136ty
01.12.17, 09:28
Pod trailerem wpisali sie ludkowie i poznalem nowy termin: Cliffhanger. Metoda narracyjna polegajaca na tym ze na koncu odcinka ktos jest w staniee zagrozenia zyciem i czekamy w napieciu na nastepny. Moze to i slabe, ale ten numer z Dynastii gdy weszli terrorysci i wystrzelali ludzi na przyjeciu byl w deche. Najlepszy numer w historii.
Tak wiec ktos napisal o zakonczeniu Lokatora jako Cliffhangerze bez kontynuacji.
Ludzkie umysly nigdy nie przestana mnie zadziwiac. Lem mowil, ze gdy nie bylo internetu nie wiedzial ze jest tyle idiotow na swiecie. Ja nie wiedziałem ze dokladnie kazde stanowisko wygenerowane przez automat ze slow przypadkiem, oczywiscie sensowne, znajdzie jakiegos wyznawce. Ktos tez napisal, ze na tym swiecie cokolwiek by sie wystawilo na sprzedac gdzies kupiec by sie znalazl.
Po pierwsze mamy film o tym jak ktos traci osobowosc na skutek dzialan otoczenia i doprowadza go to do samobojstwa. Po prostu taka idea. Czy wszystkie filmy maja sie skonczyc slubem dziecmi i perspektywa szczescia?
Ale jest po drugie. Ostatnia scena jest zaprzeczeniem Cliffhangeringu. Dlatego ze rezyser zastosowal petle. Wyjasnil jęk wczesniejszej samobojczyni. Na co masz czekac, skoro wszystko w filmie juz opowiedziano?
Ktos napisal ze film moglby sie skonczyc bez tej sceny. Ale ta scena byla konieczna. Podkreslala do konca obled samobojcy. Gdy wyla samobojczyni myslalem ze pewnie otoczenie ja zameczylo, i wyla na widok Stelli. Ale pozniej bylo pokazane ze Stella byla aniolem dla ludzi.
Paranoja jest jasno wytworcza na koncu. W odroznieniu od Rosmary, kiedy caly czas wszystko wyglada tak jakby nie bylo wiadomo czy ona ma paranoje czy jest spisek przeciwko niej. Koniec pokazuje spisek. W lokatorze koniec jest wykrzyknikiem, kropka nad i. Bohater ma paranoje. Co wiemy wczesniej, ale wiemy tez ze ma powody do niej.
Odbieram to jak pisalem jako sprzeciw wobec ideologii ofiary. W filmie sa odniesienia do feminizmu. Do zebraka . Wskazanie ich agresjii. Tez sa ludzie zaszczuwani. Romek w swoim zyciu taki byl i zna to na swojej skorze dobrze. Z nie wlasnej czy pozniej z wlasnej winy. Film pokazuje zaszczuwanie. Ale musimy cos z tym zrobic walczyc i omijac zlo szukajac dobra. Bo sami zrobimy z siebie ofiare wieksza niz jestesmy.