Dodaj do ulubionych

czy mozna studiowac informatyke...

19.01.08, 13:26
nie bedac orłem z matmy, bo informatyka jest tak rozlegla ze cos dla
siebie znajde...

poza tym ja
"kocham siedziec przy kompie" [wiem ze wydaje się to napisane tak
banalnie…]
- a jesli mogl bym pracowac i codziennie wychodzac do pracy z
perspektywa
ze znowu cos nowego moge sie nauczyc :) to czego chciec od zycia
wiecej :).

jesli taki temat juz byl to posze o link

Obserwuj wątek
    • maddox84 Re: czy mozna studiowac informatyke... 19.01.08, 16:33
      Można, tylko trzeba się bardzo przyłożyć. Faktycznie podstawą informatyki jest
      matematyka ale te podstawy można opanować w stopniu niewielkim, pod warunkiem że
      masz chęć do nauki i cię to bawi to jak najbardziej da radę :)
    • user0001 Re: czy mozna studiowac informatyke... 26.01.08, 21:30
      Złe wiadomości:
      1. Egzamin wstępny (jeśli jakiś będzie).
      2. Analiza matematyczna (2 sem.)
      3. Algebra (1 sem.)
      4. Rachunek prawdopodobieństwa + statystyka (1 sem.)
      5. Matematyka dyskretna (1 sem.)

Do tego dochodzi analiza algorytmów która wymaga aby kojarzyć trochę matematyki
      (przy liczeniu złożoności).
      Możesz także musieć zaliczyć metody numeryczne, które wymagają pewnej podbudowy
      (analiza matematyczna).

Na pocieszenie mogę nadmienić, że studiowanie informatyki (tej "inżynierskiej" a
      nie uniwersyteckiej) wymaga znacznie mniej matematyki niż na przykład
      studiowanie elektroniki :-)
      • Gość: lajosz Re: czy mozna studiowac informatyke... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 13:45
        to wszystko prawda, ale jak powidział Albert Einstein:
        Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.

oraz

Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
        Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe.
    • Gość: ms Re: czy mozna studiowac informatyke... IP: *.mimuw.edu.pl 05.03.08, 18:43
      z twoim nastawieniem to nie studiuj formalnie, tylko idź się od razu zapisz do
      pracy. Na pewno jest jakaś praca gdzie się siedzi przy kompie z internetem i
      codziennie będziesz się mógł czegoś nowego nauczyć :-)
    • Gość: o2 Re: czy mozna studiowac informatyke... IP: *.acn.waw.pl 05.03.08, 21:07
      > nie bedac orłem z matmy, bo informatyka jest tak rozlegla ze cos dla
      > siebie znajde... poza tym ja "kocham siedziec przy kompie"

Siedzenie przy kompie nie jest jednoznaczne z informatyka. Co konkretnie robisz
      siedząc przy komputerze? Bo jeśli to są gry albo www to odradzam studiowanie
      informatyki ...
      • kell99 Re: czy mozna studiowac informatyke... 05.03.08, 21:32
        Nadaje sie znakomicie na informatyka:) To zawod polegajacy w 90% na piciu,
        jedzeniu i przegladaniu www a w 10% na pracy:)

Moja rada - znajdz prace z szybkim laczem.
      • polend Re: czy mozna studiowac informatyke... 09.03.08, 19:34
        to nie jest tak ze siedze przy kompie i tylko przegladam fora- od
        kilku lat jestes rodzinnym informatkiem [polega to na pomocy
        znajomym przy kupnie, obslludze i instalacjach oprogramoania...
        troche bawilem sie w robienie stron. Po prostu ciagnie mnie do
        tego...
        • user0001 Re: czy mozna studiowac informatyke... 09.03.08, 21:17
          Jak już tutaj pisałem ja i inni.

"Inżynierska" informatyka to jeden z najmniej matematycznych kierunków studiów
          "technicznych".

Masz to samo minimum matematyki które dostają studenci wszystkich kierunków
          technicznych, ale matematyki uczysz się głównie po to aby zaliczyć matematykę.
          Gdy już skończysz przedmioty matematyczne raczej nie będziesz musiał całkować
          czy rozwiązywać równań różniczkowych.

Prowadzący prywatne uczelnie wiedzą, że nie trafiają do nich utalentowani
          matematycy, dlatego sposób zaliczania, a czasem nawet zakres tematyczny
          przedmiotów bywa znacząco różny. Małe porównanie:
          Na polibudzie (na niektórych wydziałach) aby być dopuszczonym do egzaminu z
          przedmiotów matematycznych należy uzyskać 50% punktów z ćwiczeń (kolokwia i
          aktywność). W Wyższej Szkole Informatyki Stosowanej i Zarządzania, na wydziale
          Informatyki wystarczy zaliczyć ćwiczenia z przedmiotu matematycznego na ponad
          połowę punktów aby być zwolnionym z egzaminu.

Wiedz jednak, że jeśli nie masz doświadczenia w programowaniu, bazach danych,
          nie znasz się na architekturze komputerów czy sposobie działania systemów
          operacyjnych, to czeka ciebie wytężona nauka. O ile na prywatnej uczelni mogą
          ulgowo potraktować matematykę, fizykę czy odhamiacze to powtarzanie takich
          przedmiotów jak Bazy Danych, Systemy Operacyjne czy któreś Programowanie jest
          na porządku dziennym.
          • kell99 Re: czy mozna studiowac informatyke... 09.03.08, 23:22
            To wszystko zalezy od tego co chce robic po informatyce. Jezeli osoba chce
            zajmowac sie glownie administracja, to da sie przezyc bez matematyki, ale
            programista powinien sobie postawic za punkt honoru by podstawy matematyki znac.

Z wlasnego doswiadczenia, nie lubie pracowac z programistami, ktorzy skonczyli
            inne studia/kierunki niz informatyka i doksztalcali sie jakimis kursami. W
            wiekszosci przypadkow ich wiedza nie wykracza poza to czego sie nauczyli czy
            gdzies przeczytali i beda bronic sie przed czymkolwiek nowym, albo
            niestandardowym. Nie rozumieja do konca roznic np w strukturach danych, czy
            roznic wydajnosci roznych algorytmow.

A poza tym, konczysz studia i w pierwszym miesiacu pracy zdajesz sobie sprawe,
            ze infromatyke tylko liznales i czeka na ciebie cale zycie ciaglej nauki i
            ciaglego gonienia za nowymi technologiami. Ale nudzic sie raczej nie bedziesz -
            tak dlugo jak kochasz to co robisz.

PS: Nie nalezy tez przeceniac umiejetnosci 'dogadywania sie' z innymi ludzmi -
            szczegolnie gdy pracujesz z osobami, ktore mysla, ze o informatyce cos wiedza -
            a najczesciej ich wiedza ogranicza sie do MS Excel i Project.
            • ladluk Re: czy mozna studiowac informatyke... 21.04.08, 15:17
              reasumując: koledzy chcą się upewnić czy przez informatykę rozumiesz coś więcej
              niż tylko korzystanie z oprogramowania - lecz także jego tworzenie - bądź też
              pisanie skryptów administracyjnych (czyli w zasadzie tworzenie czegoś nowego). Z
              matematyką jest różnie - ja skończyłem fizykę a i tak umiem więcej z matematyki
              (analiza matematyczna, algebra, metody numeryczne, metody matematyczne w fizyce,
              statystyka, wybrane zagadnienia z matematyki wyższej (tu mam na myśli te
              wszystkie fajne przestrzenie jak Banacha, całeczki przy których tęskni się za
              całkami Riemanna) niż moi koledzy z innej uczelni po czystej informatyce - dla
              relaksu udzielam korepetycji LOL. Jeszcze mnie niczym nie zagięli :)) Żeby było
              zabawniej jeżeli nie będziesz zajmował się jakimiś symulacjami w pracy czy
              ciekawszymi obliczeniami to matematyki liźniesz tyle o ile :) pozro
    • psyclone Re: czy mozna studiowac informatyke... 24.04.08, 19:47
      obawiam że muszę Cię odrzeć ze złudzeń. sam jestem na trzecim roku dziennej informatyki. znałem paru ludzi z podejściem takim jak Twoje. niestety, rozstałem się z nimi po pierwszej sesji.
      Analiza matematyczna, rachunek różniczkowy i całkowy, logika i teoria mnogości, algebra liniowa, metody probabilistyczne... i jeszcze parę tego typu rzeczy czekałoby Cię podczas studiowania informatyki. Więc, krótko mówiąc, jeśli szybko na studiach nie zainteresujesz się matematyką to po Tobie. Później się przekonasz, jak bardzo matematyka jest potrzebna : np. w grafice komputerowej, w kryptografii, w algorytmach, strukturach danych, sztucznej inteligencji... w takiej sytuacji jedyne co mógłbym Ci doradzić (jeśli tak bardzo chcesz się przytulić do informatyki) to jakieś szkoły policealne, które jednak nie nauczą Cię wiele.

jakbyś miał jakieś bardziej szczegółowe pytania dot. przedmiotów na informatyce itp to wal śmiało :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka