16.10.23, 10:52
Okazało się że w zeszłym tygodniu zapomniałem o serialu i dziwiło mnie czemu już 5 odcinek . Przy okazji obejrzałem od początku . Dobry serial . Na początku tylko drażniło mnie że nie mogłem rozkminic kto jest kim w tej rodzinie.

Ostatnie czasy gdy honor był najwazniejszy. Choć było coraz bardziej stromo pod górkę , aż za stromo. I zaczął się modernizm. Kult artysty tak jak współczesnej dekadenckiej pop kultury
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Dewajtis 16.10.23, 10:56
      Literatura tamtego czasu jest lepszą lekcja psychologii niż cały spam naprodukowany w 20 wieku.
      • dotera Re: Dewajtis 16.10.23, 15:30
        Gdy córka chce studiować w Paryżu, umierający ojciec jej mówi by była rozumna a nie uczona i wierna swojej wierze.

To wszystko na temat nauki współczesnej i świata który wytwarza. Jedna wielka manipulacja zagubionych użytecznych idiotow w gabinecie krzywych luster. Nie kwestionuje tu wiedzy technicznej. Kult pozytywistyczny nauki był ok. Ale szybko skryto za nim pseudonauki. Psychologia najlepiej rozkminila sztukę manipulacji i sposobu organizowania użytecznych idiotów.
        • dotera Re: Dewajtis 16.10.23, 15:37
          Jeśli człowiek przestanie wierzyć w Boga uwierzy w każdą bzdurę. Z czasem coraz lepiej rozumiem sens kultury klasycznej, której nośnikiem u nas była religia. I źródłowego psychopatyzmu nowożytności.
          • dotera Re: Dewajtis 16.10.23, 15:59
            Konflikty przedstawione w fabule to konflikt między nowoczesnością i tradycja także w wymiarze psychologicznym. Jaka psychologia kryje się za nowoczesnością.

Podobała mi się jedna scena. Gdy Marek pływa w rzece sprawnie nurkując . Nowoczesność to zatapianie się w rzece jako zwierciadle i konieczność lubczyku na lichwiarskim kredycie. Marek lubczyku nie potrzebował.
            • dotera Re: Dewajtis 16.10.23, 16:04
              Czym jest religią? Nauką pływania
              • dotera Re: Dewajtis 16.10.23, 17:10
                Nowoczesność zaś jest maszynka do niszczenia ludzkiej integralności. Na poziomie społeczeństw, na poziomie jednostkowej psychiki. wszędzie gdzie się wedle zasady dziel i rządź. To jest kultura gwałtu w sensie ścisłym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka