04.04.15, 00:31
żwawy, stosunkowo często wrzucasz komentarze do rosyjskich filmów, albo youtubowych, prawdopodobnie rosyjskojęzycznych, publikacji. jak przyswajasz język? słuch? czytanie? polskie napisy? masz większe szkolne tło, niż trzy lata w podstawówce?
Obserwuj wątek
    • arek_zwawy Re: rosyjski 04.04.15, 00:49
      Mam żwawy stosunek do wojny między białymi. Ale już mi przeszło.

Nie znam rosyjskiego. Przecież jesteśmy z tej samej grupy językowej. CO z grubsza napierdalają w telewizorze każdy się osłucha, który nie miał przywileju późnego urodzenia. Jakbym się pouczył to bym się nauczył. Ale za leniwy jestem. Angielskiego bym się nie nauczył, bo w kwestiach językowych jestem za słaby na tak duże bariery.
      • diss.miss Re: rosyjski 04.04.15, 01:35
        muszę sobie zrobić eksperyment w zakresie osłuchania tego języka. niby blisko z naszym spokrewniony, dlatego oczekiwania większe, a jednak pojedyncze rozumiane słowa nie składają mi się najczęściej na kontekst. zawsze łatwiej niby z językiem czytanym. a tu cyrylica, którą musisz sobie przetworzyć na dźwięki, pojąć co widzisz - jak transkrypcję fonetyczną - tylko po to, żeby zdiagnozować, że nie rozumiesz, chociaż nie brzmi obco.
        • arek_zwawy Re: rosyjski 04.04.15, 01:47
          To zależy też kto mówi. Słuchając w ostatnim roku codziennie jakiś filmów z Rosji i Ukrainy mogę stwierdzić, że rozumienie jest nierówne. Na przykład jak napierdala Żyrinowski to wszystko jest zrozumiałe. A są tacy, których nie rozumiem i cale nie chodzi tu o o mowę bardziej uczoną. Akurat mają w swoim słowniku więcej słów "obcych".

Ale tak jak sobie obejrzę wiadomości to raczej rozumiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka