdy drzewa wyrosły, a i nowo powstający obiekt przysłoni też widok, po paru krokach gdy spojrzy się w tył, kościół jest niewidoczny. Dawniej park zamykano, tylko jedna południowa boczna furtka była nieraz otwarta (dla wysokiego urzędnika, który tamtędy chadzał do domu i przysiadał na ławce czytać gazetę (ten co widział młodego Wernera i go wydał). Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Nie zamykać parku na noc ! ! ! ! 26.02.08, 18:40 Jedyne miejsce gdzie w Radomiu można posiedzieć w nocy ! ! ! Dlaczego przez kilku wandali mają cierpieć wszyscy! Odpowiedz Link Zgłoś