Dodaj do ulubionych

Uliczka tradycji

26.08.08, 22:05
13-14 września godz. 12.00-18.00

Ośrodek Kultury i Sztuki „Resursa Obywatelska”,
ul. J. Malczewskiego 16

„Uliczka Tradycji” to wielka impreza plenerowa, podczas której zostanie odtworzony klimat Radomia lat 20 i 30 XX w., wielokulturowego wówczas miasta tętniącego życiem.
Na fragmencie ulicy Struga (w sąsiedztwie „Resursy”) przeniesiemy się w tamten czas, a pomogą nam w tym m.in. stare szyldy, reklamy, plakaty. Goście „Uliczki Tradycji” będą mogli nauczyć się popularnych wtedy tańców, gier i zabaw oraz obejrzeć przedwojenne filmy, posłuchać muzyki i piosenek.

Lata 20 i 30 XX w. to również czas pięknych aut. Dlatego też nie może ich zabraknąć w tych dniach w Radomiu, gdzie podczas pokazu starych modeli samochodowych zostanie rozstrzygnięty konkurs na najbardziej elegancki automobil i jego załogę. Natomiast dla miłośników innych środków lokomocji będą bryczki i dorożki. Wszystkim wahającym się, co wybrać, pomoże wróżka.

Klimat tamtych lat to też niepowtarzalna moda, piękne stroje przypomnimy sobie podczas pokazów mody, a każdy chętny będzie mógł obstalować ubranie według ówczesnych kanonów. Do zabawy będą dodatkowo zachęcali gazeciarze rozdający specjalne wydanie starej radomskiej gazety oraz kataryniarz i teatr uliczny. Całości będzie towarzyszył kiermasz staroci.

Na „Uliczce Tradycji” pojawi się wojsko, granatowa policja, a popularnonaukowe wykłady o życiu codziennym w dawnym Radomiu zaprezentuje Radomskie Towarzystwo Naukowe. Będzie można również zwiedzać z przewodnikiem kościół ewangelicko–augsburski, a także przygotowaną z tej okazji przez Pocztę Polską wystawę w zabytkowym gmachu poczty przy ul. Malczewskiego.

Każdy z tych dni zakończy niepowtarzalny koncert plenerowy, pierwszego wystąpi „Old Jazz Band” z Lublina, drugiego zespół klezmerski „Chmielnikers”.

PROGRAM IMPREZY

13 września:

• godz. 13: uroczyste otwarcie „Uliczki” (scena główna)

• godz. 13.15: „Miłość ci wszystko wybaczy” koncert dawnych przebojów w wykonaniu Grupy Wokalnej Resursa (scena główna)

• godz. 13.15: „Stary styl” otwarcie kiermaszu staroci (ul. Malczewskiego)

• godz. 14: „Jak dawniej piwo lano i nie tylko…” sesja popularno naukowa Radomskiego Towarzystwa Naukowego (Sala Widowiskowa)

• godz. 14 „Brydż” czyli przedwojenny humor i satyrę przedstawia Teatr Poszukiwań (mała scena)

• godz. 13.30 - 18: „W Starym Kinie” (Sala Kameralna).

„Będzie lepiej” reż. Michał Waszyński, Polska 1936, 90 min.; godz. 15 „Kult ciała” reż. Michał Waszyński, Polska- Austria 1930; godz. 16.30 „Żydowski Radom” najstarszy film o Radomiu z 1938 r. (z towarzyszeniem tapera)

• godz. 14.30: „Tańczymy walczyka” nauka tańca (mała scena)

• godz. 14.30: „Imieniny panny Anny” koncert Halniaków (scena główna)

• godz. 15: „Gramy w serso” czyli pokaz dawnych gier i zabaw (mała scena)

• godz. 15.30: „Honor rzecz święta” pojedynek oficera („Uliczka tradycji” )

• godz. 16: „Ja nie mam co na siebie włożyć!” pokaz dawnej mody przygotowany przez Katedrę Wzornictwa Politechniki Radomskiej i Zakład Doskonalenia Zawodowego (scena główna)

• godz. 16.45: „Całuję twoją dłoń madame” koncert dawnych przebojów w wykonaniu Grupy Wokalnej Resursa (scena główna)

• godz. 17.30: „Noc poślubna” czyli przedwojenny humor i satyrę przedstawia Teatr Poszukiwań (mała scena)

• godz. 18: koncert Old Jazz Players z Lublina (scena główna)

• godz. 19.30: „Pali się!” Teatr Wiczy z Torunia zaprasza na pokaz ogniowy (przed sceną główną).

14 września:

• godz. 13: „Ale jazda!” start I Radomskiego Rajdu Dawnych Automobili (przed sceną główną)

• godz. 13.15: „Już taki jestem zimny drań” koncert dawnych przebojów w wykonaniu Grupy Wokalnej Resursa (scena główna)

• godz. 13.15: „Stary styl” otwarcie kiermaszu staroci (ul. Malczewskiego)

• godz. 13.30, godz. 15.30: wycieczka do kościoła ewangelickiego i zwiedzanie świątyni z przewodnikiem, start sprzed resursy

• godz. 13.30- 18: „W Starym Kinie” (Sala Kameralna)

„Mocny człowiek” reż. Henryk Szaro, Polska 1929, 78 min. (z towarzyszeniem tapera); godz. 15 „Czy Lucyna to dziewczyna?” reż. Juliusz Gardan, Polska 1934, 76 min.; godz. 16.30 „Żydowski Radom” najstarszy film o Radomiu z 1938 r. (z towarzyszeniem tapera).

• godz. 13.30, godz. 15.30: zwiedzanie z przewodnikiem kościoła ewangelickiego przy ul. Reja

• godz. 13.45: „Filharmoniek” czyli przedwojenny humor i satyrę przedstawia Teatr Poszukiwań (mała scena)

• godz. 13. 45: „Ja nie mam co na siebie włożyć!” pokaz dawnej mody przygotowany przez Katedrę Wzornictwa Politechniki Radomskiej i Zakład Doskonalenia Zawodowego. Konkurs na najlepsze przebranie (scena główna).

• godz. 14.30: „Flisak” Teatr Wiczy z Torunia (przed sceną główną)

• godz. 14.30: „Tańczymy tango” nauka tańca (mała scena)

• godz. 15: „Gramy w zośkę” czyli pokaz dawnych gier i zabaw (mała scena)

• godz. 15.30: „Się kręci” czyli pokaz sprawności dawnych aut, ogłoszenie wyników I Radomskiego Rajdu Dawnych Automobili (Pl. Jagielloński, przed sceną główną). Zwycięzca otrzymuje Puchar Prezydenta Miasta Radomia

• godz. 16. 15: „Się kręci” - konkurs na najpiękniejszy automobil (Pl. Jagielloński, przed sceną główną). Zwycięzca otrzymuje Puchar Przewodniczącego Rady Miasta Radomia.

• godz. 16.45: „Gra kapela” koncert Halniaków (scena główna)

• godz. 17 : „Kwiaciarka” czyli przedwojenny humor i satyrę przedstawia Teatr Poszukiwań (mała scena)

• godz. 17.30: „Honor rzecz święta” pojedynek oficera („Uliczka tradycji” )

• godz. 18: „Ta ostania niedziela” koncert dawnych przebojów w wykonaniu Grupy Wokalnej Resursa (scena główna)

• godz. 19: „Klezmerskie rytmy” koncert grupy Chmielnikiers (scena główna)

• godz. 20.30: zamknięcie „Uliczki tradycji” (scena główna).

Dawne potraw serwować będzie restauracja „Fanaberia” na dziedzińcu resursy i przy Sali Kameralnej. Na „Uliczce” będzie można spotkać: wróżkę, kataryniarza, czyścibuta, żołnierzy. Konsultacji w sprawie dawnych strojów udzielają studenci Katedry Wzornictwa Politechniki Radomskiej, porad odnośnie makijażu uczniowie Zakładu Doskonalenia Zawodowego. Do podziwiana starych aut zaprasza Club Antycznych Automobili& Rajdów a na kiermasz staroci magazyn i sklep „Stary Styl”. Specjalne wydanie „Resursy” i okolicznościowej gazety rozdaje gazeciarz pan Kazimierz.

Partnerzy projektu: Archiwum Państwowe w Radomiu, Muzeum Wsi Radomskiej, Grupa Rekonstrukcji Historycznej z Radomia, Poczta Polska, Radomski Pododział Konny Stowarzyszenia im. 11 Pułku Ułanów Legionowych, Politechnika Radomska, Radomskie Towarzystwo Naukowe, „Stary Styl”, Zakład Doskonalenia Zawodowego, Związek Strzelecki oddział Radom.

www.radom.pl/_portal/12175746994892b72b31b5f
Obserwuj wątek
    • michal1401 Re: Uliczka tradycji 27.08.08, 10:32
      Fajnie że wreszcie pomysł Beaty Domaszkiewicz udało się zrealizować! To będzie
      coś fajnego, jak sądze
      • Gość: starykaowiec Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 14:15
        To nie jest pomysł pani Domaszewicz. Mniemam, że obecnej dyrekcji
        Resursy, podobnie jak planowane na 6 września zaślubiny radomskie na
        Rwańskiej. W każdym razie ja na Uliczkę się wybieram i cieszę się,
        że takie inicjatywy mają wreszcie tu miejsce. Tak trzymać!
        • michal1401 Re: Uliczka tradycji 27.08.08, 15:07
          Od jakiś 3 lat pani Domaszkiewicz próbowała zrealizować ten projekt, nie wiem
          czy sama go wymyśliła, czy gdzieś podpatrzyła.
          Tak czy siak fajnie że takie inicjatywy realizują się w Radomiu
          • Gość: Inka Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 15:14
            Tak pamiętam dyskusje z panią Beatą na tematy socjologii ulicy. Pamiętam jej
            zaangażowanie w procesy edukacyjne dzieci z ulicy Rwańskiej i nie tylko.
            Pamiętam plany realizacji takich nazwijmy historyczno-socjalizacyjnych działań.
            Szkoda że pani Beata nie może realizować własnych pomysłow.
            • Gość: wolf Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 23:56
              Bardzo cenię Panią Beatę i jej zaangażowanie, ale proszę - nie mieszajcie pojęć
              "socjologia ulicy" z tym, co znajduje się w programie "Uliczki tradycji".
              Wystarczy go przeczytać (jest powyżej)i wszystko będzie jasne. Mam nadzieję, bo
              jak na razie widzę, że umiejętność czytania ze zrozumieniem jest niektórym obca.
              Mam również nadzieję, że Pani Beacie uda się zrealizować to, co zamierzała
              zrobić na Rwańskiej.
          • elomoto_ras19 Re: Uliczka tradycji 27.08.08, 15:15
            Czy to ważne czyj projekt?
            Ważne, że takie imprezy są realizowane w Naszym Mieście :)
            • Gość: Gaładus Re: Uliczka tradycji IP: *.centertel.pl 27.08.08, 15:32
              Projekt ambitny i wierzyć trzeba ,że wszystko się uda,mam
              nadzieję,że '"uliczka" to poczatek nowej świeckiej tradycji w
              Radomiu.Zeby tylko pogoda dopisała i miasto zdążyło z zakończeniem
              remonty ulic Struga i Malczewskiego.No i zeby wszyscy sie dobrze
              bawili.
              • Gość: starykaowiec Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.08, 11:58
                Zachęcam do opinii na temat programu uliczki i w ogóle całej
                inicjatywy. Są już w mieście plakaty szczegółowo informujące o tej
                imprezie. A wiecie, że wkrótce ma ruszyć w resursie klub filmowy z
                naprawdę ambitnym repertuarem?
                • Gość: Beata domaszewicz Uliczka tradycji IP: *.eranet.pl 04.09.08, 12:09
                  pragne wyjaśnić,że Grupa Incjatywna Rwańskiej 7 planowała 2 lata
                  temu zrealizować Uliczke Tradycji na Rwańskiej-miała to być impreza
                  która prezentowałaby kuturę tradycyjną wsi radomskiej.Ostatecznie
                  nie udało nam sie uzyskać dofinansowania i projekt ten nie zostal
                  zrealizowany.
                  Impreza Uliczka Tradycji w dniach 13-14.09.2008 jest autorska
                  imprezą Resursy, a to co łaczy to tylko tytuł imprezy. Uliczka
                  tradycji w Resursie bedzie prezentować dorobek kulturalny Radomia z
                  poczatku wieku,a nie radomskiej wsi tak jak palnowała Rwańska 7.
                  Cieszę się,że taka inicjatywa jest realizowana, ja wezmę w niej
                  udział i serdecznie zapraszam do uczestnictwa i mam nadzieje,że
                  wpisze sie na stałe w kalendarz imprez kuturalnych Radomia o
                  znaczeniu ponadregionalnym

• Gość: Inez Re: Uliczka tradycji IP: *.centertel.pl 04.09.08, 12:30
                    Pani Beata zachowuje się z klasą i moje gratulacje.Już widziałam ze
                    niektórzy wietrzą jakąs sensację, co do tego kto jest autorem
                    Uliczki.Nie chwalmy dnia przed zachodem słonca ,ale pomysł Resursy
                    jest bardzo interesujacy i ambitny.Miejmy nadzieje ,że P.Czyż zdaży
                    z remontem nawierzchni Struga.Ja coś czuję że wyrasta nam impreza na
                    wiele lat i na miarę ambicji Radomia...
                    • Gość: starykaowiec Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 12:47
                      No, jak uliczka wyjdzie jak zaślubiny - perfekcyjnie - to czapki z
                      głów dla Resursy. Widzieliście ostatnie numery
                      miesięcznika "Resursa"? No odjazd po prostu...
                      • Gość: franio Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:01
                        ULICZKA JUZ ZA DNI PARE. SZYKUJE SOBIE PRZEBRANIE
                        • Gość: WWw Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.08, 14:22
                          Nowa tradycja w Radomiu -ULICZKA.Czekam i trzymam kciuki za dobrą
                          pogodę ,bo o co inne raczej sie nie martwię .Widziałam Zaślubiny i
                          dobre są prognozy na Uliczkę,bo program bardzo ambitny.
                          • elomoto_ras19 Re: Uliczka tradycji 11.09.08, 17:14
                            Również polecam :)
    • Gość: figo Re: Uliczka tradycji IP: *.radom.vectranet.pl 11.09.08, 19:14
      jak dojechac samochodem,gdzie parkingi????????????/////
      • Gość: yzfv Re: Uliczka tradycji IP: 82.139.48.* 11.09.08, 21:48
        W Skaryszewie.
      • elomoto_ras19 Re: Uliczka tradycji 13.09.08, 11:49
        Gość portalu: figo napisał(a):

> jak dojechac samochodem,gdzie parkingi????????????/////

Do centrum nie przyjeżdża się samochodem tylko komunikacją miejską, pieszo lub
        rowerem.
        • Gość: kierowca Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 14:58
          > Do centrum nie przyjeżdża się samochodem tylko komunikacją
          miejską, pieszo lub
          > rowerem.

To całe centrum Twoje!:)
    • Gość: b-ania Re: Uliczka tradycji IP: *.internet.radom.pl 13.09.08, 22:59

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Lata-20-lata-30-na-radomskiej-Uliczce-tradycji,wid,10355631,wiadomosc.html?ticaid=169a6
    • Gość: och Re: Uliczka tradycji IP: *.radom.vectranet.pl 13.09.08, 23:35
      gdyby taka uliczke stworzyc normalnie ,,nie wirtualnie ,,byla by to platna
      ulica jak zlota w pradze,,a turystow tysiace
    • phodopus Re: Uliczka tradycji 14.09.08, 00:15
      Parę zdjęć:

album.radom.pl/index.php?n=Tekst.UliczkaTradycji
      Zapraszam do oglądania :)
      • Gość: maryla Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 07:00
        Prawdziwe wydarzenie w Radomiu,widziałem relację w TVN i czapki z głów dla organizatorów.Zimno ,a ludzie jacyś odświętni i po prostu uśmiechnięci.Dobra zabawa połączona z edukacją ,a w dodatku promocja za którą w innej formule trzeba słono płacić.
        • Gość: jańcio Coś mi to przypomina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 14:52
          przed laty Dni Starego Radomia organizowała Gazeta, były wystawy,
          filmy, koncerty. Uliczka, to twórcze rozwinięcie tego pomysłu
          • Gość: vettel Re: Coś mi to przypomina... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.08, 20:13
            To była żydowska uliczka?
            • Gość: k Re: Coś mi to przypomina... IP: *.radom.vectranet.pl 14.09.08, 21:09
              tak vetel,pamietasz ,albo zobaczyles w rodzinnym albumie
    • Gość: nie smak Re: Uliczka tradycji IP: *.radom.vectranet.pl 14.09.08, 23:38
      a fogiel znow musial zarobic,to stoisko ,nie trzymalo sie ni lasa ni sasa,,na
      starociach mieli ,w wiekszosci styl,akcenty lat 20stych,gdyby to byla
      piekarnia,sklep z pieczywem ,z wystrojem ,przedwojennym,ok,,,a tak obskurny
      namiot,,kasa,,panie prezydencie ,falek na przyszly rok,niech handluja nocnikami
      ,gwozdziami ,radjjjami,ale w wystroju tamtej epoki,zebym wszedl i zobaczyl
      poczul,tamten klimat wtedy niech zarabia ,nawet ceny przedwojenne,a tak won za
      parkan,to samo z obwarzankami ,balonikami,,za cene kasy ,,nie
      psuc,zalozen,klimatu,juz dzis powinnosie szykowac to wydarzenie na przyszly
      rok,a duperele wykreslic z pracy resursy jedno wydarzenie na cala polske,jak air
      show,i bedzie super ,drugie laznia itp itd
      • michal1401 Re: Uliczka tradycji 15.09.08, 03:39
        Przepraszam, udławiłeś się w dzieciństwie sucharem, żeś taki cięty
        na Fogla??

Sadzisz że obwarzanki są wynalazkiem powojennym?? Myślę że się
        mylisz.

Impreza była wspaniała, klimat(mimo aury- zamawiacza pogody zwolnić
        z pracy!!;)) rewelacyjny!! Załuję że nie byłem na wielu ciekawych
        wykładach, filmach w kinie(może jakieś pokazy DKF?? w przyszłości)
        Wreszcie w Radomiu dzieje się dużo dobrego, kto niebył niech żałuje.
        Mam nadzieję że odbędzie się w przyszłym roku, i uda i się
        zrekonstruować jakiś strój, może pokaz??
        Zwrócił bym uwagę na brak dostępu do toalet w lub przy Resursie, zaś
        te przy scenie niepotrzebnie były na widoku- gdyby je zakryć siatką
        maskującą to komponowałoby się z obozem Strzelców i nie były by tak
        widoczne.
        • Gość: Radopower Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 06:12
          Wspaniały pomysł,jeszcze lepsza realizacja.W TVN,TVN Info, a w radiowej Trójce relacja na żywo ,no czego więcej chcieć.Szczere gratulacje dla pani dyr.Renaty Metzger i całej Resursy.Nie można doczepić się do niczego.Tylko kawa ,ciastka ,bigos zbyt drogo.Ale można o tym zapomnieć oglądając archiwalne filmy z muzyką tapera popijając jednocześnie kawkę ze śmietanką i rozkoszować się radomianką.
          • Gość: Widz Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 06:52
            Nie mogłem oderwać synka od przedwojennych automobili.Już tylko ten pokaz mógł wypełnić cały program.Ale atrakcji było dużo więcej i wszystkie z górnej półki.Koncert na zakończenie imprezy to wprost cukiereczek.
            • Gość: Kill Bill Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 08:00
              Było pięknie ,ale chlebek na stoisku Fogla 14 zł.Byłem z dziewczyną poprosiłem ładny chlebek,Pani zainkasowała 14 ,ja spytałem czy się nie pomyliła,odpowiedziała że nie,ja się nie wycofałem bo byłem z narzeczoną,muszę zapisać się na kurs asertywności,mam chęć wezwać Fogla na pojedynek,na białą broń ,albo lepiej na pistolety,pszedłem z dziewczyną obejrzeć przedwojenną komedię do małej sali,ona się śmiała ,a ja cichutko łkałem i myślałemjak zabić Fogla.Resursa The Best...
              • Gość: arbeitlos Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 10:14
                Ja też kupiłem kilogramowy ciemny chleb za 14zł.Zjadłem miseczkę
                bigosu za 10zł,zjadłem ciastko z kawą 9 zł...ale i tak nie żałuję bo
                imreza świetna.Tylko do zasiłku mam jeszcze tydzień ,a w kieszeni
                pustka panie radny Fogiel.
                • Gość: Paweł Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 20:14
                  Plastycznie,muzycznie,filmowo,organizacyjnie - bezbłędnie.Minusy to słaba gastronomia,wysokie ceny i nakładanie się występów.Kto był na sesji Radomskiego Towarzystwa Naukowego (świetne referaty np.o międzywojennym browarnictwie,teatrze,czy sporcie Radomia)ten nie mógł widzieć świetnego podobno koncertu na scenie głównej.A tak to wszystko OK.
                  • Gość: uczestnik Re: Uliczka tradycji IP: 82.139.48.* 15.09.08, 21:04
                    Dyrekcja Resursy powinna z nazwisk wymienić gdzieś wszystkich twórców tej
                    wspaniałej imprezy. Sądżąc z gigantycznej pracy było ich bardzo wielu.Ale kto to
                    wszystko zrobił?
                    • Gość: Telewidz Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 08:30
                      To była robota całej Resursy,pracowali jak mrówki i przy Weselu z
                      Ladnshut i przy Uliczce Tradycji.Bardzo dobrze, żeby te dwie imprezy
                      zawitały na stałe w kalendarzu imprez kulturalnych Radomia.Miasto
                      musi wspierać takie imprezy ,które nie dość ,że piękne same w
                      sobie ,to jeszcze promują Radom na całą Polskę.Dla przykładu -TVN
                      pokazał relację z 2 imprez- nasza Uliczka i Odsiecz Wiedeńska
                      rekonstrukcja walki w Krakowie.Relacja z Radomia była 2 krotnie
                      dłuższa.Są jakieś pytania??
              • Gość: zakwas Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 13:24
                po co go na pojedynek. aby się zemścić na gościu nie wybierz go
                radnym za dwa lata. i bys miał i pięknie i przyjemnie! no i może by
                chleb staniał?
                • Gość: ella Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 19:01
                  Prośba do Resursy róbcie podobne imprezy plenerowe w cieplejszym okresie np.ok.30 sierpnia,bo pogoda wrześniowa może popsuć całą zabawę.Pozdrawienia dla organizatorów barzo świetnej imprezy.
                  • michal1401 Re: Uliczka tradycji 17.09.08, 19:24
                    Gość portalu: ella napisał(a):

> Prośba do Resursy róbcie podobne imprezy plenerowe w cieplejszym okresie np.ok.
                    > 30 sierpnia,bo pogoda wrześniowa może popsuć całą zabawę.Pozdrawienia dla organ
                    > izatorów barzo świetnej imprezy.

Ellu, są granice absurdu:D zbliżasz się do niej;)- a jak 30 sierpnia wypadnie
                    zimny dzień?? Zwróć uwagę że tydzień przed Uliczką Tradycji w czasie Święta
                    Chleba było ponad 30 st C.
                    • Gość: wolf Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 22:44
                      Dokładnie ... Na zakończenie Mistrzostw Europy w Akrobacji Szybowcowej (połowa
                      sierpnia) tak lał deszcz, że imprezę przeniesiono do hangaru, a publiczność
                      uciekała czym prędzej do domów. Cieszmy się, że na "Uliczce" nie padało.
                      Pozdrowienia dla załogi Resursy. Wreszcie coś dzieje się w naszym mieście.
    • Gość: elmo Re: Uliczka tradycji IP: *.radom.vectranet.pl 18.09.08, 09:33
      a jak oceniacie mazowiecki festiwal artystów"powstanie sztuki" w radomiu?,coś na ten temat żadnej dyskusji nie ma.festiwal trwa przeszło 40 dni,gościł masę świetnych artystów,wszystko za darmo a wy co?
      • Gość: wolf Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.08, 11:00
        "Powstanie Sztuki" ? O czym tu dyskutować ... genialna impreza, świetny pomysł,
        przebogaty program, wykonawcy z najwyższej półki. Czapki z głów. Dlatego właśnie
        napisałem powyżej - "coś się dzieje w naszym mieście". Powstanie Sztuki,
        Radomskie Zaślubiny, Uliczka Tradycji - to imprezy, które w przyszłości są w
        stanie ściągnąć do Radomia ludzi z Polski i Europy. Przy odpowiedniej promocji.
        I tu Resursa poradziła sobie lepiej - relacji w TVP, TVN24 (na żywo), radiowa
        "Trójka" (na żywo).
        P.S. Powstanie Sztuki jest imprezą Marszałka województwa, nie miasta. Inne
        pieniądze (większe). Chociaż Resursa sobie poradziła, i kasę ściągnęła od
        ministra kultury. Chwała !
        • Gość: tak Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 18:37
          tak, to nie jest pomyśl Pani Domaszewicz. Coś takiego padło kiedyś, gdzie
          indziej, szkoda, że nie zaproszono do udziału pomysłodawczyni. Ale impreza OK
          • Gość: odpowiednik Re: Uliczka tradycji IP: *.aster.pl 18.09.08, 20:30
            Gość portalu: tak napisał(a):

> tak, to nie jest pomyśl Pani Domaszewicz. Coś takiego padło kiedyś, gdzie
            > indziej, szkoda, że nie zaproszono do udziału pomysłodawczyni. Ale impreza OK

czy mógłbyś napisać to jeszcze raz, bo nie zrozumiałem
            • Gość: jwysmtukjh Re: Uliczka tradycji IP: 82.139.48.* 18.09.08, 21:06
              Pani Domaszewicz aktywnie uczestniczyła w Uliczce.
              • Gość: wolf Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.08, 08:08
                Dokładnie tak. Wystarczy obejrzeć fotografie z imprezy. Wszystkie gry i zabawy
                dla dzieci (jak się okazało nie tylko, bo i dorośli chętnie "turlali fajerkę" i
                próbowali "zośki") prowadziła właśnie P. Beata.
                • Gość: zygfryd Re: Uliczka tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 16:10
                  Podobną imprezę widziałem z 15 lat temu w Lubece,nawet jeśli Uliczka nie jest pomysłem autorskim Resursy,czy władz miasta,to i tak jestem za.Chociaż wiele rzeczy za obecnej władzy w mieście mi się niepodoba.Co do imprez w Elektrowni ,to pomysł niezły ,ale obok imrez udanych(koncerty i filmy),to inne beznadziejne np.performance..
                  • Gość: starykaowiec Re: Uliczka tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 08:22
                    Przychylam się do opinii, że coś pozytywnego zaczyna się dziać w
                    naszym mieście. Uliczka, Zaślubiny i Powstanie sztuki winny być
                    ikonami kulturalnymi Radomia.
    • Gość: elmo Re: Uliczka tradycji IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.08, 10:00
      Zygfryd dlaczego krytykujesz działania performerów?,daj o tym coś więcej,ile
      działań widziałeś,dlaczego ich nie akceptujesz?,jak wiele wiesz o tej formie
      artystycznej realizacji?.Odpowiedz,to ważne,ja akurat polubiłem ten sposób
      wypowiedzi,uważam,że niektóre były mniej udane,ale to tak jak z
      obrazami,rysunkami,fotografiami itd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka