Dodaj do ulubionych

pytanie do outhlar

01.06.06, 22:45
Wiem ze nosilas lub jeszcze nosisz Hasa ja tez go nosze prosze mi napisz jak
wygladalo u ciebie rozciaganie, ile musialas zrobic rozkrec i gdzie u ciebie
pojawily sie przerwy miedzy zebami i oczywiscie jak dlugo nosilas hasa.
Chcialam tez sie dowiedziec jakie bylo odczucie po zdieciu i czy leczenie w
ten sposob pomoglo w dalszej drodze leczenia. Poprostu wszystko chcialam by
sie dowiedziec na temat hasa, twoje przezycia z nim, dodam ze ma go od 2
tygodni. Z gory dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • outhlar Re: pytanie do outhlar 02.06.06, 17:18
      Ja mam za sobą 2 miesiące z Hasem, więc już na półmetku noszenia jestem smile
      Rozkręceń miałam 25, w pierwszych dniach bardzo bolało przy przesuwaniu
      kluczykiem, ale później przestało. Przerwa pojawiła się już po kilku
      rozkręceniach i poszerzała się z dnia na dzień tylko i wyłącznie między
      jedynkami. Szerokość mojej przerwy w "szczycie", po 30 dniach noszenia wynosiła
      4,5 mm. Cóż, wyglądalam co najmniej dziwnie i reakcje ludzi były widoczne, ale
      przeżyłam. Miłym zaskoczeniem było dla mnie schodzenie się jedynek - w miesiąc
      zeszły mi się do 1 mm, a przerwy porobiły się między innymi zębami na ok. 1mm.
      Aktualnie czekam na ściągnięcie Hasa i dalsze schodzenie się jedynek, choć, gdy
      patrzę na moje zdjęcie z 3,5mm szparą nie mogę uwierzyć, że tak wyglądałam smile
      Nagorszy z tego wszystkiego był problem z wymową. Na początku strasznie
      bełkotliwie, teraz już o wiele lepiej, ale końcówka "ki" jest najtrudniejsza, bo
      język nie może się ułożyć porządnie na podniebieniu wink
      Dodam, że efekty są widoczne, szczęka górna jest o wiele większa niż górna. Od
      kilku dni noszę wyciągi, aby i dolną poszerzyć.
      Myślę, że dla pięknego uśmiechu wiele można zrobić, choć początki są trudne.
      Zawsze można powtórzyć sobie "co mnie nie zabije, to mnie wzmocni" smile
      A jak to wygląda u Ciebie? I w jakim mieście się leczysz, jeśli mogę wiedzieć?
      • maria804 Re: pytanie do outhlar 02.07.06, 00:39
        hej outhlar bylam we wtorek na wizycie orto podkrecil mi dolny luk i zmienil
        gumki, podopnie jak u ciebie zakleil mi hasa . Pozatym pytalam go dlaczego nie
        pojawila mi sie taka szpara miedzy jedynkami jak u ciebie, to powiedzial ze u
        niektorym pacietow poprostu tego nie ma i ze niekoniecznie musi wystopic
        przerwa.Wiecej dopiero mi powie 8 sierpnia kiedy bede miala zdejmowany has.
        pisalam ci tez ze lewa strona hasa miesci sie w polowie zebow ,orto powiedzial
        ze has sie osunol ale nic z tym nie umie zrobic ja troche sie boje bo lewa
        strona hasa cala mi sie rusza i wchodzi mi pod to pokarm ktorego nie umie
        wyczyscis szczatka oby to nie zaszkodzilo zebom i przez to dostalam chyba
        jakies zapalenie dziasel bo z tej strony wydobywa mi sie bardzo nieprzyjemny
        zapach , plucze to roznymi plynami do jamy ustnej i lykam antybiotyki ale
        narazie nic mi nie przechodzi ostatnio malo co sie do kogo odzywam bo poprostu
        boje sie ze sie ludzie do mnie zraza jak poczuja, czuje to sama w buzi ten
        zapach, totalny dyskomfort, dostaje zalamania bo nawet moj maz nie chce sie ze
        mna calowac, bo mowi ze mi z geby smierdzi, mam juz dosyc tego calego hasa ale
        musze jesze miesiac wytrzymac, a puzniej mysle ze bedzie lepiej. jak sciagniesz
        hasa to odezwij sie
        • outhlar Re: pytanie do outhlar 02.07.06, 11:20
          U mnie nic się nie odkleiło, na szczęście, ale ten klej, na którym has się
          trzyma, siedzi mi na kilku zębach i pod dziąsło wchodzi... Czasem to boli, ale
          nic poza dokładnym masowaniem tego szczoteczką nie mogę zrobić.
          ściągam go 26.07 i tuż po zdjęciu wszystko Ci opiszę. Sama jestem bardzo
          ciekawa, czy będzie bolało ściąganie.
          Ciekawa jestem też, jak zęby będą wyglądały, bo niby nie miały u mnie dostępu do
          jedzenia, ale tak od góry to może...może coś tam powchodziło. Mam nadzieję, że
          będzie dobrze.
          Nie martw się, że nie masz tych szpar, moja orto też mi mówiła, że u niektórych
          się pojawiają, a u niektórych nie smile Oczywiście wygodniej, gdy nie pojawiają
          się, bo nie wyglądasz dziwnie z zębami, między którymi jest wszędzie 1mm przerwy wink
          Pozdrawiam.
    • maria804 Re: pytanie do outhlar 04.06.06, 22:22
      po pierwsze to musze poprawic moja ostatnia wypowiedz przez pomylke napisalam
      ze hasa nosze 2 tyg a mialo byc 7 tygodni.Orto. zalecil mi 28 rozkrecen ale
      wytrzymalam tylko 21 i nie wiem co bedzie dalej wizyte mam za 3 tyg. przy
      ostatnich rozkreceniach nie wytrzymalam bo koncowka hasa na podniebieniu z lewej
      strony mnie bardzo uciskala ze pojawila sie okropne zgrubienie wielkosci
      rodzynki i krew. pozatym to czulam ogromny nacisk na lewa strone i bol zebow a
      prawej wogole nie ruszalo po tygodniowym braniu tab. przeciwbolowych bol minol
      teraz jest narazie ok. a z tego co zauwazylam to luki porobily mi sie miedzy 3 4
      5 6 ale widze to tylko na lewiej stronie bo tam has jest przyklejony w polowie
      zeba ( nie pamietam czy to bylo tak odpoczatku czy tez stalo sie to podczas
      rozkrecan) natomiast prawa strona jest przyklejona do samych dziasel a miedzy
      jedynkami to zadnej luki nie mam jestem ze slaska , raciborz
      • outhlar Re: pytanie do outhlar 05.06.06, 16:08
        To jakoś całkiem inaczej, u mnie szpar mięzy resztą zębów nie ma, bo przecież to
        jest przyklejone i plastik ogranicza jakiekolwiek zmiany..
        Mnie na podniebieniu wrzyna się kawałek plastiku i boli...czasem nawet czuje,
        jakby krew, ale już niedługo - za 7 tygodni go zdejmuję smile
        Ty pewnie podobnie.
    • maria804 Re: pytanie do outhlar 05.06.06, 18:20
      • outhlar Re: pytanie do outhlar 06.06.06, 16:26
        Chciałaś coś napisać?
    • maria804 Re: pytanie do outhlar 15.06.06, 00:12
      hej dlugo tutaj nie zagladalam , a nie zauwazylam ze ostatnia moja wiadomosc
      poprostu sie nie wyslala. chce utrzymac z toba kontakt poniewaz lonczy nas ten
      sam problem z hasem. 26.06 mam wizyte u orto. ciekawe co mi powie na te moje
      leczenie i jaki jest postep, ja musze nosic mojego hasa 4 miesiace teraz jestem
      na polmetku ,licze gdzies na polowe sierpnia ze bedzie sciagniety. Ty pewnie
      bedziesz miec sciagany szybciej ,wiec mysle ze mi napiszesz jakie bylo wrazenia
      po zdieciu. mam jeszcze pytanko ile mialas rozkrecen i jak dlugo musisz nosic w
      calosci hasa
      • outhlar Re: pytanie do outhlar 15.06.06, 11:07
        Też mam 26.06 wizytę smile Umawiam się właśnie wtedy na zdjęcie hasa i założenie
        górnego łuku - orto mówiła, że okolo 26 lipca. Czyli równe 4 miesiące. Za sobą
        mam 2,5 miesiąca i o wiele lepiej mówię, no i wyglądam wink
        Miałam 25 rozkręceń.
        Jak tylko mi zdejmie to napiszę big_grin Już się doczekać nie mogę.

Ile będziesz musiała nosić aparat po zdjęciu Hasa? Ciekawa jestem, bo słyszałam
        od forumowiczów, że rozszerzenie szczęki bardzo skraca dalszy czas leczenia.

Pozdrawiam smile
        • maria804 Re: pytanie do outhlar 15.06.06, 21:08
          Orto mowil mi leczenie potrwa ok 2 do 2,5 roku , na to mam byc przygotowana
          oczywiscie liczac od zalozenia gornego luku, bo dolni juz mam. Ciekawe co mi
          powie na najbliszej wizycie, bo jak porownalysmy to mi has zadzialal inaczej niz
          u ciebie, przerwy miedzy jedynkami nie mialam i nie wiem co dalej czy wogole u
          mnie ten has cos pomogl. Orto mowil jeszcze jesli nie uzyska odpowiedniej
          przerwy miedzy zebami to bedzie musial zalozyc teleskopy razem z gornym lukiem.
          Chcialam cie jeszcze spytac jakie u ciebie sa ceny 1 luku, hasa i wizyt
          kontrolnych, i czy tez bedzie miec zakladane teleskopy no i jesli mozna wiedziec
          to z jakieo miasta klikasz. pozdrawiam
          • outhlar Re: pytanie do outhlar 18.06.06, 10:32
            Nie mam pojęcia o żadnych teleskopach, jak to wygląda?
            U mnie has zadziałał prawidłowo i raczej żadnych "atrakcji" już nie będę musiała
            nosić.
            Piszę z małego miasta na północy Mazowsza.
            Za hasa płaciłam 450 zł, a za jeden łuk 1200zł. Jak narazie od założenia miałam
            2 wizyty - zmiana gumek na dolnym łuku (60zł) i zaklejenie tych dziurek plombą
            (30zł), w które wkładała się kluczyk - czyli razem 90zł, a druga wizyta ze
            zmianą łuku na taki grubszy drut - 80 zł.
            I czuję, że po założeniu górnego aparatu ceny się podwoją...
            A jak u Ciebie wyglądają koszty?
            I mam jeszcze pytanie odnośnie ósemek - wyrywałaś je/dłutowałaś/ bądź będziesz
            je usuwała? Ja jeszcze nie wiem, orto powiedziała, że zdecydujemy pod koniec
            leczenia, a jest szansa, żeby się zmieściły w łuku.
            Dość długo będziesz nosiła aparat, mam nadzieję, że u mnie będzie krócej...jaką
            masz wadę, jeśli mogę wiedzieć?
            Pozdrawiam.
            • maria804 Re: pytanie do outhlar 18.06.06, 22:42
              oro.mi mowil ze jezeli przez noszenie hasa nadal nie beddzie odpowiedniego
              rozszerzenia to po zdieciu go i zalozeniu luku gornego teleskopy maja zluzyc to
              kontynuacji hasa widzialam to na zdieciu orto mi pokazywal i mowil ze
              prawdopodobnie bedzie musiec cos takiego zalozyc. za tydzen w pondzialek mam
              wizyte to sie wiecej dowiem. Co do cen to has kosztowal mnie 650 a luk dolny
              1350 razem 2000 tys. gora ma kosztowac tez 1350. Od zalozenia hasa i dolnego
              luku nie bylam jeszcze na wizycie ale wiem ze ma kosztowac 80 zl ze zmiana
              gumek. Teleskopy jesli bede miec zakladane to koszt 650zl i koniecznie po
              skonczeniu leczenia aparat retencyjny koszt 250 zl czy orto ci mowila ze tez
              taki potrzebujesz ? Co do osemek to zrobilam tak zanim poszlam do orto. to
              wpierw zaczelam leczyc moje zabki. Dentysta mi powiedzial ze mam trzy zabki do
              plombowania w tym dwie gorne osemki.Poniewaz mialam juz je kiedys plomb. wiem
              jaki to bol, powiedzialam ze jak moze to niech mi je lepiej wyrwie. Wiec nie mam
              dwoch gornych osemek a dolnie zostawilam bo sa zdrowe.Choc puzniej jak poszlam
              do orto. to nie byl tym faktem zadowolony. moja wada(gora) to jedynki mocno
              wysuniete do pszodu, dwojki zas sa w tyle a trojki tez sprzadu, na dole lekko
              wychylone jedynki i trojki. A jak wygladaja twoje zabki? pozdrawiam
              • outhlar Re: pytanie do outhlar 19.06.06, 17:55
                Orto nie mówiła mi o aparacie retencyjnym, ale wiem, że będę musiała takie
                nosić. O rodzaj nie wypytuję, gdyż przez czas leczenia jeszcze wiele może się
                zmienić. A Ty będziesz miała drucik czy płytkę?

Zęby miałam w miarę proste, dopiero teraz mam krzywe po hasie wink Dokładnie
                miałam trochę wychylone górne jedynki do przodu, lekko wykręconą górną dwójkę;
                na dole tylko 2 szpary na 0,5 mm między którymiś zębami, ale już nie pamiętam
                którymi, bo teraz mam między większością zębów przerwy. Do tego zaburzona linia
                symetrii; jedna strona zębów dobrze zagryzała, a druga krzywo.
                Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze wyleczone i u mnie u Ciebie smile
                • 100kroteczka1 Re: pytanie do outhlar 19.06.06, 22:39
                  Czy ten drucik po zdjeciu aparatu stałego mozna zastapic płytka retencyjna?
                  Albo płytke drucikiem? Czy przykleja sie tylko do 2 zebów?
                  • outhlar Re: pytanie do outhlar 21.06.06, 19:45
                    2 zębów?! Przykleja się do minimum 6 zębów.
                    • 100kroteczka1 Re: pytanie do outhlar 23.06.06, 17:36
                      skad wiesz ze do min 6 zebów?!
                      Mowimy o tym samym?

Moze ktos sie jeszcze wypowie?
                      • outhlar Re: pytanie do outhlar 23.06.06, 17:51
                        nie słyszałam, żebym ktoś miał drucik przyklejony do 2 zębów! Co on miałby
                        trzymać tylko jedynki?
                        Zazwyczaj klei się go od 3do3 lub 4do4, z tego co wyczytałam.
                        • 100kroteczka1 Re: pytanie do outhlar 23.06.06, 22:35

to ja czytałam inaczej...

tak miałby trzymac tylko jedynki, gdybys tylko je przesuwała a 2 zabudowała
                          kompozytem

othlar widze ze na kazde pytanie które zadam odpowiadasz mi jako pierwsza
                          odpocznij sobie
                          bo ortodonta sie zanudzi

smile

• outhlar Re: pytanie do outhlar 24.06.06, 15:57
                            Ortodonta rzadko tu bywa, a ja lubię to forum i jak mogę, pomagam smile
                            • 100kroteczka1 Re: pytanie do outhlar 26.06.06, 17:43
                              a czy z tym drucikiem zeby moga sie i tak przesuwac? mocuje sie go przy samym ,
                              prawie przy samym dziasle?

pzdr
                              • outhlar Re: pytanie do outhlar 27.06.06, 10:50
                                Nie, nie przesuwają się raczej. No chyba, że drucik się oderwie...
                                nie, na pewno nie jest przy samym dziąśle; tak bardziej pośrodku.
                                Ja najbardziej chciałabym mieć drucik i jeszcze płytkę.
                                • 100kroteczka1 Re: pytanie do outhlar 27.06.06, 17:15
                                  ale jak chcesz go przykleic do jedynek posrodku? zeby po drugiej stronie sa
                                  prawie zasłoniete?
                                  jaka ty masz odległosc (z tyłu jedynek) od dziasła do miejsca gdzie jedynki
                                  dolne dotykaja jedynek górnych?
                                  • 100kroteczka1 Re: pytanie do outhlar 29.06.06, 15:28
                                    outhlar
                                    mam pytanie czy z tym stałym aparatem te zeby Ci sie zsuwaja? znika diastema?
                                    przesuwaja Ci sie korzenie czy same korony zebów?

pzdr
                                    • outhlar Re: pytanie do outhlar 30.06.06, 18:20
                                      Nie wiem o co Ci chodzi z tymi zasłoniętymi zębami...-_-'
                                      Nie wiem też, ile mam przesrzeni, bo jeszcze noszę Hasa i szczęki się nie domykają.
                                      Przesuwają się z korzeniami.

• lool2006 Re: pytanie do outhlar 07.07.06, 17:03
                                        Witam!
                                        A ja mam Hyraxa drugi dzień - podobny do Hasa prawda?
                                        Narazie miałam 3 rozkręcenia (2 u orto i jedno wczoraj wieczorem).
                                        Mam pytanie...co jecie z Hasem? Bo ja narazie pałaszuje tylko serki, jogurty i
                                        kaszki, nie umiem gryźć nic twardszego bo mi się szczęka nie domyka a plastikiem
                                        nie idzie tongue_out. A pozatym musze oszczędzać się bo jak się coś odklei to musze
                                        długo czekać bo moja orto pojechała na urlop smile Żadnej przerwy jeszcze nie mam
                                        bo to chyba za krótko jeszcze nosze, ale mam nadzieje, że nie bede mieć tak jak
                                        u niektórych. Pozdrawiam
                                        • paulinaa-87 Re: pytanie do outhlar 07.07.06, 18:59
                                          Tez nosze Hyraxa, ale ponad miesiac. Powiem Ci tak... Przez pierwsze 2 tygodnie
                                          jadlam same serki i rozne packi, a po 2 tygodniach zjadlam normalny obiad typu
                                          kotlet itp. Oczywiscie kroilam go na malutkie kawaleczki tongue_out Po 14 rozkreceniu
                                          zaczela mi sie robic szpara miedzy jedynkami... Bolalo... Mam stloczone wlasnie
                                          jedynki i nie mam duzej szpary bo wynosi okolo 2 mm. Pozdrawiam smile
                                          • lool2006 Re: pytanie do outhlar 07.07.06, 19:51
                                            Oooo dzięki smile Mam jeszcze pytanko...jak gryzłaś tego kotleta?smile Czy te
                                            kawałeczki były takie baardzo małe ze je połykałaś w całości?smile Ja już jestem po
                                            4 rozkręceniach smile Pozdro
                                            • outhlar Re: pytanie do outhlar 07.07.06, 23:42
                                              ja w godzinę po ząłozeniu aparatu jadłam obiad z kotletem i wszystko odbywało
                                              się normalnie ;] problem pojawił się dopiero, gdy porobiły się szpary między
                                              zębami i bolało momentami ;]
                                            • paulinaa-87 Re: pytanie do outhlar 09.07.06, 11:47
                                              No byly malutkie, ale rozgryzalam je na jeszcze mniejsze tongue_out Znalazlam takie
                                              miejsce gdzie styka sie plastik z zebami i jakos dalam rade smile Ja w sumie
                                              mialam 16 rozkrecen i teraz ortodontka dala mi wyciagi w ktorych chodze 24h, i
                                              tak do konca lipca... A potem zobaczymy co bedzie smile
                                              • outhlar Re: pytanie do outhlar 09.07.06, 18:48
                                                ja miałam 25 rozkręceń i wyciągi noszę 2 miesiąc, ale tylko około 12 h dziennie.
                                                • maria804 Re: pytanie do outhlar 06.08.06, 13:28
                                                  hej outhlar pewnie masz juz zdietego hasa , napisz mi prosze jakie uczucie i czy
                                                  same sciagniecie bolalo? Masz juz gore zalozona? Na jednym z forum czytalam ze
                                                  nosisz wyciagi ? Jak wygladaja i czy to boli i do czego sa mocowane.Ja mam
                                                  termin na jutro ale niestety jestem przeziebiona i boli mnie gardlo , wiec bede
                                                  musiec przesunac moja wizyte juz sie nie umie doczekac kiedy wreszcie orto
                                                  sciagnie mi hasa. pozdrawiam
                                                  • outhlar Re: pytanie do outhlar 06.08.06, 19:36
                                                    tu o tym pisałam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=45887329
                                                    a wyciągi to i z hasem nosiłam, podobnie ulokowane smile
    • maria804 Re: pytanie do outhlar 06.08.06, 23:09
      hej czytalam twoje wypowiedzi i sie przestraszylam czy naprawde tak cie bardzo
      bolalo az mam gesia skorke na sam mysl. Moj orto chce mi na jednej wizycie
      sciagnac hasa i odrazu zalozyc gorny luk dotego musze miec wyrwana dolnia
      szostke chyba troche za duzo jak na jedna wizyte.Mama termin na jutro ale nie
      pujde bo jestem przeziebiona. A co do samego aparatu tu na dole mam metal ale u
      gory tez mialam miec , ale po trzech miesiacach rozmyslilam sie i zdecydowalam
      sie na porcelane ale tylko na 6 przednich zebach i wyjdzie to ok 1700 zl metal
      kosztowal by mnie 1350 wiec nie jest to duza ruznica
      • outhlar Re: pytanie do outhlar 08.08.06, 10:35
        Sorry, ze Cię wystraszyłam. To wszystko zalzy od kleju, u Ciebie sama mówiłaś,
        ze nie trzymał mocno, więc może zdejmowanie pójdzie gładko smile
        A ja metal na 2 fronty wink
        Ciekawa jestem, czy pomógl Ci has.

• maria804 Re: pytanie do outhlar 08.08.06, 22:10
          za tydzien 14 sierpnia mam wizyte na sciagniecie hasa i zalozenie gornego luku
          napisze ci jak poszlo. A co do hasa to lewa strona cala sie juz rusza wiec jest
          odklejona czymie sie dzieki prawej . No i sama jestem ciekawa czy pomoglo
          leczenie hasem
          • outhlar Re: pytanie do outhlar 09.08.06, 22:13
            wiesz...to było okropne, gdy orto ściągała i jedna strona zeszła w końcu, a
            druga nie chciała zejść...aaaaaaa! ale Ty już masz połowę bólu z głowy smile

Czekam na relacje smile
            • maria804 Re: pytanie do outhlar 21.08.06, 16:55
              outhlar napisała:

hej jestem juz po zdnieciu hasa . Musze przyznac ze sciaganie bolalo pomimo ze
              jeda strona juz nie czymala ale jakos to przezylam. Mam tez juz zalozony aparat
              na gorze , orto mowil ze leczenie potrwa 2 lata i mam uzbroic sie w cierpliwosc.
              Na przednich 6 zebach mam zalozone zamki przezroczyste , bardzzo ladnie to
              wyglada bo sa prawie niewdoczne a roznica w cenie niewielka,a samopoczucie od
              razu sie poprawilo. Jedno co nie daje mi spokoju i czego jak najszybciej
              chcialamby sie pozbyc to sprezynki zalozona jest midzy jedynka a trojka ma za
              zadanie rozszezyc te dwa zeby , zeby bylo miejsce dla dwojki ktora jest bardzo w
              tyle, orto mowil ze do swiat moze jej sie juz pozbede czego nie umie sie juz
              doczekac. Outhlar jak dlugo masz twoj aparat na gornych zebach, bo u mnie dzis
              mija tydzien? zeby bolaly cie po zalozeniu aparatu bo mi juz bol ogolnie minol
              jedynie troche mi dokucza w miejcu gdzie w zeszly poniedzialek wyrwalam dolnia
              6 ciekawe kiedy sie mi ta rana po wyrwaniu zagoi. pozdrawiam
              • outhlar Re: pytanie do outhlar 22.08.06, 11:35
                Aparat górny mam już 4 tygodnie. Bolały mnie zęby, a szczegolnie podniebienie,
                około tygodnia żylam na kaszkach, jogurtach itp.
                U mnie nie wiem ile potrwa leczenie, nie pytałam. Choć ostatnio, gdy byłam na
                kontroli u dentystki to ona powiedziała, że teraz to już "raz dwa" do
                prawidłowego ustawienia smile U mnie jest problem ze zgryzem z prawej strony i ze
                szparami po hasie, więc myślę, że za ok. 1,5 roku będzie koniec.
                Pozdrawiam serdecznie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka