Dodaj do ulubionych

Sanah i feminizm

21.04.23, 11:33
m.youtube.com/watch?v=KtT64JFNgvo
Kiedys w necie czytalem analizy pań z lewicy bardzo podkreslajace jej starodawny model kobiecosci.

Tak jakby monopol na wolnosc kobieca mialy pewne panie przywiazane do pewnej ideologii. Podczas gdy paradoksalnie one wlasnie przywiazane wolnosci realizowac nie chca i sa bardziej z yej piosenki w ktorej czegos chca od mezczyzn choc nie mezczyzn. Czyli lustrzany teledysk.

m.youtube.com/watch?v=95l1aOVzGnc&pp=ygUu0LTQtdCy0YPRiNC60Lgg0LvRjtCx0Y_RgiDQsdGA0LjQu9C70LjQsNC90YLRiw%3D%3D

Jesli Sanah nie jest silna niezalezna mloda kobieta to kto jest? Wyksztalcona i to prawdziwie bedac i wirtuozem muzycznym i kompozytorem. Ktora pewnie ma teraz fortune ktora sama zarobila na,starcie zycia. Calkowicie na,swoich warunkach.

A przyklad ten daje bo te prawdziwe silne wyzwolone kobiety wcale nie koniecznie musza byc po tej stronie na ktora feminuzm chce monopolu.

Lubie w tym kontekscie powolywac sie na obraz Scarlett O Hary z ksiazki o najbardziej tradycyjnym poludniu. Czy postac Zofii Kossak Szczuckiej.

Marsz blyskawic , nie kwestionuje tu intencji idacych w nim kobiet, wypalil sie jak jego histeryczna narzucona forma buntu. A gdyby szly w nim nie gender ideolozki tylko silne kobiety lekarki, prawniczki pis walnalby glowa w mur bardzo trudny do przebicia.

Obserwuj wątek
    • dotera Re: Sanah i feminizm 21.04.23, 11:37
      Podejrzewam ze ona zrobi kariere w Usa. Bo chyba to deklaruje tym teledyskiem.
    • dotera Re: Sanah i feminizm 21.04.23, 11:47
      Nie jest prawda ze mezczyzni nie lubia silnych kobiet. Co najwyzej moga nie lubic scigania,sie o prawo do noszenia spodni. Mi sie wlasnie wydaje ze silne kobiety bardziej akceptuja mezczyzn nawet jak sa na nie za krotcy. Bo bardziej rozumieja reguly zycia. Slabe kobiety chca zniszczyc gdy widza slabosc mezczyzny.
    • dotera Re: Sanah i feminizm 21.04.23, 12:14
      Chociaz moze nie zrozumialem piosenki. W komentarzach dziewczyna dala komentarz ze chodzi o jej hejterow. Ja przyjalem ze to jakas deklaracja kariery w USA. Chyba rzeczywiscie moglo chodzic o hejterow. Zartuje z dystansem na temat swoich wczesniejszych wcielen artystycznych na wstepie i poczatku czyli pewnie kwestia jej hejtu.
      • dotera Re: Sanah i feminizm 21.04.23, 17:41
        Rejs w tym tekscie jest chyba nawiazaniem do sceny filmu ktora odgrywa Mezczyzni wola blondynki.

Podejrzewam ze moze nie tyle w glownej czesci chodzi o hejt w necie co tego ze ktos chcial jej kariera drygowac. Jakis kowboj menadzer wytworni. Aczkolwiek jest odwolanie do for co ze dwora wiec moze net. Bo generalnie na poziomie emocji jak to sluchalem kwestia feministyczna mi sie wlaczyla dlatego watek choc tekstu nie zrozumialem. Tak wiec ktos moze chcial zeby wiecej ciagnela lzawe piosenki. Powiem szczerze lubie jej piosenki ale to jedyne u niej troche mi manipulacja zalatywalo i z,dystansem traktowalem odwolywanie sie w tekstach do kompleksu nizszosci. Takie pod publike. Mysle ze ona zna swoje poczucie wartosci dobrze. A ja nie lubie jak pop kultura fra na kompleksach nastolatkow
        • dotera Re: Sanah i feminizm 21.04.23, 19:35
          Co ciekawe rejs w mezczyznach ktorzy wola blondynki byl z ameryki do francji. Odwrotnie niz tytanic. A marlboro i smieciowe zarcie to ameryka.

• dotera Re: Sanah i feminizm 22.04.23, 07:33
      Ciekawi mnie czemu ta piosenka ma tyle wyswietlen i przegonila w dobe wczesniejsza. Wczesniejsza byla bardziej kameralna, moze jest zapotrzebowanie na taka odslone. Ja zauwazylem ze jest regulą u mnie ze te piosenki ktore bardzoriej mi sie podobaja maja mniej wyswietlen. Tych hitow znajwieksza liczba wyswietlen szampan i jazz nie chcialo mi sie sluchac specjalnie choc zapewne dobre piosenki. Przy interpretacjach poezji tez tak bylo nieraz.
    • dotera Re: Sanah i feminizm 24.04.23, 05:07
      m.youtube.com/watch?v=rR001X7JQy8&pp=ygUMbmljIGR3YSByYXp5

Hejt na Sanah w spoleczenstwie jest w stopniu absurdalnym. Wczoraj wpisy niebawisci czytalem jakby komus matke conajmniej zabila. A takze wpis ze powinno byc karalne to co zrobila z Szymborska. A coz ona takiego zrobila? Ta piosenka ma najwieksza chyba liczbe wyswietlen z tej plyty. Czyli pirrwsze co zrobila to poezje pokazala szerszej publicznosci. Moim zdaniem zrobila to ze ja pieknie zinterpretowala. Nie wiem czy Kora zinterpretowala jakos specjalnie , zaspuewala ciekawie ale po prostu w rockowej manierze. Sanah zinterpretowala nadajac muzyce charakter przeplywu rzeki. Wcduchu pogodzenia sie z przeplywem zycia, zamiast chyba czestrzeho akcentowania rozczarowania tym faktem.
      • dotera Re: Sanah i feminizm 24.04.23, 05:16
        Sanah ma olbrzymi talrnt nie tylko muzyczny ale tez interpretacyjny. Co nie takie czeste. Interpretatorzy poezji czesto mysla ze interpretuja bo przeczytaja z maniera wzniosłą. Ona umie tez ozywiac uczucia zwiazane z tekstem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka