bozenagraj 02.05.08, 14:09 Mam problem. Nie wiem jaki system wybrać. Wacham się pomiędzy Linuxem Ubuntu 7.10 a Windowsem XP Professional. Czy ktoś może mi pomóc?? Z góry dzięki :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: o2 Re: Linux czy Windows? IP: *.acn.waw.pl 02.05.08, 18:36 Nie sądzę żeby ktoś pomógł skoro nie wiadomo do czego konkretnie ma ten system służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 Re: Linux czy Windows? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.08, 19:44 Jeśli tylko do serfowania po necie i napisania CV to zdecydowanie Ubuntu 8.04. Odpowiedz Link Zgłoś
zofiauk Re: Linux czy Windows? 18.05.08, 15:20 na xp każdy program będzie działał z linuxem może być różnie Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: Linux czy Windows? 20.05.08, 04:41 Ach te rozterki. Jakby nie mozna bylo miec obydwu. Jezeli zalezy Tobie na bezpieczenstwie (albo jak ja jestes leniwy), to zainstaluj Ubuntu, na tym zainstaluje Virtual Box, a w tym Windows XP. Od momentu gdy sie na taki krok zdecydowalem, to moj komfort pracy zdecydowanie sie poprawil. Wirtualizowane XP nie ma problemow ze sterownikami, wirusami etc. Jezeli ograniczysz sie do instalacji min programow to bedzie szybkie i bezproblemowe (u mnie pod Virtual Box startuje ok 20 sekund - tyle co Ubuntu). Tym sposobem mozesz miec 2 systemy dzialajace jednoczesnie i korzystac z tego co najlepsze pod kazdym z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Linux czy Windows? 24.05.08, 05:36 Zapomniales dodac ze w takim ukladzie mozna zapomniec o grach na Windows. Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Linux czy Windows? 20.05.08, 16:47 Nie namawiam do tego ale ja zrobiłem tak: jako zatwardziały linuksowiec używam tegoż. Czasem trza by odpalić aplikację windowsową. Dlatego na Fedorze9 zainstalowałem vbox a na niej win2003 i vistę. Teraz mam możliwość jednoczesnego korzystania z dobrodziejstw linuksa i windowsa - takie 2 w jednym.... Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Linux czy Windows? 20.05.08, 18:50 niestety albo i stety vista nie działa na VM prawidłowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gurus Re: Linux czy Windows? IP: *.unused.derbynet.waw.pl 05.06.08, 16:14 Po pierwsze Ubuntu - 0 zł, Windows XP około 300 zł. Tyle koszty. Po drugie. Jeżeli będziesz pracował na tym systemie w domu i używał go do surfowania po necie lub grał w nowe gry, to zdecydowanie polecam Win XP Home. Po trzecie. Jeżeli zadajesz takie pytanie, to zapewne nie masz zielonego pojęcia o obydwu systemach. Instalacja nowych programów, bibliotek, itd., pod linuxem nie jest taka prosta. Pod tym względem również polecam Win XP... Poza tym oprogramowanie. Jest cała masa gier i programów pod Windowsa. Jestem zdeklarowanym użytkownikiem Windowsa, chociaż linuksa też sporadycznie używałem i używam. Odpowiedz Link Zgłoś
b-admin Re: Linux czy Windows? 05.08.08, 12:08 W związku z tym że nie podałeś żadnych szczegółowych informacji - polecałbym Microsoft Vista Buisness ( www.microsoft.com/poland/msp/produkty/vista-business/po.mspx ). Razem z systemem operacyjnym dostajesz dobry support i nie musisz się zdawać na łaskę i niełaskę użytkowników for :) Odpowiedz Link Zgłoś
darkoo Re: Linux czy Windows? 20.08.08, 21:28 Omg... Nie czytaj postów wyżej, bo większość to czysta głupota. Po pierwsze, Ubuntu jest user-friendly a instalacja jakichkoliwek bibliotek, programow jest prostsza niz na Windows. Jest takie fajne narzedzie jak Dodaj programy albo apt-get, dzieki ktoremu klikasz jeden raz a system pobiera i instaluje :) Nie trzeba znac sie na linuxie aby moc korzystac z Ubuntu, wystarczy poczytac troche o systemie a wrazie problemow jest duza pomoc ze strony for internetowych. Instalacja jest bajecznie prosta :) A gry i programy windowsowskie? hmm Wine 1.0! :) Photoshop cs2 działa, counter-strike działa :) I ubuntu o wiele lepiej sie nadaje do przegladaniapo internecie, bo liczba wirusow na linuxa jest znikoma...bardzo znikoma... :) NIe potrzebujesz AV, wystarczy przegladarka i bezpiecznie przegladasz ;] Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1400 Re: Linux czy Windows? 22.08.08, 15:54 E tam zaraz głupota. Równie dobrze to co sam napisałeś może okazać się głupotą. Nie piszcie już więcej o wine itd, bo nie spełni to oczekiwań przeciętnego użytkownika. Takie programy jak photoshop, pinacle, premierre, macromedia i wiele innych muszą chodzić szybko. Ich, tak dobrych zamienników niestety nie ma. Dlaczego więc komplikować sobie życie, skoro pod windowsem chodzą one bez zarzutu. Oczywiście Linux jest dla osób, którzy po za netem, napisaniem CV i jeszcze tam czegoś, więcej nie potrzebują. Niestety jeśli do gry wchodzi poważniejsze oprogramowanie to nasz kochany Linuks wypada już blado. Widać, że lubimy sobie sami stwarzać problemy instalując po kilka systemów na jednym kompie. No chyba, że w celach edukacyjnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scorpion Re: Linux czy Windows? IP: *.markom.krakow.pl 02.09.08, 17:01 Nie rozumiem czemu niektórzy instalują po kilka systemów operacyjnych na jednym dysku, to już jest choroba, w dodatku po co komplikować sobie życie instalując linuxa? Windows niezadowny wszystko na nim chodzi, łatwy dostęp do dem gier czy programów. Na linuxe żyby zainstalować program miej znany, trzeba nieźle sie napocić w poszukiwaniach po całym necie, gdzie pod windowsem jest pod ręką. A bezpieczeństwow windowsie? hmmm trzeba sie zabezpieczać. Jeżeli zadajesz takie pytanie to nie ma za bardzo pojęcia o linuxe, więc daruj sobie go. Odpowiedz Link Zgłoś