Dodaj do ulubionych

samobójstwo

17.04.07, 01:50
Śniło mi się, że dawno temu zabiłam brata i pochowałam go w ogrodzie za domem.
Po ... latach ("teraz") mamie przyszło do głowy (kiedy zobaczyła psa z
kością), że to mogłyby być kości (=zwłoki) dawno temu zabitego brata .. Wzięła
do ręki łopatę i zaczęła kopać. Poprosiła mnie, by jej pomóc. Kopałyśmy
jakichś 20 minut, gdy usłyszałam jej szalony krzyk - "znalazłam zwłoki, chodź
tu!". No i wtedy przecięłam sobie żyły na szyi.

W ciągu ostatniego roku bardzo często mi się śniło, że dawno temu kogoś
zabiłam. Bardzo żałowałam tego (we śnie), nie chciałam, by przyszli mi na ślad
... Nie chciałam trafić do więzienia, bo bardzo dobrze mi się ostatnio układa
w życiu.
Sny były bardzo "realne". Często nie wiedziałam (później, na jawie) - a może
naprawdę kogoś zabiłam?!

Chore to wszystko.
O czym to świadczy?
Obserwuj wątek
    • dynamitee Re: samobójstwo 17.04.07, 20:39
      sen kojarzy mi się z rozrachunkiem z przeszłością. ze świadomą decyzją z twojej
      strony, że chcesz uregulować sprawy z przeszłości.

zabitego i pogrzebanego brata można interpretować na 2 sposoby:
      1. jako część ciebie- twoje cechy, emocje, zachowania, postawy z przeszłości
      (być może związane z innymi osobami lub dawnymi sytuacjami), których w sobie
      nie tolerowałaś albo były przyczyną cierpienia i postanowiłaś się ich "pozbyć",
      czyli zepchnąć w cień, do podświadomości, "zakopać pod ziemię" głęboko w sobie
      i żeby sobie tam siedziały i nie wychodziły na wierzch.
      2. bardziej dosłownie, czyli jako twojego brata- jakiejś nierozwiązanej między
      wami sprawy z przeszłości, która ci ciąży i którą chcesz odkopać na wierzch,
      doprowadzić do konca, wyjaśnić. pomaga ci w tym mama, być może w realu jest
      pośrednikiem.

zwłoki mogą symbolizować trudną przeszłość śniącego. ty je odkopujesz, a
      właściwie mama zaczyna, jest inicjatorką, a ty jej pomagasz. jest więc w tobie
      (może też i w twojej mamie) potrzeba do odkopania spraw z przeszłości,
      wyciągnięcia ich na wierzch, konfrontacji, wyjaśnienia. kiedy odkopujecie
      zwłoki, ty przecinasz sobie żyły, czyli próbujesz popełnić samobójstwo. śmierć
      w snach oznacza przemianę, pożegnanie z tym, co stare i rozpoczęcie nowego. w
      twoim śnie ty podejmujesz decyzję, że chcesz umrzeć, więc potrzeba przemiany w
      tobie, rozpoczęcia nowego życia, bez obciążeń z przeszłości, jest konsekwencją
      twojej świadomej decyzji. mama ci w tym pomaga.

jeżeli zwłoki we śnie symbolizują ciebie, twoje wnętrze to cała akcja we śnie
      kojarzy mi się trochę z psychoterapią, świadomą, wewnętrzną pracą nad sobą,
      przepracowywaniem swojego cienia. jeżeli symbolizują brata- wyjaśnienie
      sytuacji między wami, która kiedyś tam zaważyła na tym, że go "pogrzebałaś",
      zerwałaś z nim stosunki, stał ci się obojętny, teraz go odkopujesz, chcesz
      spotkania z nim, wyjaśnienia.
      • urszula.slo Re: samobójstwo 18.04.07, 01:58
        Dzięki.

Od 1,5 roku mieszkam w Polsce (jestem ze Słowenii) i wydaje mi się, że
        mieszkanie zagranicą bardzo dobrze wpływa na ... człowieka w ogóle. Na jego stan
        psychiczny, stan zdrowia ... Moja rodzina jest (czy była) dziwna, mieliśmy dużo
        problemów, stosunki między nami (szczególnie między mną a mamą) były bardzo zły.
        Sama też miałam (i mam nadal) dużo problemów ze sobą (zresztą jak wszyscy) ...
        No i ostatnio zaczęłam jakoś inaczej patrzeć na to wszystko ... I dobrze się z
        tym czuję ... :)

Dziękuję jeszcze raz.
        papa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka